Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:26

Anime i mangi

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Terry Pratchett, Janet Evanovich

Post przez Asieńka » 19 czerwca 2015, o 14:10

Dla tych z was, które lubią się pośmiać i znają parę tytułów polecam taki sobie cykl AMV ;) (Ostrzegam, treści najróżniejsze - a przypomniało mi się o tym właśnie przez Naruto :D )
Jeśli chodzi o mangę to sam autor (jeszcze zanim ją zakończył) mówił, jaką parę najbardziej popiera :hyhy:
"Znasz przypowieść o żabie w śmietanie? Jak dwie żaby wpadły do dzbanka ze śmietaną? Jedna, myśląc racjonalnie, szybko zrozumiała, że opór jest bezcelowy i że losu nie da się oszukać. A może jest jakieś życie pozagrobowe, więc po co się niepotrzebnie wysilać i na próżno pocieszać płonnymi nadziejami? Złożyła łapki i poszła na dno. A druga była na pewno durna, albo niewierząca. I zaczęła się szamotać. Wydawałoby się, po co się szarpać, jeśli wszystko przesądzone? Szamotała się i szamotała... Aż ubiła śmietanę na masło. I wylazła z dzbanka. Uczcijmy pamięć jej towarzyszki, przedwcześnie poległej w imię postępu filozofii i racjonalnego myślenia."
Pod stołem siedział Greebo i mył się językiem. Od czasu do czasu mu się odbijało.
Wampiry wstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota.

Ulubiona autorka/autor: Linda Howard (niezmiennie)

Post przez Smoczyca » 19 czerwca 2015, o 17:33

:rotfl: Dobre, z paroma tytułami bym się poznała bliżej :D Szczególnie, że szukam jakiegoś dobrego anime, które mogłabym pooglądać sama. Ostatnio oglądałam Ookami Shoujo to Kuro Ouji. Fajne, śmieszne, lekkie, ale strasznie krótkie. Ja chyba lubię tasiemce :mrgreen:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 sierpnia 2015, o 18:39

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 22 sierpnia 2015, o 19:06

Asieńka napisał(a):Dla tych z was, które lubią się pośmiać i znają parę tytułów polecam taki sobie cykl AMV ;) (Ostrzegam, treści najróżniejsze - a przypomniało mi się o tym właśnie przez Naruto :D )
Jeśli chodzi o mangę to sam autor (jeszcze zanim ją zakończył) mówił, jaką parę najbardziej popiera :hyhy:

:hahaha: padłam.. :hahaha:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Asieńka » 22 sierpnia 2015, o 23:12

Dalsze części też powalają, polecam :evillaugh:
"Znasz przypowieść o żabie w śmietanie? Jak dwie żaby wpadły do dzbanka ze śmietaną? Jedna, myśląc racjonalnie, szybko zrozumiała, że opór jest bezcelowy i że losu nie da się oszukać. A może jest jakieś życie pozagrobowe, więc po co się niepotrzebnie wysilać i na próżno pocieszać płonnymi nadziejami? Złożyła łapki i poszła na dno. A druga była na pewno durna, albo niewierząca. I zaczęła się szamotać. Wydawałoby się, po co się szarpać, jeśli wszystko przesądzone? Szamotała się i szamotała... Aż ubiła śmietanę na masło. I wylazła z dzbanka. Uczcijmy pamięć jej towarzyszki, przedwcześnie poległej w imię postępu filozofii i racjonalnego myślenia."
Pod stołem siedział Greebo i mył się językiem. Od czasu do czasu mu się odbijało.
Wampiry wstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 grudnia 2015, o 15:35

W tym temacie to chyba jeszcze mnie nie było. Ale, ale... W święta niekoniecznie z własnej woli Przeczytałam mangę, kończę oglądać anime. Sama jestem zaskoczona, bo nawet nie wyobrażałam sobie takiego morza krwi...
I moje pytanie. Jestem maksymalnie zielona w tym temacie (mam jeszcze przykazane obejrzeć SAO, choć sama tematyka mnie osobiście nie porywa) co powinnam obejrzeć? Jest coś dla osoby, która planuje zainteresować się, ale nie wie od czego zacząć ;)

Post przez LiaMort » 28 grudnia 2015, o 15:59

A co oglądałaś bądź czytałaś?. ;) to zależy jaka tematyka cię interesuje. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez klarek » 28 grudnia 2015, o 17:03

Lia, znam jedynie Atak tytanów. Przeczytałam i obejrzałam. Podobała mi się kreska i kolorystyka, czasami niemal bez kolorów. Może być walka. Walka bardziej niż romans ;)
A dla ciebie co było najlepsze? Co najbardziej lubisz? Ja na razie jestem jako to dziecko we mgle ;)

Post przez LiaMort » 28 grudnia 2015, o 17:15

hm.. sama za dużo tego nie oglądałam... ;D moje ulubione to Naruto, Fullmetal Alchemist Project , vampire knight i Tsubasa Chronicle. ;) ah i jeszcze Król szamanów. :P i oczywiście Dragonball. :bigeyes:
RM 

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 28 grudnia 2015, o 17:49

Zdecydowanie Naruto - nie zraz sie pierwszymi odcinkami (mozna powiedziec ze pierwsze dziesiat odcinkow), na prawde zaczyna sie cos dziac pozniej, zwlaszcza jak Naruto dorasta, jestem na bieżąco :lovju:

Vampite Knight - taki romans mozna powiedziec ale zacny, troche walki, mnie sie mega podobalo.
Z romansow polecam Inu x Boku SS (lis na uslugach, takze jakies walki sa).

Tytanow nie ogaldalam, przymierzam sie ale polecam Tokyo Ghouls - po prostu mózg rozwalony!!

SAO jest cudowne, mnie to krecilo bo mialo zwiazek z grami :) ( polecam takze Dungeon ni Deai wo Motomeru no wa Machigatteiru Darou ka - wlasnie czekam na kolejny sezon)

Jak cos to smialo pytaj :)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez klarek » 28 grudnia 2015, o 19:11

Dzięki, dziewczyny :) Zapisałam sobie skrupulatnie ;) SAO mam w najbliższych planach, obiecałam, więc nie ma bata, zajrzę, tyle, że to ponoć jest długie ;)
Na pewno kiedyś zerkałam na Naruto, choćby w czasach kiedy Młody pasjami oglądał. Podejrzewam, że podobnie bylo z Dragonball. Ale niewiele pamiętam. Gdzieś jeszcze telepią mi się po głowie jakieś tytuły, ale musiałabym mocno wrócić pamięcią, abym nie strzeliła jakiejś masakrycznej głupoty ;)
kejti, szkoda, że nie znasz tych Tytanów. Przyznam, że ciekawa jestem na ile to produkt charakterystyczny dla gatunku, a na ile wypadek przy pracy ;)

Jeszcze raz dzięki. Jakby wam coś przyszło jeszcze na myśl, to chętnie zapiszę :)

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 28 grudnia 2015, o 19:19

Tytani to nie wypadek przy pracy ale bardzo dobry przykąd na konkretny gatunek :D
i chyba polecane Tokyo Ghoul jest trochę w klimacie :) A i FMA, i SAO, i Death Note i Bleach też w okolicy.

a ja bym poleciła klasykę klasyki czyli (stare już...) Neon Genesis Evangelion.
a osobiście może też Gantz (aczkolwiek ciut ekhm lżejsze humorystycznie ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez klarek » 28 grudnia 2015, o 19:25

Mówisz, że nie wypadek? Jak dla mnie to dobrze i nie powiem, ku mojemu zdziwieniu, nawet bardzo dobrze.
O! Death Note, wiedziałam, że coś kiedyś było mi znane. Kiedyś mi się podobało.
I przypomniałam sobie - Haibane renmei wieki temu coś tam we mnie poruszyło. :)

Dzięki, Frinn. Zapisałam sobie kolejne. Poszukam i w miarę możliwości i dostępności będę poszerzać horyzonty :)

Post przez kejti » 28 grudnia 2015, o 20:30

Koniecznie sprobuj SAO, wydaje sie dlugie ale nim sie obejrzysz bedziesz zalowac ze juz koniec, tzn ja osobicie nie podolalam seri z pistoletami, jakos mi nie podeszlo :bezradny:

Tytani mnie troche przerazaja ale wkoncu obejrze :)

Bleach nie dalam rady, pare razy podchodzilam, no nie wiem dlaczego ale nistety nie :bezradny:

Ja juz tyle anime ogladalam ze teraz placze ze nie moge na nic trafic :P

A Haibane renmei pierwsze slysze, musze obejrzec :)

.
.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 28 grudnia 2015, o 21:12

Możesz zajrzeć do mojego profilu na FB, trochę oglądałam tego anime ;) (i nadal będę, bo siostra znalazła mi następne, ale muszę mieć czas)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 28 grudnia 2015, o 21:14

ja kojarzę sprzed lat Haibane renmei :D fajne... ;)

ps ja przyznam, że często dobieram anime po kresce a niekoniecznie fabule, czyli prawie wszystko JC STaff przykładowo lol
oraz styl Kamisama Hajimemashita ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez klarek » 28 grudnia 2015, o 21:19

Fringilla napisał(a):ja kojarzę sprzed lat Haibane renmei :D fajne... ;)

oj, tak, to sprzed lat było ;)
O kresce niewiele mogę powiedzieć, nie znam się. Ale bardziej lubię tę z Tytanów niż inne ;)

Lilio, zajrzę, bardzo dziękuję :)

kejti, SAO mam zapewnione przez moje dziecię, które teraz dyktuje warunki ;) Wydaje mi się, że warto zajrzeć do Tytanów. Szkoda tylko, że nie do końca wiadomo co z drugim sezonem. Ponoć kolejny raz termin przesuwany jest. Ma być w 2016, ale już nie na początku, tylko dalej w czasie :] Jest brutalny, ale mi odpowiada. Niemal ku memu zdziwieniu ;)

Post przez kejti » 28 grudnia 2015, o 22:32

Ja wole nowsza kreske, te stare mnie odpychaja...

To Tokyo Ghouls tez Ci podejdzie, ma cos w sobie ;)

.
.

Post przez Asieńka » 29 grudnia 2015, o 00:30

Żeby urozmaicić polecam Darker than Black :hyhy: A jeśli chcesz duuuuużo humoru + ciekawe walki to One Punch Man, pierwszy sezon anime właśnie się zakończył. No i Trigun - kreska może nie za dobra ale za to historia wciągająca :D I z bardziej "historycznych" Kenshin (tutaj jest też film ale szczerze mówiąc jeszcze nie oglądałam więc nie ręczę za poziom, powinien być fajny).
A tak z trochę innej półki to moje ukochane Kuroshitsuji (pierwszy i trzeci sezon jeśli chodzi o anime, radzę zapomnieć o tym, że drugi w ogóle istnieje o ile ktoś nie jest wielkim fanem :hihi: ).

Post przez kejti » 29 grudnia 2015, o 14:11

Na pewno spróbuje Darker than Black :) i Kuroshitsuji, chociaz chyba kiedys probowalam i nie podeszlo :mysli:
One Punch Man - za nic nie moge sie przekonac do tego glownego bohatera, po prostu widze jego twarz i mi sie odechciewa :hihi:

.
.

Post przez Asieńka » 29 grudnia 2015, o 17:04

Bo on taki specyficzny, ale reszta ma fajną kreskę :D Spróbuj obejrzeć jeden odcinek na próbę, może akurat okaże się że jest lepsze niż się spodziewałaś :hyhy:

Post przez kejti » 30 grudnia 2015, o 20:01

Wiem, ze jeden odcinek moze przekonac, w ogole mam wrazniene ze kiedys probowalam i moze sprobuje ponownie ;)
Na razie prawie skonczylam pierwszy sezon Darker than Black, swietne!

.
.

Post przez klarek » 30 grudnia 2015, o 20:40

Ja dzisiaj kończę Atak Tytanów. I nadal jestem pod wrażeniem. Bardzo mi się podoba.
Natomiast zła jestem bo oglądając arty zaspojlerowałam sobie chyba najważniejsze rzeczy. Kurcze, nie spodziewałam się i na dodatek nie wiem czy mi się to podoba czy nie :]

Post przez LiaMort » 30 grudnia 2015, o 20:42

Kuroshitsuji mam zamiar kiedyś obejrzeć..xD :P jakoś mi z tym nie po drodze.. .;P
RM 

Post przez kejti » 6 stycznia 2016, o 12:26

Polecam także Akame ga kill - o zabójcach, świetne!

.
.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!