Teraz jest 22 listopada 2024, o 18:22

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 marca 2011, o 14:23

winrarem na pewno, sprawdzone
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 10 marca 2011, o 22:42

oki, popróbuję, dzięki

Post przez ewajoanna23 » 11 marca 2011, o 10:45

Ojej, a Ja znowu mam pytanko. Słuchajcie , a w książce przerzuconej na kindla w pdf nie można zwiększyć literek??? :|

Post przez Scholastyka » 11 marca 2011, o 10:56

nabijam baterię w onyxie - wytrzymuje 2 tygodnie dość intensywnego czytania. Jak poziom spada do 2 kresek - to praktycznie odmawia pracy...
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez ewajoanna23 » 11 marca 2011, o 12:49

Zdaje się,że zadałam pytanie, które już było ( jak zwykle refleks to Ja mam szachisty), po 5 dniowym braniu tabletek od bólu głowy lekko oszołomiona, zrozumiałam, że muszę pdf przerobić??? :smile2:

Post przez aralk » 11 marca 2011, o 12:56

nie ma innego wyjścia :(

Post przez Agrest » 11 marca 2011, o 13:01

Ja akurat na tamto pytanie odpowiadałam, powtórzyć nie zaszkodzi :P

ewajoanna23 napisał(a):Ojej, a Ja znowu mam pytanko. Słuchajcie , a w książce przerzuconej na kindla w pdf nie można zwiększyć literek??? :|

W przypadku pdfów Kindle powiększa nie czcionkę, tylko cały dokument, czyli tak jakby się powiększało obrazek - więc żeby czytać taki powiększony plik trzeba by przesuwać go w poziomie, co jest bez sensu (znaczy, dla jakiegokolwiek komfortu czytania jest bez sensu)

Jest nakładka z funkcją reflow, która ułatwia czytanie pdfów, ale z tego co wiem, na razie nie wspiera ona polskich liter.

(Ale co do czytania pdfów takie moje spostrzeżenie - jak już trzeba czytać "pomniejszone" do ekranu pliki, to dobrze wyostrzyć kontrast do darker albo darkest ;) )

Albo czytać w poziomie... Ale najlepiej przerobić, choć to może oznaczać zabawę z usuwaniem ozdóbek.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez ewajoanna23 » 11 marca 2011, o 13:11

hehe, to w poziomie też można czytać???? no proszę jakie mądre urządzenie :smile:

Post przez Scholastyka » 11 marca 2011, o 15:00

w onyxie można czytać w poziomie i pionie, pdf można powiększać do upojenia, po prostu na jedna strone oryginału wypadają 3-4 strony na czytniku....
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez aralk » 11 marca 2011, o 15:54

tak jak w wersji worda "do czytania"?

Post przez Scholastyka » 11 marca 2011, o 17:27

worda onyx nie lubi, oj, nie lubi.... Zamieniam zawsze na rtf

Post przez ewajoanna23 » 16 marca 2011, o 20:57

Następne pytanko, skończyłam czytać książkę na kindelku, mam ostatnią stronę, jak wrócić do pierwszej? :look_down:

Post przez Agrest » 16 marca 2011, o 21:15

menu => go to... => beginning
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 16 marca 2011, o 21:46

w temacie pdf - ostatnio trafiłam na taki, który nie dość, że nagłówek i stopkę, wszelkie zabawy krojem i wielkością czcionki, odstępy i marginesy, to i znak wodny i różnorodne zdjęcia miał powklejane :hyhy:

Post przez ewajoanna23 » 16 marca 2011, o 21:54

:padam: , mam trochę luzu i znowu kombinuję hehe
A to urządzenie to nie zna alfabetu???znaczy mam np Wawryniuk , a po niej Rudnicką
Czy to niestety samemu trzeba pokombinować na dysku F :roll:

Post przez Agrest » 16 marca 2011, o 22:01

Zna alfabet, ale domyślnie sortuje po czasie używania/otwierania plików ;) Do wyboru masz jeszcze sortowanie po autorze i tytule (no i kolekcjami). W głównym menu - podkreślenie na samej górze i kontrolerem w prawo :)

w temacie pdf - ostatnio trafiłam na taki, który nie dość, że nagłówek i stopkę, wszelkie zabawy krojem i wielkością czcionki, odstępy i marginesy, to i znak wodny i różnorodne zdjęcia miał powklejane :hyhy:

Aż mi brak emotki walącej głową w ścianę ;)

Emily Byrd Starr

Post przez ewajoanna23 » 16 marca 2011, o 22:10

Agrest napisał(a):Zna alfabet, ale domyślnie sortuje po czasie używania/otwierania plików ;) Do wyboru masz jeszcze sortowanie po autorze i tytule (no i kolekcjami). W głównym menu - podkreślenie na samej górze i kontrolerem w prawo :)

Aż mi brak emotki walącej głową w ścianę ;)

Tylko się nie denerwuj, nie wychodzi.....może to ma znaczenie, że Ja nie jestem zarejestrowana w Amazonie???
Z pdf poddałam się, nie zmieniam ich na rtf ( rozwalał mi się tekst), tylko wytłuszczam druk :wink:

Post przez Agrest » 16 marca 2011, o 22:17

Ale co konkretnie nie wychodzi? Ustawiasz sortowanie po autorze i się nie sortuje? A te pdfy są dobrze otagowane? Na liście książek z lewej strony jest tytuł, z prawej mniejszą czcionką autor?

Niestety nie pamiętam, czy sortowanie włącza się po rejestracji. Wydaje mi się, że nie, ale pewności nie mam.

Emily Byrd Starr

Post przez ewajoanna23 » 16 marca 2011, o 22:24

Kurczę co to znaczy otagowane???
no niestety nie zawsze jest z lewej tytuł książki , a po prawej autor :sad:

Post przez Agrest » 16 marca 2011, o 22:28

Otagowane w sensie autor pliku wpisał tytuł w pole tytułu i autora w pole autora ;)
W pdfach to się chyba wyświetla po porostu cała nazwa w pliku w polu tytułu - to możesz zmienić nazwę przed wrzuceniem, żeby choć zaczynało się zawsze od autora, chociaż tyle...

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 16 marca 2011, o 22:39

Na pewno tworzenie zbiorów jest możliwe dopiero po rejestracji.
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 16 marca 2011, o 22:45

Zbiory tak, ale sortowanie alfabetyczne po autorze lub tytule?

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 16 marca 2011, o 22:49

A ja wiem... Nawet nie zwróciłam uwagi :zawstydzony:
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez ewajoanna23 » 16 marca 2011, o 22:54

Agrest napisał(a):Otagowane w sensie autor pliku wpisał tytuł w pole tytułu i autora w pole autora ;)
W pdfach to się chyba wyświetla po porostu cała nazwa w pliku w polu tytułu - to możesz zmienić nazwę przed wrzuceniem, żeby choć zaczynało się zawsze od autora, chociaż tyle...

aaa, to o to chodzi , chyba będę musiała założyć swój prywatny słownik obcych słówek , dzięki :smile:

Post przez aralk » 16 marca 2011, o 23:04

ja to nawet nie wiedziałam, że można tak sortować :zawstydzony: Tyle, że dla mnie to chyba raczej czytnik, a biblioteka to na półce, w segregatorze lub komputerze. Przynajmniej na razie ;)

Jest faktycznie :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy