Teraz jest 10 listopada 2024, o 23:38

Seriale

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 4 marca 2020, o 01:12

joakar4 napisał(a):Obejrzałam w końcu trzeci sezon The Crown

Przepraszam, ale czy tylko ja mam wrażenie, że to jest mega cukierkowa laurka dla Rodziny Królewskiej? :yeahrite: :hyhy:
PS nie no, świetnie zrobiona, ale zarazem jakby sponsorowana przez Pałac i Downing Street ^_^

A przy okazji Wiedźmina: przez 2 doby żyłam w szoku, gdy moja Matka połączyła w jednym zdaniu Cavill i "uroczy" (a spostponowała Wiedżmina, że nudny, 2 miesiące wcześniej).
Więc dziś delikatnie próbowałam wyciągnąć, co ją zachwyciło (no nie jej tym jak cholera).
Po czym zostałam wyprowadzona z błędu: zachwycił pies Cavilla :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 4 marca 2020, o 11:09

Fringilla napisał(a):
joakar4 napisał(a):Obejrzałam w końcu trzeci sezon The Crown

Przepraszam, ale czy tylko ja mam wrażenie, że to jest mega cukierkowa laurka dla Rodziny Królewskiej? :yeahrite: :hyhy:
PS nie no, świetnie zrobiona, ale zarazem jakby sponsorowana przez Pałac i Downing Street ^_^

Czy ja wiem, na pewno traktują ich z wyczuciem, pewnie z uwagi na ewentualne pozwy, ale też wspominają o trudnych tematach. Cały drugi sezon był praktycznie poświęcony zdradom i wybrykom Filipa, w trzecim wspomniano brak reakcji Elżbiety na katastrofę w Aberfan, chłodne relacje z dziećmi czy próbę rozbicia związku Karola i Camilii. :mysli:

Post przez Fringilla » 4 marca 2020, o 11:53

Tak, ale na koniec jednak, jak dla mnie, Filip zachował "ludzką twarz" (a jego rady i porady okazują się zwykle trafione i niezbędne), Elżbieta zostało wytłumaczona z Aberfan, jako i z relacji z dziećmi (no taka po prostu jest, a system nie pomaga)... Itd, itp.
Wszystkich na koniec mamy nie tylko rozumieć, ale wręcz lubić, bo to w końcu "Monarchowie".
To więcej, niż obawa przed pozwami ;)
Mam wrażenie, że nasza Korona królów jest bardziej krytyczna wobec ekipy :hyhy:
PS mnie swoja drogą szczególnie scena "pożegnania Króla przez Wodza/Króla" w 1. sezonie trochę zirytowała.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 4 marca 2020, o 14:10

A mnie się wydaje, że w trzecim sezonie trochę mniej lukrują ich zachowanie, raz nawet pokazali ich oderwanie od rzeczywistości, na przykład w odcinku, w którym Filip wpadł na pomysł nakręcenia filmu o życiu RK i tylko ich ośmieszył. A wcześniej udzielił wywiadu i użalał się na konieczność oszczędności. Korony Królów nie widziałam, więc nie mam porównania. :wink:
Ogólnie ten sezon mi się podobał, kilka odcinków mnie nudziło - np ten o lądowaniu na Księżycu i kryzysie Filipa, ale nie było źle. Czekam już na wątki z Dianą.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 8 marca 2020, o 14:34

wzięłam się za dokończenie Lucifera, właśnie kończę trzeci sezon, świetne to :lovju:

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 marca 2020, o 21:44

Oglądałam niedawno :D Czekam teraz na 5 sezon :czeka: Boję się go z lekka :facepalm:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez kejti » 8 marca 2020, o 21:52

tam to nigdy nie wiesz co się wydarzy :hihi:

.
.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 marca 2020, o 22:30

Co prawda to prawda :P
Niestety piąty sezon ma być ostatni :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 8 marca 2020, o 22:34

Może być ostatni byle się dobrze dla Lucka skończył :)

Post przez kejti » 8 marca 2020, o 22:41

wiesz, jak kończyli 3 to też mówili że ostatni, potem nagle pojawił się czwarty :hihi: jeszcze pamiętam tą aferę jak fani się skarżyli na instagramie że to koniec a potem taka niespodzianka

.
.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 8 marca 2020, o 22:45

A mnie "Lucyfer" jakoś nie wciągnął. Czegoś zabrakło pomiędzy nami, by mogła powstać trwała więź.

Z seriali nadal obiema nogami mocno tkwię w "Monku" i w "Psychu". Nie da się ukryć, że idę na łatwiznę, bo po prostu włączam TV, a one tam codziennie lecą.
Niektóre odcinki znam już na pamięć. Najbardziej narażona zostałam na dożywotnie zapamiętanie odcinków z sezonów 1, 2, 3 i 6 "Psycha" oraz z sezonów 2, 3 i 4 "Monka", które od lipca puszczono już po osiem razy.
Najsłabiej znam sezony 4 i 8 "Psycha", które puszczono tylko raz.
Sezonu 5 "Psycha" i sezonu 6 "Monka" nie puszczono jeszcze ani razu, odkąd je oglądam, ale to też nie problem, bo mogę nadrobić je na DVD. "Monka" już kiedyś, przed wielu laty, oglądałam, więc mocno mi nie zależy. A brakujący sezon "Psycha" już zaczęłam nadrabiać. Tylko że na razie musiałam przerwać, bo doszło do tego, że bohaterowie z "Psycha" pojawili się bardzo intensywnie w moich snach i odebrałam to jako sygnał, że przesadziłam.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 9 marca 2020, o 08:40

Ja w sobotę skończyłam "Broadchurch" i uważam że to najlepszy serial kryminalny jaki widziałam. Para głownych bohaterow jest po prostu genialna. A szkocki akcent Davida Tennant jest przeuroczy

Post przez kejti » 9 marca 2020, o 12:25

dzięki, zapisałam sobie. Ja próbowałam ostatnio The Gifted ale doszłam do 7 odcinka i nie mogę ruszyć dalej, jakoś mi nie podeszło. Także z Agenci NCIS: Los Angeles stanęłam na 3 sezonie... zaczęły mnie nudzić ich sprawy związane z Afganistanem itd. Wole oglądać o tutejszych sprawach (miastowych)

.
.

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 9 marca 2020, o 13:02

Ja sobie ostatnio vpn zapodalam zeby ogladnaac zniewolona i jestem w siodmym niebie juz 5 odcinek od wczoraj....
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez kejti » 10 marca 2020, o 19:36

Skończyłam 4 sezon Lucka, bomba :wesoły: tylko co teraz obejrzeć :zalamka:

.
.

Post przez Fringilla » 10 marca 2020, o 20:26

Szczypta_Kasi napisał(a):Ja w sobotę skończyłam "Broadchurch" i uważam że to najlepszy serial kryminalny jaki widziałam. Para głownych bohaterow jest po prostu genialna. A szkocki akcent Davida Tennant jest przeuroczy

Wszystkie 3 sezony? ^_^

kejti napisał(a):Skończyłam 4 sezon Lucka, bomba :wesoły: tylko co teraz obejrzeć :zalamka:

Podobno intensywnie walczą o 5...

Miałam oglądać Mandaloriana, ale jeszcze z Gwiezdnymi Wojnami się nie przeprosiliśmy, więc chwila moment.
Za to zaczęłam Picarda.
Nie byłam nigdy mega fanką Star Treka, ale zarazem dzieciństwo upłynęło mi na Next Generation w tle (2TVP wlatach 90. :hyhy:
a i Discovery jest fajny jak dla mnie.
Więc mnie wciąga z różnych powodów (ostatnim jest sama fabuła ;)
— Ursula K. Le Guin

Post przez Szczypta_Kasi » 10 marca 2020, o 21:17

Fringilla napisał(a):
Szczypta_Kasi napisał(a):Ja w sobotę skończyłam "Broadchurch" i uważam że to najlepszy serial kryminalny jaki widziałam. Para głownych bohaterow jest po prostu genialna. A szkocki akcent Davida Tennant jest przeuroczy

Wszystkie 3 sezony? ^_^

Niestety tak. A tak bym chciała przynajmniej z trzy więcej.

Post przez kejti » 10 marca 2020, o 21:32

Fringilla napisał(a):
kejti napisał(a):Skończyłam 4 sezon Lucka, bomba :wesoły: tylko co teraz obejrzeć :zalamka:

Podobno intensywnie walczą o 5...

5 będzie w czerwcu, a już coś piszą o 6 :P

.
.

Post przez Fringilla » 10 marca 2020, o 21:35

Tfu, 6, racja :lol:

Szczypta_Kasi napisał(a):Niestety tak. A tak bym chciała przynajmniej z trzy więcej.

Zawsze możesz sięgnąć jako bonus po amerykańską wersję :rotfl:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Szczypta_Kasi » 12 marca 2020, o 13:17

Jest toś takiego? :shock: Chyba jednak wolę nie sprawdzać.

Post przez Fringilla » 12 marca 2020, o 19:25

Gracepoint.
W którym Tennant duplikuje rolę... :rotfl:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Szczypta_Kasi » 13 marca 2020, o 09:04

Tylko ten Tennant mnie jakoś zachęca. Ale w tym serialu nie tylko chodziło o głównego bohatera który owszem jest genialny. Nie mogę sobie wyobrazić jakiejś innej Miller. No i zagadka kryminalna już nie byłaby zagadką.

Post przez Fringilla » 13 marca 2020, o 18:35

Nie oglądałam, bo mam te same wątpliwości ("Ale po co" :Lol:
Tak, Olivia Coleman też niezastępowalna, skoro Tennanta zostawili.

Jak dla mnie też mocno wciągające jest Unbelievable, które gdzieś wyżej wspominałam (sięgnęłam, bo lubię Toni Collette),
I Dead Lucky z Rachel Griffiths.
Dla miłośników kryminałów bez udziwnień.
— Ursula K. Le Guin

Post przez Szczypta_Kasi » 13 marca 2020, o 20:02

Sprawdzę sobie. Choć teraz chwilowo przerzuciłam się na wampiry.

Post przez kejti » 13 marca 2020, o 20:09

zaczęłam oglądać 9-1-1 nie sądziłam że osoba która odbiera telefony i zmaga się z tym czy coś jest prawdą czy nie aby wezwać zespół ma taką ciężko pracę :ohlala: tzn to mi tak oczy otworzyło bo nigdy nie widziałam ani nie słyszałam o tym zbyt często, o tym stanowisku pracy

.
.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!