Prosze nie mowcie historyki bo Jane przewraca sie w grobie.
szuwarek napisał(a):Chciałam wtedy zaznaczyć, ze ciekawym jest, że Ty piszesz, ze YA/NA nie jest romansem, a jednocześnie Tully pisze, że własnie ten nurt uratował schematyczne juz i klasyczne do bólu romanse współczesne.
szuwarek napisał(a):Własnie nawet się kiedyś zastanawiałam czy ten motyw przeznaczonych sobie partnerów jest miłością? Bo przecież w uczuciach musza nastąpić te fazy : poznania, zainteresowania, pożądania, zakochania itd. a tutaj fatum narzuca nam : to jest twój ideał i nie ma bata. Jeden z ulubionych wątków to walka bohatera przecież narzuceniu partnerki. Gdzie tu romans?
tully napisał(a):Dla mnie idealem romansu jest anglia 19 wieku. Ta powolna milosc gdzie nawet dotyk reki bylo trudno skrasc ukochanej. Nie mowiac o calej gamie tlumionych uczuc, emocji, tesknoty , ukratkowych wspomnien ach! odplywam...
KatiaBlue napisał(a):Jest popyt więc jest i podaż. Najwidoczniej czytelnicy juz nie chcą czytać o bezproblemowej miłości
tully napisał(a):Prosze nie mowcie historyki bo Jane przewraca sie w grobie. te tzw romanse historyczne Kleypas ktora obecnie mecze niemilosiernie i Quick
Księżycowa Kawa napisał(a):KatiaBlue napisał(a):Jest popyt więc jest i podaż. Najwidoczniej czytelnicy juz nie chcą czytać o bezproblemowej miłości
Bez przesady. To, że jest sporo o traumach itp., to nie znaczy, że od razu już wszystkie takie są. Z drugiej strony wolę już, aby były traumy (byle tylko dobrze opisane), niż bohaterzy mieli się obrażać z byle powodu i stroić dziecinne fochy, jak to czasem ma miejsce, gdy autorce brakuje pomysłu na fabułę
tully napisał(a):bo to jest chyba najprostrze wiadomo ze kochamy 19 wiek w anglii i pisarkom wydaje sie ze jak tylko umieszcza tam akcje to sprzeda sie jak swieze buleczki... tylko to tak pretensjonalne, naiwne i nieszczere ze nie da sie tego czytac bez irytacji... wlasnie sie zastanawialam czy bedzie seks jak u Quick i sie nie zawiodlam a jakze grunt to byc postepowa kobieta w wieku 19...
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość