Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:48

Czym jest dla Ciebie czytanie?

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 maja 2012, o 20:34

Równe 20 mam przeczytanych :P
A widziałyście, ile Garwood jest?
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez aralk » 15 maja 2012, o 20:49

tak właściwie to tam kilka osób wiedzie prym :mysli:
Ja pewnie więcej, ale mam dzisiaj niechcieja wielkiego, więc nie liczę ;)

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 15 maja 2012, o 23:11

Kilka książek bym wyrzuciła na rzecz innych :)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 16 maja 2012, o 09:28

Koło 20-25 czytałam. Aczkolwiek taka mało różnorodna ta lista :mysli:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 18 maja 2012, o 15:21

Ja z tej listy chyba tylko "Dumę i uprzedzenie". mam sporo do nadrobienia. :wstyd:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 maja 2012, o 19:29

Sądzę, że lista jest już trochę przeterminowana... hm... Mylę się? Bo nawet ja mam jakieś 90% z tego na koncie :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 18 maja 2012, o 21:04

Ja Panią Brockway znam :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 19 maja 2012, o 13:01

Fringilla napisał(a):Sądzę, że lista jest już trochę przeterminowana... hm... Mylę się? Bo nawet ja mam jakieś 90% z tego na koncie :hyhy:

Bo to chyba są klasyki, a wiadomo jak to ostatnio z autorkami bywa. Gdzie nie czytam, to mam wrażenie, że 'to już nie to' ;)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 19 maja 2012, o 13:17

Ale ta lista jest stara, bo z 1998. Dziś na pewno wyglądałaby choć trochę inaczej. Pojawiło się kilka popularnych autorek historyków, no i popularność paranormali... Nawet jeśli społeczność głosująca na taką listę skłania się ku historykom, to kilka paranormali jednak wpadnie, co widać w listach All About Romance.

No a co do linkowanej listy, mnie zaskoczył (oczywiście) brak książek Balogh :P Otóż jak się okazuje przy okazji tego głosowania powstała jeszcze jedna lista, na której są nie książki, a zbiorowo policzone autorki i tu już Balogh się pojawiła - po prostu głosy rozłożyły się na wiele książek. Podobnie Roberts - wśród autorek jest na pierwszym miejscu, ale na liście książek po raz pierwszy pojawia się na 11.

http://www.theromancereader.com/Top50.html
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 maja 2012, o 13:19

Spośród tej setki znam tylko SEP i te dwa harlequiny Crusie.
Żadna książka SEP nie jest idealna i bez wad. A już na pewno nie te, co tam są wymienione. To w takim razie, jeśli takie książki znajdują się na liście, to o ile gorsze musiałyby być te, co się nie załapały?
Lepsze romanse też istnieją, tylko nie trafiły do tej setki. Myślę, że wybór był tendencyjny.
Obrazek

Post przez Agrest » 19 maja 2012, o 13:28

Ale to nie jest lista sporządzona przez jakiś wszechwiedzący komitet, które potrafi każdy istniejący romans obiektywnie ocenić, tylko poprzez głosowanie iluś tam czytelniczek, w dodatku skupionych wokół konkretnego portalu. Oczywiście, że istnieją pewne tendencje. SEP, Garwood, McNaught to klasyki i na takiej liście jak ta wiadomo, że się znajdą w dużej ilości.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 19 maja 2012, o 13:56

Miałam na mysli, że głosowanie było tendencyjne.
Niekoniecznie głosy źle liczone. Ale mogło być, że np. poprzedzone dyskusją, w której pewne nazwiska czy tytuły padały i utknęły w podświadomości głosujących.
Obrazek

Post przez Agrest » 19 maja 2012, o 14:11

Wcale nie zrozumiałam, że sugerujesz złe liczenie i mam nadzieję, że nie wynika to z mojej wypowiedzi, bo o niczym takim nie myślałam.

I ja też przecież napisałam, że np skupienie głosujących wokół konkretnego portalu wpływa na wyniki i że obecność tendencji jest oczywista, więc chyba się zgadzamy co do istoty ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 19 maja 2012, o 14:16

Agrest napisał(a):Wcale nie zrozumiałam, że sugerujesz złe liczenie i mam nadzieję, że nie wynika to z mojej wypowiedzi, bo o niczym takim nie myślałam.

Nie, wszystko w porządku. Dobrze Cię zrozumiałam. Napisałam o złym liczeniu, bo sama przez moment się nad tym zastanawiałam.

Agrest napisał(a):I ja też przecież napisałam, że np skupienie głosujących wokół konkretnego portalu wpływa na wyniki i że obecność tendencji jest oczywista, więc chyba się zgadzamy co do istoty ;)

Tak, właśnie widzę, że mamy to samo zdanie, tylko ja może od złej strony się do tego zabrałam i namieszałam.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 21 maja 2012, o 20:35

Obrazek
prawda li to??
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 21 maja 2012, o 22:13

Ja jestem w stanie się z tym zgodzić. Może nie potępiam zupełnie tych, którzy nie czytają, nie każdy musi do lubić, ale jak słyszę, ze ktoś wypowiada to tonem sugerującym, że jest to powód do dumy, to mnie coś trafia. Nie wiem, co jest takie wspaniałego w tym, że się nie czyta, żeby czynić z tego swoją zaletę... Poza tym zwyczajnie lubię rozmawiać z ludźmi, którzy czytają, bo jest to zawsze kolejny temat do rozmów z nowo poznanymi ludźmi. Dla mnie tym bardziej cenny, że od kliku lat jestem do tyłu z filmem i muzyką polską i zachodnią, więc w tej sferze może czasami zabraknąć mi wiedzy...
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 24 maja 2012, o 19:45

Ja czytam średnio 2 książki na dzień, moja siostra przeczytała dwie książki w swoim zyciu. Ma grono znajomych, które właśnie z taką duma w głosie mówi, że ostatnią książkę to czytało w drugiej klasie podstawówki. I patrzy z pogardą na tych co czytają. Nie wiem jak mozna być tak ograniczonym :shock:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 24 maja 2012, o 20:07

Pojęcia nie mam :zalamka:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez maddalena » 29 maja 2012, o 13:11

Żal mi takich, ludzi.
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Agrest » 30 maja 2012, o 09:55

Im zapewne żal ludzi, którzy spędzają dużo czasu nad książkami, zamiast robić coś ciekawszego, więc wszystko pozostaje w równowadze.

Tym razem właściwie na temat "czy jest dla ciebie forum" :lol:

Obrazek

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 maja 2012, o 11:19

Podoba mi się ^_^
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez maddalena » 30 maja 2012, o 11:38

Prawdziwe a jednocześnie nieprawdziwe :hahaha:
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Fringilla » 30 maja 2012, o 14:39

bo, mimo wszystko, chyba na tym polega starcie między ludźmi "czytającymi" i "nieczytającymi" ;) dobre :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Fringilla » 11 czerwca 2012, o 23:03

no to ciąg dalszy:
https://www.facebook.com/pages/ZAKAZ-CZ ... 7565942071

ale ale: to zdjęcie :hyhy:

btw: nie to, że uważam za wybitną akcję, ale akcja rodzi rekację i to jest miłe czasem. przy czym totalnie nie pojmuję kontrataku "pisanie a nie czytanie, rozwija"... eee... nie. to znaczy: nie rozwija ni jedno, ni drugie osoby niepodatnej na ogólny rozwój za pomocą wszelkich metod dostępnych ^_^
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 11 czerwca 2012, o 23:12

Fringilla napisał(a):ale ale: to zdjęcie :hyhy:

Chodzi co o to z wszystkimi tomami Harlequinów? :czeka: :wink:
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy