Teraz jest 22 listopada 2024, o 01:14

Wizaż: pielęgnacja i makijaż

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 25 kwietnia 2020, o 15:03

Klarku ja kocham wszystkie nuty Givenchy. Do tej pory Amarige był królem ale padł
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 25 kwietnia 2020, o 15:23

Muszę powąchać :) Ja uwielbiam Givenchy niemal w każdej postaci :bigeyes:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 3 maja 2020, o 13:58

Wzbogaciłam się wczoraj o dwa nowe lakiery do paznokci, paletkę różowawych cieni i paletkę rozświetlaczy.

Lakiery są z "trend IT UP", czyli firmy, która zastąpiła "p2" w drogeriach "dm". Mają bardzo delikatne kolory, takie dosłownie mgiełki. Pierwszy jest waniliowy, a drugi słodkoróżowy. Wyglądają bardzo landrynkowo, tylko że są z błyszczącymi drobinkami. Pasowałyby mi do ścian w salonie.
Obrazek

Post przez Janka » 5 czerwca 2020, o 13:19

Różowy lakier z kupionych ostatnio już wypróbowałam. Jest przepiękny. Muszę niedługo znowu sobie nim pomalować pazurki.

Dziewczynki, mam pytanie: Znacie jakiś płyn micelarny, który dobrze domywa makijaż?
Używam teraz matującego z Yves Rocher, ale nie daje mi on wrażenia, że zbiera wszystko do zera i pozostawia czystą skórę. W domu mam jeszcze drugi z tej samej firmy, tylko że nawilżający, ale obawiam się, że z nim będzie to samo.
Już je oba miałam wiele razy i dotąd byłam zadowolona, ale wcześniej używałam ich po użyciu płynu do mycia oczu z Nivea. Teraz się okazało, że to płyn do oczu robił całą robotę, a płyny micelarne tylko udawały, że dobrze myją. W tej chwili mam płyn do mycia oczu z Maybelline i przy nim się nagle wydało, że płyn micelarny z Yves Rocher jest słabiutki.
Kiedyś w Yves Rocher produkowano płyn micelarny "Trzy herbaty" i tamten był naprawdę świetny. Używałam go kilka lat i zawsze domywał mnie do czysta. Tęsknię za nim do dziś. Byłam też kiedyś super zadowolona z płynów z firm perfumeryjnych, ale one nie odpowiadają mi cenami, bo teraz, gdy jest wiele drogeryjnych odpowiedników, nie chciałabym niepotrzebnie przepłacać.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 5 czerwca 2020, o 22:55

Dla mnie Bandi i Tołpa mają przyzwoite produkty myjące (w rodzinie używamy ich toników i micelarnych - ja osobiście toniki, ale ostatnio też poniższe raz na jakiś czas).
https://www.bandi.pl/sklep/plyny/kojacy ... larny-857/
https://www.bandi.pl/sklep/zestawy/zest ... monia-677/
https://tolpa.pl/tdf-hydrativ-plyn-mice ... -ml-tth009
https://tolpa.pl/tdf-physio-plyn-micela ... czu-200-ml
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Janka » 6 czerwca 2020, o 00:29

Bardzo dziękuję za propozycje.
Nie mam do nich teraz dojścia, ale może niedługo się uda, że będę mogła pojechać na zakupy.
Szczególnie płyn pieskowy mnie zainteresował. Ciekawe, czy będzie nadal w sprzedaży.
Obrazek

Post przez Fringilla » 6 czerwca 2020, o 01:11

Jest faktycznie delikatny (ja w ogóle często używam do demakijażu oczy właśnie micelarnego i potrzebowałam łagodnego - i nadwrażliwość, i soczewki; normalnie używam Nacomi, który jest bardzo fajny, ale w warunkach domowych, bo jest straszliwie oleisty i wściekle zółty i w ogóle mnóstwo z nim zabawy - ale zmywa makijaż, że hej :P
Jednak ostatnio minimalny makijaż, więc nie muszę się męczyć.

Bandi jest ogólnie bardzo dobre jako marka.
Tak jak i Nacomi, ale ta to ciut niższa półka - efektywność niższa, chociaz wciąż jak dla mnie jakość dobra i bardziej nastawione też na różne zabawne efekty specjalne dla miłośników tekstur, kolorów i zapachów (w tym sporo nostalgii-wykorzystywane aromaty spożywcze z dzieciństwa znane wielu z nam :hyhy:
Szybkie też zużycie przy niższej cenie w efekcie - porównując z Bandi, a także Mokosh czy Resibo.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Janka » 6 czerwca 2020, o 23:30

Żadnej z tych firm jeszcze nie widziałam na własne oczy. Tylko z nazw mi się obiły o uszy.
Niedawno guglowałam firmę Resibo. Nie podobały mi się informacje, a raczej brak informacji o kraju pochodzenia kosmetyków na niemieckiej stronie ich firmy.
Obrazek

Post przez Fringilla » 18 czerwca 2020, o 17:57

Janka napisał(a):Niedawno guglowałam firmę Resibo. Nie podobały mi się informacje, a raczej brak informacji o kraju pochodzenia kosmetyków na niemieckiej stronie ich firmy.

To polska firma produkująca w Polsce i jak na razie wciąż aprobowana przez ekipę wokół apki Happy Rabit (sprawdzają skład i pochodzenie składników, promują nietestowane na zwierzętach produkty oraz firmy, które także nie sprzedają na rynkach, gdzie testowanie jest obowiązkowe).
http://www.happyrabbitblog.pl/
https://blog.resibo.pl/cruelty-free-wsz ... ierzetach/

PS ekhm, przyznaję, że aktualnie 99% tego, co polecam, jest produkcji polskiej oraz nietestowane na zwierzętach, a także najczęściej wegańskie i niesprzedawane na rynkach takich jak chiński ;)

a na przykład używam rewelacyjnych szczoteczek :bigeyes: serio, prawie popłakałam się z błogości, jak użyłam za pierwszym razem, ale mam opory przed reklamą :niepewny:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Janka » 22 czerwca 2020, o 19:00

Resibo pojawiło się u polskich youtuberek, więc się spodziewałam, że to będzie polska firma. Na polskiej stronie firmy jest to podkreślone bardzo wyraźnie, a na niemieckiej informacja jest albo bardzo dokładnie ukryta, albo wcale jej nie ma.

Przerzuciłam się na domywanie twarzy po demakijażu specjalnymi szmatkami lub myjkami zbierającymi wszystko łącznie z make-upem. Na razie sprawdzam ściereczki z różnych firm. O dziwo, wszystkie łatwiej zmywają tusz do rzęs niż puder. Jestem tym zaskoczona, bo myślałam, że to właśnie tusze są najtrwalszym kosmetykiem.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 25 czerwca 2020, o 20:05

Frin- och lubie twoje polecenia bo tez w tej chwili mam większość polskich produktów, naturalnych. nie wszystko wegańskie ale zmierzam ku temu.

jeśli chodzi o wybór kosmetyków to zależy czego w danej chwili potrzebuję. niestety do skóry najpierw patrzę na skład i pochodzenie. problemy skórne córki. ale pocieszające jest to, ze można znaleźć dobre polskie lub europejskie naturalne dermokosmetyki.
W przypadku pozostałych to lokalność, testowanie i skład. taka kolejność. Zauważylam też, że często produkt wybierany jest droższy niż tzw. sieciowy, marka powszechna. Ale jest potem zdecydowanie bardziej wydajny. Nawet dwukrotnie. więc w sumie nie droższy. takie są mydła z 4 szpaków - od grudnia używam węglowego.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Fringilla » 29 czerwca 2020, o 03:04

[EDIT MODERATORSKI]
Dyskusja o antykoncepcji została przeniesiona do tematu Szlachetne zdrowie
viewtopic.php?p=1214074#p1214074

szuwarek napisał(a):Frin- och lubie twoje polecenia bo tez w tej chwili mam większość polskich produktów, naturalnych. nie wszystko wegańskie ale zmierzam ku temu.

Ja się paru rzeczy tu na forum dowiedziałam, żeby nie było, nieopatrznie zaglądając do tematy jutuberek :lol:

Ja w ogóle kosmetykami czysto użytkowo się interesuję, więc im mniej czasu poświęcę, tym mniej, i dobre źródła info są ważne - stąd apka Happy Rabbit o nietestowanych na zwierzętach produktach.

Dłuższy rant;)
Spoiler:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 18 lipca 2020, o 14:49

Obrazek

Avon Maxima
Główne nuty zapachowe: nektarynka, jaśmin wielkolistny, kwiat Immortelle

Mocny, wyrazisty i intensywny zapach. Bardzo trwały i u mnie będzie się sprawdzał na jesień/zimę. W lecie lubię bardziej stonowane zapachy.

Incandessence ENJOY Avon
Główne nuty zapachowe: mandarynka, akord słonecznikowy, piżmo

Uwielbiam ten zapach, uwielbiam pomarańczę/mandarynkę w perfumach. :bigeyes: Ta soczysta mandarynka, podbita piżmem jest po prostu dla mnie. :love: Pryskam się nią od tygodnia i zostanie ze mną chyba do końca lata.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 18 lipca 2020, o 15:51

drogi ten drugi i gdzie moge go sprawdzić? też uwielbiam cytrusowe zapachy ale u mnie kończy się na tym że zostaje przy dezodorancie bo mnie wszystko dusi albo przeszkadza. Wciąż poszukuję tego jedynego. Pamiętam jeden zapach, od dzieciństwa w sumie ale nie jestem w stanie powiedzieć co to jest. Czasami poczuje go na kimś. Normalnie aż brzuch mnie boli jak wyłapie ten zapach, tzn pozytywnie, jest cudowny :red:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Lucy » 18 lipca 2020, o 16:53

Dałam za niego 35zł
Mieszkasz w PL? Mogę ci wysłać nową próbkę.

Jeżeli chodzi o dzieciństwo, to przychodzą mi dwa na myśli
https://www.superkoszyk.pl/pani-walewsk ... EyEALw_wcB
https://www.rossmann.pl/Produkt/Dezodor ... 54903,8595 (inna szata graficzna)
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez kejti » 18 lipca 2020, o 17:38

dopiero w październiku wracam. Powiem Ci że ten wygląd Pani Walewska bardzo się kojarzą z tym zapachem. A te drugie to pamiętam że kiedyś dorwałam coś podobnego w zapachu i tam w składniku był kwiat i to właśnie może być to. W poniedziałek pójdę do rossmana to sprawdzę to drugie :mysli: dzięki :*

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Lucy » 18 lipca 2020, o 19:47

Mam nadzieję, ze uda się znaleźć :-D

Post przez Lucy » 1 sierpnia 2020, o 19:41

Bourjois GLAMOUR Push up

Obrazek

Kolejny tusz tej firmy i kolejny strzał w dziesiątkę. Dobrze rozczesuje i podnosi rzęsy, a do tego ich nie skleja.

Post przez Janka » 7 sierpnia 2020, o 01:17

Wygląda śliczniutko.
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 10 sierpnia 2020, o 07:58

Bardzo ładnie, kobitki szukam dobrego pilingu, macie jakieś sprawdzone, godne plecenia?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 11 sierpnia 2020, o 11:38

Dziewczyny. Dzięki przyjaciółce odkryłam kosmetyki złoto.
po 1:
Obrazek
Kosztuje kupę hajsu, ale jest wydajny. Ale to, co on robi ze skórą! Pierwszy raz od lat pozbyłam się problemu suchych skórek. Nie mam zaczerwienień, a za to mam nawilżoną skórę, bez lepkiego filmu. No złoto.
A łączę go z musem do mycia paszczy:
Obrazek
Akurat ten jest z mikrokorundem, czyli szoruje jak złoto, dużo lepiej niż setki innych próbowanych przeze mnie peelingów. Teraz zamówiłam sobie jeszcze mus oczyszczający i nawilżający.
Kocham markę LaQ. Mają też zabójcze żele pod prysznic i peelingi, również męskie.

Mój B. pachnie teraz jak...
Obrazek :evillaugh:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Janka » 11 sierpnia 2020, o 17:12

Nocny Anioł napisał(a):Bardzo ładnie, kobitki szukam dobrego pilingu, macie jakieś sprawdzone, godne plecenia?

Z Yves Rocher są bardzo fajne. Oni mają peelingi dobrane do konkretnych partii ciała, np. inne do twarzy, dłoni, stóp itd.

W tej chwili do twarzy używam peeling Balea z drogerii "DM". Nie sądze, by on dobrze działał, ale zapach ma tak cudny, że kupiłam już drugą tubkę.
Jak się skończy, to już wrócę do Yves Rocher, których wiosną nie dało się kupić, z czego właśnie wynikła moja zmiana na Balea.
•Sol• napisał(a):Mój B. pachnie teraz jak...

Mają też coś, co przyciąga kociaki?
Obrazek

Post przez •Sol• » 12 sierpnia 2020, o 13:04

Trzeba by spróbować z peelingami, na opakowaniach są namalowane kociaki :D
Ale instrukcja mówi, że stworzyli peelingi dla kobiet, bo nawet diament wymaga oszlifowania :P

Post przez Janka » 12 sierpnia 2020, o 14:11

Chodziło mi o coś dla mężczyzn, co zamiast loszek przyciągnie kociaki, albo jakieś inne milusie zwierzątka miękko-futerkowe.

Fajny ten slogan z diamentem.
Obrazek

Post przez •Sol• » 12 sierpnia 2020, o 15:56

Dla mężczyzn są tylko dwa rodzaje - ten Dzikus i jeszcze bez sloganu (tylko coś w stylu pasta szlifierska dla facetów) z aromatem chmielu. Obie fajnie pachną ;)
Ach i jeszcze jest linia dla dwojga :D

Oj tak, oni tam doskonale umieją w marketing ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich