Aralk - mówisz i masz - przepis na pyszny Ajerkoniak:
10 żółtek
2 szkl. cukru
2 cukier waniliowy
4 szkl. mleka
pół litra spirytusu [z tej ilości spiryrusu wychodzi mocny trunek, ale jeśli ktoś lubi słabsze trunki, to spirytusu może być mniej].
Mleko trzeba zagotować, a potem przestudzić.
Żółtka utrzeć do białości z 2 szklankami cukru i z cukrem waniliowym.
Do żółtek powolutku dodać chlodne mleko i cały czas mieszać tak, by cukier całkowicie się rozpuścił.
Nadal cały czas mieszając dodać maleńkimi porcjami i cieniutką strużką spirytus. Na tym etapie należy bardzo uważać, żeby się nie zważyło!).
Gotowy ajerkoniak przelać do butelek i odstawić na kilka dni, a najlepiej na kilka tygodni.
Rozdałam moje nalewki i likiery, więc chyba czas zrobić następne. Jeśli macie natchnienie na robienie nalewek, to proponuję zrobić tę z bakalii, bo jest naprawdę świetna, a owoce i orzechy można potem wykorzystać do deserów [kilka orzeszkow wystarczy, żeby się nieźle wstawić
]:
viewtopic.php?f=13&t=154&start=700