•Sol• napisał(a):Janko dziękuję ze wspominałaś o Globstory
nie znałam a teraz będę mieć coś nowego do oglądania
Proszę bardzo, nie ma za co.
Mam nadzieję, że Ci się spodoba.
Kaja z Globstory ma dodatkową zaletę, że mówi przepiękną polszczyzną.
Po tych wszystkich vlogach innych youtuberek, które dotąd oglądałam, jest to niesamowicie pocieszające.
Przykłady (prawdziwe cytaty) z innych kanałów:
Kretka1: "kĄpletnie", "w tym odcieniu najładniej będzie brunetkĄ i MulatkĄ", "dzięki cyferkĄ", "coś dać dziadkĄ i wujkĄ" itd., "kiedyś tym osobĄ się karma ZWróci" (Czyli co? Będą wymiotować zepsutą karmą?)
Stylizacje/Łobuzy: "lubiAłam tĄ firmę" itp.
Dutki: "mówcie to nauczycielĄ", "ludzie się spotykajOM, lubiOM" itp.
Szusz: bardzo źle odmienia liczbę mnogą, szczególnie ma kłopoty z dopełniaczem, np. "chrupkÓW", "widelcY". Ona na dokładkę, w swojej wersji pieszczącej się nie wymawia ś, ć, ń, dź i to jest straszne: "snjeg", "widzjycje". Żal patrzeć, jak się przy tym męczy.
Czasem się zastanawiam, kto tym osobom dał maturę. Studia z psychologii mogły sobie kupić, ale żeby się zapisać na studia musiały przecież mieć maturę. - Wcale nie próbuję ich teraz obrazić. Przeciwnie. Obrażam ich nauczycieli/ki od polskiego, ich szkoły i system nauczania.
O Kretce myślałam, że pochodzi z jakiejś prowincji bardzo mocno oderwanej od świata, bez dostępu do kultury i bibliotek, a okazało się, że ona jest z Warszawy. No, prawdziwy szok!
Język polski jest ich głównym narzędziem pracy. Powinny wykazać choć odrobinę chęci ulepszenia go. W tej chwili jest łatwo walczyć z błędami. Internet jest pełen stron, na których można sprawdzić odmianę wyrazów, poznać gramatykę. Są nawet kanały na Youtube, które uczą polskiego. Wystarczyłoby tylko chcieć. - Tylko najpierw trzeba by było nie mieć w tyłku swoich widzów, a to widocznie nie jest takie proste.