Przepis na <span style="text-decoration: underline">LIKIER CUKIERKOWY </span> jest banalnie prosty. Robi się go z:
- cukierków typu Kukułki lub Raczki [ja wybrałam Raczki, bo bardziej je lubię]. W przepisie było 30 dag ale ja oczywiście zrobiłam po swojemu i dałam ich aż 50 dag.
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml wódki [ja dałam 200 ml spirytusu rozcieńczonego 300ml wody]
<span style="text-decoration: underline">Sposób wykonania</span>:
- cukierki wrzucić do garnka, zalać mlekiem skondensowanym i wstawić na mały ogień. Zagotować mieszając, aż cukierki dokładnie się rozpuszczą [moje niestety nie rozpuściły się do końca, więc je potem pożarłam].
- Masę cukierkowo-mleczną wystudzić.
- Do wystudzonej masy wolniutko dodać wódkę i wymieszać.
- Przelać do butelek lub wypić na miejscu, choć im dłużej poczeka tym lepsza.
Smacznego!