Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:40

Nasze zdrowie

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Post przez Dorotka » 27 maja 2009, o 11:55

Trudno określić co to może być. Najlepiej pokazać to lekarzowi pierwszego kontaktu lub pielęgniarce w przychodni. Pewnie nie jest to nic groźnego, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże. Obrazek

Post przez Patitih » 27 maja 2009, o 12:20

niczego nie możesz lekceważyć, dobrze by było gdybyś zgłosiła się z tym do lekarza i nie próbuj sama się tego pozbyć, np przez wyciskanie, bo jeśli to coś niechcianego, możesz sytuacje pogorszyć

Post przez pinksss » 27 maja 2009, o 13:44

stary specyfik- był taki jeszcze w latach 80-tych tyko pod inną nazwą Obrazek

Post przez mewa » 27 maja 2009, o 15:22

przyłóż sobie sodę (na pół szklanki wody, łyżeczka sody) i z tego okłady, na pewno nie wyciskaj

Post przez Kat » 27 maja 2009, o 19:43

dzieki dziewczyny Obrazek ale chyba bede musiala isc do lekarza, bo nie dosc ze mi to wylazlo, to jeszcze pod skora mam wrazenie, ze jakas gulka sie zrobila...

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 30 maja 2009, o 22:32

A ja bym chciałam napomknąć o Pyralginie, kryjącej się pod różnymi nazwami handlowymi. Jest to lek, który, według niektórych reklam, może być traktowany na równi z Paracetamolem lub Kwasem Acetylosalicylowym, tymczasem jest to błędne przeświadczenie. Jego niepożądane skutki uboczne są o wiele poważniejsze niż dwóch pozostałych. Z tego względu odradzam jego używanie, gdyż istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia szpiku kostnego, a to raczej niebagatelna sprawa. Jedynym wskazaniem zastosowania jest gorączka przekraczająca 39 st.C, która nie "reaguje" na nic innego, a która jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci. Oczywiście w takich przypadkach Pyralgina w formie czopków.

Żeby nie było, nie jest to żadna forma reklamy czy antyreklamy. Tego typu wiedza obejmuje moje wykształcenie, właściwie, przyszłe wykształcenie, a wiem, iż niektóre osoby stosują ów specyfik np. na ból zęba.

Nie wiem jak tam Wasze doświadczenia z różnego typami bólów lub gorączką, ale wolę się podzielić takimi informacjami. A nuż, komuś przyda się taka wiedza.

Post przez Kat » 31 maja 2009, o 12:19

czyli pyralginum lepiej unikac?

Post przez Agaton » 31 maja 2009, o 19:41

Tak, lepiej unikać. Chyba, że jest to absolutna konieczność, czyli gorączka powyżej 39 st.C, której nie da się zbić innymi sposobami, o czym już wspominałam. Wtedy jest to w sumie najlepszy sposób, ale TYLKO wtedy.

Post przez Kat » 31 maja 2009, o 21:20

dzieki za info Obrazek ja czasem zamiennie uzwalam z polopiryna, gdy ta mi sie skonczyla. teraz bede uwazala Obrazek szkoda, ze w aptekach o tym nie informuja... podobnie jak o zazywaniu aspiryny C z ibupromem zatoki - tych 2 lekow nie mozna laczyc i brac na raz, tak jak pisalam juz kiedys w tym temacie.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 2 czerwca 2009, o 19:02

Dziewczyny doradźcie mi proszę, co robić, bo nie wiem. Jak pójdę z tym do lekarza, to chyba mnie wyśmieje.

Parę dni temu (w sobotę) wstałam z ugryzieniem na nodze, więc nie wiem co mnie na śnie ciachnęło - pająk, komar, a może coś innego. Odruchowo to podrapałam, bo strasznie swędziało. No i zaczęło się. Zrobiło mi się takie czerwone wokół, swędzi potwornie i puchnie. Co gorsza opuchlizna mi się powiększa. Dziś ma średnicę około 3 cm.

Zawracać tym głowę lekarzowi, czy jakoś wyleczyć domowymi sposobami?

Post przez kasiek » 2 czerwca 2009, o 19:11

lepiej idź do lekarza, nie wyśmieje Cię

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2009, o 19:46

jesli okładanie sodą i przeciwalergeny nie działają - lekarz.

ps.takie przypadki na głowie - lekarz od razu, bo opuchlizna potrafi niefajnie zacząć uciskać różne miejsca...

Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 2 czerwca 2009, o 20:31

Używałaś kiedyś maści Fenistil? Jest świetna, chociaż droga - ja też jestem uczulona i po każdym ukąszeniu robi mi się wielki bąbel. Ale nie wiem, czy w Twoim przypadku nie byłaby najlepsza wizyta u lekarza. I lekarz nie ma prawa Cie wyśmiać za coś takiego - to poważna sprawa.

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2009, o 20:33

ja też nie za bardzo toleruję fenistil...

Post przez moni » 2 czerwca 2009, o 20:41

źle napisałam - u mnie Fenistil działa doskonale - chłodzi i nie mam ochoty na drapanie Obrazek

a co do przecialergenów - ja stosowałam najpierw Zyrtec, ale ostatnio dostałam Claritinę. Jedno i drugie działa, ale Clarytyna lepsza (i droższa Obrazek). Są dostępne też bez recepty, ale dawka leku jest na pewno mniejsza, więc myśle, że lepiej skonsuktować to z lekarzem, a nie brać samemu.

Post przez Agrest » 2 czerwca 2009, o 20:44

Na mnie fenistil nie działa za bardzo (ani pozytywnie, ani negatywnie), za to zyrtec jak najbardziej Obrazek A niestety u mnie każde ukąszenie komara kończy się wielką opuchlizną Obrazek

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2009, o 20:46

kurcze, kiedyś był zyrtec w tabletkach o mniejszej dawce Obrazek

sądzę, że przed spróbowaniem "pierwszy raz" jakiegokolwiek leku antyalergicznego warto pogadać z lekarzem Obrazek

Post przez moni » 2 czerwca 2009, o 20:47

Chyba bez sensu jest zażywanie mniejszych dawek - bo i tak nie działa, a kombinowanie samemu może źle się skończyć...

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2009, o 20:54

u mnie działało bardzo dobrze Obrazek ale lek wycofano własnie ze względu na to, że nikła podobno popularnosć.

cóz, większość górą.

Post przez moni » 2 czerwca 2009, o 20:56

A Clarytyna? Wprawdzie kosztuje 30 zł za 30 tabletek, ale naprawdę działa i nie wywołuje senności, jak w przypadku Zyrteca.

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2009, o 20:59

u mnie wywołuje zawroty głowy, chociaz przyznaję, nie senność (zyrtec w wycofanej wersji tez nie powodował....) Obrazek

często trudno dobrać środek...

Post przez moni » 2 czerwca 2009, o 21:08

no to jest kłopot... Tak szczerze, to innymi lekami się nie interesowałam... Co jakiś czas wychodzą nowe, ostatnio nawet była reklama w telewizji, ale nie pamiętam nazwy. Ale jak sama powiedziałaś, lepiej najpierw pogadać z lekarzem Obrazek

A tak z ciekawości, bierzesz jakies leki, czy polegasz tylko na sodzie? Wiem, że to dobry środek, ale np. u mnie nie zawsze działał.

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2009, o 21:18

soda w takich przypadkach oraz wapno do picia i obserwacja jak się rozwija sytuacja Obrazek

znam działanie wielu leków we własnym przypadku, więc gdy się pogarsza - zazywam (i obserwuję dalej).

ja przy ugryzieniach niektórych Niezidentyfikowanych Osobników Owadzich albo zwykły bąbel albo opuchlizna znaczna (średnica 20 cm, 1 cm wysokości) jeżeli nie zadziałam szybko (wszelkie wycieczki letnią porą na łono bardzo dzikiej natury to potencjalne zagrożenie Obrazek

Post przez moni » 2 czerwca 2009, o 21:22

no to nieciekawie... a ja narzekam, gdy to ma średnicę 2-3 cm...

dzięki Obrazek

Post przez Agaton » 2 czerwca 2009, o 21:38

Jeśli chodzi o łączenie, a właściwie nie łączenie Aspirin C z Ibupromem Zatoki, to sprawa wygląda następująco.

Główne substancje aktywne obu preparatów należą do NLPZ-ów, czyli do Niesteroidowych Leków Przeciwzapalnych. Z zasady, gdy przyjmuje się już jedną z tych substancji, nie należy brać kolejnej należącej do tej grupy. Oczywiście w samych preparatach leczniczych zdarza się występowanie dwóch, a czasem i więcej takich substancji, jednak ma to związek z ich właściwościami farmakokinetycznymi, co oznacza między innymi, iż uzupełniają wzajemnie swoje działanie. Samemu, jednak łączyć ich nie wolno, ponieważ może to mieć bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie.

O ile mi wiadomo na dołączonych ulotkach jest zamieszczona informacja, że leku nie powinno się łączyć z innymi NLPZ-ami, szkoda tylko, iż nie piszą cóż to te NLPZ-ty są.

Z najpopularniejszych to: kwas acetylosalicylowy i jego pochodne, ibuprofen, paracetamol, naproksen. W sumie wychodzi na to, że powinno się czytać każdą ulotkę dokładnie, a później jeszcze sprawdzać informacje w internecie.

Niestety nie wszystko co można kupić bez recepty w aptece, a nawet w supermarketach, jest całkowicie bezpieczne.

A w temacie ugryzień przez owady wszelakie, to oglądałam kiedyś program, w którym testowano specyfiki na ukąszenia. Okazało się, iż najskuteczniejsze było przyłożenie świeżej przekrojonej cebuli. Żele i kremy wyszły słabiutko.

Jednak jeśli już nic nie pomoże, to do lekarza.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich