Strona 1 z 44
Napisane:
1 stycznia 1970, o 02:00
przez Lilia ❀
Dziewczynki co przygotowujecie na poszczególne dni świąt: Wigilię, pierwszy i drugi dzień świąt?
Napisane:
1 stycznia 1970, o 02:00
przez Dorotka
Oooo, dużo rzeczy.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Na Wigilię:</span></span>
- zupę grzybową z łazankami
- pierogi z kapustą i grzybami
- postny bigosik
- krokiety z jajkiem i pieczarkami
- śledzia pod pierzynką
- sałatkę z tuńczyka [warstwową]
- sałatkę jarzynową
- rybę po grecku
- tuńczyka [z puszki] w galarecie
- galaretę z wędzonego pstrąga z serkiem mascarpone
- śledzie w oleju
- śledzie z ananasem
- kutię
- kompot z suszonych owoców
- serniki
- ciasto makowe
- inne [jeszcze nie wiem jakie]
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold"> I i II Dzień Świiąt:</span></span>
- galaretę z kurczaka
- bigos
- pieczony schab i boczek
- może zrobię pasztet.
I wystarczy. [img:ctc0jcne]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_msn-wink.gif[/img:ctc0jcne]
Napisane:
1 stycznia 1970, o 02:00
przez Anielica
NA wigilię tradycyjnie:
karp
ziemniaki
rosół z ryby
zupa śledziowa
makaron z pieczarkami
kapusta z grzybami
moczka (to się z piernika robi ale ne wiem dokładnie jak, bo to babcia zawsze robi)
kompot ze śliwek
makówki
a dalej nie wiem, co będzie, jeszcze nie uzgodnione z mamą i babcią [img:2iypmir2]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_tongue.gif[/img:2iypmir2]
Napisane:
1 stycznia 1970, o 02:00
przez Kat
zupa sledziowa?? o boziu slabo mi........
Napisane:
1 stycznia 1970, o 02:00
przez mewa
sezon bożonarodzeniowy uważam za otwarty! piernik się chłodzi [img:1nwjgcie]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_smile.gif[/img:1nwjgcie]
Świąteczne smakołyki
Napisane:
14 grudnia 2007, o 21:06
przez wiecznalilia
proszę podajcie<span style="font-size: 18px; line-height: normal"> łatwe </span> przepisy na typowo świąteczne jedzonko to mój samodzielny wyczyn , sami w święta i sama gotuję
<span style="font-size: 18px; line-height: normal">od Kat: w tm temacie oprócz przepisów możecie pisać o potrawach, które zazwyczaj goszczą u Was w Święta, zwyczajach i ogólnie rzeczach związanych ze świętami
</span>
Napisane:
15 grudnia 2007, o 02:09
przez Dorotka
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Bardzo smaczny SERNIK - </span></span>
<span style="text-decoration: underline">Składniki:</span>
Kruche ciasto
3 szklanki mąki
20 dkg masla
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
<span style="text-decoration: underline">Masa serowa:</span>
1 kg sera bialego tlustego , mielonego
20 dkg masla
1 szklanka cukru pudru
2 bialka
8 żółtek
1,5 torebki budyniu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
Skladniki na kruche ciasto zagnieść i wlożyć na 1/2 godz. do lodówki.
Masę serową utrzec mikserem i na końcu dodać 2 bialka (ubite na sztywną pianę) oraz otartą skórkę z 1 pomarańczy.
3/4 kruchego ciasta wylepic na tortownicę (26 cm średnicy) i upiec na jasnozłoty kolor. Ostudzić.
Masę serowa wlać na podpieczony kruchy spód tortownicy. Na grubej tarce utrzec resztę ciasta i posypać masę.
Piec w temperaturze 170 stopni.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PIERNIK - </span></span>
Skladniki:
1/4 kg miodu
1/4 kg cukru - moze byc bialy, lub brazowy, (mozna dac tylko mniej, np. szklanke)
2 szklanki maki pszennej
2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
1/ 2 kostki margaryny
3 jajka
1 szklanka kwasnego mleka lub kefiru
1 opakowanie przyprawy do piernika lub z braku gotowej przyprawy robimy mieszanke cynamonu, imbiru, kardamonu, galki muszkatalowej, gozdzikow - tak ze 2 dobre lyzki.
Rozpuszczamy miod, dodajemy przyprawy, cukier, margaryne i kwasne mleko. Zagotowujemy i do goracej masy wsypujemy powoli make. Inaczej mowiac zaparzamy : ). Trzeba dobrze mieszac, tak by sie nie porobily grudki, ewentualnie rozetrzec. Zostawiamy do ostygniecia. W miedzyczasie przygotowujemy forme keksowa, smarujemy ja margaryna lub innym tluszczem, i wysypujemy maka badz bulka tarta. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym zoltku, ucieramy mikserem z hakami, albo lyzka jak ktos chce sie pomeczyc ; ). Pod koniec dodajemy sode oczyszczona. Ubijamy piane z bialek i delikatnie mieszamy z przygotowana masa. Nakladamy ciasto do formy i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zalezy to jednak od piekarnika, wiec czas pieczenia trzeba indywidualnie dostosowac.
Moj wczorajszy piernik pieknie pekl wzdluz i pachnial nieziemsko.
Piernik teoretycznie moze lezakowac, ale w praktyce byl pieczony zwykle przed Wigilia i zjadany na biezaco.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Przepyszne ŚLEDZIKI doskonałe na świeta </span></span>
10 matiasów pokrojonych w dzwonka, niemoczonych,
1-2 jajka,
bułka tarta,
Zalewa:
koncentrat pomidorowy (200g),
1 szkl. wody,
2 cebule pokrojone w plastry,
sok z całej cytyny (lub z połowy)
cynamon, listek laurowy, ziele angielskie, cukier, sól, pieprz
Śledzie obtaczamy w jajku, potem w bułce tartej, smażymy na rumiano. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną cebulę. Gdy jest miękka dodajemy wodę , koncentrat, sok z cytryny i przyprawy: sól i cukier, pieprz oraz niewielka ilość cynamonu. Gdy zalewa ostygnie wlewamy ją na spód słoika potem śledziki, potem zalewa aż po brzerzek i do lodówki na noc albo dwie.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">ŚLEDZIE nr 2</span></span> -
8-10 płatów śledziowych (matiasów) wymoczonych porządnie w mleku,
2 cebule obrane i pokrojone w talarki,
2 jabłka obrane i starte na grubych okach tarki
2 ogórki kiszone również starte,
1/2 - 1 szkl. śmietany,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka octu winnego,
sól, pieprz do smaku
Śledziki pokroić w większe dzwonka. Starte składniki wymieszać, dodac śmietanę, majonez, ocet i śledzie. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeść! Gotowe zaraz do spożycia! Smacznego
<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">TUŃCZYK Z MAJONEZEM W GALARECIE- </span></span>
Najlepiej zrobić ją w foremkach w kształcie ryby lub w plastikowych foremkach w kształcie ryb ( foremki są z odzysku po kupowanych garmażeryjnych róznościach).
<span style="text-decoration: underline">Potrzeba:</span>
2 puszki tuńczyka w oleju
1 duży majonez
1 duży zielony ogórek ( może być go więcej to zależy czy chcemy smak mniej czy bardziej ogórkowy)
koperek
żelatynę ( taką co się rozpuszcza w gorącej wodzie)- 1 łyżkę
pieprz/ sól do smaku
szklanka mleka
vegetę - 1 łyżeczkę
naczynie do mieszania masy
<span style="text-decoration: underline">wykonanie</span>
wyjmujemy tuńczyka z puszki- puszek nie wyrzucamy,oleju nie wylewamy do zlewu
mieszamy w jednym naczyniu:
tuńczyk z puszki ( ja osobiscie wolę w kawałkach i rozgniesc widelcem ale może byc taki rozdrobniony)
ogórek krojony w drobną kostke lub tarty na tarce o grubych oczkach (dobrze jest go potem odsączyć, zwłaszcza ten starty )
słoik majonezu
mleko
pokrojony drobno koperek
do tego pieprz sól
Rozpuszczamy w szklance gorącej wody żelatynę i łyżeczkę vegety
i studzimy , tak żeby była letnia, ( uawaga jeśli będzie zbyt gorąca może nam się rozwarstwić masa)
zalewamy masę żelatyną i dobrze wszystko mieszamy
nie wpadamy w panikę na widok płynnej masy, nie myślimy sobie rany przeciez to się nie zsiądzie.
Przygotowujemy foremki,do każdej foremki wlewamy odrobinę oleju co nam został na dnie puszki, rozprowadzamy po całej foremce
Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę .
Wstawiamy do lodówki na min 2-3 h
Wyjmujemy, z lodówki odwracamy do góry nogami i wykladamy na półmisek . Podajemy z cytrynką do pokropienia
<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">Karp po żydowsku wg R.Makłowicza</span>-</span>
1 karp
5 cebul drobno pokrojonych
60 dkg rodzynek namoczonych w wodzie
60 dkg płatków migdałowych
sól
1 łyżeczka pieprzu
Do wywaru potrzeba:
Głowy i wszelkie odpady z 3 karpi.
3 marchewki
1/4 selera
1 pietruszkę
2 cebule
2 listki laurowe
3 ziela angielski
1 1/2 l wody
1.Do gotującej się wody wrzucamy odpady z ryby i wszystkie warzywa i przyprawy. Solimy i gotujemy prze co najmniej 2 godziny. W między czasie po pół godzinie wyciągamy marchewkę jeśli chcemy póżniej nią dekorować półmisek.
2.Karpia pozbawiamy tych jego długich ości oraz kręgsłupa (Używamy do wywaru). Otrzymane filety kroimy w jakieś 4 centymatrowe paski.
3.Po wygotowaniu się odpadków ryb ,bulion odcedzamy przaz gęste sitko lub sciereczkę.
4.Bulion rybny dzielimy na dwie części. W jednej z nich gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 do 15 minut rybne filety.Do drugiej części bulionu wsypujemy te 5 drobno pokrojonych cebulek. Dusimy je przez 15 minut. Pod koniec dodajemy do cebulu odcedzone z wody rodzynki i migdały.
5.Kiedy Karp zmieni kolor z czerwonego na biały to wtedy bardzo ostrożnie przekładamy go na szeroki półmisek.
6.Pozostały bulion po duszonym filecie przelewamy do cebulki, dodajemy wtedy dosyć sporo pieprzu.(potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak)
7.Teraz oceniamy ile tego bulionu potrzeba nam by przykryć na półmisku rybę. Jeżeli bulionu mamy za dużo to go odparowujemy.
8.Jeśli mamy ochotę to rybkę dekorujemy marchewką i wszystko zalewamy rybnym bulionem.
9.Odstawiamy od lodówki i modlimy się by galaretka zastygła.
ps.
1.Jeśli mamy tylko jedną głowę to musimy dodać żelatynę
Napisane:
17 grudnia 2007, o 14:48
przez Dorotka
Wiecznalilio, wiele rzeczy można zrobić duzo wcześniej i zamrozić, np: pierogi, uszka do barszczu, upiec pasztet i zamrozić [a przed podaniem jedynie na krótko jeszcze wstawić do piekarnika], bigos, postną kapustę na wigilijny stół, piernik, śledzie w oleju [robi się je dzień wcześniej], dzień wcześniej upiecz też sernik, a 24.XII możesz pokusić się na napoleonkę, bo jest łatwa jak przysłowiowy barszcz. itd.....
U mnie praca w kuchni rozpoczyna się 22.XII, bo wtedy robię śledzie [a robię ich gigantyczne wprost ilości, bo dla całej rodziny], gotuję sobie wtedy też rosół na galaretę, buraki do sałatki warstwowej ze śledziem. Następnego dnia od rana do nocy stoję w kuchni i pichcę, by na Wigilię zostawić sobie jak najmniej roboty i mieć ten czas dla siebie [bo co to za frajda siadać do stołu, gdy się ledwo stoi na nogach].
Ja dzisiaj zacznę robić bigos, bo mój bigosik musi się robić równy tydzień, by nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.
Grunt, to mieć przygotowany plan gry, czyli: co, gdzie i kiedy.
Napisz konkretniej, co chcesz podać na Wigilię, a my postaramy się doradzić Ci jakieś proste przepisy. Ważne też kogo będziesz gościła, czy są to osoby starsze i przywiązane do tradycji, czy też młode i lubiące eksperymenty. Ile ich będzie? Czy to tylko kolacja wigilijna, czy też całe święta?
Napisane:
18 grudnia 2007, o 14:46
przez anunlka
Przepis na świateczne pierniczki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny ( lub masła)
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
ok. 1/2 kg mąki
Miód, cukier, przyprawę do piernika i masło zagotowujemy w garnku. Lekko studzimy i dodajemy sodę i jajko. Mieszamy , masa powinna sie spienić. Dodajemy stopniowo mąkę, całość powinna mieć konsystencję miękkiego ciasta. Wkładamy całość na noc do lodówki. Wyjmujemy godzinę przed planowanym pieczeniem, odrywamy kawałki z całości, wyrabiamy w rękach, wałkujemy na cienki placuszek podsypując lekko mąką. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy kilka minut w 180 stopniach.
Napisane:
21 grudnia 2007, o 02:19
przez Gość
dorotka dzieki za wspaniale przepisy,musze poszperac w swoim zeszycie z przepisami,tez mam ciekawe propozycje na sledzika
Napisane:
21 grudnia 2007, o 02:43
przez Dorotka
No i wcięło nam Wiecznąlilię, bo cosik się nie odzywa. Może z przerażenia skryła się gdzieś i boi się nosa wytknąć na zewnątrz?
Hop, hop, Wiecznalilio, gdzie jesteś?!
Napisane:
5 stycznia 2008, o 14:01
przez pinksss
Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.
Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne.
Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wy pij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba.
Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem.
Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz !
Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta
I iś spaś
Napisane:
6 stycznia 2008, o 15:22
przez mewa
Napisane:
7 stycznia 2008, o 03:24
przez Dorotka
Tylko nazajutrz kac po nim tęgi.
Napisane:
8 stycznia 2008, o 00:40
przez moni
ale co tam - zabawa najważniejsza
Napisane:
16 grudnia 2008, o 12:35
przez mewa
to samo pytanie jest w kulinarnych....
Napisane:
16 grudnia 2008, o 14:03
przez Anielica
Kat, ona wbrew pozorom jest bardzo dobra... Nawet mojej mamie smakuje, chociaż za śledziami nie przepada. I to nie jest zupa na ciepło, pzed podaniem ją trochę trzeba w lodówce potrzymać.
Napisane:
16 grudnia 2008, o 16:41
przez Lilia ❀
Poproszę o przepisy na:
krokiety z jajkiem i pieczarkami
ciasto makowe
pieczony schab i boczek
Napisane:
16 grudnia 2008, o 16:51
przez nana_rlbi
Zupa jest super, to moje ulubione danie w święta, nie wiem tylko czy mamy tą samą na myśli, u nas mówimy na to śledzie w śmietanie (w mojej są śledzie, śmietana i maślanka, cebula ugotowana z ziarenkami pieprzu, wszystko razem wymieszać i schłodzoną z lodówki podawać z ziemniakami na parze - pycha, już się nie mogę doczekać)
Napisane:
16 grudnia 2008, o 20:03
przez mewa
o to pewnie pycha
ja poproszę przepis
ja robię:
kapustę z grzybami -już zrobina
rybę po grecku
chyba pierogi - jeszcze nie wiem do końca
piernik
makowiec -pierwszy raz w życiu
Napisane:
16 grudnia 2008, o 20:12
przez Anielica
No u nas podobnie, tylko, że nie dajemy pieprzu a cebula jest parzona, ale nie gotowana. Nie wiem, czy babcia dodaje maślankę, ale śmietana jest na pewno a do tego idzie zalewa, w której były śledzie
Różnice w przepisie są ale to na pewno to samo danie
Też nie mogę się doczekać (chociaż najbardziej lubię makówki
)
Napisane:
16 grudnia 2008, o 20:26
przez Lilia ❀
Znalazłam przepis na śledzie
<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Śledziowe ruloniki</span>
Przygotowanie 20 min, pieczenie 15 min
SKŁADNIKI:
* opakowanie ciasta francuskiego
* 300 g płatów śledziowych
* po 2 łyżki gotowego czerwonego sosu pesto i oliwy
* żółtko
* świeży koper
Ciasto rozmroź, pokrój w paski. Płaty przekrój wzdłuż na cieńsze paski, każdy posmaruj pesto. Na pasku ciasta układaj pasek śledzia, zwiń w rulon, zepnij wykałaczką. Każdy rulon posmaruj rozmąconym żółtkiem, skrop oliwą. Piecz ok. 15 min w temp. 200°C. Udekoruj koprem.
Napisane:
16 grudnia 2008, o 21:39
przez Dorotka
Schab zrobię w tym roku tak:
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Schab z powidlami śliwkowymi</span></span>
1 i 1/2 kg schabu
pół cebuli
4 ząbki czosnku
2 wielkie, kopiaste łyżki powideł śliwkowych
trochę mniej niż 1/5 szkl soku z cytryny
sól (około łyżeczki na kilogram mięsa, ale można spróbować marynatę)
sos sojowy
zioła włoskie
kilka łyżek oliwy
- Schab opłukać i włożyć do niedużej brytfanki - tak żeby mniej więcej pasowały do siebie rozmiarem
- Ciepnąć na schab powidła, dodać sol (marynata musi mieć wyrazisty smak - czyli musi być dość słona ) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Czosnku może być dużo więcej (8-12 ząbków) jeśli chcesz go poczuć w potrawie.
- Dodać sos sojowy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. I rozsmarować na mięsie.
- Dorzucić cebule w półtalarkach albo drobniej pokrojona.
- Obsypać spod i wierzch ziołami. Nie żałować. Posypać równo - zakrywając cale powierzchnie.
- Polać sokiem z cytryny i oliwą (4-6 łyżek)
Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrócić schab i całość zakryć folią aluminiową. Sprawdzać nakłuwając widelcem czy już jest miękki.
Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty.
Czas pieczenia – zależy od schabu (od jego wielkości i wieku) piecze się 1-2 godziny w około 170 stopni.
S O S
Zlać sosik do rondelka. Dosolić i jeszcze dodać powideł śliwkowych - do smaku.
Zagęścić mąka ziemniaczaną.
Smakuje doskonale. Jak sos pieczeniowy z dodatkiem wina czerwonego i ziół.
Napisane:
16 grudnia 2008, o 21:46
przez Lilia ❀
Robiłaś już kiedyś ten schab?
Napisane:
17 grudnia 2008, o 00:31
przez Kat
mowcie co chcecie - ja sledzi nie cierpie i do ust bym tej zupy nie wziela.... bleeeeeeeeeeaaaaaaaachhhhhhhhhh
a pytanie jest takie samo - bo przenioslam je stamtad tu
stwierdzilam ze dyskusje na ten sam temat w dwoch roznych tematach sa zbedne