Moja wizytówka na razie będzie dość skromnie, po dogłębniejszej analizie spróbuję jeszcze coś wykrzesać.
Książki:
Lubię:
Najbardziej lubię książki historyczne i niekoniecznie muszą to być romanse, chociaż dla odstresowania się częściej sięgam po te pozycje. Lubię literaturę faktu zwłaszcza o okresie II Wojny Światowej, nazistach, komunistach etc. Biografie słynnych ludzi, królów, cesarzy i innych wartych poczytania.
W romansach najbardziej lubię dramaturgię przeplataną z poczuciem humoru. Najlepiej żeby główny bohater był bezczelny i władczy, ale nie jakiś jaśniepański buc. Bohaterek firan raczej nie lubię, gdyż wkurza mnie jak mam ochotę wziąć ją za kudły i wyprosić z książki.
Nie lubię: Nie przepadam za kryminałami o zbrodniach czytam tylko tych na faktach, wymyślone mnie jakoś mało kręcę. Nie przepadam też za dramatami w stylu Daniel Steel, że kobitę spotka tysiąc nieszczęść, zginie jej mąż, dzieci, pies a nawet chomik a potem spotyka kogoś i jest malinowo.
Ulubione autorki:
*Lisa Kleypas, Jaqueline Navin, Sabrina Jeffries, Mary Jo Putney, Margit Sandemo, Julia Quinn.
Film, serial
Jeśli chodzi o filmy to nie będę odkrywcza, uwielbiam wszystko co związane z historią, kostiumy etc. Lubię też komedie w stylu Kac Vegas, stare polskie filmy. Z seriali to oczywiście: Rzym, Tudorowie, The Crown, Narcos, Sherlock, Torchwood( o dziwo nie przepadam za Doctorem Who), polskie seriale typu: Alternatywy, Miodowe Lata, Ranczo.
Musicale:
Uwielbiam także musicale, ale nie takie w stylu High School musical, tylko te teatralne, ale również przeniesione na szklany ekran.
Moim ulubionym jest Jekyll&Hyde - Franka Wildhorne'a który nie jest idealną adaptacją książki Stevensona. Do historii zostały dodane dwie kobiety, narzeczona Jekylla- Emma oraz prostytutka Lucy. Piękne widowisko polecam jeszcze wystawiają to w Poznaniu, chociaż w Chorzowie było mistrzowskie.
Les Miserables( Nędznicy) przepiękny musical na kanwie powieści Victora Hugo o tej samej nazwie. Upiór w operze- nieszczęśliwa historia miłosna oszpeconego geniusza muzyki i śpiewaczki.
Notre Dame de Paris także na podstawie powieści Hugo, opowiadająca o dzwonniku Quasimodo, pięknej Cygance Esmerladzie i szui Febusie.
Muzyka:
Muzyka z musicali, twórczość Janusza Radka, Dżemu, Bryan Adams, polscy poeci śpiewani, Elvis Presley.