Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:17

Biblioteki

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez kasiek » 30 lipca 2012, o 12:33

ale aralk o ile się nie mylę, to w naszej bibliotece :P, się zamawia prze internet, czyli żaden czytelnik żalu mieć nie może, że z czymś wyjdziesz :)
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Post przez aralk » 30 lipca 2012, o 12:38

wiesz, ze z naszej właściwie nie korzystam :) Panie nie są jakoś sympatyczne, ograniczały mi limity i krzywiły nosy jak korzystałam z kilku kart :evillaugh: Ale w odległości kilku przystanków są takie dwie, że mucha nie siada :smile: Milo i sympatycznie, i zawsze w trosce o czytelnika :)

Post przez kasiek » 30 lipca 2012, o 12:41

Hm...ja korzystam z tej tu bliziutko i tej gdzie można wejść z plecakiem/torebką bez krzywych spojrzeń pań, bo zapiszczy jak będziesz chciała coś wynieść.
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Ulubiona autorka/autor: ...n/n...

Post przez kawa-bez-mleka » 30 lipca 2012, o 13:08

aralk napisał(a):Narzekać na to nie zamierzam, bo sama należę do osób, którym coś sie odkłada. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że to nigdy nie było na moja prośbę. W efekcie potrafię wyjśc z biblioteki z książkami, ktorych nie dość, że nie zamawiałam to jeszcze na dodatek nie planowałam przeczytać :evillaugh: ale faktycznie nie raz i nie dwa dobrze odkladają :)

Dobra, jakieś tam pozycje Ci zostawiają i się nie czepiam. Znają twój gust i wiedzą że trafią, ale żeby cały regał nowości kamuflować?? :zalamka: Mówię o skrajności tu w tej mojej już byłej biblio :D

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 lipca 2012, o 13:10

ja mam problem z tymi układami... żebym jeszcze wiedziała, że to dla "darczyńców" bibliotecznych.., ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 30 lipca 2012, o 13:24

kasiek napisał(a):Hm...ja korzystam z tej tu bliziutko i tej gdzie można wejść z plecakiem/torebką bez krzywych spojrzeń pań, bo zapiszczy jak będziesz chciała coś wynieść.

Ja znam tylko jedną z tych piszczących, ale tam zwykle pakuję się z plecakiem, albo wielką torbą, bo zwykle hurtem biorę ;)
Obsługa jak obsługa, w tej najbliższej Panie siedzą i ... siedzą, w tej dalszej jak zarezerwuję przez internet, to wchodzę a tam paczka czeka :) Lubię tam :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 lipca 2012, o 16:30

Kawa z mlekiem współczuję, ja bym chyba tej pani od razu coś powiedziała :hyhy: Ja mam jedną bibliotekę u siebie i jeszcze gdzieś filię, której nie zlokalizowałam, ale jakoś nie ma czegoś takiego, że coś się komuś wybiera, odkłada a i owszem, bo ta osoba np. czekała aż książka wróci lub też dzwoniła i prosiła, żeby jej znaleźć a ona przyjdzie odebrać. Problemem jest ten internet ja mam tylko katalog co mają w bibliotece i nie wiem co jest wypożyczone a co nie, więc Cię rozumiem :padam: Z tym, że jak widać nawet jak zamówisz to nie wiadomo czy ta książka jednak będzie na Ciebie czekać :zalamka: Współczuję kochana :glaszcze:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 30 lipca 2012, o 17:12

Kawa z mlekiem... :zalamka: ja bym tej pani pewnie coś powiedziała. :P
ja chodzę już przez kilka lat do jednej..xD i nawet jak mi się coś przedłuży... to panie nie robią problemu. ;) z odłożeniem czegoś także nie... i nie patrzą się krzywo. a poza tym pracuję tam moja koleżanka z gim... więc lubię tam chodzić. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: ...n/n...

Post przez kawa-bez-mleka » 30 lipca 2012, o 19:01

Ja zazwyczaj nie lubię się kłócić. Nawet jak mam rację. A w tej sytuacji wyszłaby kłótnia. Poza tym absurd całej sytuacji z ukrytym regałem dotarł do mnie dopiero w drodze do domu :lol:

Zmieniam lokal :czyta: i żyje się dalej. Płakać nie będę :wink:

Za pocieszacze dziękuję bardzo :padam:

Post przez kasiek » 30 lipca 2012, o 20:11

Ja w poprzednim mieście i bibliotece to nawet sama książki na listę z zamówieniem wpisywałam :), a ksiązki do wypożyczenia wybierałam z tych jeszcze nieostemplowanych :evillaugh: ,a tutaj internet kluczem jest do wszystkiego :)
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Ulubiona autorka/autor: Stephanie Laurens, Kerrelyn Sparks

Post przez Adrastea » 30 lipca 2012, o 20:16

To ja mam podobnie w gminnej :evillaugh:
Obrazek

Post przez aralk » 30 lipca 2012, o 20:29

z drugiej strony dla mnie wygoda, zaznaczam jak nie ma, jak jest dostaję maila, że czeka i prosi o przyjście :)

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 30 lipca 2012, o 21:03

to wam powiem jak wyglądało to pare lat temu z mojej strony.Do biblioteki,o której mówię należę od jakichś 25 lat.I parę lat temu,parę lat po tym,jak się wyprowadziłam z miasta,w którym ta biblioteka jest było tak,że przychodzę,oddaję pożyczone książki a tu zawiadamiają mnie,że wisi mi,jedna książka,dwie,nieraz więcej.Ja oczywiście zdziwiona,bo w domu nic mi nie zostało pytam co za książki.Tytuły padają,tyle że ja o takich książkach w życiu nie słyszałam,nie mówiąc o tym,żeby je czytać czy pożyczać.jak się okazało na moja kartę kochane panie bibliotekarki pożyczały nie tylko książki moim rodzicom(co można jeszcze przełknąć),ale również kuzynowi czy kuzynce,którzy powoływali się na mnie,a którym nie chciało się zakładać karty dla siebie(Bo oni przecież nie czytają,a książka jest im potrzebna do szkoły,albo w podobnym przypadku).Po zrobionej przeze mnie awanturze panie łaskawie mnie przeprosiły i więcej żadnym książek mi nie dopisywały.Oczywiście ,książki dotychczas pożyczone na moja kartę to ja musiałam szukać po rodzinie i przynosić do oddania :mur: Dobrze,że teraz takich praktyk się nie stosuje
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 7 sierpnia 2012, o 18:24

Nie wiem, gdzie to wrzucić, a jako, że link jest o czytaniu za darmochę ;) wrzucam tutaj.

Zapraszamy do lektury książek Wydawnictwa W.A.B. w ekspresach PKP Intercity!
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 7 sierpnia 2012, o 18:49

Właśnie wróciłam z biblioteki i przeżyłam szok. Niedawno zmieniło się tam kierownictwo i panie, które pracowały tam od zawsze zostały zamienione na nowszy model (o wiele milszy dla czytelnika) :) Dzisiaj okazało się, że poprzestawiali też książki. Do tej pory przy wejściu stały regały z popularnymi książkami, poustawianymi alfabetycznie. A teraz ktoś je podzielił tematycznie i to jest dopiero magia. Np. Balogh i Quinn są w sensacji, a Coben w romansach, Krentz znalazłam w horrorach. :zalamka:

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 7 sierpnia 2012, o 18:51

:evillaugh: :evillaugh: o majn got, współczuję :haha:
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 7 sierpnia 2012, o 18:53

widać znają się na literaturze :zalamka: U mnie niby alfabetycznie(w jednej),ale też misz-masz tematyczny.W drugiej tylko bibliotekarki wiedzą według jakiego klucza sa ustawione książki(ciężko zajarzyć).W trzeciej też się ostatnio pozmieniało,jeszcze nie wszystko ogarnęłam,ale widzę sporo nowości.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 7 sierpnia 2012, o 18:57

Jak to zobaczyłam to od razu spytałam o hasło do zamówień internetowych, a do tej pory zawsze o tym zapominałam.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 sierpnia 2012, o 21:31

Oj kochana to 'nieziemskie' zmiany. Współczuję Ci tak szukać :glaszcze:

U mnie w Nowościach jest misza-masz żadnego ładu ani składu :zalamka: Trzeba szukać po kolei po tytułach. Za to na normalnej sekcji jest wszystko alfabetycznie i spokojnie można wszystko znaleźć :) A i jest wydzielona młodzieżówka, dziecięce, obcojęzyczne, naukowe i hmmm lektury szkolne chyba tak to jest :) A tam znowu podział na dramaty itd. :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 22 sierpnia 2012, o 12:26

Odkładanie to ja rozumiem, sama to stosuję, ale jakieś granice istnieć muszą. Osobny regał, dla wybrańców to już przesada według mnie. Z wypowiedzi Kawy-bez-mleka wynika, że ta bibliotekarka dopiero WYBIERAŁA coś z regału, to nie były konkretne, odłożone wcześniej dla konkretnej osoby książki. To był specjalny regał dla znajomych królika, a to już swiństwo.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Liberty » 17 września 2012, o 20:22

Lubię wszystkie biblioteki do których należę i właściwie nigdy na nie nie narzekam. Czasem jednak łapki opadają. W ostatnich tygodniach buszowałam głównie w lit. popularnej - romans, fantastyka, kryminał, horror. Ze zdziwieniem natknęłam się na dziwny przydział książek. Jeszcze Anne Stuart rozumiem w kryminałach, zwłaszcza, że wydawnictwo w takiej serii ją wydało. Ale Gail Carriger postanowiłam zgłosić bibliotekarce. Podchodzę i mówię babce, że "Bezduszna" nie powinna stać w horrorach, tylko w fantastyce albo w romansie. Babka na to: "tak ją nam przydzielono". Ja: "ale to zły przydział, to nie jest horror", ona: "taki jest przydział".

No kurczę! To po kiego ona tam siedzi jeśli ktoś odgórnie wykonuje za nią robotę, i tą na dodatek źle ją wykonuje? Chyba coś takiego można poprawić, a nie bezmyślnie upchnąć na regale i tyle. I tak cała seria od tygodni stoi i kurzy się, nikt nie pożycza.

Post przez Fringilla » 17 września 2012, o 21:43

a kim są ci co stoją za "przydzielono"?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 17 września 2012, o 21:46

Dawno nie spotkałam biblioteki w której książki poustawiane są tematycznie :mysli:
Nawet na te najnowsze jest regał, albo kilka półek, ale to raczej na zasadzie zbiorowiska nowości, a nie tematów

Post przez Fringilla » 17 września 2012, o 21:47

ja jestem za podziałem wg języka oryginału przede wszystkim ^_^
a fantastyka/horror/romans winny stać blisko siebie :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 18 września 2012, o 11:23

Fringilla napisał(a):a kim są ci co stoją za "przydzielono"?

A trudno powiedzieć. Chyba ktoś kto przyjmował książki do biblioteki (szefowa?) albo jeszcze ktoś inny, z zewnątrz. Pomyłki się zdarzają, tylko jak ktoś zgłasza to chyba powinno się je naprawiać.

U mnie regały tematyczne stoją w jednym ciągu, ale i tak panie czytające romanse nie przesuwają się do horroru ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy