Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:09

Sprzęty domowe (stacjonarne, laptopy, telefony, czytniki, etc.,)

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 15 lipca 2013, o 21:28

Właśnie czytam na jakimś forum, że dv6 to niewypał, ale nie napisano dlaczego.

Do wypłaty mam jeszcze dwa tygodnie, więc mam czas się zastanowić.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 lipca 2013, o 03:13

Joakar, ja się nadal nie znam, ale spośród tych 4, które są w twoich linkach, wybrałabym ten tańszy z dwóch droższych.

Oba droższe mają wszystkie parametry takie same, z jedyną różnicą, że najdroższy, w porównaniu do drugiego w kolejce, ma większą pamięć RAM. Tylko że niepotrzebnie, bo nie będziesz tego wykorzystywać. 4 GB wystarczą na to, co masz w planach, nie warto dopłacać, żeby było 6.
Obrazek

Post przez joakar4 » 16 lipca 2013, o 07:29

Też nad nim myślałam, ale ma trochę brzydką obudowę. :zawstydzony:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 lipca 2013, o 10:05

joakar4 napisał(a):Właśnie czytam na jakimś forum, że dv6 to niewypał, ale nie napisano dlaczego.

Do wypłaty mam jeszcze dwa tygodnie, więc mam czas się zastanowić.

I bardzo dobrze, że zerkasz na inne fora... Tak można się najszybciej czegoś dowiedzieć o danym sprzęcie :wink:

joakar4 napisał(a):Dzięki za radę :) Wiesz co, nie wiem czy chcę konkretnie Pavillon, teraz mam Hp Compag 6710s i nie narzekam. Tzn siadła mi bateria (z własnej głupoty), musiałabym też wymienić wiatraczek i kupić windowsa, więc stwierdziłam, że już kupię nowy laptop. Muszę się jeszcze zastanowić, a jaką polecasz firmę? Moja siostra ma Acera, ale jakoś mi się nie podoba :mysli:

Acerów, Asusów bym nie polecała, nie jestem do nich przekonana. Jestem wierna jednemu laptopowi i na razie tak zostanie więc jeśli chodzi o firmę nie będę obiektywna, mogę tylko Ci doradzać co według mnie nadaje się czy też nie... Z opinii swoich i znajomych :wink:

Janka napisał(a):Joakar, ja się nadal nie znam, ale spośród tych 4, które są w twoich linkach, wybrałabym ten tańszy z dwóch droższych.

Oba droższe mają wszystkie parametry takie same, z jedyną różnicą, że najdroższy, w porównaniu do drugiego w kolejce, ma większą pamięć RAM. Tylko że niepotrzebnie, bo nie będziesz tego wykorzystywać. 4 GB wystarczą na to, co masz w planach, nie warto dopłacać, żeby było 6.

Też bym się chyba bardziej do tego przychylała jeśli już :)

A na obudowę kochana jest sposób :wink: Przynajmniej zewnętrzną :wink:
http://oklejgo.pl/na-laptopa.html

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez joakar4 » 16 lipca 2013, o 10:32

rozmawiałam z informatykiem w gminie i on poleca mi taki

http://www.mediamarkt.pl/notebook-sony- ... 21#opinion

na pewno jest ładniejszy niż hp

Post przez Janka » 16 lipca 2013, o 13:18

joakar4 napisał(a):Też nad nim myślałam, ale ma trochę brzydką obudowę. :zawstydzony:

Bardzo dobrze Cię rozumiem, bo ja wybieram zawsze w pierwszej kolejności po obudowach, a dopiero potem przyglądam się parametrom. Do czarnych nawet nie podchodzę.
joakar4 napisał(a):rozmawiałam z informatykiem w gminie i on poleca mi taki

http://www.mediamarkt.pl/notebook-sony- ... 21#opinion

Mój poprzedni laptop to Sony i nowy (od 3 tygodni) też. Nie mówię, że polecam, żeby nie było na mnie w razie czego, ale sama dla siebie nie wzięłabym teraz żadnej innej firmy.

Poprosiłam mojego faceta, żeby porównał parametry mojego nowego i tego z Twojego linku i on mówi, że z tych dwóch wolałby Twój.
Mam nadzieję, że takie porównanie będzie dla Ciebie przydatne:
Plusy mojego:
-mam najnowszy model obudowy, gdy go kupowałam, to w sklepie był od dwóch dni, a do innych sklepów nie zdążył nawet jeszcze zawitać. Starszy model w kolorze białym był sto razy brzydszy, bo miał za dużo czarnych dodatków. Nie mam pojęcia, jak to wygląda ze srebrnymi.
-w moim jest ten sam rodzaj procesora (i3), ale o rok nowsza edycja (czterocyfrowy numerek mojego zaczyna się od "3", a w Twoim linku od "2", na świecie istnieje do "4", całkiem świeżutki, ale na razie bardzo drogi)
-mam dużo większy twardy dysk, ale to najmniejszy problem, bo można dołączać zewnętrzne
-w moim są 2 gniazdka USB 3.0, a nie jedno, co dla mnie jest wielką różnicą, bo ja jestem fanką kopii zapasowych, o tym niech zaświadczy fakt, że posiadam w tej chwili 14 dysków zewnętrznych i nie sądzę, że na tym się skończy. (Z jednym USB 3.0 też jakoś da się wytrzymać.)
A teraz plusy tego z linku:
-ma oddzielną kartę graficzną, co jest ważne dla graczy (w moim brak, ale ja i tak nie gram)
-ma procesor "normalny", czyli szybki (ja mam oszczędnościowy, przy którym baterii starcza na dłużej, ale niestety jest za to wolniejszy)
-jest dużo tańszy od nowszych modeli
Resztę mają mniej więcej jednakową, albo o czymś jeszcze zapomniałam.

Joakar, kup i się ze mną zamień.
Obrazek

Post przez joakar4 » 16 lipca 2013, o 13:37

Chyba się na niego zdecyduję i tutaj się przyznam, że głównie chodzi mi o wygląd. Mój poprzedni jest strasznie brzydki, ale jak go kupowałam nawet o tym nie myślałam.
Wydaje się dobry, informatyk mnie w pracy na niego strasznie namawia.
Dziękuję Janko za pomoc :smile:

Post przez Janka » 16 lipca 2013, o 14:06

Jeszcze nigdy nie miałam brzydkiego. Mam nadzieję, ze nigdy nie będę musiała.

Joakar, a teraz niestety zła wiadomość:
Nie wiem, czy tak jest z każdym laptopem Sony, a sama mam dopiero drugi, ale w nich nie można dojść do wnętrza laptopa, żeby samodzielnie go wyczyścić. Do zdjęcia obudowy potrzebny jest specjalista, co w razie wysyłania do czyszczenia może okazać się drogie. Mój poprzedni laptop miał tylko 2 i pół roku, ale z powodu zabrudzenia wywietrznika zaczął mi się w upały przegrzewać do 70 stopni. Tak mnie nastraszył, że spanikowałam i kupiłam nowy. To znaczy ja i tak się już długo rozglądałam, bo stary nie miał USB 3.0, ale mogłam jeszcze pociągnąć do jesieni, to cena by spadła.

Spanikowałam z tą temperaturą, bo z poprzednim laptopem też miałam taki problem, tylko wtedy się nie przejęłam, a on zaczął świrować. Przestała porządnie działać klawiatura i gniazdka w obudowie. Możliwe, że to właśnie z przegrzania. Tamtego też nie czyściłam ani razu, nawet nie wiem, czy tam by się dało.

Pytałam się o to w serwisie, to doradzono mi odkurzacz. Na razie nie sprawdziłam, bo ten poprzedni Sony używam ciągle do zdjęć i nie chciałabym go całkiem wykończyć.
Obrazek

Post przez joakar4 » 16 lipca 2013, o 14:17

Mojego hp też nie można samemu czyścić, tzn. może i można było, ale ja się bałam. Teraz zaczął się strasznie przegrzewać i musiałabym wymienić wiatraczek, i bateria mi padła, więc koszt naprawy byłby spory:bezradny: Janko, Twój Sony jak rozumiem ma Windows 8, są z nim jakieś problemy? Na forach ludzie się żalą, ale teraz w każdym laptopie jest ósemka.

Post przez Janka » 16 lipca 2013, o 14:45

Trochę się bałam tej wersji 8, ale jestem z niej bardzo zadowolona.
Z tego, co słyszałam, to zarzuca się jej brak instynktownej obsługi i to mogę potwierdzić. Mój F. musiał mi wszystko najpierw pokazać, bo sama bym się nie domyśliła. A że mi zawsze wszystko trzeba pokazać dwa razy, to przez pierwsze dwa dni tylko co chwila do niego dzwoniłam (w domu do drugiego pokoju) i np. pytałam, gdzie są moje dokumenty schowane (w folderze na listwie na dole), jak się otwiera nowy folder, gdy jeden jest już otwarty (środkowym przyciskiem myszy), jak się wyłącza (mysz do prawego dolnego rogu, ale nie klikać, potem w górę), jak się zamyka otwarte programy (mysz do lewego górnego rogu, ale nie klikać, potem w dół) itp itd.

Te wszystkie funkcje są tak bardzo pochowane po kątach, bo projektanci założyli, że niczego nie będzie się zamykać, a laptopów nigdy nie wyłączać. Niech se chodzą. Ja wszystko sprzątam i wyłączam, to mam za karę.
Długo się idzie do przycisku, żeby wyłączyć, ale w nagrodę on szybko się wyłącza (Jezu, jak się pisze "wyłącza"? Dobrze to napisałam? Lepiej by mi pasowało "wyłancza".) Też się bardzo szybko włącza (j.w.?). Pach i chodzi.

Po trzech dniach zabawy nowym laptopem, byłam z wersją 8 już tak dobrze obeznana, że nie mogłam znaleźć wyłącznika w wersji 7. Chwilę trwało, zanim mi się przypomniało, żeby szukać po lewej, nie po prawej.

Od pierwszej sekundy zakochana byłam w aplikacjach. I w sklepie z darmowymi appami. W poprzednich laptopach musiałam małe gierki, które uwielbiam, wrzucać z CD, które musiałam najpierw kupić. Teraz po prostu się wybiera, co się chce w sklepie. Klik i można grać.
Zakochana też jestem w możliwości dowolnego grupowania appów oraz dobierania nazw do tych grup. Moje na razie nazywają się zgodnie z logiką (np. "gry"), ale pewnie im w przyszłości pozmieniam.

Spoiler:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 16 lipca 2013, o 21:15

Ja się pochwalę. Laptop młodego zaczął tak mulić, że nie dało się zupełnie pracować, robić cokolwiek właściwie... Zrobiłam format - pierwszy raz na laptopie, po czym okazało się że nic nie działa jak powinno, najgorsze było to że nie dało się uruchomić karty sieciowej żeby było połączenie z netem. Jak ja się nagimnastykowałam... :zalamka: Ale po całym dniu walki udało mi się i wszystko jest ok.
Aj em pcmaster joł joł :hahaha:

A w nagrodę popsuł mi się odkurzacz i to tak, że od razu poszedł do śmieci :disgust: :evil:
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 lipca 2013, o 21:21

jak nie urok to przemarsz wojska :przytul:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez joakar4 » 16 lipca 2013, o 21:24

albo srac... :hyhy:

gratulacje Tajemna :D
też miałam kiedyś chwilę chwały jak naprawiłam dźwięk w komputerze - robiłam krok po kroku z instrukcją z netu

Post przez Janka » 16 lipca 2013, o 23:37

tajemna napisał(a):Aj em pcmaster joł joł :hahaha:

Ależ Ci zazdroszczę. Kiedyś też robiłam wszystko sama, a ostatnio nawet nie próbuję, tylko do wszystkiego wołam swojego F.
tajemna napisał(a):A w nagrodę popsuł mi się odkurzacz i to tak, że od razu poszedł do śmieci :disgust: :evil:

Tego już nie zazdroszczę.
Obrazek

Post przez Janka » 6 września 2013, o 15:41

Dziewczyny, mam kłopot.
Potrzebny mi jest darmowy i łatwy w obsłudze program do przerzucania zawartości płytek dvd na komputer.
Mam filmy nagrane kamerą, które muszę po wrzuceniu na twardy dysk, jeszcze jakoś pociąć na kawałki, żeby porozdzielać je tematycznie.
Obrazek

Post przez Duzzz » 7 września 2013, o 20:22

joakar4 napisał(a):Duzz, nie mam pojęcia. Chyba oprogramowanie. :bezradny: Bo jak go włączę to pojawia się napis Vaio, potem ekran się zmienia na ciemny i znowu na jaśniejszy (zawsze już wtedy było widać pulpit) I koniec. zostaje takie ciemne tło, czasami widać kursor myszy, można nią poruszać i tyle. Dalej nie można przejść.

A instalowałaś jakiś program wcześniej?

Janko, a zwykłym Windows Media Player?

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez joakar4 » 7 września 2013, o 20:33

Nie. Kilka dni temu aktualizowałam Calibre, ale działał bez problemu. Dzisiaj rano jeszcze sprawdziłam sobie pocztę i go wyłączyłam bo spieszyłam się do fryzjera. Jak wróciłam to już nie mogłam go włączyć. Pojawiał się taki niebieski ekran, uruchomiłam ponownie i zrobił się taki jak pisałam wcześniej.

Sklep, w którym go kupiłam był czynny do 15-tej, muszę zadzwonić w poniedziałek.

Post przez Duzzz » 7 września 2013, o 22:38

A w Tryb awaryjny próbowałaś wejść?

Post przez joakar4 » 7 września 2013, o 23:14

Tak, ale nie chciał się włączyć. Coś musiałam w nim zepsuć,a le nie wiem co i jak :zalamka:

Post przez Janka » 8 września 2013, o 12:36

duzzza22 napisał(a):Janko, a zwykłym Windows Media Player?

Tym mogę wrzucać tylko muzykę z cd. Płytki dvd mają za dużą pojemność i komputer dzieli je na kawałki, a potem robi galimatias. Przynajmniej mój poprzedni laptop tak robił. Wybierał sobie dwa 15-minutowe kawałki filmu i wgrywał mi je kilkakrotnie.
Na nowym nie próbowałam, ale mam te same parametry (pojemność pamięci tej jakiejś tam, zapomniałam jak się nazywa), to też w całości się nie zmieści.
Potrzebny mi program, który dzieli zawartość dvd na części, wgrywa każdą pojedyńczo, a potem te części razem znowu skleja w odpowiedniej kolejności.
I drugi program, który pozwoli na wybieranie i wycinanie dowolnych fragmentów filmu.
Obrazek

Post przez Duzzz » 8 września 2013, o 12:51

Ten Ci powinien pomóc zgrać :mysli:

DVDFab HD Decrypter 9.0.6.0

Tu jeszcze jego inna wersja...
http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/rippowanie_cd_dvd/DVD_Decrypter.html

Do cięcia filmów nigdy się nie zabierałam, ale siostra tak... Virtual Dub chyba jeden, drugi był jakiś na A...
Ale znalazłam też taki...
http://www.freedownloadscenter.com/Multimedia_and_Graphics/Video_and_Animation_Tools/DVD_Knife.html

Może coś Ci się przyda...

Post przez Janka » 8 września 2013, o 12:52

Ślicznie dziękuję. Zaraz będę wypróbowywać.
Obrazek

Post przez Duzzz » 8 września 2013, o 13:00

Mam nadzieję, że się uda ;)

Post przez Janka » 8 września 2013, o 13:02

Pierwszy link odmawia współpracy, a program z drugiego właśnie rozprawia się z pierwszą płytką.
Obrazek

Post przez Duzzz » 8 września 2013, o 13:07

Rzeczywiście... Nie wiem czemu... Nawet po skopiowaniu nie idzie :czeka:
Jeszcze jest tu... Ja z tej stronki często coś pobieram :wink:
http://www.dobreprogramy.pl/DVDFab-HD-Decrypter,Program,Windows,13069.html

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich