Teraz jest 24 listopada 2024, o 18:08

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 23 listopada 2011, o 21:18

aralk napisał(a):hmm, czy wiecie co można zrobić - oprócz oczywistego wyrzucenia - jak zepsułam czytnik? przewróciłam się dzisiaj na łóżko, i łokciem potraktowałam ekran. ogólnie :placze:

Skontaktować się z amazonem w celu wymiany...

Tego się właśnie najbardziej boję i na początku bardzo pilnowałam, żeby nie leżał luzem na meblach do siedzenia i leżenia, ale teraz to już często mi się zdarza zapomnieć :]
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 23 listopada 2011, o 21:26

Niby się skontaktowałam, ale na chacie powiedzieli mi, że to nie podlega gwarancji :(
Nie wiem, może się nie dogadałam z tym swoim angielskim. Może nie potrafię się z nimi porozumieć. dostałam odpowiedź: Okay, it sounds like the screen may have cracked by you landing on it. The Kindle is out of warranty.

Post przez Agrest » 23 listopada 2011, o 21:30

Chyba zbyt dobitnie przedstawiłaś swoją winę w tym zajściu :(

Bo tak naprawdę to wiadomo, że tego typu uszkodzenie nie podlega gwarancji, natomiast z tego co wiem, to często oni nie wnikają w przyczyny uszkodzenia. Albo źle trafiłaś, albo zaostrzyli politykę...
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 23 listopada 2011, o 21:33

Współczuję Ci. Życzę, żeby dali nowy :przytul:
:placze: wniebogłosy, gdybym była na Twoim miejscu, wyobrażam sobie ten dramat...
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 23 listopada 2011, o 21:34

Współczuję Aralk :przytul: . Chyba będę dziesięć razy bardziej uważać na swojego :smutny:

Post przez aralk » 23 listopada 2011, o 21:37

normalnie mam ochotę :mur:
teraz to nie podejrzewam, aby dali mi nowego, niby czemu

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 listopada 2011, o 21:46

a ja się zastanawiam nad tym
http://www.empik.com/e-czytnik-vedia-k3 ... ktronika#e

co o nim myślicie? bo jestem kompletnie zielona w tym temacie :zawstydzony:

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 23 listopada 2011, o 21:52

Aralk, współczuję :glaszcze:
Ja ze swoim obchodzę się jak z jajkiem - zawsze w etui, kładę na biurku lub nocnej szafce. A i tak się boję. Nawet miałam w wakacje mały wypadek - położyłam czytnik na szafie, a siostra poprawiała karnisz i element ozdobny spadł na tę szafę... Na szczęście nie uderzyło w ekran, tylko w klawiaturę, więc, póki co, wszystko działa. Przyznam się, jakby mi zepsuła, wykładałaby kasę :]

Joakar, świecący ekran i 6-8 godzin działania baterii jakoś nie brzmi zachęcająco :niepewny: Naprawdę nie wolałabyś Kindle'a? Chociaż to już zależy czego kto się spodziewa od czytnika :)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 23 listopada 2011, o 21:56

Aralk, nie wiem, co ci doradzić... Na tego czata to cię po mailu zaproszono?

Kurcze, musiałaś mieć pecha, no :( Weszłam na forum eksiazki, zobaczyć czy ludzie nie skarżą się na zaostrzenie procedury reklamacyjnej i taki np wpis raptem sprzed tygodnia:
Stało się. Uszkodziłem Kindle'a. Jak zwykle wieczorem położyłem się do łóżka i czytałem na Kindle. Po jakimś czasie musiałem zasnąć. O 6:30 nieprzyjemny dźwięk budzika uświadomił mi, że pora wstawać. Jak zrobiła by większość rozciągnąłem się, a że obok był Kindle... Pękł ekran. W sumie wydaje się to być bardziej ryską niż pęknięciem. Zamiast zwyczajowej Home page pojawiają się poziome i pionowe linie. Skontaktowałem się z obsługą klienta Amazonu poprzez czat, wyjaśniłem co nie działa, gdy spytano się mnie o przyczynę uszkodzenia opowiedziałem wszystko zgodnie z prawdą, co skwitowano krótkim 'OK' i obiecano mi wysłać nowy czytnik. Z formalnych spraw musiałem podać ostatnie cztery cyfry karty i potwierdzić adres wysyłki. To chyba wszystko. Muszę też odesłać zepsuty egzemplarz, ale to chyba oczywiste. Nie powinno się chwalić dnia przed zachodem słońca, ale zaryzykuję już teraz stwierdzić, że inne firmy powinny się uczyć od Amazona, który reklamuje towar zepsuty z mojej winy.

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 23 listopada 2011, o 22:09

U mnie nie pękł ekran. Kindle stanął. Część zatrzymała się na czytanej stronie, a część jest po prostu czarna. Nie można go zresetować. Nie reaguje ani na przewijanie, ani na żaden z przycisków. Nie można go nawet wyłączyć :(

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 23 listopada 2011, o 22:18

joakar4 napisał(a):a ja się zastanawiam nad tym
http://www.empik.com/e-czytnik-vedia-k3 ... ktronika#e

co o nim myślicie? bo jestem kompletnie zielona w tym temacie :zawstydzony:

z recenzji na tej stronie: przy średnim natężeniu jasności ekranu można przeczytać nawet całą książkę (ok. 300 - 350 str).
to jest nic. sprzęt badziewie.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Agrest » 23 listopada 2011, o 22:22

Aralk, wydaje mi się, że to jest właśnie awaria ekranu, tylko bez zewnętrznego pęknięcia - jakby wylało pod ekranem.

No ale powiedzmy, że nie - robiłaś też reset "twardy"? (trzyma się ok 20 sekund). Pewnie tak, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy :niepewny: No może poza kolejną próbą w amazonie... Napisać, że tak dbałaś, a i tak jeden ruch i się zepsuło, a na reklamie pokazywali, jak ktoś wkłada kindla bez okładki do tylnej kieszeni spodni :roll:

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 23 listopada 2011, o 22:26

Lilio, bałam się tak dosadnie ;) Ale co racja, to racja. Jedna książka to naprawdę nic, ja bym się wściekła :]

Agrest, fajny pomysł z tą reklamą :)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 listopada 2011, o 23:21

Teraz już wiem, że badziewie bo porównałam sobie z innymi. :zawstydzony: No nic, chyba zdecyduję się na Kindla ew. Sony (wszystko zależy od woli mojego sponsora :hyhy: )

Post przez gabith » 24 listopada 2011, o 13:05

Agrest, przyjmij wyrazy współczucia...
Moim zdaniem powinnaś próbować powalczyć z Amazonem. Nie sądzę, żeby zaostrzyli zasady reklamacji, no chyba że rzeczywiście gwarancja ci się skończyła? Możesz też zapytać na portalu Świat czytników, oni tam dużo wiedzą, na pewno pomogą. Próbuj, nie poddawaj się, może akurat trafiłaś na niezbyt przychylną osobę na czacie.

Post przez Agrest » 24 listopada 2011, o 13:17

Na szczęście nie muszę jeszcze odbierać kondolencji ;)

Aralk już napisała w innym wątku, że napisała tam drugi raz i powołali się na pierwszą rozmowę.

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 24 listopada 2011, o 13:29

No tak... :) Nie wiem czemu, ale "agrest" i "aralk" mi się myli... :zalamka: Przepraszam was obie!

Post przez Agrest » 25 listopada 2011, o 10:05

Chyba znów amazon ma przerwę świąteczną w dostawach poza USA, bo "nasz" kindle czyli z klawiaturą i wifi, jest w tej chwili niedostępny.

Emily Byrd Starr

Post przez maddalena » 25 listopada 2011, o 11:14

Agrest napisał(a):No mało to nie jest, ale ciężko będzie zejść z tej ceny, to raczej jakieś stare modele - a nie wiem, czy warto w stare ekrany inwestować... A na wszystko co nazywa się czytnikiem ebooków i oscyluje w okolicach 200-300zł trzeba zwrócić baczną uwagę, bo z dużym prawdopodobieństwem nie jest to czytnik z epapierem, tylko ze świecącym ekranem.

Dzięki za info.
Tyle tych róznic ale coś ptzegląam
Dużo jest o tym kindlu.
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Katarzyna888 » 25 listopada 2011, o 15:35

Aralk wspolczuje wielce :glaszcze:
Moge sobie wyobrazic co czujesz, bo w tamtym roku dziecko zbilo mi kubkiem ekran w nowym laptopie. Dlatego tez na kindl mam ubezpieczenie (tzn. maz mi ubezpieczyl), wiec jakby cos mi sie stalo to dostane nowy.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 25 listopada 2011, o 15:38

Agrest napisał(a):Chyba znów amazon ma przerwę świąteczną w dostawach poza USA, bo "nasz" kindle czyli z klawiaturą i wifi, jest w tej chwili niedostępny.

za to jest dostępny na niemieckim Amazonie za 159 €

Post przez Agrest » 25 listopada 2011, o 21:09

Zawsze jest taki drogi? :niepewny:

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 25 listopada 2011, o 22:35

przepraszam Agrest pomyliłam modele, ten z Wi-Fi kosztuje 119 € a ten z gratis 3G + Wi-Fi 159 € i jest jeszcze niemiecka wersja Kindla z Wi-Fi ale bez klawiatury za 99 € [z językiem menu do wyboru: Deutsch, Englisch (US, UK), Französisch,
Spanisch, Italienisch, Portugiesisch (Brasilien)]
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 25 listopada 2011, o 22:36 przez nana_rlbi, łącznie edytowano 1 raz

Post przez aralk » 25 listopada 2011, o 22:36

a nad takim się zastanawiałam :mysli:

Post przez Roma » 28 listopada 2011, o 20:23

Hej.
I ja się tu znalazłam. święta niedługo, urodziny niedługo tak się zastanawiam nad czytnikiem w ramach prezentu. Przeczytałam całość wątku i zastanawiam się nad dwiema opcjami kindle (aczkolwiek przeraża mnie konwerterowanie itd.) i Onyx. generalnie po tym cle to ceny zbliżone. Chciałabym czytać pdf przede wszystkim. Co radzicie. Wiem że większość ma kindla ale może i tak mi doradzicie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy