Teraz jest 22 listopada 2024, o 00:57

Języki obce

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 grudnia 2015, o 23:03

Lilia napisał(a):Amazon.com => Your Account => Manage Your Content and Devices => gdzie jest Books wybierz Dictionaries (jest tam dużo słowników Kindle)
sorry, ale rosyjskiego jeszcze nie widzę, ale to kwestia czasu, bo Amazon niedawno otworzył rosyjski sklep (jest rosyjskie Kindle User's Guide).

ale widzę kilka przydatnych słowników dla kejti:
Oxford English - German Dictionary
Oxford English - Spanish Dictionary
Oxford German - English Dictionary (German Edition)
Oxford Spanish - English Dictionary (Spanish Edition)
Duden Deutsches Universalwörterbuch

Dzięki wielkie. :padam: Widziałam też artykuł w czytnikach. Jutro na spokojnie sobie pogrzebię i zobaczę czy coś się dla mnie nada. :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 grudnia 2015, o 02:12

Jak czytałaś ten artykuł to zauważyłaś, że słownik rosyjski też jest. Ja go nie widzę, bo mam Paperwhite I.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 23 stycznia 2016, o 18:52

Mam takie o to zdanie, starałam się wyszukać co do znaczy, rozumiem że to idiom ale niestety chociaż ogarniam mniej więcej i mogłabym lecieć dalej z czytaniem to jednak to zdanie nie chce mi wyjść z głowy, może któraś z was wie o co chodzi :)

I’d had the proverbial rug yanked out from under me more than once in my twenty-five years.

Coś w typie "stracić grunt pod nogami" ? :mysli:
To zdjęcie mi się z tym skojarzyło:
Obrazek

Edit:
Fajną stronkę trafiłam, można oglądać lub czytać książki po angielsku, najeżdżasz myszką na słowo lub zaznaczasz zdanie i masz tłumaczenie. Można także chatować i zapisywać słówka do nauki (fiszki itp) :)
http://speechyard.com/pl/books/harry_po ... ers_stone/

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez kejti » 27 lutego 2016, o 19:23

Wie może ktoś z was co to może znaczyć? Siedzę na tym necie od 20 min i nic nie przychodzi mi do głowy :krzyczy:

She was everything a teenage boy should
want, beautiful, funny, and sweet as
could be with a rack that wouldn’t
quit.

.
.

Post przez Agrest » 27 lutego 2016, o 22:13

Że była słodka/urocza i miała duży/fantastyczny biust.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez kejti » 28 lutego 2016, o 15:24

dotarłam wczoraj do tego biustu ale jakbym miała dosłownie przetłumaczyć to zdanie to wychodzi
Royal Hasting była wszystkim, czym nastoletni chłopiec powinien chcieć/czego nastoletni chłopiec mógłby zapragnąć, piękna, zabawna i słodka.. z piersiami z których nie dałoby się zrezygnować.
Chociaż i tak mi nie pasuje, tłumaczenie dosłowne jest do kitu :P

Dzięki ;)

.
.

Post przez Agrest » 28 lutego 2016, o 16:47

Oczywiście, że nie należy tłumaczyć dosłownie ;)

Tym bardziej że z tym wouldn't quit to trochę inaczej. Nie chodzi o to, że ktoś miałby rezygnować z biustu (sb wouldn't quit the rack), tylko że rack wouldn't quit, czyli jest to biust, który nie rezygnuje ;) Natomiast oznacza to po prostu, że coś (w tym przypadku biust) jest duże/mocne/super i jak wyżej, nie ma najmniejszego sensu tłumaczyć tego dosłownie.

I jeszcze taki przykład z książki, którą sama ostatnio czytałam:

She reminded him of one of those fancy Arabian horses—all pride and not much sense, but a heart that wouldn't quit.

(Pieces of Sky, Kaki Warner)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez kejti » 28 lutego 2016, o 16:48

Ok dziękuje Ci bardzo :*

.
.

Post przez kejti » 23 marca 2016, o 11:46

Czy znacie jakas strone, plik ze slowami ktore pomoglyby w czytaniu romansow?
Od dluzszego czasu mecze sie nad jedna ksiazka (nawet stwierdze ze lepiej mi szlo przy wilkolakach) i zaczynam sie denerwowac przez nieznajomosc tych slow, owszem, mam slownik w Kindle ale chcialabym moc jakos sie poduczyc osobno. Wiem, ze jest opcja fiszek w kindle ale postanowilam sobie wypisywac slowa w zeszycie.
Czytam His Sekretary: Undone - Melanie Marchande, wydawalo mi sie ze ktos pisal ze jest calkiem prosta, na poczatku nie mialam problemu ale gdy dochodzilo do zblizen, opisywania uczuc, seksu to mialam problem :niepewny: nie chcialabym przerywac tej ksiazki bo jest zabawna i potrafi wciagnac, niestety zawsze mnie wciagalo w autobusie a teraz gdy pracuje na nockach to boje sie zabierac ze soba kindelka :(

.
.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 marca 2016, o 19:45

Możliwe, że ja, gdyż uważam, że Marchande pisze przystępnie :wink:
Jeśli chodzi o słówka, to wyłapuje przez powtarzanie się i przypadkowo :bezradny:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez kejti » 24 marca 2016, o 17:34

Zgodze sie ze przystepnie ale chociaz ogarniam slowka to czasami sie zastanawiam o co do diabla im chodzi :facepalm: :P

.
.

Post przez Księżycowa Kawa » 24 marca 2016, o 19:20

No cóż, zwykle nie tracę czasu na to i idę dalej – chyba brak mi cierpliwości do takich rzeczy :evillaugh:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez kejti » 27 marca 2016, o 09:57

Też tak czasami robię ale szkoda mi trochę bo często może być tak że się nie odbierze dobrze charakteru danej osoby, no ale trzeba sobie jakoś radzić :)

.
.

Post przez Księżycowa Kawa » 27 marca 2016, o 18:54

No nie wiem, mam wrażenie, że to jednak nie szkodzi. Z drugiej strony niewątpliwie istotne bywa to, czy autorka dobrze przedstawiła daną postać. Poza tym wydaje mi się, że wyłapuję niuanse i tym podobne, ale może zwyczajnie się łudzę :mysli: a co tam - najważniejsze że dobrze się bawię :mrgreen:
Wzięłam się za audiobooka po angielsku :evillaugh: :facepalm:
Denis Diderot

*
*

Post przez kejti » 27 marca 2016, o 20:10

Powiem Ci, że wzięłam się ostro za czytanie i już jestem w połowie, stwierdzam że bardzo fajna książka :P jak widać, gdy się rozkręcę to z każdą stroną coraz łatwiej.
Śmiać mi się chce bo jak rozmyślam podczas czytania to po angielsku sobie w głowie odpowiadam :evillaugh:

Co do audiobooków, raz włączyłam Harrego Pottera, po chwili wyłączyłam i stwierdziłam że albo jestem wzrokowcem albo na audiobooki dla mnie za wcześnie :bezradny: zanim coś do mnie dotarło z pierwszych zdań to gościu już czwartą stronę zaczynał :hihi: :facepalm:

.
.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 marca 2016, o 20:28

Kawo, jakiego audiobooka? I jak ci idzie rozumienie przez słuchanie?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 marca 2016, o 21:18

raczej wolę e booki niz audiobooki,ale te ostatnie czasami słucham...Dobrze mi sie słuchało www.1939.com pl Ciszewskiego(czytał Adam Ferency),bardzo mi się podobało,równiez samo słuchanie...natomiast jak słuchałam kawałka Harry'ego miałam dreszcze powodowane samym głosem lektora(w tym wypadku mój ulubiony Piotr Fronczewski-głos ma cudowny,w tym przypadku,co by nie czytał to i tak bym miała dreszcze).Natomiast nie przepadam za audiobookami czytanymi przez kobiety,jakoś mi nie leżą...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Księżycowa Kawa » 27 marca 2016, o 22:16

Potwierdzam, że „His Sekretary: Undone” jest rewelacyjne, jak również opowiadania i druga część :bigeyes:
Również jestem wzrokowcem. I czasem wyłapuję niektóre słówka i usiłuje odtworzyć, jak to się pisze itp. To moja pierwsza próba, aby zobaczyć, co z tego wyjdzie :hihi:
Miał być Harry Potter, ale dopiero do mnie dotarł, ale w międzyczasie trafiło mi się „Beauty and the Billionaire” :evillaugh: Na początku niespecjalnie mi odpowiadał głos lektorki, ale chyba już się przyzwyczaiłam albo za bardzo się wciągnęłam w historię, bo w zasadzie nie zwracam uwagi :hyhy: W gruncie rzeczy sporo tekstu mi się jakoś rozmywa i takie tam, ale z drugiej strony chyba to i owo rozumiem, bo jednak niemożliwe, żebym aż tyle pamiętała :lol:

Jeśli chodzi o polskie audiobooki, to „Przy końcu drogi” Rafała Dębskiego było świetne.
Denis Diderot

*
*

Post przez kejti » 28 marca 2016, o 11:17

Właśnie widzę, że jest druga część ale chyba się nie skuszę, coś mnie ciągnie do zmiennokształtnych :P

Jeśli chodzi o audiobooka za bardzo bym się wkurzała przez ilość niewiadomych słów, podziwiam za wytrwałość :wink:

Zaczęłam sobie zapisywać słowa które się często powtarzają + zdanie do tego ;)
Oczywiście w programie Anki bo wydaje się najlepszy ;) jak czytam co tam mam to czuje się jak zboczuch :evillaugh:

.
.

Post przez Księżycowa Kawa » 28 marca 2016, o 17:48

Zawsze można później :wink:
E tam, chwilami cale fragmenty mi się rozmywały, ale jakoś nie wydawało mi się to istotne :hyhy: Obecnie zastanawiam się, czy by nie spróbować czegoś kompletnie nieznanego, choć wolałam coś krótszego :mysli:
Również kiedyś zdarzało mi się tak postępować.

Niemniej jednak „Beauty and the Billionaire” jako środek usypiający kompletnie się nie sprawdziło :evillaugh:
Denis Diderot

*
*

Post przez kejti » 28 marca 2016, o 21:38

Środek usypiający :hihi:
w sumie też dzisiaj się rozmyślałam i stwierdziłam że takie połówki do czytania są zdecydowanie przyjemniejsze jak na początek, przynajmniej u mnie :P

.
.

Post przez Księżycowa Kawa » 28 marca 2016, o 21:48

No co? Wcześniej jak słuchałam po polsku, to mi się zdarzało zdrzemnąć. Pomyślałam, że po angielsku będzie jeszcze szybciej, a tu nic z tego i w efekcie dopadł mnie świt :roll:
Denis Diderot

*
*

Post przez kejti » 28 marca 2016, o 22:00

Uśmiałam się :D muszę to wypróbować - w sensie na sen bo jednak przydałoby się coś usypiającego :P
Oczywiście przez Ciebie zapisałam sobie tą serie aby kiedyś przeczytać :nonono: :P

.
.

Post przez Księżycowa Kawa » 28 marca 2016, o 22:05

Ale jaka tam jest zabawa! :evillaugh: A jacy nietypowi niekiedy bohaterzy! :hahaha:
Ciekawe, czy w Twoim przypadku poskutkuje? Tak czy owak, spać po nocach nie mogę, dzień to i owszem.
Denis Diderot

*
*

Post przez kejti » 28 marca 2016, o 22:24

Ja mam to samo, tym bardziej teraz jak pracuję tylko na nocki :evillaugh:

.
.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich