Teraz jest 21 listopada 2024, o 23:55

Prezenty na różne okazje

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże
Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 grudnia 2010, o 22:03

na święta mam zamiar kupić sobie adwokata Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 grudnia 2010, o 22:03

My w drugi Lilio Obrazek a ten likier to zrobię w sobotę

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 grudnia 2010, o 22:14

co rozumiesz przez drugi dzień świąt?

Wigilia zawsze postna.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 grudnia 2010, o 22:36

drugi dzień świąt to świetego Szczepana,26 XII

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 grudnia 2010, o 04:21

Chyba mnie nie podejrzewałaś Lilia ,że ja w Wigilię Obrazek chodzi mi o 26 grudnia.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 17 grudnia 2010, o 14:26

zastanawiam się, czy specjalnie zostawiacie sobie tę nalewkę na drugi dzień czy w pierwszy nie pijecie alkoholu?

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 17 grudnia 2010, o 14:35

i ja się tez nad tym zastanawiałam

u mnie nawet w Wigilię pije się lekkie białe wino

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 grudnia 2010, o 16:02

My mamy wszystko rozłożone Obrazek . W Wigilię tylko wino do kolacji ,pierwszy dzień świąt jeszcze nie wiem ,drugi wódka truskawkowa. I najważniejsze pijemy a nie UPIJAMY SIĘ Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 21 grudnia 2010, o 16:56

Zrobiłam likier cukierkowy wg przepisu Dorotki. Bomba!!! (a co się kukułek objadłam dodatkowo ;))

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 grudnia 2010, o 19:36

Cieszę się, Jane, że likier Ci smakował. Mój jest tak gęsty, że można go wyjadać łyżeczką.

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 21 grudnia 2010, o 21:43

mój jest płynny... troszkę chyba za mało kukułek a zbyt dużo wódki ;) Ale i tak jest pyszny :D Mama mi się do buteleczki z nim przyssała. Wyszła mi jedna duża butelka + jeszcze 200 ml i do tych 200 mama się przykleiła. Ona uwielbia kukułki :D

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 21 grudnia 2010, o 22:00

w moim chyba też jest za dużo wódki :|

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 22 grudnia 2010, o 00:04

to ja też się nie będę wyłamywać.Zrobię jutro :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 22 grudnia 2010, o 10:35

ja swój mam w połowie wypity - częścią obdarowałam koleżankę z pracy...no i zrobiłam na miętówkach - fajny jest i wali miętą po oczach ;)

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 22 grudnia 2010, o 11:34

mewo, ile dałaś tych miętówek? Rozpuściłaś je po prostu w wódce?

Dziewczyny, macie może jakiś sprawdzony przepis na domowy ajerkoniak?

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 grudnia 2010, o 11:52

przyznam bez bicia, powiedziałam mamie, że na forum panuje szał na likier na cukierkach - poszła kupić składniki :roll:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 22 grudnia 2010, o 12:57

aralk napisał(a):mewo, ile dałaś tych miętówek? Rozpuściłaś je po prostu w wódce?

na tej samej zasadzie jak kukułki Dorotki:
30dkg mietówek twardych
500ml mleka skondensowanego nie słodzonego
rozpuścić gotując, do ostudzonego 250ml wódki :)

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 22 grudnia 2010, o 13:06

dzięki
może i ja dzisiaj spróbuję :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 grudnia 2010, o 15:14

postanowiłam się nie wyłamywać.Zrobiłam likier.Jest pyszny

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 grudnia 2010, o 23:22

Aralk - mówisz i masz - przepis na pyszny Ajerkoniak:

10 żółtek
2 szkl. cukru
2 cukier waniliowy
4 szkl. mleka
pół litra spirytusu [z tej ilości spiryrusu wychodzi mocny trunek, ale jeśli ktoś lubi słabsze trunki, to spirytusu może być mniej].

Mleko trzeba zagotować, a potem przestudzić.
Żółtka utrzeć do białości z 2 szklankami cukru i z cukrem waniliowym.
Do żółtek powolutku dodać chlodne mleko i cały czas mieszać tak, by cukier całkowicie się rozpuścił.
Nadal cały czas mieszając dodać maleńkimi porcjami i cieniutką strużką spirytus. Na tym etapie należy bardzo uważać, żeby się nie zważyło!).
Gotowy ajerkoniak przelać do butelek i odstawić na kilka dni, a najlepiej na kilka tygodni.

Rozdałam moje nalewki i likiery, więc chyba czas zrobić następne. Jeśli macie natchnienie na robienie nalewek, to proponuję zrobić tę z bakalii, bo jest naprawdę świetna, a owoce i orzechy można potem wykorzystać do deserów [kilka orzeszkow wystarczy, żeby się nieźle wstawić :D ]: viewtopic.php?f=13&t=154&start=700

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 26 grudnia 2010, o 12:55

o szukałam przepisu na tą bakaliówkę :) dzięki Dorotko ;)
a miętówka jest pyszna :D

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 26 grudnia 2010, o 13:31

Dorotko, dzięki, jutro zrobię może dostoi do Sylwestra ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 26 grudnia 2010, o 15:19

Czy przy robieniu ajerkoniaku mogę spirytus zastąpić wódką?
"Whatever I do, it's just got to be you
My life has just begun
I finally found someone"

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 grudnia 2010, o 17:43

Z wódką będzie słabszy, ale moze to i dobrze, bo na spirytusie jest mocny jak diabli.

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 27 grudnia 2010, o 15:19

Dorotka napisał(a):Z wódką będzie słabszy, ale moze to i dobrze, bo na spirytusie jest mocny jak diabli.


Dorotko, zrobiłam jednak na spirytusie (nie zważyło mi się! Hip, hip, hurra!). Może na dłużej zostanie, bo likier kukułkowy wczoraj mi ekwadorska rodzina z kuzynką wypiła ;) I mam zamówienia na więcej :D Genialne przepisy
"Whatever I do, it's just got to be you
My life has just begun
I finally found someone"

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości