Teraz jest 14 kwietnia 2026, o 10:27

Ulubieńcy miesiąca

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2026: Właśnie czytam

Ulubieńcy miesiąca!Ulubieńcy roku!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 2 lutego 2026, o 19:54

Podsumowując ostatnie 3 miesiące... ech...

Z listopada zapamiętam Drop the Gloves — A.L. Heard :bigeyes:
Autorka, która stawiam obok Rachel Reid i jej Game Changers. Tak podobne, ale też... tak różne.
To nie był zły miesiąc, przyzwoite rzeczy, ale...
Jak z nowym cyklem Beth Bolden: lubie jej hokejową serię i dałam szansę NFL, ale... ech... nie jest źle per se, ale jednak mam problem z "fantazje z męskiej szanse" czyli trochę "świat bez kobiet" - nie lubię tej wersji mm romansów :]
Ech, i nie moge się do końca przekonać do Tala Bauera... jego The Fall był... melodramat zamiast porządnej dramatozy romansowej ;)
The Last Buzzer (SCU Hockey 5) J.J. Mulder sympatyczny, jak wszystko z jej cyklu, ale... no... YA/NA :]
Reszta grzeczna przeciętność, chyba bez narzekania...

Z grudnia z kolei... nie pamiętam nic oprócz powtórek z Rachel Reid (bo premiera ekranizacji Heated Rivalry!).
ALe to tez znaczy, że nic straszliwego nie zdarzyło się.

Styczeń to jedna nowa sztuka i ponownie Beth Bolden i jej kolejna część z NFL, więc... przeciętnie i sympatycznie.

Ogólnie: rządzą wciąż Rachel Reid i A.L. Heard ^_^
„...własność intelektualna” oznacza „jakąkolwiek zasadę, prawo lub politykę, która pozwala firmie sprawować kontrolę nad swoimi krytykami, konkurentami lub klientami”
— Cory Doctorow  

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 7 lutego 2026, o 10:51

Styczeń 2026

Katia. Cmentarne love story Aneta Jadowska - na poziomie z "Szamański blues", seria z Dorą też jest super ale jednak te poboczne są bliższe mojego serca

Obrazek

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Fringilla » 9 marca 2026, o 01:12

Luty nie był może miesiącem wybitnym, ale 3 do zapamiętania na 7 tytułów i jedna dobra forma krótsza to wciąż nieźle : Zakończył się bardzo przyjemnie opowiadaniem zamykającym mój ulubiony cykl Mismatched Mates autorstwa Eliot Grayson :bigeyes: czyli A Happy Armitage New Year. Do grona autorów, których będę śledzić uważnie dołącza Declan Rhodes ze swoim cyklem Storm Warning - im dalej, tym lepiej (i mogę też dużo o... wadach tych opowieści, które jednak u mnie nie burzą przyjemności z lektury). I z tego powodu w marcu sięgam po kolejne tytuły w nowej serii ;)
Zapiszę też sobie w pamięci Rising Star w wykonaniu Blair Brady. I ona i Rhodes płyną bardziej w stronę spokojnego acz intensywnego angstu, co mi obecnie czytelniczo odpowiada.
„...własność intelektualna” oznacza „jakąkolwiek zasadę, prawo lub politykę, która pozwala firmie sprawować kontrolę nad swoimi krytykami, konkurentami lub klientami”
— Cory Doctorow  

Post przez kejti » 9 marca 2026, o 14:18

Luty 2026

Wszystko zostaje w rodzinie Aneta Jadowska
Egzorcyzmy Dory Wilk Aneta Jadowska
Rok, w którym nie umarłem Mikołaj Grynberg
Mate Ali Hazelwood

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

.
.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 16 marca 2026, o 18:40

Mate również bardzo mi się podobało 8-)

U mnie The Best była Niszczycielka - Agaty Polte i już nie mogę się doczekać ciągu dalszego :sweet_kiss:
Martwa Śnieżka Alka Rogozińskiego, mimo że od razu wiedziałam kto zabił, bardzo dobrze się bawiłam na niej
Król Południa Katarzyny Małeckiej, nie przepadam za romansami mafijnymi, to pióro tej autorki mnie przyciąga, naprawdę wg. mnie pisze, polecam.
Catherine Cowles - Wszystkie brakujące fragmenty, jak zwykle autorka nie zawodzi, wg mnie, jedna z lepszych.
i Monika Cieluch - Dziewczyna, która czuła zbyt mocno polecanka
5 naprawdę dobrych książek, a jak to piszę to jest 16 marca i średnia tego miesiąca jest 2,75 :? :cry:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez kejti » 22 marca 2026, o 17:08

zapisałam ten mafijny, czasami fajna odskocznia, a Polte sprobuje i będzie może do wyzwania "druga szansa dla autorki" bo czytałam "Pierwsza faza księżyca" i taka średniawka

.
.

Post przez gosiurka » 22 marca 2026, o 18:51

Niszczycielka jest w zupełnie innym stylu, powinna ci się spodobać, daj mi znać jak ci pójdzie z Małecką :wink:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez kejti » 31 marca 2026, o 13:30

Marzec 2026

Dzikie dziecko miłości Aneta Jadowska
Wilk z lasu Aneta Jadowska
Kurczaczek i Salamandra Aneta Jadowska
Był sobie pies W. Bruce Cameron :smarkam:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

.
.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 2 kwietnia 2026, o 20:45

Jakbym miała wybierać coś z marca, to
"Power Play" Avon Gale, czyli wychodzi na to, że znowu najlepiej bawiłam się przy gejach-hokejach.

Ale marzec był u mnie słaby, w zasadzie czytałam prawie same zapchajdziury

Post przez gosiurka » 2 kwietnia 2026, o 23:10

Pół miesiąca, był okropny w czytaniu, całe szczęście druga połowa była lepsza. Oto co było bardzo dobre i polecam.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Post przez Fringilla » 6 kwietnia 2026, o 20:40

To był dobry miesiąc w sumie.

3 powtórki, 2 super, bo to książki Taylor Fitzpatrick, a jedna... no Susan Elizabeth Phillips to sprawna klasyka, więc nawet jak się nie jest wielką fanką, to czytanie to techniczna po prostu przyjemność ;)

Z nowych rzeczy hokej nadal dominuje: Declan Rhodes z każdym nowym tytułem coraz lepszym autorem jest - tym razem część pierwsza nowego cyklu Top Tier (z powiązaniem z poprzedniej serii).
Nowy autor Riley Bauer z w pełni rozpisaną serią debiutancką Atlanta Firebird - bardzo zgrabny potencjał (części 1 i 2 oraz prequelowa nowela).

Ale numer 1. do zapamiętania to będzie romans hokejowo-figurowy Sharp Edges L. Eveland - zaskoczenie bardzo przyjemne, nie spodziewałam się :P
Także: widzę przyzwolenie na powrót do motywu "romans przez lata" w podgatunku hokejowym, Gorąca rywalizacja Rachel Reid zrobiła swoje :P

Obrazek

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy