annmariamag napisał(a):Dla początkujących czytelników fantastyki poleciłabym coś z polskiego ogródka, np. wszystkie tomy opowiadań o Kubie Wędrowyczu, Andrzeja Pilipiuka... szczególnie te pierwsze zbiory...
aralk napisał(a):Jadzia napisał(a):To ja jeszcze jedno nazwisko podrzucę - Robin Hobb, ale mogę ręczyć jedynie za serię Kupcy i ich Żywostatki, bo tylko tę czytałam
To to "przed" i "po" jest równie dobre, ale inne. Skrytobójca to wielka liryczna baśń o dziecku, z którego życie robi za szybko dorosłego. A Błazen jest smutny. Nie znoszę tej książki, doceniam i chylę czoło, że zdecydowała się tak powiązać wątki, pociągnąć fabułę, ale jest tak cholerycznie smutny... Nie znoszę.
Jadziu, przeczytaj, zepnij tę historię, bo warto.
aralk napisał(a):Skrytobójca, Statki, Błazen, a wszystko razem to jedna wielka historia z jednym bohaterem przewijającym się przez wszystkie części
Kasiag napisał(a):Pratchett jest, nawet więcej niż trochę, specyficzny i albo się od razu 'wpada' i wielbi albo nie. I nie jestem pewna czy tutaj ma znaczenie wcześniejsze doświadczenie z literaturą fantasy, bo Pratchett jest... po prostu zupełnie inny
Katarzyna888 napisał(a):A ja Prachetta nie czytalam, widuje czasami jego ksiazki w bibliotece ale nie siegam po nie, bo jak zwykle nie ma oznaczen ktora to czesc
Wiec nie biore, no bo od czego zaczac najpierw , tym bardziej ze w mojej bibliotece w roznych miejscach maja poukladane, nie wiem kto tam sortowal te ksiazki...
Jadzia napisał(a):aralk napisał(a):Skrytobójca, Statki, Błazen, a wszystko razem to jedna wielka historia z jednym bohaterem przewijającym się przez wszystkie części
No tak, ale w jakiej w sumie kolejności to idzie?
Katarzyna888 napisał(a):A ja Prachetta nie czytalam, widuje czasami jego ksiazki w bibliotece ale nie siegam po nie, bo jak zwykle nie ma oznaczen ktora to czesc
Wiec nie biore, no bo od czego zaczac najpierw , tym bardziej ze w mojej bibliotece w roznych miejscach maja poukladane, nie wiem kto tam sortowal te ksiazki...
aralk napisał(a):Frin, pytasz czemu bo nie czytałaś, czy czemu bo czytałaś i się z tym nie zgadzasz?
Kasiag napisał(a):Katarzyna888 napisał(a):A ja Prachetta nie czytalam, widuje czasami jego ksiazki w bibliotece ale nie siegam po nie, bo jak zwykle nie ma oznaczen ktora to czesc
Ale jeśli chodzi o Pratchetta i Świat Dysku, to nie trzeba się aż tak bardzo przejmować kolejnością; można śmiało czytać i nie po kolei
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość