Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:16

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 grudnia 2009, o 22:24

Najgorszy dzień juz prawie za mną. Większość rzeczy zrobilam, a zostały mi drobiazgi. Ledwo żyję.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 23 grudnia 2009, o 22:38

A u mnie w domu już wszystko popieczone dzięki całodziennej pracy mojej i siostry Obrazek czyli mamy szarlotkę, sernik gotowany, makowiec japoński, ciasto jabłkowe z placuszkami z mąki kukurydzianej (mój faworyt Obrazek ), babeczki kruche (ale bez żadnych mas, pewnie zostaną zjedzone na sucho Obrazek ), pierniczki, ciasteczka kruche błyskawiczne, ciasto bakaliowe, zebrę i jeszcze zaraz będziemy robić watowca Obrazek I jeszcze zrobiłyśmy sos do ryby po grecku Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 23 grudnia 2009, o 22:59

U nas też prawie wszystko gotowe: ciasta sztuk dwie, moje rybki w cebuli w sosie octowo-pomidorowym, sałatka warzywna, bigos, kapusta z grzybami, gyros, pieczone kawałki kurczaka, zrazy, mama kończy rybę po japońsku, tata oczyściła pstrągi i karpia.

Jutro tylko zupę grzybową ugotować, usmażyć pstrągi i karpia i obiad/kolacja wigilijna gotowa.

 

Post przez Jesc » 26 grudnia 2009, o 02:45

Jadzia co to za ciasta: makowiec japoński, watowiec, zebra?

Lila co to gyros? Moze to znane ciasta i potrawa ale pod obcymi mi nazwami.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 26 grudnia 2009, o 03:27

Makowiec japoński moja mama kiedyś wynalazła w jakiejś gazetce z przepisami - to jest takie, że uciera się margarynę z cukrem i żółtkami, do tego trzeba wmieszać mak, jabłka starte na tarce, bakalie i na samym końcu ubite białka. Jak ktoś lubi makowce, to polecam.



Watowiec to takie ciasto, że się na biszkopty wylewa warstwy mleka skondensowanego ubitego z rozpuszczoną galaretką i galaretkę na zmianę, w różnych kolorach.



A zebra to trochę jak babka piaskowa, tylko że do połowy się dosypuje kakao i potem się wylewa na zmianę jasne-ciemne do blachy, żeby wyszły paski. U mnie w domu musi koniecznie być z zakalcem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 grudnia 2009, o 16:18

Jesc gyros to sałatka, przynajmniej u nas



http://wiecek.biz/salatka_gyros.html



Do tego mama dodaje jeszcze słoik papryki z zalewy. I nie miesza, tylko układa warstwowo (przy nakładaniu i tak się wymiesza).

 

Post przez Jesc » 29 grudnia 2009, o 19:12

Jadzia, dzieki za wyjasnienie, te dwa pierwsze sprobuje zrobic, trzecie robie podobnie Obrazek

Lilia, tak jak sadzilam, nazwa zostala sciagnieta od tradycyjnej greckiej potrawy, ktora robi sie z mlodego owczego miesa lub z mlodej wolowiny ( w wersji zmodifikowanej moze byc kurczak) z dodatkiem tradycyjnego greckiego jogurtowego sosu(Tzatziki) i raczej malo przypomina salatke.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 30 grudnia 2009, o 14:52

dzięki przepisowi Dorotki zrobiłam na wigilię krokiety grzybowo-jajeczne,wszystkim bardzo smakowaly,myślę że włączę ten przepis do mojego stałego repertuaru

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 grudnia 2009, o 18:15

Bardzo się cieszę, że przypadły Wam do gustu. U nas też obowiązkowo są na wigilijnym stole, bo to miła odmiana przy postnej kapuście, pierogach z kapustą i grzybami, kulebiaku z grzybami itp.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 kwietnia 2010, o 09:36

No jak tam, dziewczyny? Na jakim u Was etapie przygotowania do świat wielkanocnych?

U mnie bigos juz prawie skonczony. Dziś tylko jeszcze doprawię go czerwonym winem i dorzucę kilka suszonych śliwek do smaku i finito. A potem zrobię trochę śledzi i ugotuję rosół na galaretę, a w nim warzywa na sałatkę jarzynową [zrobię je jutro]. Upiekę też dziś spód pod mazurka i może ciasto z makiem. A resztę jutro.

Avatar użytkownika
 
Posty: 422
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18

Post przez kornasia » 2 kwietnia 2010, o 11:45

Niestety w lesie, dopiero jade do rodziny, choc wiem, ze juz cos ma byc zrobione, ale co, to dowiem sie, jak dojade. Musze dzis upiec pasztet, sernik cytrynowy i kajmakowy oraz mazurek zrobic (reszte ciast piecze ciocia) i nastawic tez rosol na galarete. Jutro babki drozdzowe oraz koguta i koszyk wielkanocny upiec oraz zrobic majonez i sosy do miesa i jajek.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 2 kwietnia 2010, o 13:01

A my nic nie robimy Obrazek Kuchni nie ma to nie podziałamy za wiele Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 kwietnia 2010, o 13:58

Bigos zrobiliśmy w zeszłą sobotę, stoi w słoikach.

W sobotę też pokroiłam 2 kg pieczarek na leczo. Mama zamroziła, jutro dokończymy, krojąc kiełbasę, dodając paprykę ze słoika itd.

Mama dzisiaj mama robi ciasta: orzechowiec i tiramisu na cieście biszkoptowym (nowy przepis). Zdaje się, że wstawi też kurczaki do pieca.

Jutro sałatka i nie wiem co Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 kwietnia 2010, o 14:08

a mi się nie chce świąt...mała jest na antybiotyku więc się trochę plany wielkanocne zmieniły....i tak z ciast: pascha (już w zamrażarce), babka majonezowa i ciasto greckie wielkanocne - jutro

poza tym: upieczona szynka już, sałatka gyros na pn, biała kiełbasa na nd może w roladkach z piersi kurczaka, sałatka wiosenna, pasztet miałąm zamrożony...i tyle....

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 kwietnia 2010, o 15:42

Zapomniałam o gyrosie - jutro.



A babka majonezowa to ta, co w zeszłym roku była hitem na forum?

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 2 kwietnia 2010, o 17:22

u mnie mazurków sie nie piecze bo dzieci nie przepadają,zrobilam za to cztery babki,spody do plackow popiekłam i jarzyny na salatkę ugotowałam.Reszta będzie później albo jutro

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 kwietnia 2010, o 17:43

tak, ta babka...szybko się robi i pyszna jest Obrazek obciążę ja tylko rodzynkami itd

Obrazek

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 2 kwietnia 2010, o 18:27

babka majonezowa???

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 kwietnia 2010, o 18:43

ano Obrazek

BABKA MAJONEZOWA (dla aralk) Obrazek

4 jaja

szklanka cukru

0,5szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej (ja daję cała szklankę mąki pszennej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szkl majonezu (ok 2-3 łyżki)

ewen. bakalie

wszystko zmiksować i piec Obrazek

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 2 kwietnia 2010, o 18:54

mewo, jak długo i w jakiej temperaturze?



Brzmi to fantastycznie Obrazek Dzięki, mewo Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 kwietnia 2010, o 19:09

ok godziny w 180st- ale to zależy od piekarnika, ciasto jest wilgotne i znika szybko Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 kwietnia 2010, o 21:29

Babkę majonezową piecze się 50 minut w 175 st. C.

Pamiętam jak się wtedy dziwiłyście, że majonez dodaje się do ciasta. Obrazek

Szkoda, że nie widziałyście jaką minę miala moja mama, gdy taką babkę robilam na jej oczach. Jak zobaczyła, że wrzucam do środka majonez, to narobila krzyku:"ja tego jadła nie będę!". Ale potem pałaszowała aż miło. Obrazek '

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 3 kwietnia 2010, o 17:12

no i jak mówiłam, wszystko zależy od piekarnika i ...blachy...

jak piekę teraz w formie babki to siedzi już ponad godzinę na 180st - i środek płynny jest....

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 kwietnia 2010, o 18:23

Uff! Z grubsza wszystko mam zrobione. Szarlotka gotowa, mazurki też, sernik właśnie siedzi w piekarniku, a ciasto makowe czeka na swoją kolej.

A co do piekarnika, to mój mi dzisiaj wyciął niezły numer, bo za bardzo mi przypiekł górę sernika. Dobrze, że po 10 minutach od wstawienia zajrzałam do moich ślicznych serniczków, bo by mi się spaliły. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 kwietnia 2010, o 19:33

u mnie też juz finał,jeszcze tylko trochę sprzątania zostało i prasowanie na jutro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości