Teraz jest 21 listopada 2024, o 23:23

Prezenty na różne okazje

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 grudnia 2010, o 01:23

Część prezentów zrobiłam własnoręcznie - są to nalewki mojej roboty. Truskawkówkę, po po pół roku lezakowania, właśnie rozlałam do butelek [wyszła pieruńsko mocna]. Zrobiłam też dzisiaj przepyszny likier na cukierkach. Jest bosko słodki i niesamowicie gęsty. Rozlałam go do dwóch butelek, ale jutro pognam po kolejną partię cukierów i przygotuję jeszcze kilka buteleczek, bo mam sporo osób do obdarowania. Jak przykleję ozdobne etykietki, to pstryknę fotki i wkleję. Gdyście miały ochotę pobawić się w robienie takiego likieru, to dajcie znać, to wrzucę przepis.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 grudnia 2010, o 02:04

Wrzuć Obrazek z nieba na tym forum mi spadłaś .Przez ciebie alkoholikiem zostanę Obrazek Wczoraj przelałam do butelki tą wódkę truskawkową ,pioruńsko mocna . Oczywiście trochę się napiliśmy bo całość nie zmieściła się do butelki. Mój tata dostał wytrzeszczu oczu ( z tej ostrości) i kazał powiedzieć twojemu mężowi ,że ma istny skarb w domu. Cholera ,przez ciebie będę mu wódki domowe robiła . Obrazek Muszę przeszukać temat bo widziałam tam przepis na jeszcze jedną ... Tak więc nie krępuj się i dawaj składniki likieru.

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 15 grudnia 2010, o 02:33

Popieram, wrzuć przepis, Dorotko Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28665
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 15 grudnia 2010, o 02:42

a jakie to cukierki?

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 15 grudnia 2010, o 02:44

brzmi intrygująco Obrazek też bym conajmniej na przepis zerknęłą Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 grudnia 2010, o 02:52

Przepis na <span style="text-decoration: underline">LIKIER CUKIERKOWY </span> jest banalnie prosty. Robi się go z:

- cukierków typu Kukułki lub Raczki [ja wybrałam Raczki, bo bardziej je lubię]. W przepisie było 30 dag ale ja oczywiście zrobiłam po swojemu i dałam ich aż 50 dag. Obrazek

- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

- 250 ml wódki [ja dałam 200 ml spirytusu rozcieńczonego 300ml wody] Obrazek



<span style="text-decoration: underline">Sposób wykonania</span>:

- cukierki wrzucić do garnka, zalać mlekiem skondensowanym i wstawić na mały ogień. Zagotować mieszając, aż cukierki dokładnie się rozpuszczą [moje niestety nie rozpuściły się do końca, więc je potem pożarłam]. Obrazek

- Masę cukierkowo-mleczną wystudzić.

- Do wystudzonej masy wolniutko dodać wódkę i wymieszać.

- Przelać do butelek lub wypić na miejscu, choć im dłużej poczeka tym lepsza.

Smacznego! Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 15 grudnia 2010, o 11:55

oooo po raczki do sklepu -marsz Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 grudnia 2010, o 12:27

Z tej ilości cukierów, mleka i alkoholu wychodzą 2 butelki półlitrowe, więc dziś zrobię z podwójnej ilości, żeby mieć dla wszystkich gości pod choinkę.

Ale jesli ktoś lubi bardziej lub mniej mocny likier, to spirytus można dowolnie rozcieńczyć. Oto przelicznik:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">ROZCIEŃCZANIE SPIRYTUSU</span></span>



Aby otrzymać alkohol o pożądanym stężeniu należy wziąć: 1 litr spirytusu i:

390 ml wody -70%

500 ml wody -65%

630 ml wody -60%

780 ml wody -55%

960 ml wody -50%

1,44 litra wody -45%

1,79 litra wody -35%

2,44 litra wody -30%



Zrozumiale wytłumaczone? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 15 grudnia 2010, o 13:48

tak Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 grudnia 2010, o 20:41

świetny przepis

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 16 grudnia 2010, o 02:03

muszę kiedyś poeksperymentować z twoimi lokierami, dorotko Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 16 grudnia 2010, o 11:42

Dorotka, a jak twoi obdarowani reagują na te cuda?

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 16 grudnia 2010, o 13:19

i ja zakupię składniki i spróbuję coś pomieszać Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 grudnia 2010, o 14:29

dobre pytanie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 grudnia 2010, o 14:36

Próbujcie, dziewczyny, próbujcie, bo ten przepis jest prosty jak drut i wystarczy, że taki likierek przegryzie się dwa - trzy dni i już jest dobry do picia.

Na cukierkach moża też zrobić męską wersję czyli naleweczkę, do której potrzeba tylko dwóch skladników: cukierków i wódki.

A oto przepis:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">NALEWKA NA CUKIERKACH</span></span>:



10 dag cukierków [kukułek lub raczków]

0,5 litra wódki



Cukierki wrzucić do słoja, zalać wódką i poczekać kilka dni aż cukierki się się rozpuszczą - raz dziennie porządnie mieszając lub potrząsając słoikiem. Jak ktoś się uprze to może to wymieszać nawet w jeden dzień.

Następnie przecedzić przez filtr do kawy i przelać do butelki na jakieś minimum dwa tygodnie - ale im dłużej, tym lepiej.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">MOJE UWAGI:</span></span>

- ta naleweczka będzie lepsza jeśli dłużej poleży

- w damskiej wersji radziłabym użyć: 10 dag cukierków na każde 100ml wódki, bo wtedy nalewka będzie słodsza i gęsta.

- Nalewka jest dobra do picia, gdy cukierki się rozpuszczą.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 16 grudnia 2010, o 17:28

A tak w ogóle to ja uwielbiam bezprezentową Wielkanoc Obrazek

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 16 grudnia 2010, o 17:48

nie macie Zajączka od prezentów Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 16 grudnia 2010, o 18:08

Dla dzieci jest, ale na mniejszą skalę niż na Boże Narodzenie. Między dorosłymi - coś tam się pewnie czasem zdarzy, ale porównania nie ma...

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 grudnia 2010, o 18:12

U nas Zajączek przestał przychodzić jak miałam około 10 lat.

i był o wiele skromniejszy niż Mikołaj, zazwyczaj jakieś słodycze

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 16 grudnia 2010, o 18:16

ano nie Obrazek

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 16 grudnia 2010, o 18:37

o, szczęśliwcy w takim razie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 grudnia 2010, o 19:34

Dorotko,mogłąbyś wrzucić jeszcze przepis na truskawkówkę?Bo przeszukiwałam przedtem w innym temacie,ale przestała mi się wyświetlać i w końcu nie znlazłam

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 grudnia 2010, o 19:51

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">TRUSKAWKÓWKA:</span></span>

1 kg dojrzałych truskawek

25 dkg cukru

0,5 l spirytusu

1 szklanka wody

1 limetka lub cytryna



Umyć i osuszyć truskawki, zasypać je cukrem. Poczekać aż puszczą sok i wtedy zalać je spirytusem rozcieńczonym 1 szklanką wody. Zakręcić i odstawić na około 6 tygodni. Po 6 tygodniach zlać nalewkę do butelek. Wycisnąć sok z limetki lub cytryny i dodać go do nalewki [można też dodać odrobinę startej skórki z cytryny]. Odstawić na kolejne 2 tygodnie, przefiltrować przez filtr do kawy. I znów zapomnieć na 2 -3 miesiące. Uprzedzam, że wychodzi bardzo mocna.



Moja Truskawkówka zlana już do butelek i czeka już tylko na elegancką etykietkę i przyozdobienie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 grudnia 2010, o 21:42

dzięki Dorotko,wykorzystam ten przepis w przyszłym roku

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 grudnia 2010, o 21:58

my będziemy ją pić w pierwszy dzień świąt Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości