Dawid Fazowski "Azja. Szok kulturowy"
Książka, której nie sposób kupić w żadnym sklepie, bo dostępna jest tylko u autora. Faza to popularny youtuber i podróżnik. Był jednym z pierwszych, który wyruszył w świat i zrobił o tym serię materiałów na YT, a na pewno pierwszym, który wyprawił się w podróż autostopem i zdobył dzięki temu sławę.
Jego bezkompromisowe podejście do świata, liczne przygody i nieoczekiwane krzywe akcje, które zrobił, są już w pewnym sensie kultowe. Faza to ten typ człowieka, którego albo się lubi albo nie trawi. Ja należę do pierwszej grupy, bo oglądam Fazę od samego początku, od pierwszego sezonu, dlatego zakup książki był formalnością. Tym bardziej, że mam już część pierwszą, z wyprawy do Ameryki Południowej i uważam ją za dobrą lekturę.
Druga część, choć można ją czytać bez znajomości pierwszej, to jednak kontynuacja historii opisywanej przez autora. Zaczyna się w miejscu gdzie skończyła się pierwsza. To zapis jego wspomnień i przeżyć. Napisana prostym, a czasem wręcz prostackim i surowym stylem. Widać, że Faza nie zatrudnił żadnego zawodowego pisarza, bo ten tekst jest bardzo jego. Jeśli ktoś śledzi kanał Przez świat na fazie to poczuje się podczas czytania jakby był znów w tej opowieści, którą zaserwował Faza na kanale. To są fazowe przypały, jego typowe powiedzonka, światopogląd ale przede wszystkim jest szczerość i prawda. Autor nie ukrywa, że popełnił wiele błędów, opisuje swoje najgłupsze przygody i rzeczy, których się wstydzi. Nie ma cenzury, jest brutalna szczerość i między innymi za to go cenię. Pisze to z perspektywy dorosłego, ustatkowanego faceta i wspomina jak niedojrzały był jako dwudziestokilkuletni chłopak.
Jest to książka dla fanów i raczej nikt inny się w niej nie odnajdzie. Ja spędziłam miło czas. Fajnie było znów zanurzyć się w świat Fazy i przeżyć ponownie wyprawę do Azji, wzbogaconą o komentarz autora, którego z wielu przyczyn nie można było zobaczyć na YT. Bez oceny, bo to nie jest powieść.