Teraz jest 16 listopada 2025, o 05:54

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy miesiąca!Ulubieńcy roku!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 października 2025, o 12:51

pannazlosnica napisał(a):Utknęłam w domu z covidem i czytam książki ze stosu wstydu. Zabrałam się dzisiaj za "Płoń dla mnie" Ilony Andrews. Połowa już za mną, jeżulku, jakie to jest super, jak mnie pochłonęło

zazdroszczę bardzo, sama już mam całą serię za sobą. Dwa razy...

U mnie w końcu Phantasma.
Nauczyłam się w końcu słuchać i tym sposobem nie wiem kiedy leci książka za książką :hihi:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 29 października 2025, o 18:32

pannazlosnica napisał(a):Tak, już widzę, że mnie trochę zbankrutuje po wypłacie na pozostałe książki (przynajmniej te wydane u nas), bo skoro na Legimi nie ma w abonamencie, to równie dobrze mam wymówkę by kupić papierowe hmmm

Oj tam, oj tam. Szepnij słówko jak skończysz.

Księżycowa Kawa napisał(a):Za mną „Dziewczyna, która wskoczyła do morza” Axie Oh i zaczęłam słuchać „A niech to szlag!” Monika Cieluch – jest nawet niezłe.

Świetnie się bawiłam, dwójka jeszcze lepsza. :hihi: :hihi:
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 29 października 2025, o 19:33

kejti napisał(a):mam podobnie :evillaugh: tylko że tracę zapał, a wiem że powinnam pociągnąć dalej bo będzie się coś działo

No wlasnie u mnie to nie utrata zapału ale.. tak przyjemnie żyć w zawieszeniu (w tym: "lektura mnie jeszcze nie rozczarowała" :P
Ech...

A mam w sumie ochotę na coś jesiennie paranormalnego, powinnam wrócić do 4 ledwo zaczętego tytułu w fantastycznym klimacie czyli Mountain of Mirrors and Starlight Katherine Macdonald :] bo reszta to hokejowo-futbolowe klimaty.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 29 października 2025, o 20:36

Kończę "Biały żar" a bardzo tego nie chce, bo się tak wspaniale bawię przy tych książkach :bigeyes:
Btw czy ja dobrze widzę, że bardzo mało książek tego duetu jest wydanych w Polsce?

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 października 2025, o 20:57

Czy ja wiem, czy mało... Cała Kate Daniels plus zaczęli Na krawędzi, ale coś nie poszło. Teraz wydają Hidden Legacy i raczej skończą, a inne wydawnictwo wzięło się za nowość. Niewydana jest Innkeeper Chronicles, ale oni to pisali w pewnym momencie na blogu, więc nie mam pojęcia, jak to z prawami by wyglądało, plus spin-offy Kate wiszą. A no i Kinsmen. Ogólnie Adrewsowie są zadziwiająco mało popularni w Polsce.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Nocny Anioł » 30 października 2025, o 12:19

pannazlosnica napisał(a):Kończę "Biały żar" a bardzo tego nie chce, bo się tak wspaniale bawię przy tych książkach :bigeyes:
Btw czy ja dobrze widzę, że bardzo mało książek tego duetu jest wydanych w Polsce?

Sporo, ale i tak za mało. Niektóre mogą być ciężko dostępne, lub za worek kasy
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 listopada 2025, o 00:24

Nocny Anioł napisał(a):Świetnie się bawiłam, dwójka jeszcze lepsza. :hihi: :hihi:

Chodzi Ci o „A niech to szlag!” Monika Cieluch? Nie wiedziałam, że jest coś więcej. hmmm chyba mogłabym się skusić.

Przez przypadek „Winter romance” Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska. Naprawdę nie można było dać normalnego tytułu?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Liberty » 1 listopada 2025, o 21:47

Powtarzam "Herkules. Krew" Jasmine Mas. Po recenzjach drugiej części aż się boję czytać.

Post przez Magadha » 2 listopada 2025, o 14:38

Przeglądając pinterest trafiłam na być może stworzone przez AI opowiadania na YouTube. Te same treści, po angielsku albo po niemiecku, słuchała któraś z Was?

Przykładowe opowiastki:
https://youtu.be/del5xQElxSo?si=uSnAaGH6IYAbAQ1g
https://youtu.be/jMeakrEmDWo?si=PqIguvec6gwSfLm8
https://youtu.be/1w1WCYhCNa8?si=iZ19BQVUDbxysTMM

Odciągam w czasie rozpoczęcie słuchania https://www.goodreads.com/book/show/497 ... -strangers autorstwa J.T. Geissinger.
Ma ktoś doświadczenie z tą autorką?
Obrazek
Myślę i czuję.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 2 listopada 2025, o 16:05

Księżycowa Kawa napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):Świetnie się bawiłam, dwójka jeszcze lepsza. :hihi: :hihi:

Chodzi Ci o „A niech to szlag!” Monika Cieluch? Nie wiedziałam, że jest coś więcej. hmmm chyba mogłabym się skusić.

Przez przypadek „Winter romance” Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska. Naprawdę nie można było dać normalnego tytułu?

Tez tego nie zrozumiem, a do wcześniejszego jest jeszcze Oops
Obrazek
Piękna Dalmacja Południowa, malowniczy Półwysep Pelješac, trzy siostry, trzy historie, trzy miłości.

Czy można zapomnieć o zdradzie i niespełnionych obietnicach? Mówi się, że każdy zasługuje na drugą szansę, ale czy takim dobrodziejstwem Zuzanna obdarzy Roberta? Nie tak łatwo przecież zamknąć karty przeszłości i napisać nową opowieść o wspólnym życiu.

Zuzanna to pierwszy tom historii trzech kobiet w gorących chorwackich klimatach. Opowieść o tym, jak łatwo i szybko można zniszczyć wszystko, co w życiu najcenniejsze i jak trudno potem to odzyskać.

Obrazek
Kontynuacja lawendowej trylogii. W tomie II poznajemy historię trójkąta miłosnego średniej siostry Zuzanny i Gabrieli. Zosia staje twarzą w twarz z własną przeszłością i pierwszą wielką miłością. Maks Krall wraca do jej życia i nie pozwala o sobie zapomnieć. Czy Zosia zrozumie własne pragnienia, czy Adam wyjawi jej prawdę, czy Maks naprawdę ją kocha? Wraz z bohaterami zwiedzamy Frankfurt nad Menem, Wrocław i oczywiście malowniczą Dalmację Południową.
Opowieść o miłości, tajemnicy sprzed lat i życiu w zakłamaniu.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 8 listopada 2025, o 00:15

Wytrwale nadrabiasz Lingas-Łoniewską. Wolę ją w mniejszej ilości.

Próbuję podgonić w zaległościach u Pauliny Świst i padło na „Bestseller”.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Fringilla » 8 listopada 2025, o 02:21

Ja bym się ogólnie obeszła bez, więc podziwiam maraton.

Magadha napisał(a):Przeglądając pinterest trafiłam na być może stworzone przez AI opowiadania na YouTube. Te same treści, po angielsku albo po niemiecku, słuchała któraś z Was?

Przyznam, że z założenia nie (nie dla rozrywki).

A ja się rozpływam nad nową opowieścią A.L. Heard Drop the Gloves (i nawet się nie obawiam, że słabo będzie dalej, dotychczasowy stan gry... uroczo jest po prostu (mocny motyw "przeciwieństwa się przyciągają" :lol:
Autorka popełniła jedną z mych ulubionych opowieści romansowych z piwną ligą w roli głównej czyli Hockey Bois, więc czytam jej wszystko w ciemno :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 9 listopada 2025, o 18:46

Skończyłam Bounds of Hercules Jasmine Mas. Nie było tak źle jak się obawiałam, ale do wielu rzeczy można się przyczepić. To nie jest udana pisarka, raczej taka, która ma bardzo dobre pomysł ale wykłada się na realizacji. Stanowczo powinna trzymać się z daleka od pisania scen erotycznych a może i samych romansów. I jak się obiecuje why choose, to lepiej dotrzymywać słowa i nie wkurzać czytelniczek. Ma bardzo dobre dialogi ale narracja, fabuła, głębia (jaka głębia? to pustynia) psychologiczna bohaterów wymagają poprawy. Jej najlepszą postacią jest wąż :facepalm: Czy przeczytam kolejny tom? Niestety tak. Będzie o Meduzie więc się poświęcę (pewne będę żałować).

Post przez Fringilla » 9 listopada 2025, o 21:53

Ja zawsze proszę romansowych bogów, żeby fabuła była, i postacie, dialogi przełknę, nawet narrację (jako typ, np. pierwszoplanową, najtrudniejszą z możliwych, a jakos mega popularną :zalamka:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 10 listopada 2025, o 19:41

Księżycowa Kawa napisał(a):Wytrwale nadrabiasz Lingas-Łoniewską. Wolę ją w mniejszej ilości.

Próbuję podgonić w zaległościach u Pauliny Świst i padło na „Bestseller”.

Ta ostatnia seria taka se, ogólnie mam jakiś kryzys :mur:
Obrazek

Post przez Liberty » 10 listopada 2025, o 21:53

Zainspirowana rozmową w dziale Patrcii Briggs robię małą powtórkę z serii Alpha&Omega :)

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 14 listopada 2025, o 23:31

A mnie udało się dzisiaj skończyć trzecią część cyklu o Riley Thorn. W papierze natomiast od kilku dni czytam Różany eter autorstwa Julii Gambrot. Z kolei w ebooku planuję się zabrać za to:

https://www.legimi.pl/ebook-oszustwo-ja ... html#ebook

Post przez Nocny Anioł » 15 listopada 2025, o 16:50

Nie wiem co słuchać, ostatnie trzy książki mnie zmęczyły.
Obrazek

Post przez pannazlosnica » 15 listopada 2025, o 18:12

Liberty napisał(a):Zainspirowana rozmową w dziale Patrcii Briggs robię małą powtórkę z serii Alpha&Omega :)

A ja chciałam zacząć serię o Mercy, ale w bibliotekach nie ma pierwszego tomu, a niestety jakbym chciała kupić to kosztuje dość srogi piniondz :zalamka:

Post przez Liberty » 15 listopada 2025, o 20:41

O, ciekawe. Bo kiedyś nie było problemu z wypożyczeniem. Chyba wszystkie moje biblioteki miały tę serię.

Post przez Fringilla » 15 listopada 2025, o 22:01

Może sczytany do stanu wycofania, tudzież uprowadzony :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Post przez pannazlosnica » 15 listopada 2025, o 22:08

Bardziej to drugie pewnie, są dalsze tomy, ale pierwszy niedostępny

Poprzednia strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy