Teraz jest 13 lutego 2025, o 19:13

2025: Właśnie czytam

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 3 lutego 2025, o 11:12

Muszę to w tym roku przeczytać, uwielbiam pióro autorki.

A ja czytam książkę która już wcześniej zaciekawiła, a plebiscyt LC na książkę roku mi przypomniał

Pasuje do wyzwania z aniłami i debiut literacki, ale naprawdę dobry.
Piekielne niebo

Obrazek

Osiemnastoletnia anielica Narida zostaje oskarżona o morderstwo, a następnie upada strącona z Nieba. Okaleczona i odarta z anielskości trafia na Ziemię.

Po dziewięciu latach spokojnego życia, gdy już pogodziła się z odtrąceniem, odkrywa w sobie dawne, unikatowe moce. Jej tatuaż przedstawiający pysk wilka potrafi się materializować, by bestia stawała w jej obronie.

Narida postanawia poznać prawdę. Razem z przyjacielem Rimonem i jego demonicznym bratem spróbuje rozwiązać zagadkę tajemniczego zabójstwa, przez które ją wygnano.

Książka skupia się na wątku kryminalnym, fajnie zarysowany świat, delikatnie przypomina Briggs, tylko tu mamy anioły, demony, gargulce...
Nawet nie wiem kiedy, miałam przeczytane 100 stron, czytałabym dalej, ale musiałam pracować.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 3 lutego 2025, o 13:15

Obrazek
Miłość i dom pogrzebowy? Tak, dobrze słyszycie!
Callum Flannelly, nieśmiały spadkobierca rodzinnego biznesu pogrzebowego, musi znaleźć żonę przed trzydziestymi piątymi urodzinami, aby nie stracić firmy. Wyobraźcie sobie – facet, który wolałby zanurkować w otwartym grobie, niż iść na randkę! Ale na jego drodze staje Lark Thompson – pełna życia młoda wdowa z Teksasu, która przybywa do Galway, by zacząć od nowa. Twórczyni kreskówek, której życie potrzebuje kolorów, wolałaby zostać zmiażdżona przez spadające kowadło, niż zbliżyć się do domu pogrzebowego. Ale los miał inne plany. Kiedy ich ścieżki się krzyżują, zawierają niecodzienny układ…
Lark, zaintrygowana losem Calluma, postanawia mu pomóc w poszukiwaniu miłości, mimo że sama przysięgła nigdy więcej się nie zakochać. Im więcej czasu spędzają razem, tym mocniej rośnie między nimi przyciąganie…
Czy Callum i Lark są sobie przeznaczeni? Czy naprawdę można znaleźć miłość w cieniu domu pogrzebowego?
Twoja aż po grób to komedia romantyczna, która udowadnia, że czasami największe uczucia rodzą się w najbardziej nieoczekiwanych miejscach.

Obrazek
Zuzanna i Filip są asystentami znanej pary aktorskiej – Patrycji i Rafała. Obydwoje za sobą nie przepadają. Kiedy celebryci postanawiają się rozstać Zuza i Filip zostają zmuszeni, by uczestniczyć w studzeniu emocji przy podziale majątku. Najbardziej problematyczna okazuje się kwestia domku nad morzem w miejscowości Niebiosa. Kiedy cała czwórka spotyka się na miejscu atmosfera zarówno pomiędzy aktorami, jak i ich asystentami jest mocno napięta. Pikanterii tej sytuacji dodaje fakt, że pomiędzy Zuzą i Filipem zaczyna iskrzyć, nie tylko podczas nerwowych kłótni.
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Post przez kejti » 4 lutego 2025, o 09:43

Karina32 napisał(a):Może zacznę to:

Obrazek

Autorka bestsellerowych powieści slow burn romance Od Lukova z miłością, Wielki Mur z Winnipeg i Kulti!
Aurora De La Torre wie, że powrót w rodzinne strony po latach nieobecności nie będzie łatwy. Teraz musi zacząć wszystko od nowa w miejscu, które kiedyś było jej domem. W miejscu, w którym nie ma już ludzi bliskich jej sercu.
Nie spodziewała się ciepłego przywitania, bo kto mógłby na nią czekać po tych wszystkich latach? Jednak nastawienie właściciela domu, który miała wynająć, i tak mocno ją zaskoczyło. Mężczyzna nie tylko zachowywał się bardzo nieuprzejmie, ale i oskarżył ją o włamanie oraz wtargnięcie na teren jego posiadłości.
Tego było już za wiele.
Jak Aurora odnajdzie się w tym wszystkim i czy uda jej się dogadać z pochmurnym Tobiasem Rhodesem? Dobrze, że mężczyzna jest przystojny, to może ukoić jej nerwy.

fajne to było :lovju:
gosiurka napisał(a):Muszę to w tym roku przeczytać, uwielbiam pióro autorki.

A ja czytam książkę która już wcześniej zaciekawiła, a plebiscyt LC na książkę roku mi przypomniał

Pasuje do wyzwania z aniłami i debiut literacki, ale naprawdę dobry.
Piekielne niebo

Obrazek

Osiemnastoletnia anielica Narida zostaje oskarżona o morderstwo, a następnie upada strącona z Nieba. Okaleczona i odarta z anielskości trafia na Ziemię.

Po dziewięciu latach spokojnego życia, gdy już pogodziła się z odtrąceniem, odkrywa w sobie dawne, unikatowe moce. Jej tatuaż przedstawiający pysk wilka potrafi się materializować, by bestia stawała w jej obronie.

Narida postanawia poznać prawdę. Razem z przyjacielem Rimonem i jego demonicznym bratem spróbuje rozwiązać zagadkę tajemniczego zabójstwa, przez które ją wygnano.

Książka skupia się na wątku kryminalnym, fajnie zarysowany świat, delikatnie przypomina Briggs, tylko tu mamy anioły, demony, gargulce...
Nawet nie wiem kiedy, miałam przeczytane 100 stron, czytałabym dalej, ale musiałam pracować.

ooooo zaciekawiłaś hmmm

Aniołku daj znać jak tam "Twoja aż po grób" :smile:

chciałam wybrać kolejną z listy polecankę ale nigdzie nie mogę dostać dwóch pozycji więc padło na następną:

Southern Spirits Angie Fox
Obrazek

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 4 lutego 2025, o 10:31

Rzuciłam w diabły tę przeklętą "Bezsilną". Miałam sporo dobrej woli - kiedy już-już-JUUUUUŻ miałam odkładać, to na balu zrobiło się wielkie "bum!". Pomyślałam sobie wtedy "ej, autorka może nie umiała tego dobrze rozkręcić, ale teraz to się zacznie!"
...no nie zaczęło się. Po wielkim "bum" zaczęła szybciorkiem wracać do turnieju, kiecek i całej reszty tej potwornej nudy, którą mi zaoferowała.
Odstawiłam. Życie jest za krótkie, żeby czytać złe książki (ze źle "wymyślonym" światem, który się kupy nie trzyma).

No to wzięłam sobie teraz leciutkie sf - czytam "Mickey 7" Edwarda Ashtonani chwalę sobie ten wybór. Mogłaby ta historia być poszerzona np.o perspektywę innych bohaterów, ale i tak jest całkiem ciekawa.
Obrazek
Umieranie to żadna frajda... ale pozwala zarobić na życie.

Mickey7 jest wymienialnym: narażonym na wielokrotną śmierć pracownikiem ekspedycji mającej na celu skolonizować planetę Niflheim. Gdy tylko zadanie okazuje się zbyt niebezpieczne dla zwykłych ludzi czy nawet maszyn, otrzymuje je Mickey. Po śmierci danej wersji ciała wytwarza się nowe z wszczepioną tą samą kopią mózgu. Po sześciu zgonach Mickey7 rozumie już, dlaczego był jedynym kandydatem, który zgłosił się na to stanowisko.

Podczas rutynowego zwiadu zaginiony w akcji Mickey7 zostaje uznany za martwego. Kiedy dzięki pomocy miejscowych form życia wraca do kolonii, okazuje się, że spisano go już na straty, a do pracy zgłasza się nowy klon, Mickey8. Zwielokrotnianie wymienialnego jest zabronione i w razie wykrycia obaj zapewne trafią do odzyskiwacza białka. Mickey7 musi więc utrzymać swego sobowtóra w tajemnicy przed resztą kolonii. Ostateczny los zarówno tubylców, jak i kolonizatorów zależy od Mickeya7. Oczywiście, jeśli uda mu się nie umrzeć na dobre…

Owszem, szykuję sobie grunt przed seansem w marcu (dopiero!), bo wychodzi film na podstawie tej książki. I to z Robertem P., a ja go lubię. ^^
:czyta:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 4 lutego 2025, o 12:07

A ja zabrałam się za to:

https://www.legimi.pl/ebook-geriatryczn ... html#ebook

Na razie jestem rozdarta. Momentami myślę sobie, że jednak pierwsza część podobała mi się o wiele bardziej, a momentami stwierdzam, że w sumie obydwie są równie fajne :).

Post przez Nocny Anioł » 4 lutego 2025, o 15:22

kejti napisał(a):
Aniołku daj znać jak tam "Twoja aż po grób" :smile:

chciałam wybrać kolejną z listy polecankę ale nigdzie nie mogę dostać dwóch pozycji więc padło na następną:

Southern Spirits Angie Fox
Obrazek

Ja to chyba miałam polecankowo...Gosiurko?

Co do książki z grabarzem....na razie dziwna
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 lutego 2025, o 17:35

cedar napisał(a):Owszem, szykuję sobie grunt przed seansem w marcu (dopiero!), bo wychodzi film na podstawie tej książki. I to z Robertem P., a ja go lubię. ^^

Też czekam.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gosiurka » 4 lutego 2025, o 23:52

Aniołku zgadza się i tobie się podobało, zobaczymy jak Szalonej podpasuje :shades:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez Nocny Anioł » 5 lutego 2025, o 12:56

Skleroza :red: :red:
Obrazek

Post przez gosiurka » 5 lutego 2025, o 23:10

Może trzeba powtórzyć? :hihi:
Czytam Lim Tomforde - Caught up i muszę powiedzieć, że bardziej spokojna pod względem emocjonalnym niż poprzednie, fajna, słodka historia.

Obrazek

Post przez kejti » 6 lutego 2025, o 09:04

Nocny Anioł napisał(a):Skleroza :red: :red:

też byłam świecie przekonana, że jeszcze nie czytałaś :hihi: a mnie się podoba i to bardzo i chce więcej :hihi:

.
.

Post przez Nocny Anioł » 6 lutego 2025, o 13:16

Aż poszłam sprawdzać o czym to było :hihi:
Obrazek
Liwia Szwed ma dwadzieścia osiem lat i pracuje w klinice stomatologicznej. Pewnego dnia budzi się we wrocławskim szpitalu, obok siebie ma koleżankę z pracy – Wiktorię. Dowiaduje się, że została pobita przez narzeczonego, który uciekł z miejsca zdarzenia i jest poszukiwany przez policję.
Wiktoria wspiera Liwię w rekonwalescencji, proponuje jej również wyjazd z Wrocławia na Pomorze, gdzie brat Wiktorii, Daniel, prowadzi „Zakątek weteranów” – miejsce odpoczynku dla żołnierzy powracających z misji zagranicznych.
Początkowo Liwia odrzuca propozycję. Zmienia jednak zdanie, gdy jej oprawca dostarcza do szpitala bukiet kwiatów z sugestywnym liścikiem. Postanawia więc wyjechać i ukryć się przed Pawłem, do czasu aż ten nie zostanie zatrzymany przez policję. Kobiety ustalają, że nie zdradzą Danielowi prawdziwego powodu przyjazdu – okłamią go, że Liwia choruje na płuca i musi zmienić klimat.
Daniel jest oczarowany Liwią, jednak nie daje tego po sobie poznać. Robi wszystko, aby dziewczyna czuła się u niego dobrze. Wspólne mieszkanie i praca zbliżają ich się do siebie, choć niektóre zachowania Liwii wzbudzają w nim niepokój.
Któregoś dnia ktoś włamuje się na teren posesji. Liwia dostaje ataku paniki. Jest pewna, że to narzeczony ją odnalazł. Wyznaje Danielowi, co ją spotkało. Wściekły Daniel – były policjant, uruchamia swoje dawne znajomości i jedzie do Wrocławia, gdzie dowiaduje się, że narzeczony Liwii został już zatrzymany i to nie on włamał się na teren jego posesji.

Jednak wkrótce znów ktoś demoluje dom, a Liwia ma dziwne przeczucia, że w pobliżu jest ktoś, komu bardzo nie podoba się jej obecność w „Zakątku weteranów”…
Obrazek

Post przez kejti » 8 lutego 2025, o 10:49

u mnie coś podobnego do tej polecanki (druga część) - lepsze ale praktycznie zero romansu, jednak bardzo polecam! :lovju:

Audiobooki świetne:
Cmentarz zagubionych dusz Paulina Hendel
Obrazek

a w papierku:
Odwaga bycia nielubianym Ichirō Kishimi - japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie
Obrazek

.
.

Post przez Nocny Anioł » 8 lutego 2025, o 12:43

Nie wiem co słuchać
Obrazek

Post przez gosiurka » 8 lutego 2025, o 12:47

Aniołku jak lubisz kryminały policyjno - milicyjne z dziewczyną z jajami to polecam serię Anety Nowak od Ryszarda Ćwirleja, lektor bardzo dobrze czyta.

Post przez kejti » 8 lutego 2025, o 14:08

Nocny Anioł napisał(a):Nie wiem co słuchać

spróbuj "Cmentarz osobliwości" jeśli jest :hihi:

.
.

Post przez Nocny Anioł » 8 lutego 2025, o 19:00

gosiurka napisał(a):Aniołku jak lubisz kryminały policyjno - milicyjne z dziewczyną z jajami to polecam serię Anety Nowak od Ryszarda Ćwirleja, lektor bardzo dobrze czyta.

Sprawdziłam i akurat tej serii nie mam

kejti napisał(a):

Tam jest romans?

Będzie polecankowo
Obrazek
Za górami, za lasami, w niedostępnej krainie król srogi córę swą nadobną w brylantowej wieży z kości słoniowej uwięzić kazał. Niezwyciężonego rycerza, o czarnym sercu, dla ochrony przed chmarą zalotników jej przydał i smoka srogiego przy wieży ulokował. Jednak piękny i mężny królewicz niczego się nie uląkł...

Tyle można przeczytać w oficjalnych kronikach, ale wiemy przecież kto płaci kronikarzom.
Naprawdę było tak:

Król, owszem srogi, córa... o całkiem miłej aparycji, wieża – średni standard niedofinansowanego dewelopera, niezbyt kwalifikowany strażnik, a smok... A smok był faktycznie srogi. I paskudny…

Dowcipne i pełne ciepła opowieści o Księżniczce, Strażniku i smoku, którzy – skazani na swoje towarzystwo – muszą odkryć siebie i innych na nowo. O rodzącej się solidarności, przyjaźni i, oczywiście, miłości.
Obrazek

Post przez cedar » 8 lutego 2025, o 20:40

Aniołku, a gdzie słuchasz audio? I czy się to opłaca?

Skończyłam "Mickey 7" - bawiłam się zacnie i bardzo polecam - leciusieńkie sf.

A teraz sprawdzam Yarros bez smoków, czyli:
Obrazek
Wsiadając na pokład samolotu, Izzy Astor nie spodziewa się niczego szczególnego.
Z pozoru to najzwyklejszy poświąteczny powrót do domu: jest tłoczno i gwarno, panuje zamieszanie.

Nagle jednak dostrzega kompana podróży z sąsiedniego fotela, mężczyznę pod każdym względem niezwykłego.

Nate Phelan ma ciemne włosy, niebieskie oczy i mnóstwo surowego uroku, któremu dziewczyna nie potrafi się oprzeć.
Coś ich do siebie przyciąga. I choć Izzy nigdy nie wierzyła w przeznaczenie, teraz musi zrewidować swoje poglądy.

Zaledwie półtorej minuty po starcie samolot spada do rzeki Missouri. W ich życiu wszystko się zmienia. Podobnie jak oni sami.
Nate rozpoczyna karierę w armii, podczas gdy Izzy znajduje swoje miejsce w polityce.

Mimo że na przestrzeni lat los kilkukrotnie krzyżuje ich drogi, za każdym razem ma kiepskie wyczucie czasu.
Aż do momentu, gdy Izzy trafia do Afganistanu, gdzie Nate’owi powierzono zadanie zapewnienia jej ochrony.
Zrobi wszystko, żeby włos nie spadł jej z głowy. I wszystko, żeby zdobyć jej serce.

Póki co miło się czyta - mam swojego żołnierza (nie wiem czy pamiętacie, jak mnie strasznie w romansach ciągnie do mundurowych wszelkiej maści), ona ma imię z Zaklętej w sokoła, a ja kocham ten film.
I jeszcze oboje lubią czytać.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez gosiurka » 9 lutego 2025, o 00:28

Tą książkę słuchałam i mimo że opis średnio mi pasował,(książka pasowała do wyzwania), nie żałuję że czytałam, zrobiła na mnie wrażenie, czytałamrok temu i dalej pamiętam, a jak tobie się podoba cedar?

Post przez cedar » 9 lutego 2025, o 13:20

Na razie jest dobrze, wciąga i jestem ciekawa, o co się nasi bohaterowie poprztykali. Dam później znać, czy całościowo łyknęłam bez bólu. :)
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 9 lutego 2025, o 14:23

Próbuję tego, nie czytałam dwóch poprzednich z serii

Obrazek
Kai Rhodes to gwiazda drużyny baseballowej z Chicago. Coraz trudniej jest mu pogodzić uprawianie zawodowo sportu z organizacją opieki dla swojego piętnastomiesięcznego syna. Mężczyzna został samotnym ojcem i kompletnie sobie z tym nie radzi.
Nie pomaga mu też fakt, że po zaledwie paru tygodniach pracy zwalnia każdą nianię. Tym razem jednak nie będzie mógł tak szybko zrezygnować z opiekunki, bo jego trener powierzył tę funkcję… własnej córce.
Miller Montgomery z zawodu nie jest nianią, a cukiernikiem. Lecz kiedy tata prosi ją, żeby pomogła w opiece nad dzieckiem jednego ze swoich najlepszych zawodników, dziewczyna nie potrafi odmówić.
Spędzi z baseballistą i jego małym synem całe wakacje i szybko się okaże, że to zdecydowanie zbyt krótko. Wszystko kiedyś się kończy, a ona nigdy nie była typem dziewczyny, która lubi zobowiązania.

Post przez kejti » 9 lutego 2025, o 15:22

Nocny Anioł napisał(a):
kejti napisał(a):

Tam jest romans?

nie ma, może wzmianki lekkie ale jest bardzo dobra, podobna do Southern Spirits i Briggs, takie małe połączenie :D

.
.

Post przez gosiurka » 10 lutego 2025, o 11:16

pannazlosnica ta część jest lżejsza, dwie poprzednie, bardziej emocjonalnie mnie poruszyły, Caught up jest bardziej słodka.

U mnie, wykańczam, zaczęte książki, zaszalałam i zaczęłam 5, ciężko mi pokończyć bo mam bardzo dużo pracy, wczoraj wyszłam godzinę później, a dzisiaj miałam mieć wolne, a nie wiem co będzie jutro.... ale przynajmniej skończę dzisiaj jedną, zostało mi 20 stron i chcę napisać małą recenzję jest to Piekielne niebo Ligockiej.

Post przez Nocny Anioł » 11 lutego 2025, o 09:20

kejti napisał(a):
Nocny Anioł napisał(a):
kejti napisał(a):

Tam jest romans?

nie ma, może wzmianki lekkie ale jest bardzo dobra, podobna do Southern Spirits i Briggs, takie małe połączenie :D

Sprawdzę, najwyżej porzucę
Obrazek

Post przez kejti » 11 lutego 2025, o 11:38

super, jak już trafi na cmentarz to kozak :lovju: a jest u ciebie audiobook?

.
.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy