Teraz jest 17 lipca 2025, o 21:14

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy miesiąca!Ulubieńcy roku!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 5 lipca 2025, o 19:54

A ja zginęłam w serii Leny M, Bielskiej - Sinful potem Lustful a teraz Bitterful. Fajne romanse, bardzo wciągają :czyta2:

Obrazek

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5114194/sinful

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5172463/lustful
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Rebecca Yarros, Ali Hazelwood

Post przez cedar » 6 lipca 2025, o 09:54

kejti napisał(a):mam przestój, trochę mi się w życiu chaos zrobił (w złą stronę) i nie mogę się skupić jak czytam, nigdy tak nie miałam, wręcz przeciwnie, książki pozwalały mi się oderwać od problemów :ermm: jedynie co to haft diamentowy w ruchu i treningi z psem

Kejti, tak bywa. Nie zmuszaj się. Mam nadzieję, że chaos się uspokoi i będzie u ciebie wszystko dobrze.
:glaszcze:

Ja porzuciłam "Not in love" w połowie, bo się męczyłam z tą historią. Chyba przestanę kupować książki Hazelwood w ciemno i będę tylko pożyczać, bo to druga z rzędu , która mnie nie cieszyła.
Albo jestem szaleńczo zakochany w twoim chłopaku, albo cholernie się go boję - stwierdza Ridoc pod nosem. - Jeszcze nie zdecydowałem.
- Rebecca Yarros Onyx storm

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 7 lipca 2025, o 13:30

Zaczęłam drugą część cyklu Lekcje miłości Enoch - "Rozpustnik i dziewica".
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 7 lipca 2025, o 21:37

A mnie udało się nieoczekiwanie zaliczyć „Lato, kiedy mnie odnalazłeś” Elizabeth O’Roark oraz „Saving 6. Część pierwsza” Chloe Walsh.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 7 lipca 2025, o 21:41

I jakie wrażenia Kawo? Obie mam na TBRze.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Księżycowa Kawa » 7 lipca 2025, o 21:59

Jestem za.
„Lato, kiedy mnie odnalazłeś” - bohaterką jest Kate, żona Caleba, która w poprzedniej części niejako robiła za czarny charakter, czyli jest ciekawie. Trudna tematyka, ale uważam, że O’Roark dobrze sobie z tym poradziła.
„Saving 6. Część pierwsza” - to historia Joeya Lyncha, brata Shannon. W poprzednich tomach było o nim sporo, czyli z jednej strony na razie nowego, zaś z drugiej bywa mocno przygnębiająco, czytać z jego punktu widzenia. A jednak historia wciąga. Walsh potrafi pisać zajmująco.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 8 lipca 2025, o 12:53

cedar napisał(a):
kejti napisał(a):mam przestój, trochę mi się w życiu chaos zrobił (w złą stronę) i nie mogę się skupić jak czytam, nigdy tak nie miałam, wręcz przeciwnie, książki pozwalały mi się oderwać od problemów :ermm: jedynie co to haft diamentowy w ruchu i treningi z psem

Kejti, tak bywa. Nie zmuszaj się. Mam nadzieję, że chaos się uspokoi i będzie u ciebie wszystko dobrze.
:glaszcze:

Ja porzuciłam "Not in love" w połowie, bo się męczyłam z tą historią. Chyba przestanę kupować książki Hazelwood w ciemno i będę tylko pożyczać, bo to druga z rzędu , która mnie nie cieszyła.

dzięki, o dziwo wczoraj mnie trochę tchnęło i skończyłam właśnie Hazelwood "The Love Hypothesis", może być ale po tych ochach i achach spodziewałam się czegoś wow, a było tylko przyjemnie ;)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Księżycowa Kawa » 8 lipca 2025, o 13:55

Przynajmniej na plus. To już coś. Miałam się brać za ten tytuł, ale co innego mi się pojawiło na liście...
Denis Diderot

*
*

Post przez Nocny Anioł » 9 lipca 2025, o 14:12

Obrazek
Zakręty losu, bestsellerowa seria Agnieszki Lingas-Łoniewskiej, opowiada historie, w których próżno szukać czarno-białych bohaterów. Posłuchaj tej opowieści jeszcze raz i przekonaj się, czy na pewno każdy zasługuje na drugą szansę.

Łukasz miał być tym idealnym synem. Prawnikiem. Wzorem dla młodszego brata podziwianym przez całą rodzinę. Ale nadeszła mroczna noc, która zmieniła wszystko. Wtedy narodził się Lukas – najbardziej niebezpieczny człowiek w mieście. Jego nieodparty urok dawał mu władzę, pozycję, pieniądze i kobiety. Kiedy zrozumiał, że takie życie jest jedynie ułudą, było niemal za późno…

Teraz, gdy doczekał się szczęśliwego zakończenia, nadszedł czas na spowiedź. Podczas wieczoru kawalerskiego dzieli się z bratem swoją historią, choć nie oczekuje rozgrzeszenia… Czy znajdzie chociaż zrozumienie? A może są takie winy, których nic nie odkupi?

„Historia Lukasa” to trzeci tom serii Zakręty losu. Poznaj perspektywę Łukasza Borowskiego i posłuchaj opowieści o tym, jak to się stało, że wrażliwy, kochający muzykę chłopak został bezwzględnym gangsterem, który zniszczył tylu ludzi. Czy pod twardą skorupą cały czas kryło się wrażliwe wnętrze? Ta powieść nie tylko trzyma w napięciu i dostarcza ogromnej dawki emocji, ale też porusza do głębi.
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 9 lipca 2025, o 22:06

Księżycowa Kawa napisał(a):Jestem za.
„Lato, kiedy mnie odnalazłeś” - bohaterką jest Kate, żona Caleba, która w poprzedniej części niejako robiła za czarny charakter, czyli jest ciekawie. Trudna tematyka, ale uważam, że O’Roark dobrze sobie z tym poradziła.

Tak, mnie jej postać urzekła. Jasne, bywała irytująca, ale jaka prawdziwa.

Post przez kejti » 10 lipca 2025, o 09:01

powoli dłubie, chociaż totalnie nie moje klimaty :niepewny:

Dzikie serce Johanna Lindsey
Obrazek
Ameryka, trudne lata po wojnie secesyjnej. Dziki Zachód staje się wyzwaniem dla rozbitków życiowych, awanturników oraz zwykłych ludzi, którzy wyruszają na szlak, by znaleźć sobie szczęśliwe miejsce do życia. Wielu z nich zginie, szczególnie gdy zetkną się z broniącymi swej ziemi Indianami. Na tym tle rozgrywa się wspaniała opowieść o nienawiści, zemście i miłości, której bohaterką jest młoda i wrażliwa Courtney Harte. Czy uda się jej na niebezpiecznych rubieżach Terytorium Indian odnaleźć swojego ojca? Jak skończy się ta historia, zwłaszcza że pomaga jej tajemniczy Chandos, na pierwszy rzut oka rewolwerowiec, ale też człowiek intrygujący i diablo przystojny...

.
.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 lipca 2025, o 18:37

O rany.

Ja z rozpędu w klimacie, ale wolniutko: Body Check (Brigham Vaughn) i powiem, że dawno mnie nic jakoś tak nie zachęciło (nie wiem w sumie czemu), żeby znów dać yodze szansę (bo jednak fanka jestem pilatesowych form).
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 10 lipca 2025, o 18:48

kejti napisał(a):powoli dłubie, chociaż totalnie nie moje klimaty :niepewny:

Obrazek
Ameryka, trudne lata po wojnie secesyjnej. Dziki Zachód staje się wyzwaniem dla rozbitków życiowych, awanturników oraz zwykłych ludzi, którzy wyruszają na szlak, by znaleźć sobie szczęśliwe miejsce do życia. Wielu z nich zginie, szczególnie gdy zetkną się z broniącymi swej ziemi Indianami. Na tym tle rozgrywa się wspaniała opowieść o nienawiści, zemście i miłości, której bohaterką jest młoda i wrażliwa Courtney Harte. Czy uda się jej na niebezpiecznych rubieżach Terytorium Indian odnaleźć swojego ojca? Jak skończy się ta historia, zwłaszcza że pomaga jej tajemniczy Chandos, na pierwszy rzut oka rewolwerowiec, ale też człowiek intrygujący i diablo przystojny...

Dawno czytałam, ale fajne to było.
Obrazek

Post przez kejti » 10 lipca 2025, o 20:08

zobaczymy :) a tymczasem audiobook:

Level Up 1. Re-start

Level Up 1. Re-start Dan Sugralinow
Obrazek
Fil ma 30 lat. Jest bezrobotnym graczem, który utrzymuje się z?doraźnych zleceń i?z?trudem wiąże koniec z?końcem. Na domiar złego opuszcza go żona, a?z?jego mózgiem dzieje się coś dziwnego: wygląda na to, że?uruchomił się w?nim interfejs gry pozwalający widzieć świat oczami gracza RPG.

Gdy Fil odkrywa swoje statystyki, okazuje się, że praktycznie wszystkie?są?grubo poniżej średniej. Oprócz jednej?- związanej z?graniem w?gry.

Na szczęście statystyki w?realu można poprawiać tak samo jak w?wirtualu. Czy zatem umiejętności gracza w?końcu przydadzą się Filowi w?prawdziwym życiu? Czy dzięki nim zdoła odzyskać żonę? Ruszy się z?kanapy? Poprawi kondycję fizyczną? A?może w?końcu odniesie jakiś osobisty sukces? No i?czy dowie się, kto zainstalował tajemnicze oprogramowanie w?jego głowie?

.
.

Post przez Księżycowa Kawa » 11 lipca 2025, o 12:30

pannazlosnica napisał(a):
Księżycowa Kawa napisał(a):Jestem za.

Tak, mnie jej postać urzekła. Jasne, bywała irytująca, ale jaka prawdziwa.

Dobre podsumowanie.

:czyta2: „Saving 6. Część druga” Chloe Walsh.
Denis Diderot

*
*

Post przez pannazlosnica » 12 lipca 2025, o 17:55

:czyta2:

Ona pragnie trzech rzeczy. On… nie jest żadną z nich.

Córka starzejącej się gwiazdy rocka zaczyna pracę u najbardziej pożądanego muzyka na świecie.

Jest zszokowana, gdy między nimi zaczyna iskrzyć uczucie – zwłaszcza że poprzysięgła sobie nigdy, przenigdy nie umawiać się z celebrytą.

To nie był dobry dzień dla Clemmie Monroe: rozstała się z chłopakiem, który ją zdradzał, została zwolniona z wymarzonej pracy i znalazła się o krok od utraty mieszkania.

Gdy więc siostry upijają ją i sugerują odnowienie dziecięcego rytuału, który nazywały zaklęciem na rozstanie, nie ma właściwie nic do stracenia. A jednak… właśnie przypadkowo zrujnowała pogrzeb, po raz pierwszy spędziła noc z nieznajomym i jest zmuszona do podjęcia nowej pracy, która zdecydowanie jej nie odpowiada – spędzi sześć tygodni sam na sam z przystojnym i absolutnie niedostępnym gwiazdorem rocka, Theo Eliottem.

On jest najpopularniejszym człowiekiem na ziemi. Jej życie to katastrofa.

Czy spędzą razem magiczne lato?

A może Clemmie jest skazana na powtarzanie błędów z przeszłości?

Kto wie, czy przyszłość nie przyniesie nieoczekiwanie spełnienia wszystkich jej marzeń

Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 12 lipca 2025, o 22:38

Zaczęłam „Wild Love Elsie Silver...
Denis Diderot

*
*

Post przez Nocny Anioł » 13 lipca 2025, o 08:38

Szepnij potem slowko
Obrazek

Post przez kejti » 13 lipca 2025, o 11:59

ja prawie bym abo w empik go wykupiła dla tej serii ale ostatecznie stwierdziłam, że może poczekać :hihi:

edit:
audiobook

Duch z wyspy Krzysztof A. Zajas
Obrazek
Wiktor szuka filmu na YouTube. Ta pozornie niewinna czynność, którą każdy z nas wykonywał setki razy, dla bohatera staje się początkiem makabrycznej przygody. Czy nagranie naprawdę się zmienia? Dlaczego film jest niedostępny po 22:16? Wiktor musi odwiedzić rodzinne strony, by zmierzyć się z samym sobą, udzielić wsparcia siostrze i posłuchać nieżyjącego już przyjaciela z dzieciństwa.

Klasyczny horror w wykonaniu Krzysztofa A. Zajasa to mistrzostwo gatunku. Nie czytaj po zmierzchu!

.
.

Post przez Nocny Anioł » 16 lipca 2025, o 10:12

Obrazek
Bohaterowie znanej czytelnikom trylogii Zakręty losu, Łukasz i Krzysztof Borowscy prowadzą szczęśliwe i stateczne życie rodzinne u boku ukochanych kobiet. Wydaje się, że tragiczne wydarzenia z przeszłości nigdy nie wrócą. Jednak rosyjska mafia nie zapomina doznanych krzywd, a żądza zemsty każe jej przez lata przygotowywać misterny plan odwetu. Tymczasem w dorosłość wkracza nowe pokolenie Borowskich, które próbuje wyrwać się spod kurateli nadopiekuńczych rodziców. Młodzi nie znają dawnych losów swoich ojców i nie rozumieją, że od złej przeszłości nie da się uciec, dlatego zawsze trzeba mieć się na baczności. Okazuje się, że pierwsza miłość nie zawsze jest tą najpiękniejszą. Czasem przynosi tylko ból i rodzi się tam, gdzie człowiek zaplanował nienawiść.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 16 lipca 2025, o 12:37

Nocny Anioł napisał(a):

Obrazek

Potwierdzam. Dla mniej jedna z lepszych książek Lindsey.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Rebecca Yarros, Ali Hazelwood

Post przez cedar » 16 lipca 2025, o 14:18

pannazlosnica napisał(a)::czyta2:

Ona pragnie trzech rzeczy. On… nie jest żadną z nich.

Córka starzejącej się gwiazdy rocka zaczyna pracę u najbardziej pożądanego muzyka na świecie.

Jest zszokowana, gdy między nimi zaczyna iskrzyć uczucie – zwłaszcza że poprzysięgła sobie nigdy, przenigdy nie umawiać się z celebrytą.

To nie był dobry dzień dla Clemmie Monroe: rozstała się z chłopakiem, który ją zdradzał, została zwolniona z wymarzonej pracy i znalazła się o krok od utraty mieszkania.

Gdy więc siostry upijają ją i sugerują odnowienie dziecięcego rytuału, który nazywały zaklęciem na rozstanie, nie ma właściwie nic do stracenia. A jednak… właśnie przypadkowo zrujnowała pogrzeb, po raz pierwszy spędziła noc z nieznajomym i jest zmuszona do podjęcia nowej pracy, która zdecydowanie jej nie odpowiada – spędzi sześć tygodni sam na sam z przystojnym i absolutnie niedostępnym gwiazdorem rocka, Theo Eliottem.

On jest najpopularniejszym człowiekiem na ziemi. Jej życie to katastrofa.

Czy spędzą razem magiczne lato?

A może Clemmie jest skazana na powtarzanie błędów z przeszłości?

Kto wie, czy przyszłość nie przyniesie nieoczekiwanie spełnienia wszystkich jej marzeń

Obrazek

Bede wdzieczna jak dasz znac, czy fajne. Mam to na liscie. :)
Albo jestem szaleńczo zakochany w twoim chłopaku, albo cholernie się go boję - stwierdza Ridoc pod nosem. - Jeszcze nie zdecydowałem.
- Rebecca Yarros Onyx storm

Post przez pannazlosnica » 16 lipca 2025, o 19:42

Cedar jest urocza i przyjemna, bohaterowie łatwi do polubienia, sama relacja między nimi bardzo zdrowa. Czyta się szybko i dobrze, naprawdę udany romans, jest tylko jedno małe "ale". Nie zostanie mi w głowie na długo, niemniej nie był to stracony czas.

Post przez kejti » 17 lipca 2025, o 11:52

Kawka napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):

Obrazek

Potwierdzam. Dla mniej jedna z lepszych książek Lindsey.

jedną czytałam, jak narazie nie jest źle ;)

Bez prawa do błędu Wasilij Machanienko
Obrazek
Ultranowoczesna gra mobilna już za dwa dni w twoim smartfonie! Bądź najlepszy i uratuj Ziemię! Tylko ty możesz zatrzymać inwazję potworów! Nie zwlekaj – już teraz zainstaluj wersję przedpremierową!

Świat Przeistoczonych zawrócił ludziom w głowach. Niezwykła grafika, która mogła śmigać nawet na najprostszych telefonach. Intuicyjny interfejs ułatwiający grę smartfonowym laikom. Intensywna kampania reklamowa obecna w każdym telewizorze, smartfonie i tablecie.

Kilka dni przed premierą produkcja miała już rzeszę fanów pragnących tylko jednego – Godziny X. Właśnie tak tajemniczy deweloperzy nazwali moment premiery gry.

Lecz czy ktokolwiek zdaje sobie sprawę, do czego doprowadzi Godzina X? Czy ludzie są gotowi zapłacić cenę, której żąda od nich Świat Przeistoczonych?

Mark Dervine to zwykły student. Życie go nie rozpieszcza. Kilka lat temu zginęli jego rodzice, a on musiał zaopiekować się młodszą siostrą. Od trudnej codzienności ucieka w świat gier sieciowych, dlatego też z niecierpliwością czeka na pełne wydanie głośnego Świata Przeistoczonych.

Mark też nie podejrzewał, jaki los zgotuje mu gra. Teraz myśli już tylko o jednym: uporać się z wersją przedpremierową – i to jak najszybciej!

.
.

Post przez Nocny Anioł » 17 lipca 2025, o 17:36

Nie wiem co czytać
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy