Ach <3<3<3<3<3<3 nie moge zlapac tchu.... skończyłam jak się domyślacie
The Harmonium in My Memory K-1999Nom to jest do tej pory najlepsze Movie jakie oglądnęłam... bije nawet boskie
An Affair to była taka euforia ze chcialam płakać ze szczęścia ze oglądam tak cudowna historie... Jest tam masa elementów które cenie w romansie... uwaga akcja toczy się w 1963, 10 lata po wojnie domowej.... w prowincjonalnej szkole.... już łapiecie klimat ? Mój mąż przyjeżdża do szkoły na prowincji by uczyć.... spotka tam oczywiście dwie kobiety o 4 lata starsza 25-letnia nauczycielkę Eun Hee i jedna ze swoich uczennic 17 letnia Hong Yun.... widzicie ze będzie trójkat... ale nie wszystko pójdzie po takiej lini jak się wam wydaje... to Slice of Life... widzimy codzienne życie HY i mieszkańców wioski... ten film jednak lśni nie z powodu mojego męża ale genialnej
Jeon Do Yeon wtedy już 26 letnia wcieliła się w postać 17 letniej dziewczyny wchodzącej w dorosłość.... HY ma oczywiście crash na moim mężu.... ale dla mnie magia filmu jest obudzenie się niej kobiecości.... HY nie potrafi nazwać swoich uczuć.... ani pierwszej miłości ani zazdrości o nauczycielkę... jest niesamowicie skryta i nieśmiała... będąc dziewczynka w relacjach z mieszkańcami albo w szkole przy nim nie jest w stanie wypowiedzieć słowa... nawet nie potrafi mu spojrzeć w oczy.... by tak oddać taka nieśmiała nieświadoma postać trzeba być wielka aktorka.... potrafi cieszyć się z nieistotnych gestów.... analizować jakiekolwiek zachowanie które interpretuje w ten typowy dla zakochanej osoby sposób... dodatkowo fajnym efektem jest jej dziennik w którym pisze dokładnie sytuacje starając się znaleść jej uzasadnienie.... poszukuje i chce zrozumieć swoje uczucia... mimo ze nie ma confessu typowego.... jednak ona wie ze ten dziennik będzie przez niego czytany... i mimo tego bez ogródek ze szczerością wyznaje w nim wszystkie swoje odczucia i przemyślenia... więc obok sytuacji rodzinnych poznajemy jeszcze z tego dziennika jej uczucia i osobowość... jest to jedno z najlepszych psychologicznie obrazów ukazujących pierwsza niewinna miłość i przeobrażenie się z dziewczyny w kobietę... jeśli szukałam formatu Takako w Korei być może Do Yeon mogła by się o ta pozycje ubiegać... ten film to oczywiście nie tylko HY.... i mój mąż i Eun Hee zagrali tez świetne role... Eun Hee najbardziej doświadczona i znana z tej trójki fajnie dala właśnie tej dwójce pole do popisu.... to trochę jak paradoks ale do tego tez trzeba być klasowa aktorka... trzeba potrafić usunąć się w cień ... mój mąż wcielił się w postać nauczyciela z pasja by zmieniać świat... jest przyciągany przez swoją starsza koleżankę (bez jej udzialu) dzieląc z nią swoją muzyczna pasje ale również zauważa z tłumu HY .... dodatkowo mamy Koreę zaraz po wojnie na prowincji z miernym poziomem edukacji.... klasy które maja uczniów o bardzo dużym przedziale wiekowym włączając matki z dziećmi... kończących edukacje bez możliwości zmiany trybu życia... Powiem wam szczerze ze sama się zastanawiam jak było to możliwe pokazać tak dużo w formacie filmowym...
Tutaj macie klimat wielkości Do Yeon
1:02:00chce więcej tego klimatu wiec wybaczcie trochę popodruzujemy... najpierw biorę was na wyspy 8 lat później
A Gentle Breeze in the Village J-2007 by następnie wrócić na mainland.... tak dobrze widzicie ... Chiny zrobiły taka sama równoległa produkcje...
The Road Home C-1999 Nie jestem sobie w stanie wyobrazic by ktoś to mógł zrobić lepiej ale wkrótce się przekonamy....