Teraz jest 22 listopada 2024, o 00:19

Obejrzeć? Tak!

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 maja 2018, o 17:55

Liberty napisał(a):Obejrzałam Deadpool 2 i podobało mi się, ale to jednak film nie dla wszystkich ;)

Bo?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 1 czerwca 2018, o 22:29

Nie dla wszystkich. Podpisuję się :)
Ja w ramach jednego z punktów obchodów Dnia Dziecka zabrałam dzisiaj dzieciaki do kina na Deadpoola 2. Oni zakochani, ale to w sumie wiadomo było, a jak chyba jeszcze bardziej, bo za diabla nie spodziewałam się, że do tego filmu można tak wiele JESZCZE włożyć :)

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 14 czerwca 2018, o 03:21

Właśnie przeszukałam kilka stron tego wątku i kilka wątku kinowego w poszukiwaniu mojej własnej opinii o filmie "Jurassic World" i nie znalazłam. Nie mam pojęcia, gdzie to upchnęłam.
No trudno, w takim razie nie dowiem się, co napisałam o części czwartej.

Obejrzałam przed chwilą piątą część cyklu dinozaurowego, czyli "Jurassic World: Upadłe królestwo".
Film mi się podobał, ale nie tak jak część poprzednia, która nadal pozostaje dla mnie najlepsza. Porównując bardzo ogólnie, film powiela splot akcji części drugiej. Ktoś chce ukraść zwierzęta dla swoich własnych niecnych celów.
Film był dla mnie przerażający, nadal jeszcze jestem nastraszona. Ale to nie dinozaury tak mnie przerażały, lecz ludzie.
Dinozaury są z filmu na film coraz bardziej kochane, a ludzie coraz bardziej źli.
Chris Pratt jest niesamowitym ciasteczkiem. Trzymam kciuki, żeby wygrał The Sexiest Men Alive.
Obrazek

Post przez Janka » 16 czerwca 2018, o 23:56

Obejrzałam wczoraj "Zwierzogród". Niesamowicie mi się podobał.
Lubię kryminały, a jeszcze bardziej komedie kryminalne, więc był dla mnie idealny.
Wreszcie przydała mi się dobra znajomość książek z tego gatunku, bo dzięki niej w trakcie filmu zgadłam, dlaczego drapieżniki świrowały, kto stał za całą intrygą oraz przewidziałam trick z jagodami. Normalnie poczułam się wczoraj prawie tak mądra jak dzieci.
Film muszę koniecznie obejrzeć kiedyś jeszcze raz, bo był tego warty. Podobnie jak w "Lego Movie", są tam wbudowane przeróżne drobiazgi, cytaty z innych filmów i inne szczególiki, których przy jednokrotnym obejrzeniu nawet nie miałabym szansy wyłapać.
Obrazek

Post przez Janka » 24 czerwca 2018, o 17:52

Dziś obejrzałam dwa i pół filmu, zaraz będą pełne trzy.

"Zacznijmy od nowa" ("Begin Again" z 2013):
Mark Ruffalo fajnie grał osobę pijaną, tylko za szybko wytrzeźwiał. Keira Knightley udawała, że umie śpiewać.
Film miły, ale nic specjalnego. Taka jednorazóweczka.

"I że cię nie opuszczę" ("The Vow" z 2011):
Channing Tatum i Rachel McAdams byli piękną parą.
Film jest oparty na faktach. W prawdziwym życiu wszystko dobrze się skończyło i w filmie też.
Podobały mi się i emocje, i ogólnie ta trochę smutna historia, która niekoniecznie musiała mieć dobre zakończenie.

"Love, Rosie" ("Love, Rosie" z 2014):
Film na podstawie powieści Cecelii Ahern. Mam kilka jej książek, ale się ich boję, bo Irlandki niczego nie upiększają i walą prosto z mostu wszelkimi nieszczęściami.
Film "Love, Rosie" nie zrobił mi nic złego, ale nie do końca mogę się nadziwić, że ludziom się tak chce robić sobie samemu na złość. Kogoś innego kochają, z kimś innym spędzają czas, z kimś innym się chajtają. Ukrywają swoje uczucia, nie mają pojęcia co robią i dlaczego, idą na łatwiznę albo na żywioł, krzywdzą siebie i innych. A wszystko kompletnie bez sensu.
Film się skończy za pięć minut, podobno ma się skończyć szczęśliwie, na razie tego nie widać, ale czekam. O dobra, jest OK, wrócili do siebie na końcu.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 czerwca 2018, o 22:33

Love,Rosie nie oglądałam,ale czytałam polecankowo.Bardzo mi się podobało.
Zwierzogród widziałam,ale obejrzę pewnie jeszcze raz,na pewno watro.Zreszta mam na płycie,to nie problem.
Deadpoole 2 jeszcze nie widziałam,choć mam zamiar.Po obejrzeniu jedynki wiem,że to nie jest film dla wszystkich,jest specyficzny,fakt,ale mnie czasami potrzebne jest obejrzenie bohatera totalnie od czapy,więc myslę,że mi podpasuje.Nie jest to może film do powtórki,ale jednorazowe ogladanie krzywdy mi nie zrobi
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 29 czerwca 2018, o 19:30

Puściłam sobie tę nową wersję "Markizy Angeliki". Ale jest porażkowy ten film :zalamka: Z książką to ma tylko imiona bohaterów wspólne i w sumie niewiele więcej. No i biedny Joffrey, który ma tu koło 70. :disgust: Gdyby chcieli zekranizować wszystkie książki, to w ostatnich częściach miałby koło setki :facepalm: Ale trzeba powiedzieć że jest całkiem fajny :hihi: No i Filip w tej wersji jest do schrupania :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Post przez Janka » 30 czerwca 2018, o 10:56

Kim jest Filip?

W gębokim dzieciństwie bardzo mocno zakochana byłam w Robercie Hosseinie, grającym Jeoffrey'a. Natomiast gdy wszystkie pięć filmów obejrzałam kilka lat temu, to bardziej urodą do gustu przypadł mi Giuliano Gemma, grający rolę Nicolasa.

Nową wersję Andżeliki nagrałam na DVD, ale jeszcze nie oglądałam.
Obrazek

Post przez Karina32 » 30 czerwca 2018, o 11:37

Filip to kuzyn Angeliki. W książce i w pierwotnej wersji nie jest zbyt sympatyczny. Natomiast w tej jest prawie do rany przyłóż i właściwie pomaga Angelice i Joffreyowi :facepalm:
Ja tam nadal uwielbiam Hosseina :hihi: Pomimo tego że charakteryzację ma okropną.

Post przez Janka » 30 czerwca 2018, o 12:28

Zupełnie nie pamiętam takiej postaci. Zwrócę na niego uwagę przy oglądaniu nowej wersji.
Obrazek

Post przez Karina32 » 30 czerwca 2018, o 12:51

Może tak będzie łatwiej- Filip to drugi mąż Angeliki, ten którego poślubiła żeby wrócić na dwór królewski.

Post przez Janka » 30 czerwca 2018, o 21:43

Dziękuję bardzo.
Zguglowałam sobie obu aktorów. Obaj fajni.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 czerwca 2018, o 22:27

Netflix to wiedzę, że następcą Hallmarka się staje :D
i nieźle mu idzie w dziedzinie romansowej:

po posusze obejrzałam Set It Up - ładne, miłe, sensowne nawet, bardzo dobrze dograny scenariusz (i ładne malutkie 3-planowe postacie), a 2-planowo mocne role Lucy Liu i Taye'a Diggsa :P

A 1-planowy watek to asystenci wpadający na szczwany plan: zeswatać zbyt pracoholizujących szefów, bo już im na głowy włażą (i niech się sobą trochę poza biurem zajmą).
Niby banał, ale sympatyczny z takimi przeciętniakami niby urodowo na pierwszym planie (za gwiazdy tu robią Lucy i Taye :P

Zwierzogórd / Zootopia zawsze :P
Deadpool 2 jeszcze przede mną.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Janka » 8 lipca 2018, o 00:50

Obejrzałam "Co wiecie o swoich dziadkach?" (czyli "Daddy’s Home 2").
Średnie było, o wiele gorsze od części pierwszej. Humor był wymuszony, a problemy bohaterów w zasadzie niedorzeczne.
Na końcu zaczęło robić się lepiej, nawet się trochę pośmiałam, ale w sumie uważam, że film jest słaby i był robiony na siłę.
Bardzo mi szkoda, że zmarnowano potencjał wspaniałych aktorów, których nazbierano bardzo dużo.
Obrazek

Post przez Janka » 21 lipca 2018, o 17:28

Obejrzałam film "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri".
Frances McDormand pięknie grała. Zresztą Sam Rockwell także. On mnie strasznie męczył swoim zachowaniem. Był koszmarny. Gdyby był w życiu taki jak w filmie, to nie znalazłby ani pracy, ani rodziny, ani przyjaciół.
Film był strasznie smutny z powodu tematyki, którą poruszał.
Małomiasteczkowa mentalność amerykańska miała bardzo dużo wspólnego z tym, co od wielu lat się dzieje w Polsce. Po przestępstwach dla ofiar i ich rodzin "najlepiej jest" jeśli całkiem znikną z miasta, bo swoją obecnością tylko psują humor innym mieszkańcom. Gwałcicielom można wybaczyć i zasądzić minimalnie niską karę, ale ofierze się nie wybacza.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 21 lipca 2018, o 19:02

Ja jestem chyba po setnym obejrzeniu ''Miłość, szmaragd i krokodyl''. :bigeyes:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 25 lipca 2018, o 21:14

Oglądam właśnie "Jurassic World" po raz siedemdziesiąty siódmy (szacunkowo) i znowu bezskutecznie próbuję się dowiedzieć, jak miał na imię czwarty welociraptorek. Były Blue, Charlie i Delta, czyli ostatni powinien mieć imionko na E, niestety nie mam pojęcia, gdzie mogę znaleźć tę informację, bo w filmie jej nigdzie nie ma.

Edit:
Znalazłam. Ma na imię Echo. Pod koniec filmu Owen przedstawia zwierzaki siostrzeńcom Claire i wtedy padają wreszcie wszystkie imiona.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 30 lipca 2018, o 13:31

Janko a czy oglądałaś film Prehysteria? https://www.filmweb.pl/film/Prehysteria ... 993-250882
z Twoim uwielbieniem dla dinozaurów mógłby Cię zachwycić ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Janka » 30 lipca 2018, o 15:01

Sol, ślicznie dziękuję za informację, nigdy o nim nie słyszałam. Spróbuję jakoś go znaleźć.

Wczoraj wieczorem znowu obejrzałam "Jurassic World", tym razem poświęciłam filmowi całkowitą uwagę i niczego nie robiłam w tym samym czasie, co dało mi w efekcie odkrycie kilku drobiazgów, które dotąd za każdym razem przegapiałam.

Mój F. nie lubi tego filmu, bo często po obejrzeniu, potem go tresuję jak Owen swoje raptorki. Tylko mu na razie nie rzucam mrożonych szczurów do pyska. Z tym że, jak jeszcze kilka razy obejrzę film, to może i to zacznę robić.
Obrazek

Post przez Janka » 31 lipca 2018, o 16:05

Ostatnio oglądam dużo filmów i coraz bardziej mnie to wciąga.

Obejrzałam film "Wieczór kawalerski" z 1984 roku, z Tomem Hanksem.
Takie sobie głupotki. Momentami śmieszne, momentami mniej.
Przeczytałam w internecie, że jest w filmie kultowa scena, w której osioł (żywy osioł, takie zwierzę) na imprezie nawpierniczał się narkotyków i zdechł. Obejrzałam, ale nie wiem, co ma w niej być kultowego. Chyba nie zrozumiałam humoru.
Mnie się o wiele bardziej podobała scena w kinie. Tom Hanks musiał odbić swoją narzeczoną porwaną przez jej poprzedniego chłopaka.

Znalazłam na YouTube film w wersji angielskiej:
https://www.youtube.com/watch?v=ZnbIqQUBQ5Q&list=PLX5cHXjrdUlscR4q59XH4VfCccElTUNdO
Kino jest od 1:20:15, a osioł od 1:08:05.

Obejrzałam film głównie dlatego, że wszedł już do klasyki filmowej i jest cytowany w innych filmach, więc nie wypadało go nie znać.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: .brak.

Post przez emily temple » 19 sierpnia 2018, o 18:42

Skonczyłam film to all the boys i've loved before

urocze :bigeyes: :adore:
Obrazek

Perhaps I became a magic user so I can touch his heart

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 21 sierpnia 2018, o 20:04

Mam na liście - mam nadzieję, że będzie równie fajne jak z Love, Simon oraz Set It Up ;)
Bo zwiastun uroczy był faktycznie :D
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Dorotka » 7 września 2018, o 18:08

Właśnie skończyłam oglądać "Nowe przygody Kopciuszka" na Canal+. Ło matko i córko co oni zrobili z tą bajką. :rotfl: :rotfl: :rotfl: Dawno się tak nie uśmiałam.

https://www.canalplus.pl/film/wideo_w/2 ... kopciuszka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Karina32 » 7 września 2018, o 18:12

Ło mamo, niezły trailer. Aż szkoda że nie mam canal+.

Post przez Dorotka » 7 września 2018, o 22:36

Na cda jest.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!