Teraz jest 2 stycznia 2025, o 18:01

2024: Właśnie czytam...

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2025: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 27 października 2024, o 18:02

Clean Sweep Ilona Andrews
Obrazek

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Emily Henry, Jane Austen, Susan Elizabeth Philips

Post przez pannazlosnica » 28 października 2024, o 13:17

kejti napisał(a):
pannazlosnica napisał(a):
Tymczasem u mnie to, do wyzwania:
Obrazek

Pani znana na forum

ciekawe co ja powiem o Zapacie :D

Daj znać jak aniołki :bigeyes:

Wczoraj pochłonęłam drugą część, podoba mi się bardzo (a paranormalne/fantasy to nigdy nie jest mój pierwszy wybór), ale kurczę... malutko tego po polsku. I się zirytowałam, że wydają u nas nieraz takie badziewia, są tego nie ma

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 28 października 2024, o 13:20

A ja jednak w papierku zabrałam się za to:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4980191 ... okietkowna

Post przez kejti » 28 października 2024, o 17:46

kejti napisał(a):
Tymczasem u mnie to, do wyzwania:
Obrazek

Pani znana na forum

ciekawe co ja powiem o Zapacie :D

Daj znać jak aniołki :bigeyes:

Wczoraj pochłonęłam drugą część, podoba mi się bardzo (a paranormalne/fantasy to nigdy nie jest mój pierwszy wybór), ale kurczę... malutko tego po polsku. I się zirytowałam, że wydają u nas nieraz takie badziewia, są tego nie ma

ciesze się, że podeszło :wesoły: a autorka dalej pisze :hyhy:

.
.

Post przez Nocny Anioł » 30 października 2024, o 20:08

Obrazek

Wes to prawdziwy współczesny dżentelmen. Jako felietonista w poczytnym magazynie dla panów udziela czytelnikom rad w kwestii życia, mody i - przede wszystkim - związków.
Gdy poznaje piękną June Lacy, większość z jego wskazówek okazuje się bezużyteczna.
Wes musi zrewidować własne przekonania. Wikła się w intrygę, wskutek której może odnieść zawodowy sukces, ale także stracić miłość życia...
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 30 października 2024, o 20:12

I jak Aniołku? Podoba się?

U mnie Lena M. Bielska - Oskarżona

Obrazek

Dla Mai Żurawskiej wycieczka z bratem i jego kolegą Mateuszem miała być miło spędzonym czasem. Nic nie zapowiadało, jak bardzo życie dziewczyny wkrótce się zmieni – ze spokojnego w pełne strachu i bólu. Maja z przerażeniem odkrywa, że Mateusz został zabity, a wszelkie poszlaki wskazują na nią.

Dziewczyna zostaje skazana za morderstwo na osiem lat.

Po wyjściu na wolność młoda kobieta przeprowadza się na wieś, gdzie zamierza stanąć na nogi. Pragnie zapomnieć o wieloletnim wyobcowaniu i koszmarze, jakiego doświadczyła. Tymczasem już pierwszego dnia staje się oczywiste, że przeszłość nie da o sobie tak łatwo zapomnieć.

Jej sąsiadem okazuje się strażnik więzienny pracujący w areszcie, w którym odbywała karę. To nie jedyna niespodzianka – we wsi dochodzi bowiem do morderstwa, a Maja ponownie trafia na listę podejrzanych.

Czyżby koszmar miał zacząć się od nowa?
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 30 października 2024, o 21:19

Mary Lynn Baxter "Kobieta Danclera" i Melanie George "Zakładniczka".
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 31 października 2024, o 01:18

Dwór Króla Zorzy Nisha J. Tuli :czyta2:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 31 października 2024, o 06:25

Znowu powtórka cyklu Hockey Ever After, musiałam się poddać rehabilitacji po trylogii wyjątkowo idiotycznej... jak ja w ogóle dałam to kontynuować?

I mam halloweenowy pakiet Anne Stuart, łącznie z nówką sztuką Return to Mariposa.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Nocny Anioł » 31 października 2024, o 13:58

gosiurka napisał(a):I jak Aniołku? Podoba się?

Jeszcze nie wiem, dam znac

U mnie Lena M. Bielska - Oskarżona

Dla Mai Żurawskiej wycieczka z bratem i jego kolegą Mateuszem miała być miło spędzonym czasem. Nic nie zapowiadało, jak bardzo życie dziewczyny wkrótce się zmieni – ze spokojnego w pełne strachu i bólu. Maja z przerażeniem odkrywa, że Mateusz został zabity, a wszelkie poszlaki wskazują na nią.

Dziewczyna zostaje skazana za morderstwo na osiem lat.

Po wyjściu na wolność młoda kobieta przeprowadza się na wieś, gdzie zamierza stanąć na nogi. Pragnie zapomnieć o wieloletnim wyobcowaniu i koszmarze, jakiego doświadczyła. Tymczasem już pierwszego dnia staje się oczywiste, że przeszłość nie da o sobie tak łatwo zapomnieć.

Jej sąsiadem okazuje się strażnik więzienny pracujący w areszcie, w którym odbywała karę. To nie jedyna niespodzianka – we wsi dochodzi bowiem do morderstwa, a Maja ponownie trafia na listę podejrzanych.

Czyżby koszmar miał zacząć się od nowa?
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 31 października 2024, o 15:18

Jeszcze nie przeczytałam Ivy Fairbanks, co jest beznadziejne, ale kurczę... czas... i zmęczenie...
Ale w pociągu poczytam. ^^
PS Frin, fajne kitku u ciebie na avku.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Nocny Anioł » 2 listopada 2024, o 19:07

Gosiurko Współczesny dżentelmen rewelacja, ubaw po pachy.
Obrazek

Jest koszmarnym szefem. Ciągle chce więcej. Nie można od niego uciec.

Tara, po miesiącach niepowodzeń, wreszcie uwierzyła, że los się do niej uśmiechnął – została zauważona przez boskiego Prestona Parkera, kilkukrotnego mistera Nowego Jorku, nieziemsko przystojnego miliardera. Nie spodziewa się tylko, że ten oszałamiający mężczyzna okaże się najgorszym szefem, jakiego tylko można sobie wyobrazić.
Dzięki wrodzonej determinacji Tarze udaje się utrzymać na stanowisku asystentki Parkera, właściciela sieci luksusowych hoteli, dłużej niż komukolwiek przed nią. Nawet ona ma jednak swoje granice. Po dwóch latach znoszenia obelg, wykonywania praktycznie niemożliwych zadań i konieczności bycia dostępną przez dwadzieścia cztery godziny na dobę kosztem swojego prywatnego życia składa wypowiedzenie. Z pewnością jednak nie przewidziała, w jaki sposób szef zareaguje na jej rezygnację…

Kipiący od emocji, gorący romans biurowy Whitney G., autorki cyklu Intensywne doznania
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 2 listopada 2024, o 20:53

Obietnica Perydotu Kate Golden :czyta2:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez Liberty » 3 listopada 2024, o 15:02

Fringilla napisał(a):I mam halloweenowy pakiet Anne Stuart, łącznie z nówką sztuką Return to Mariposa.

:bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

Przeczytałam Lights Out Navessy Allen https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5110675/lights-out. Liczyłam, że będzie to coś w stylu Butcher & Blackbird no i było, choć odrobinę mniej mroczne. Ale tak genialne jak wieszczą booktoki też nie było. Po prostu fajny romans na sezon halloweenowy.

Post przez gosiurka » 5 listopada 2024, o 11:49

Po przeczytaniu cudownej książki Wild Love E. Silver zaczęłam Mine to have od Natashy Madison, fajna przypomina styl hq, ale fajnie i bardzo szybko się czyta.

Obrazek

W dniu ślubu wszystko powinno iść gładko. Prawda?

Harlow poznaje Travisa w college'u, gdzie oboje studiują weterynarię. Zakochują się w sobie do szaleństwa, ale choć wydawało się, że są sobie przeznaczeni, ich drogi się rozchodzą. Cztery lata później Harlow otrzymuje pocztą zaproszenie na zbliżający się ślub Travisa i po pierwszym zaskoczeniu przypomina sobie złożoną mu obietnicę, że będzie przy nim w tym najszczęśliwszym dniu jego życia. W tamtym czasie myślała, że to ona stanie obok niego przed ołtarzem. Choć ich losy potoczyły się inaczej, mimo wszystko planuje wziąć udział w uroczystości, by raz na zawsze zamknąć ten etap w swoim życiu.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Post przez cedar » 7 listopada 2024, o 08:23

Rzucam wszystko! Dorwałam!!!

Obrazek

NARESZCIE!!! :czyta:

Brawurowe połączenie futurystycznej, katastroficznej wizji świata i wątku kryminalnego

Przenosimy się w odległą przyszłość. Świat przestał istnieć w formie, jaką do tej pory znaliśmy. Rządzą nim nowe technologie, a prawo stanowi Światowa Konstytucja z roku 2058, której dewizą jest: „Jedna Ziemia, jeden naród, jeden język”.

Największą zdobyczą ludzkości stała się teleportacja. Teraz każdy wyposażony w nadajnik TPC w ułamku sekundy może się przenieść w dowolne miejsce – na biegun północny, Hawaje, Saharę czy do Paryża… Nad procesem teleportacji czuwa potężne narzędzie namierzania, inwigilacji i pełnej kontroli – centralny system informatyczny PANGAIA, czyli WszechZiemia. To on wyraża zgodę na przemieszczenie, może także zablokować taką możliwość wobec niepokornych i sprzeciwiających się nowemu porządkowi świata.

Katastroficzna, utopijna idea globalizacji, zniewolonej i w pełni kontrolowanej ludzkości podporządkowanej coraz bardziej wyszukanym nowym technologiom, brzmi groźnie i nie pozwala patrzeć w przyszłość z optymizmem. Co jest ważniejsze – rozrywka, wygoda czy wolność?
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 listopada 2024, o 09:29

cedar napisał(a):PS Frin, fajne kitku u ciebie na avku.

To jest element systemu motywacyjnego "to ile zaległych tytułów czeka, co?"
Liberty napisał(a):
Fringilla napisał(a):I mam halloweenowy pakiet Anne Stuart, łącznie z nówką sztuką Return to Mariposa.

:bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

No ba! :P
Stuart Stuartuje nadal... (część to wznowienia oczywiście ;)
Kończę...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 8 listopada 2024, o 07:16

Skończyłam:
Obrazek

Carrisi to Carrisi, ale to jest najsłabsza część serii o Pietro Geberze...

I zaczęłam:

Obrazek

The Best Friend. The Confidant. The Senator. The Boyfriend. The Executive.

Five contestants have been chosen to compete for ten million dollars on the game show One Lucky Winner. The catch? None of them knows what (or who) to expect, and it will be live streamed all over the world. Completely secluded in an estate in Northern California, with strict instructions not to leave the property and zero contact with the outside world, the competitors start to feel a little too isolated.

When long-kept secrets begin to rise to the surface, the contestants realize this is no longer just a reality show—someone is out for blood. And the game can’t end until the world knows who the contestants really are…

Jeszcze nie wiem, czy mi się podoba.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Nocny Anioł » 10 listopada 2024, o 13:16

Obrazek
Gorący playboy i milioner, który może być kimś więcej niż tylko letnim romansem

To miał być wymarzony miesiąc miodowy. Turkusowa woda, spacery w blasku księżyca, gorące słowa i gorące chwile z ukochanym mężczyzną. Do pięknego obrazka zabrakło tylko… pana młodego.

Sydney zerwała z narzeczonym dwa miesiące przed wymarzonym ślubem. Nie zamierza jednak rezygnować z miesiąca miodowego i wyrusza z przyjaciółką na wakacje.

Na miejscu poznaje Jacka, z którym spędza kilka upojnych i niezobowiązujących chwil. Sydney nie spodziewa się, że letni flirt przerodzi się w coś więcej. Jednak Jack jest typem faceta, o którym niełatwo zapomnieć.
Obrazek

Post przez kejti » 11 listopada 2024, o 19:35

coś innego dla odmiany:

Demetri Sandy Alvares, Crystal Daniels
Obrazek

.
.

Post przez cedar » 11 listopada 2024, o 20:43

Aniołku, i jak ta Keeland? Akurat tej nie czytałam. Lubię autorkę, choć czasem jak się zacznie powtarzać fabularnie, to mnie denerwuje...
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez Nocny Anioł » 12 listopada 2024, o 09:45

Jak na razie po 3 rozdziałam odłożyłam, chyba nie mam nastroju na książkę
Spoiler:

Ja się chyba za stara robię na takie książki.
Obrazek

Zmęczona prowadzeniem firmy pogrzebowej Donata zostaje instruktorką jogi śmiechu. Na prowadzonych przez nią warsztatach spotykają się Marta, Janeczka, Paula, Sylwia, Elwira. I Zuzanna, która siada w kącie i obserwuje, nie biorąc udziału w ćwiczeniach. Przychodzi również na kolejne zajęcia i zachowuje się tak samo.

Czego szuka Zuzanna? Czy w zastygłych schematach znajdzie przestrzeń na nowe?
Słońce w kieszeni to opowieść o przełamywaniu ograniczeń, odkrywaniu nowych ścieżek i wspierającej sile kobiet.
Obrazek

Post przez gosiurka » 12 listopada 2024, o 17:57

Oooo, nie spodziewałam się po tej autorce :?

A ja wróciłam do serii Anety Nowak, niestety szybko się czyta i już kończę :smarkam:

Ryszard Ćwirlej - Ostatnia droga

Obrazek

Luty 2022 roku. Rosja napada na Ukrainę. Do Polski rusza fala uchodźców. Policjantka z Poznania komisarz Aneta Nowak wraz ze swoim kolega aspirantem Szymonem Turkiem ruszają na granicę by pomagać uciekinierom. Przywożą zebrane przez poznańskich policjantów dary, a w drugą stronę wiozą matki z dziećmi. Jedna z rodzin trafia do mieszkania aspiranta, kolejna do domu rodziców policjantki.

Kilka tygodni później na Autostradzie Wolności w okolicach Buku ginie młoda kobieta. Jej ciało na poboczu znajdują przypadkowi ludzie Nie można jej zidentyfikować, bo nie ma przy sobie żadnych dokumentów. Obrażenia wskazują na potrącenie przez samochód. Jednak nikt nie zgłosił wypadku, nikt też nie zgłosił zaginięcia.

Tymczasem do Poznania przyjeżdża młodsza siostra Ukrainki, której gościny udzielił Szymon Turek. Ale dziewczyna nie dociera na miejsce przeznaczenia. Znika bez śladu. Policjant postanawia ją odnaleźć. Komisarz Nowak nie ma zamiaru przyglądać się biernie prywatnemu śledztwu swojego kolegi. Postanawia mu pomóc. Oboje trafiają na ślad dziewczyny w jednym z poznańskich mieszkań. Szybko okazuje się, że być może to zaginięcie ma coś wspólnego z ciałem znalezionym przy drodze.
:czyta2:

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 12 listopada 2024, o 19:27

Ok, Pozłacane wilki już za mną. Teraz spróbuję się zabrać za to:

https://www.legimi.pl/ebook-cala-wieczn ... 09353.html

Czaję się na tę książkę już od pewnego czasu, więc mam nadzieję, że nie będę rozczarowana :).

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 listopada 2024, o 20:28

Hejka! :hejka: Jak na mnie, to sporo ostatnio przeczytałam. Aktualnie zbliżam się do końca "Ofiary losu" Camilii Lackberg. To czwarty tom cyklu ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy