Teraz jest 5 lutego 2025, o 08:51

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Liberty » 25 stycznia 2025, o 19:45

Viperina napisał(a):Zaczęłam:
Obrazek

After nearly eighteen months at Basgiath War College, Violet Sorrengail knows there’s no more time for lessons. No more time for uncertainty. Because the battle has truly begun, and with enemies closing in from outside their walls and within their ranks, it’s impossible to know who to trust.

Now Violet must journey beyond the failing Aretian wards to seek allies from unfamiliar lands to stand with Navarre. The trip will test every bit of her wit, luck, and strength, but she will do anything to save what she loves—her dragons, her family, her home, and him.

Even if it means keeping a secret so big, it could destroy everything. They need an army. They need power. They need magic. And they need the one thing only Violet can find—the truth. But a storm is coming...and not everyone can survive its wrath.

Mam słabość do Violet i Xadena, więc przymykam oko :)

Sądząc po reakcjach fanek na świecie, przyjęłaś jedyną słuszną postawę Viperino ;) Myślałam, że wiem co to rozczarowanie czytelnicze ale to przerosło moje wyobrażenia. Jakieś zbiorowe załamanie psychiczne o_O

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 25 stycznia 2025, o 22:14

No tak się fandom ukształtował, to takie emocje miotają ^_^
Znaczy, to nie zarzut i trzymam kciuki za stabilizację psychiczną, w końcu tez chyba o to chodziło, aby tak emocjonalnie się angażować :P

PS Próbuję sobie przypomnieć, jakie bardziej znane serie miały dobre (a raczej satysfakcjonujące) kolejne tomy...

Kończę Monumental A.E. Jensen. W międzyczasie skonsumowałam From Coast to Coast czyli 4 tom Offsides J.J. Mulder
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 25 stycznia 2025, o 23:06

Liberty, tylko nie spoileruj! ;) Ja czekam na polską wersję i jak wsiąknę... to ino roz.
Nadal męczę "Bezsilną". Obawiam się, że autorka zżynając z kogo się da najwięcej inspiracji znalazła u Maas. Dla mnie to zły znak - rzuciłam Maasową. :/
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Liberty » 26 stycznia 2025, o 13:09

Z mojej strony nie grożą Ci spoilery. Nawet nie czytałam pierwszego tomu. Szum był za duży i od razu mnie odrzuciło xd.
Frin, wg mnie Rowling nie poległa przy HP. Sapkowski.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 26 stycznia 2025, o 13:41

U mnie takie o
Obrazek

Jack Hawke jest prawdziwą legendą w świecie sportu. Najciężej pracującym rozgrywającym w lidze. Futbol od zawsze odgrywał w jego życiu najważniejszą rolę. I choć mężczyzna kocha to, co robi, nienawidzi szumu medialnego wokół siebie. Gdy w restauracji przysiada się do niego nieznajoma kobieta, jest przekonany, że to dziennikarka, która chce przeprowadzić z nim wywiad.
Elena idzie na randkę w ciemno. Gdy w restauracji widzi mężczyznę w niebieskiej koszuli (umówiony znak rozpoznawczy),bez wahania przysiada się do jego stolika. Z każdym gestem i słowem coraz bardziej intryguje Jacka, który po czasie uświadamia sobie, że kobieta z kimś go pomyliła i nie ma pojęcia, z kim naprawdę rozmawia. Nie bez wyrzutów sumienia postanawia nie wyprowadzać jej chwilowo z błędu, ale gdy sprawy zachodzą za daleko i oboje lądują w jego penthousie, trudno mu wycofać się z tego kłamstwa.

Post przez Fringilla » 26 stycznia 2025, o 18:15

Liberty napisał(a):Frin, wg mnie Rowling nie poległa przy HP. Sapkowski.

Zgoda tutaj, acz myślałam bardziej o gatunkach romansowych a la romantasy :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez pannazlosnica » 26 stycznia 2025, o 18:24

Dla mnie druga część "Belladonny" Adalyn Grace daje radę. I mówią, że "Wisteria" jest jeszcze lepsza.

Słyszałam też dużo dobrego o drugim tomie "Asystentki złoczyńcy" i boli mnie serduszko, że nikt tego nie wydaje.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 26 stycznia 2025, o 21:17

na Wisterię czekam, wtedy będę czytać, całą serię i również się :yells: że nie ma ciągu dalszego Asystentki złoczyńcy,i potem się dziwić, że ludzie czekają na całość z kupowaniem :shit:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 27 stycznia 2025, o 08:51

Obrazek
Ryśkowi ledwie udaje się ujść z życiem po konfrontacji z niebezpiecznym zabójcą. I chociaż dzięki przyjaciołom z Radości Simon trafia za kratki, ich problemy wcale się nie kończą. Ktoś umyślnie potrąca Kasię przed domem Piekarczyka, więc Rysiek zaryzykuje wszystko, by ją chronić. Niestety przeszkody w tej misji zdają się mnożyć.

Tymczasem Simon ucieka z więzienia, więc przyjaciele z Radości stają przed nowym niebezpieczeństwem.

Narastające zagrożenie wystawia na próbę nie tylko wieloletnią przyjaźń Kasi i Ryśka, ale przede wszystkim głębokie uczucia, jakie ta dwójka do siebie żywi.

Czy zdołają ocalić siebie i miłość? Jakie plany ma Simon? I jakie role rozpisał dla przyjaciół w nowej sztuce? Sztuce zemsty.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki
https://www.siepomaga.pl/leslaw-tesak

Post przez kejti » 27 stycznia 2025, o 15:54

Rysiek kojarzy mi się z takim obleśnym staruchem, miałam kiedyś takiego szefa, podglądał nas na kamerce z domu i koleżanki zdjęcie sobie wydrukował :evillaugh:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Nocny Anioł » 27 stycznia 2025, o 18:36

:evillaugh: matko
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 27 stycznia 2025, o 21:08

kejti napisał(a):Rysiek kojarzy mi się z takim obleśnym staruchem, miałam kiedyś takiego szefa, podglądał nas na kamerce z domu i koleżanki zdjęcie sobie wydrukował :evillaugh:

Obrzydliwe :evil:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Liberty » 28 stycznia 2025, o 20:19

Fringilla napisał(a):
Liberty napisał(a):Frin, wg mnie Rowling nie poległa przy HP. Sapkowski.

Zgoda tutaj, acz myślałam bardziej o gatunkach romansowych a la romantasy :hyhy:

A to nic mi nie przychodzi do głowy. Chociaż ta seria o 4 jeźdźcach apokalipsy Thalassy utrzymała poziom do końca. Tylko, że Tobie w ogóle się nie podobała :angel: .

Zaczęłam Unfurl Elodie Hart: https://www.goodreads.com/book/show/83175446-unfurl ma dobre recenzje. Oby mnie nie rozczarowała :prosi:

Post przez Fringilla » 28 stycznia 2025, o 21:47

Racja, i akceptuję, że Thalassa utrzymała poziom i czytelniczki były usatysfakcjonowane :P zastrzeżeń technicznych nie mam do serii, problem mam z moralnym kształtem opowieści ;)

Z mojego kręgu czytelniczego uważam, że Rachel Reid dokonała praktycznie niemożliwego i ostatni tom jej serii był wręcz lepszy od pierwszego. Ale to niszówka, innymi prawami się rządzi...

Ja teraz po latach sięgam po Anne Stuart w wydaniu, ekhm, innym nieco: cykl Fallen pod ksywą Kristina Douglas, jak była moda na anielskie klimaty około 2012.
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 29 stycznia 2025, o 19:23

Obrazek
Antek przez dwa lata leczył złamane serce. Teraz wraca do Warszawy, żeby ponownie pracować z przyjaciółmi z Radości. Jeszcze nie wie, że dzięki nim pozna kobietę, dla której zaryzykuje wszystko.

Zosia ucieka przed przeszłością do rodzinnego domu. Niestety przeszłość podąża za nią. I już wkrótce zagrozi nie tylko jej bezpieczeństwu, ale i życiu ukochanego.

Czy Antkowi uda się uchronić Zośkę? Czy chłopaki z Radości zdołają ocalić tę dwójkę?

I jakie tym razem plany ma Simon Trenton?

O tym przeczytasz w emocjonującej kontynuacji bestsellerowych Sztuki zabijania i Sztuki zemsty.
Obrazek

Post przez kejti » 30 stycznia 2025, o 17:40

Chce trochę zejść z ilości zapisanych na GR (oczywiście audiobooki) ale jadę od tyłu, czyli teraz coś co zapisałam prawie 8 lat temu :hihi:

Obietnica krwi Brian McClellan
Obrazek
Strzelby miecze i zapomniana magia, która odżywa.

Prochowi magowie manipulują prochem strzelniczym, uzyskując w ten sposób nadnaturalne zdolności.

Były inspektor policji Adamat, a obecnie prywatny detektyw zostaje wezwany do pałacu, aby rozwikłać niezwykłą zagadkę. Jedno jest pewne – obalenie władcy to wyjątkowo krwawy interes. Dla wszystkich.

Dość marnotrawstwa, chciwości i korupcji.
Dość szlachty pijącej krew ludu.
Ja im pokażę nowy rodzaj czarów: …proch i kule.
Jutro odzyskam i oddam ludziom ich kraj.
Epoka królów dobiegła końca i to moja sprawka.

Ta książka jest po prostu obłędna. Złapałem się na tym, że wszystko mi się w niej podobało. Nowe podejście do magii, szybka akcja, ciekawy świat. Ale ubaw! - Brandon Sanderson, bestsellerowy autor

Proch i magia. Wybuchowa mieszanka. Obietnica krwi jest najlepszym debiutem, jaki czytałem od lat. - Peter V. Brett

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez pannazlosnica » 2 lutego 2025, o 12:45

Borze szumiący, czytam chyba trzeci niewypał w tym roku...
Obrazek

Czy remonty i kłótnie chodzą parami?
LaRynn Lavigne i Deacon Leeds mieli krótki i burzliwy letni romans, gdy byli nastolatkami. Z pewnością nie było to coś, na czym można stawiać fundamenty udanego związku. Blisko 10 lat później znów się spotykają. Okazało się, że ich babcie zapisały im w spadku zrujnowany budynek w Santa Cruz. Mają z nim wiele wakacyjnych wspomnień.
Aby sprzedać dom, muszą go wyremontować. Jest jednak mały problem. LaRynn ma pieniądze, ale żeby uzyskać dostęp do swojego funduszu powierniczego, musi być mężatką. Deacon z kolei ma wiedzę i doświadczenie w branży budowlanej, ale brakuje mu funduszy. Zmuszeni do współpracy, zawierają układ. Ich umowa brzmi: pobieramy się na czas potrzebny do wyremontowania nieruchomości, następnie sprzedajemy dom, dzielimy się zyskiem i każde idzie w swoją stronę.
W domu bez ścian LaRynn i Deacon szybko uczą się, że łatwo jest się ukryć za emocjonalnym murem, nawet w małżeństwie. Czeka ich wspólne życie w remontowanym budynku, konieczność podejmowania razem decyzji i cała masa pułapek.
Poznaj wypełniony iskrzącym napięciem gorący romans drugiej szansy. Nie tylko o remoncie domu, ale przede wszystkim o przebudowie własnego życia i stopniowym gojeniu emocjonalnych ran. Ta historia spodoba się wszystkim fanom twórczości Lucy Score, B.K. Borison i Sarah Adams.

Ulubiona autorka/autor: austen/quinn/lindsey/sep/cabot

Post przez izkaa12 » 2 lutego 2025, o 13:44

pannazlosnica napisał(a):Borze szumiący, czytam chyba trzeci niewypał w tym roku...
Obrazek

Czy remonty i kłótnie chodzą parami?
LaRynn Lavigne i Deacon Leeds mieli krótki i burzliwy letni romans, gdy byli nastolatkami. Z pewnością nie było to coś, na czym można stawiać fundamenty udanego związku. Blisko 10 lat później znów się spotykają. Okazało się, że ich babcie zapisały im w spadku zrujnowany budynek w Santa Cruz. Mają z nim wiele wakacyjnych wspomnień.
Aby sprzedać dom, muszą go wyremontować. Jest jednak mały problem. LaRynn ma pieniądze, ale żeby uzyskać dostęp do swojego funduszu powierniczego, musi być mężatką. Deacon z kolei ma wiedzę i doświadczenie w branży budowlanej, ale brakuje mu funduszy. Zmuszeni do współpracy, zawierają układ. Ich umowa brzmi: pobieramy się na czas potrzebny do wyremontowania nieruchomości, następnie sprzedajemy dom, dzielimy się zyskiem i każde idzie w swoją stronę.
W domu bez ścian LaRynn i Deacon szybko uczą się, że łatwo jest się ukryć za emocjonalnym murem, nawet w małżeństwie. Czeka ich wspólne życie w remontowanym budynku, konieczność podejmowania razem decyzji i cała masa pułapek.
Poznaj wypełniony iskrzącym napięciem gorący romans drugiej szansy. Nie tylko o remoncie domu, ale przede wszystkim o przebudowie własnego życia i stopniowym gojeniu emocjonalnych ran. Ta historia spodoba się wszystkim fanom twórczości Lucy Score, B.K. Borison i Sarah Adams.

aaa, nie strasz, bo właśnie się za nią zabieram, a też w tym roku coś słabo z moim gustem bo póki co same słabe ksiązki zaliczyłam...
Is it possible for home to be a person and not a place?

lubimy czytać

Post przez pannazlosnica » 2 lutego 2025, o 14:00

Nooo... Może trochę wybrzydzam, ale nie lubię tych bohaterów :/

Ulubiona autorka/autor: austen/quinn/lindsey/sep/cabot

Post przez izkaa12 » 2 lutego 2025, o 14:06

No nic, muszę przez nią szybko przebrnąć i iść dalej w nadziei, że w końcu trafię na coś fajnego :D
Is it possible for home to be a person and not a place?

lubimy czytać

Post przez Nocny Anioł » 2 lutego 2025, o 18:00

Też to miałam czytać, a w temacie ie wiem co czytać
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 2 lutego 2025, o 19:22

To jak już kroczę ścieżką niewypałów, to pochłonęłam też całe to:
Obrazek
Lucy Hope po dziewięciu latach nieobecności wraca do miasteczka, w którym dorastała. Za pieniądze ze spadku kupuje dom, który w przeszłości należał do rodziny jej najlepszej przyjaciółki Emmy Bishop i jej brata Cala. Ich trójka była nierozłączna w dzieciństwie i przeżyli wspólnie wiele szczęśliwych chwil, nim rozdzieliła ich tragedia.
Lucy pragnie odnowić przyjaźń z Calem, jednak jego obecna wersja nie ma wiele wspólnego z ciepłym i przyjaznym chłopakiem z jej wspomnień. Staje przed nią zamknięty w sobie, zgorzkniały mężczyzna, który nie ma ochoty z powrotem wpuścić jej do swojego życia. Nie bierze pod uwagę tego, że w naturze Lucy nie leży poddawanie się. Zawsze optymistyczna i pełna energii, próbuje przełamać emocjonalne bariery Cala. Jej radosne podejście do życia kontrastuje z jego chłodnym dystansem. I choć dawny przyjaciel zgadza się dać jej pracę w swoim warsztacie i stopniowo przestaje być obojętny na jej urok, z góry uprzedza Lucy, że nie będzie w stanie jej pokochać.

Do połowy nie miałam zastrzeżeń, ale potem jakby się Diana Palmer dobrała do rękopisu i wtrąciła swoje 3 grosze
Spoiler:

Niby złe, ale wciąga

Post przez Fringilla » 2 lutego 2025, o 20:34

Ja na razie mam 50/50 w sumie, chociaż takiego pokaźnego niewypału, zapamiętanego na lata, to jeszcze nie... ale rok młody :P

Czytam Melting the Ice (Portland Evergreens 1) Beth Bolden i znowu okazało się, że jednak to NA (z mocnym YA wajbem, ech...).
Już nie wiem, czy czytać blurpy czy nie, bo serio, zwodzą, ale też... no, nie zawsze kłamią :]
(no teraz nie zerknęłam do końca - miałam pakiet 6 książek, sięgnęłam na chybił trafił... no, kierując się okładką, która wskazywała jak dla mnie bohaterów 25+ :yeahrite:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 2 lutego 2025, o 20:43

U mnie też więcej rozczarowań niż zachwytów. "Unfurl" okazało się zaskakująco nudne jak na prezentowaną fabułę :(. Niewykorzystany potencjał.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 3 lutego 2025, o 09:20

Może zacznę to:

Obrazek

Autorka bestsellerowych powieści slow burn romance Od Lukova z miłością, Wielki Mur z Winnipeg i Kulti!
Aurora De La Torre wie, że powrót w rodzinne strony po latach nieobecności nie będzie łatwy. Teraz musi zacząć wszystko od nowa w miejscu, które kiedyś było jej domem. W miejscu, w którym nie ma już ludzi bliskich jej sercu.
Nie spodziewała się ciepłego przywitania, bo kto mógłby na nią czekać po tych wszystkich latach? Jednak nastawienie właściciela domu, który miała wynająć, i tak mocno ją zaskoczyło. Mężczyzna nie tylko zachowywał się bardzo nieuprzejmie, ale i oskarżył ją o włamanie oraz wtargnięcie na teren jego posiadłości.
Tego było już za wiele.
Jak Aurora odnajdzie się w tym wszystkim i czy uda jej się dogadać z pochmurnym Tobiasem Rhodesem? Dobrze, że mężczyzna jest przystojny, to może ukoić jej nerwy.

"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy