Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:12

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez aralk » 4 kwietnia 2011, o 10:11

zobacz czy aby przypadkiem jeden z tych plików nie jest w pdf, a drugi w movi, bo wtedy jest dokładnie tak jak napisał Agrest :)

Ponieważ Calibre odmówił współpracy przy konwertowaniu jednego dokumentu w efekcie czego dostałam dokument bez żadnych kresek dialogowych - dla mnie nie do czytania w każdym razie, czytam w pdf. I powiem, że można i wcale tak nie męczy, ale tylko w układzie poziomym :]

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 4 kwietnia 2011, o 11:55

Jak zwykle miałyście rację, szłam na skróty i kopiowałam całe foldery z biblioteki, hehe zamiast wybierać tylko rozszerzenie mobi. dzięki :padam:

Post przez Agrest » 6 kwietnia 2011, o 09:53

Przydatna strona:

http://www.ereaderiq.com/free/

Ustawiamy region na Europe i dostajemy listę książek, które w danej chwili można ściągnąć z Amazona za darmo. Jest trochę książek Ellora's Cave i Samhain. Można się też zapisać na newsletter i dostawać powiadomienia o nowych okazjach :)
(ale zawsze warto sprawdzić czy dane są aktualne, bo to się zmienia)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Jane » 7 kwietnia 2011, o 12:32

Mój czytnik odmówił współpracy w piątek, ale z mojej winy, bo go sformatowałam (idiotka, idiotka, idiotka :/). Miał ze mną pojechać do Wawy i pojechał tylko popsuty. Ale o dziwo, w poniedziałek, gdy skontaktowałam się z Bookeen pomogli mi go naprawić w 30 min. Jeden mail z opisem problemu a oni w odpowiedzi wysłali mi oprogramowanie, instrukcję instalacji i 140 darmowych ebooków (oczywiście wszystko w językach obcych: angielski, niemiecki, francuski, hiszpański), ale ważne, że Cybook chodzi i śmiga lepiej niż kiedyś!
"Whatever I do, it's just got to be you
My life has just begun
I finally found someone"

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 7 kwietnia 2011, o 22:53

ja jestem bardzo zadowolona z mojego kundelka, odpukać w niemalowane, wszyściutko w jak należytym porządeczku i sprawne, oby jak najdłużej :smile:

ale muszę na niego naskarżyć, bo mnie na pokuszenie wodzi i w godzinach pracy mnie "prześladuje" (oj, żeby mnie tylko nie przyłapali :hyhy: )

Post przez Agrest » 8 kwietnia 2011, o 09:32

A czy twój szef ci nie mówił, że to sprzęt dla ciebie? Teraz ma za swoje :hyhy:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez nana_rlbi » 8 kwietnia 2011, o 13:25

taaa, ale to było w czasie urlopu, a nie typowego dnia pracy :hyhy:

Post przez nana_rlbi » 9 kwietnia 2011, o 14:36

ach, jak mnie kuszą, kuszą i jeszcze raz kuszą te książeczki dla kundelka na Amazonie, ale jeszcze się dzielnie bronię, bo mam całą stertę na dysku, czekających na "karmienie" ale pokusa coraz większa :embarrassed:

Post przez Agrest » 9 kwietnia 2011, o 18:42

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 kwietnia 2011, o 19:11

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez aralk » 12 kwietnia 2011, o 19:25

pewnie, że mi nie wychodzi :?

Post przez Agrest » 13 kwietnia 2011, o 08:45

A wszystko nie wychodzi, czy tylko część?

A te tańsze kindle to tylko dla Stanów. Pomysł może i fajny (a raczej byłby fajny, gdyby ta cena była jeszcze niższa), ale w sumie przekreśla nadzieje tych, co liczyli na obniżenie ceny kindli do $99 w niezbyt odległej przyszłości, bo teraz to się pewnie przeciągnie.

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 13 kwietnia 2011, o 11:43

wszystko :hahaha:
jak mi przejdzie wkurzenie na własne ograniczenai to spróbuję jeszcze raz, póki co trenuję pdf połączonego ze zgrzytaniem zębami :zawstydzony:

Post przez Agrest » 13 kwietnia 2011, o 22:00

No dobra, przetestowałam sama - w pliku miałam stopkę, "znak wodny" w tle i numery stron. Stopka i znak wodny poszły bez problemu, zostały numery stron, więc muszę jeszcze z tym powalczyć. (edit: już się udało i z numerami stron :D )

A możesz podpowiedzieć, od którego miejsce masz kłopot, żebym wiedziała jak pomóc? ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 13 kwietnia 2011, o 22:52

ha, a czy ktoś już sobie wgrywał audiobooki na kindelka???? :hyhy:

Post przez nana_rlbi » 13 kwietnia 2011, o 22:54

audiobooki nie, tylko mp3, a wrzuciłam tyle, że mi ponad połowę wolnego miejsca zajęły :big:

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 14 kwietnia 2011, o 20:32

Dzisiaj dokonałam zakupu mojego własnego czytnika i jak na razie się zachwycam :adore:

Post przez nana_rlbi » 14 kwietnia 2011, o 20:42

gratulacje z zakupu i radości w używaniu Renata7 :byebye:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 kwietnia 2011, o 21:57

A gdzie zakupiłaś i jaki model?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 16 kwietnia 2011, o 17:42

Renata, dołączyłaś do grona dziewczyn, którym zazdraszczam maksymalnie :mrgreen: szczegóły? jak tam użytkowanie?
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez aralk » 16 kwietnia 2011, o 18:05

nadal mi to diabelstwo nie wychodzi, chyba mam jakiś defekt :/

Post przez Agrest » 16 kwietnia 2011, o 18:11

Ale powiedz co konkretnie ;) Wpisujesz wyrażenia z podglądu, ze znacznikami? Numery zastępujesz formułą [0-9]+?

Jeśli chodzi np o moje próby i problem z usuwaniem numerów stron, okazało się, że stopka i numer strony muszą być wpisane nie osobno, tylko jako jedno wyrażenie, wtedy zostały usunięte bez problemu.

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 16 kwietnia 2011, o 18:15

Agrest, do numeracji to ja jeszcze nie doszłam :zawstydzony:

popróbuję jeszcze wieczorem :]

Post przez Agrest » 16 kwietnia 2011, o 18:18

Jakby co to podeślij mi ten plik, pokażę ci wyrażenia do wpisywania, może na przykładzie dalej będzie lepiej.
No chyba, że i ja sobie nie poradzę, na razie wypróbowałam to raz, choć ten raz faktycznie wyszło ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 16 kwietnia 2011, o 21:23

Jadzia napisał(a):Renata, dołączyłaś do grona dziewczyn, którym zazdraszczam maksymalnie :mrgreen: szczegóły? jak tam użytkowanie?

Jak na razie jestem zachwycona ( mam nadzieję , że tak zostanie :look_down: ) Z początku miałam problem z użytkowaniem , ale internet zdziałał cuda ( dzięki Bogu za niego :byebye: ) . Jadziu , ja też zazdraszczałam dziewczynom maksymalnie , długo się opierałam , ale w końcu jak po raz któryś śliniłam się nad zdjęciem w internecie , poszłam za ciosem i kupiłam :haha: A co :byebye:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy