Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:50

Wizaż: pielęgnacja i makijaż

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Post przez pinksss » 21 marca 2009, o 00:39

a na ile maszynkę nastawiasz? Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 kwietnia 2009, o 18:39

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Makijaż dla chłodnej brunetki </span>

Obrazek

Masz ciemne włosy i porcelanową cerę? Twoje oczy są niebieskie lub ciemnobrązowe? Jesteś zatem typem chłodnej brunetki. Przeczytaj w jakim makijażu będzie ci do twarzy.

<span style="font-weight: bold">Twoja cera </span>jest bladobeżowa, porcelanowobiała lub oliwkowa.

<span style="font-weight: bold">Twoje włosy</span> są ciemnobrązowe, kruczoczarne, w odcieniu granatu lub popielate.

<span style="font-weight: bold">Twoje oczy</span> maja tęczówkę w jasnobłękitnym, ciemnoniebieskim, rzadziej zielonym kolorze. Może być też ciemnobrązowa. Ten typ urody charakteryzują mocne kontrasty – masz jasną cerę, a ciemne włosy. To pozwala ci używać w makijażu śmiałych, zdecydowanych barw.

MAKIJAŻ DLA CIEBIE

<span style="font-weight: bold">Podkład</span> dobierz w tonacjach zimnych bezy, unikaj odcieni złotych i brzoskwiniowych.

<span style="font-weight: bold">Makijaż oczu</span> powinien być albo bardzo intensywny (powieki np. w kolorze zieleni, fioletu), albo bardzo stonowany, dobrany do makijażu ust. Jeśli wybierzesz delikatny cień do powiek (np. jasnoniebieski), wówczas „obowiązkowo” podkreśl mocniej usta. Wybieraj wyraziste kolory, odrzuć cienie pastelowe i rozbielone.

<span style="font-weight: bold">Eyelinery</span> wybieraj czarne lub w zdecydowanych, ciemnych kolorach, np. ciemnogranatowe.

<span style="font-weight: bold">Maskary</span> – stawiaj wyłącznie na czarne i ultraczarne.

<span style="font-weight: bold">Róż na policzkach</span> musi podkreślać zimny typ urody, najlepiej gdy jest zgaszony, ale widoczny. Wybierz kosmetyk o mocnym odcieniu herbacianej róży, ciemnego brązu lub ciemnej czerwieni.

<span style="font-weight: bold">Usta</span> są stworzone do malowania takimi kolorami, jak ostra czerwień, mocny cyklamenowy róż i intensywny fiolet.

Ulubiona autorka/autor: Terry Pratchett, Janet Evanovich

Post przez Asieńka » 14 kwietnia 2009, o 20:51

Lilia - to coś dla mnie:)

Post przez Lilia ❀ » 14 kwietnia 2009, o 20:53

I dla mnie Obrazek

Miałam kłopot z kolorem różu, a tu odpowiedź Obrazek

Zastanawiałam się, czy mogę używać zielonego koloru cieni (zazwyczaj pasuje on do rudych)? Widać mogę Obrazek

Post przez Lorelei » 14 kwietnia 2009, o 21:35

A farbowane włosy się liczą? Obrazek

Post przez Lilia ❀ » 14 kwietnia 2009, o 21:59

Pewnie, że tak Obrazek

Post przez Lorelei » 14 kwietnia 2009, o 22:11

O no to też dla mnie Obrazek Ale w sumie ja od zawsze podkreślam oczy albo usta Obrazek Częściej oczy - przydymione oczko, ach Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 14 kwietnia 2009, o 22:51

A nie masz Lilio pod ręką czegoś dla naturalnych blondynek o jasnej cerze?

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 14 kwietnia 2009, o 23:23

Albo dla szatynek o też o jasnej cerze?

Post przez Lorelei » 14 kwietnia 2009, o 23:25

Wszystkie takie bladziochy? Obrazek Co wy się dziewczynki nie opalacie? Obrazek (Odezwała się ta co się opala...)

Post przez Kawka » 14 kwietnia 2009, o 23:28

Opalam się, ale latem. Nie lubię solarium. Mam brązowe oczy, włosy koloru ciemny blond, i dość jasną cerę. I tu mam zgryza bo nie wiem czy jestem tzw wiosną, czy latem. A koleżanka (ta od stylizacji) też nie potrafi jasno określić, choć bardziej skłania się przy lecie.

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 14 kwietnia 2009, o 23:31

Mnie tam kiedyś określono jako lato Obrazek I nie opalam się, nawet latem - nie lubię upałów i spędzam wtedy możliwie dużo czasu w cieniu.

Post przez Lorelei » 14 kwietnia 2009, o 23:32

Ja Ci nie pomogę, bo ja sama nie wiem co ze mnie jest Obrazek (niebieskie oczy, blada --> nawet bardzo blada i jasna cera i włosy ciemny blond (takie nawet w brąz wchodzące) a farbowane na granatową czerń Obrazek ).

Post przez Lilia ❀ » 14 kwietnia 2009, o 23:41

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Makijaż dla blondynki </span>

Blondynka z karnacją jak Charlize Theron bez makijażu znika w tłumie. Zbyt mocny makijaż z kolei niszczy jej delikatną urodę. Sprawdź, jak się malować!

<span style="text-decoration: underline">Makijaż dla ciebie:</span>

<span style="font-weight: bold">Cera</span>. Lekkie podkłady w odcieniu porcelany. Sięgaj po róże brzoskwiniowe i miodowe – różowe mogą niepotrzebnie podkreślać zaczerwienienia cery.

<span style="font-weight: bold">Usta</span>. Najlepsze dla Ciebie są szminki oraz błyszczyki w beżowo-morelowych odcieniach. Na wieczór idealny będzie kolor winnej czerwieni.

<span style="font-weight: bold">Oczy.</span> Na dzień używaj beżowych cieni (o ton ciemniejszych od podkładu), natomiast na wieczór świetne będą szarości i grafity. Tusz do rzęs może być granatowy lub oberżynowy.

<span style="text-decoration: underline">Tego unikaj w makijażu:</span>

<span style="font-weight: bold">Cera</span>. Zapomnij o ciemnych pudrach brązujących i samoopalaczach. Na tak jasnej skórze nie będą wyglądały naturalnie.

<span style="font-weight: bold">Usta</span>. Zrezygnuj z ciemnych kolorów – brązów, ciepłej czerwieni, odcieni wiśni. Ale też ostrożnie z różowymi szminkami i błyszczykami – łatwo mogą cię zmienić w lalkę Barbie.

<span style="font-weight: bold">Oczy</span>. Mocny makijaż typu smoky eyes w twoim przypadku jest absolutnie zakazany. Unikaj też różowego i fioletowego makijażu oczu – możesz w nim wyglądać jakbyś była chora.

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Makijaż dla szatynki</span>

Jesteś szatynką jak Keira Knightley? Najlepiej będziesz wyglądać z mocno podkreślonymi oczami. Na tle porcelanowej cery i naturalnych ust takie oczy są seksowne.

<span style="text-decoration: underline">Makijaż dla ciebie:</span>

<span style="font-weight: bold">Cera</span>. Podkłady rozświetlające dodadzą jej blasku. Z jasną, porcelanową skórą świetnie komponuje się też róż w chłodnym odcieniu.

<span style="font-weight: bold">Usta</span>. Powinny mieć naturalny odcień. Czerwone muszą być matowe, a makijaż oka nie może być zbyt mocny (w przeciwnym razie łatwo o efekt przedobrzenia). W takiej roli świetnie sprawdza się roztarta konturówka w odcieniu chłodnej czerwieni.

<span style="font-weight: bold">Oczy</span>. Do tego typu urody idealnie pasują ciemne i chłodne odcienie brązów, szarości oraz granatów.

<span style="text-decoration: underline">Tego unikaj w makijażu:</span>

<span style="font-weight: bold">Cera</span>. Unikaj podkładów i pudrów w ciepłych odcieniach. Nie będą wyglądały ani ładnie, ani naturalnie.

<span style="font-weight: bold">Usta</span>. Unikaj jasnych odcieni beżu. Pomalowane nimi usta "znikają" na tle jasnej cery.

<span style="font-weight: bold">Oczy</span>. Staraj się nie powtarzać w makijażu kolorów, które istnieją na twojej twarzy w sposób naturalny. Przy ciepłych tęczówkach zrezygnuj z cieni w rudawych, miedzianych i ciepłobrązowych kolorach.

Post przez Kawka » 15 kwietnia 2009, o 00:00

Mnie w różu jest świetnie. Nadal nie wiem, chyba będę musiała po prostu wypróbować różne warianty i ocenić efekt.

Post przez Kat » 15 kwietnia 2009, o 00:19

gorzej jak sie jest pol na pol i ma sie srednia karnajce...

Post przez Kawka » 15 kwietnia 2009, o 00:21

No to własnie chyba ja tak mam, skoro koleżanka - wyszkolona w tej dziedzinie, nie potrafi mi jasno odpowiedzieć jakim typem jestem.

Post przez Agrest » 15 kwietnia 2009, o 00:53

Kawka, a próbowałaś określić swój typ na podstawie rozszerzonych pór roku? Ja też kiedyś nie wiedziałam, jakim jestem typem, a teraz już wiem, że Cool Summer:)

Post przez Kawka » 15 kwietnia 2009, o 01:28

No tego to jeszcze nie próbowałam.

Post przez Agrest » 15 kwietnia 2009, o 02:04

W takim razie polecam - jest 12 typów kolorystycznych, więc łatwiej się w któryś wpasować niż przy tradycyjnej metodzie pór roku czy w ogóle przy podziale blondynka-szatynka.

Post przez Roma » 21 kwietnia 2009, o 19:29

czy ktoś mógłby podać te rozszeżone pory roku. Sama mam problem z samookreśleniem. (bo dobrze mi i w ciepłych i w zimnych) mam wrażenie że taki mieszaniec jestem...

Post przez Agrest » 21 kwietnia 2009, o 20:12

Roma, ja robiłam sobie test chyba tutaj (chyba, bo to dawno było)

http://www.stylemakeovers.com/colorquiz.html

Niestety, szukam i szukam, ale po polsku jakoś nie mogę takiego testu znaleźćObrazek

Post przez Lilia ❀ » 21 kwietnia 2009, o 20:23

Wyszło mi, że jestem Clear Winter.

http://www.stylemakeovers.com/colorquiz_subfolder/colorquiz_subfolder_2/clearwinter.html

Wszystko, co tu jest napisane zgadza się. Lubię te kolory i dobrze mi w nich.

Post przez Lilia ❀ » 12 maja 2009, o 15:01

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Kolorowy makijaż </span>

Dobrze dobrany kolor różu nie tylko ożywi twarz, ale też ją wysmukli, a cienie do oczu mogą nawet zmienić ich kształt. Poznaj sekretne triki makijażystów.

<span style="font-weight: bold">Gdy chcesz pomniejszyć wypukłe oczy </span>

<span style="text-decoration: underline">Potrzebujesz:</span> ciemnych matowych cieni, kredek do oczu, np. w kolorze czarnym, grafitowym, ciemnobrązowym.

<span style="text-decoration: underline">Unikaj:</span> cieni i kredek z perłą i brokatem oraz tych w jasnych odcieniach.

<span style="text-decoration: underline">Najlepszy makijaż dla ciebie:</span> obrysuj ciemną kredką oczy wzdłuż górnej i dolnej linii rzęs. Ciemnym cieniem pokryj górną powiekę – nałóż go też na kreskę i delikatnie rozetrzyj jej kontur. W wersji wieczorowej nakładaj ciemne cienie na całą ruchomą powiekę powyżej kreski, jednolitą warstwą.

<span style="font-weight: bold">Gdy chcesz powiększyć nieduże i głęboko osadzone oczy</span>

<span style="text-decoration: underline">Potrzebujesz:</span> jasnych kosmetyków (cieni i kredek) oraz takich, które dodatkowo zawierają perłową poświatę. Ta doda powiekom blasku.

<span style="text-decoration: underline">Unikaj:</span> ciemnych barw, stawiaj tylko na jasne, wyraziste, nawet jaskrawe.

<span style="text-decoration: underline">Najlepszy makijaż dla ciebie:</span> aby otworzyć oko, narysuj wzdłuż dolnej linii rzęs kreskę białą lub jasnobeżową kredką – to popularny trik makijażystów powiększający optycznie oczy. Na całej górnej powiece rozetrzyj jasny cień. Na wieczór maluj się w ten sam sposób, ale używaj cieni metalicznych lub perłowych z dodatkiem brokatu.

<span style="font-weight: bold">Gdy chcesz podnieść tzw. opadające powieki</span>

<span style="text-decoration: underline">

Potrzebujesz:</span> cienia do powiek w jasnej tonacji i o ton–dwa ciemniejszego.

<span style="text-decoration: underline">Unikaj:</span> cieni z brokatem, błyszczącymi opiłkami i perłą (uwydatnią fałdki skórne i zmarszczki) oraz kresek robionych kredką lub eyelinerem (niestety, mają tendencję, by odbijać się w załamaniu opadającej powieki).

<span style="text-decoration: underline">Najlepszy makijaż dla ciebie:</span> taki, który powiększy i otworzy oczy. Jaśniejszy cień nałóż na górą ruchomą powiekę, a ciemniejszy powyżej na nieruchomą, wzdłuż kości jarzmowej.

<span style="font-weight: bold">Podkreśl policzki dobrze dobranym różem</span>

Zasada chowania i uwypuklania kolorem dotyczy również policzków. Wybór i sposób nałożenia różu zależy od tego, czy chcesz je podkreślić, czy na przykład wyszczuplić.

<span style="text-decoration: underline">Gdy masz szczupłą twarz</span> – potrzebujesz różu w jasnej tonacji, który ładnie uwydatni policzki i ożywi całą twarz. Kosmetyk nakładaj pędzlem na sam środek policzka. Ale żeby wyglądał naturalnie – lekko rozetrzyj kontury. Uchronisz się wtedy przed efektem tzw. różowych placków.

<span style="text-decoration: underline">Gdy masz szeroką twarz</span> – postaw na kolor w tonacji delikatnej opalenizny, najlepiej o matowym odcieniu – to ją wysmukli! Nakładaj róż pędzlem tuż pod kością policzkową ukośnie, zawsze od strony ucha do środka twarzy.

<span style="font-weight: bold">DOBIERZ KOLOR RÓŻU DO KARNACJI</span>

Jeśli masz jasny kolor cery, w odcieniu kości słoniowej, wybieraj kosmetyk w barwach beżowo-różowych, budyniowych. Jeśli masz brzoskwiniową karnację, stosuj róże do policzków w kolorze jasnego brązu, łososiowym, pomidorowym lub zgaszonego różu. Z kolei karnacja ciemna najlepiej prezentuje się w różu wpadającym w złoto i oranż.

Post przez Anielica » 18 maja 2009, o 15:57

Słuchajcie, zaopatrzyłam się w dwa kremy - "eva natura 18+" na noc, i na dzień "Nivea Visage young control shine". Polecam oba!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich