Teraz jest 19 lutego 2025, o 23:59

Seriale

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Na Walentynki!

Post przez Liberty » 11 lutego 2025, o 18:54

Fringilla napisał(a):Przy okazji: nadciąga drugi sezon 1670 (powinno być 1671)
https://www.youtube.com/watch?v=4aFQl67fa9M

:wesoły: :wesoły: :wesoły:

I ponoć ma być druga część The Old Guard z Charlize Therone. Pierwszą część polubiłam za urocz wątek gejowski.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 12 lutego 2025, o 00:26

Oglądając teraz większość scen oddzielnie mam wrażenie, że paradoksalnie zyskują w takiej formie (nieodcinkowej ale klipowej), chociaż jednak wymagana jest uprzednia znajomość serialu... Przykładowo: w ogóle nie pamiętałam puenty z paradą, a tutaj prawie spadłam z krzesła w ramach zamykającego ujęcia - ten radosny absurd zarezonował silniej ;)

Tak, słyszałam o drugiej części, też się cieszę, ale w ogóle rozciągam tę uroczość na cały film - miała być klasyczna akcja, a dostaliśmy całkiem fajne studium "bohaterowie są zmęczeni" ;)

Na marginesie przy okazji i z innej beczki: są takie seriale (w szczególności, ale czasem filmy), gdzie poziom pozytwnego "whimsicality" dla mnie osiąga jakiś taki poziom, że wywołuje sercościsk i po prostu nie mogę oglądać dalej. Tak miałam dawno temu z Goblinem, a ostatnio sobie przypomniałam, że nie obejrzałam do końca Bertie&Tuki, które to miało tak niesamowite momenty "je ne sais quoi" w pozytywnym sensie, że nie dałam rady dalej...
Rany, jak ja się cieszę, że Ghibli, a Miyazaki w szczegolnosci nie robią seriali...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia strona

Powrót do Oglądamy!