Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:16

Filmowy zestaw na Walentynki: co polecamy, do czego wracamy

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Filmowy zestaw na Walentynki: co polecamy, do czego wracamy

Post przez Lucy » 14 lutego 2021, o 01:12

Na Walentynkowe uniesienia
- wrzuć filmiki do patrzenia,
a gdy cię nadejdzie czar wspomnień z "młodości",
podziel się z nami chwilami radości.

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 14 lutego 2021, o 11:50

Zdecydowanie numer 1 to Nigdy w życiu! :bigeyes:
Obrazek

drugie co lubię (ale tylko ze względu na starszych bohaterów, momenty młodzieżowe takie sobie) Jeszcze raz

warte uwagi (mam słabość do Adamczyka) to NIE KŁAM, KOCHANIE i ostatnie co pamiętam to P.S. Kocham Cie i chociaż jest tam HEA to oglądałam tylko raz w życiu i boję się oglądać bo potem przez tydzień ryczałam i mnie serce bolało aczkolwiek piękna historia, tak samo jak Titanic. Widziałam jeszcze parę filmów typu Brzydka prawda czy Sposób na teściową i także mogę polecić ;)

To wszystko oglądałam lata temu, niestety nie przepadam za komediami romantycznymi, co jest śmieszne bo lubię czytać romanse.

Czy polecacie coś od Nory Roberts z HEA ale nie płaczliwe (śmierć itp)?

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 lutego 2021, o 13:14

Ja uwielbiam komedie romantyczne i gdybym miała podać ulubione, to z pięćdziesiąt by się znalazło, jak nie więcej. :P Dlatego postanowiłam wymienić trzy, które polecam na wieczór we dwoje i nie tylko. :-D Są świetnie zrealizowane, bawią i bohaterowie kapitalnie dobrani.

''Sześć dni, siedem nocy''

Obrazek

''Kocha, lubi, szanuje''

Obrazek

Inna kobieta

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez kejti » 14 lutego 2021, o 15:37

nie znam tych twoich :mysli:

właśnie jeszcze Dirty Dancing!! :bigeyes:

.
.

Post przez Dorotka » 14 lutego 2021, o 16:15

Walentynkowo chętnie zobaczyłabym:
- "Między ustami, a brzegiem pucharu",
- "Dirty Dancing",
- "Wybacz, ale będę ci mówiła skarbie",
- "Wybacz, ale chcę się z tobą ożenić",
- "Duma i uprzedzenie" - z Keirą Knightley jako Elizabeth Bennet,
- "Zaczarowana" - bajkowa komedia romantyczna o księżniczce Giselle, którą zła królowa Narissa wrzuca podstępem do magicznej studni i przenosi z baśniowej Andalasii do Nowego Jorku, gdzie Giselle poznaje przystojnego Roberta i jego uroczą córeczkę.
- "Prosto w serce" – amerykańska komedia romantyczna z 2007 roku w reżyserii Marca Lawrence’a z Hugh Grantem i Drew Barrymore w rolach głównych;
- "Smarkula" - polski film z roku 1963 w reżyserii Leonarda Buczkowskiego na podstawie powieści Znajda Romana Niewiarowicza, który opowiada o tym, jak nastolatka Krysia Kowalska [w tej roli Anna Prucnal] trafia pod opiekę dwóch przyjaciół: doktora Bogdana Lewandowskiego [Czesław Wołłejko] i zabawnego taksówkarza Floriana [Bronisław Pawlik] i zakochuje się w tym pierwszym, choć jest on od niej dużo starszy. Piękna i romantyczna historia, a na dodatek zabawna.
- "Piętro wyżej" - polska komedia filmowa z 1937 roku z Eugeniuszem Bodo i Heleną Grossówną w rolach głównych. Jest to komedia pomyłek z wieloma komicznymi sytuacjami i , która zasłynęła z takich szlagierów jak: „Seksapil – to nasza broń kobieca”, „Umówiłem się z nią na dziewiątą”, „Dziś ta, jutro tamta” w wykonaniu Eugeniusza Bodo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 14 lutego 2021, o 19:47

Ja mam straszny sentyment do "50 pierwszych randek". Oglądałam to gdy byłam w bardzo wysokiej ciąży i na końcu się poryczałam tak strasznie - a to przeciez komedia romantyczna była.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 lutego 2021, o 20:35

A ja przeglądam z poprzedniego roku tytuły, które by mi na listę mogły się wciągnąć, i na razie tylko mroczna lekko komedia z dużą ilością słońca - przedstawicielka fali zastępującej produkcje z Sandlerem ;) skoro kolega idzie w poważniejsze role ostatnio :lol:

Dzień świstaka w Palm Springs.

Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Liberty » 14 lutego 2021, o 20:51

- Pragnienie miłości Wong Kar Wai
- Ostatni Mohikanin
- Eternal Summer
- Kształt wody
- Casablanca
- Dziwne losy Jane Eyre z Joan Fontaine
- Rozważna i romantyczna

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 14 lutego 2021, o 21:00

"Sabrina" z Harrisonem Fordem i Julią Ormond. https://www.filmweb.pl/film/Sabrina-1995-9317

"Słodki listopad" z Keanu Reevesem i Charlize Theron https://www.filmweb.pl/film/S%C5%82odki ... 9913/descs

"Spacer w chmurach" Również z Keanu https://www.filmweb.pl/film/Spacer+w+chmurach-1995-9680

"Kate i Leopold" z Meg Ryan i Hugh Jackmanem https://www.filmweb.pl/film/Kate+i+Leopold-2001-31888

"Pamiętnik" https://www.filmweb.pl/film/Pami%C4%99tnik-2004-38887

To tak kilka propozycji na szybko.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 14 lutego 2021, o 22:13

„Sabrina” kiedyś bardzo mi się podobała i chyba przez to lubię historie z tym motywem.
I ta scena z kieliszkami :evillaugh:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 14 lutego 2021, o 22:37

O tak, scena z kieliszkami jest fajna, zresztą jak cały film.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 15 lutego 2021, o 00:32

Lucy napisał(a):Ja uwielbiam komedie romantyczne i gdybym miała podać ulubione, to z pięćdziesiąt by się znalazło, jak nie więcej. :P

Mam tak samo. Nie wiem, czy zmieściłabym się w pięćdziesięciu.

Z polskich filmów moim ulubionym jest aktualnie "Planeta singli".
A z dużo starszych "Panienka z okienka".
Obrazek

Post przez kejti » 14 sierpnia 2021, o 21:51

Obejrzałam Planeta singli, planowałam od lat, bardzo udany film, wzruszyłam się i uśmiałam :hihi:

.
.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 sierpnia 2021, o 21:57

Uwielbiam!
Pierwsza część najlepsza, druga... Trochę za mocna reklama Princessy, a trójka znów ma coś w sobie. Ale 1 naj :lovju:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 14 sierpnia 2021, o 22:13

No, jak na polską komedię, produkcji TVN, z Karolakiem w tle, to też uważam ją za zaskakująco bardzo dobrą.
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Post przez Fringilla » 14 sierpnia 2021, o 22:42

W kontekście powyższym - tak.

Ale jest tam wiele rzeczy mnie przerażających... od wizji metod nauczania młodej nauczycielki po zarżnięcie Dni, których nie znamy. Przy tej scenie wychodzę z pokoju i zatykam uszy.
To wciąż opowieść o Polsce, gdzie wszyscy na siebie non stop wrzeszczą, fukają, pomrukują, komunikują się za pomocą "ale ty niczego nie rozumiesz" vel "źle to interpretujesz" i ma to być śmieszne a jest tak cholernie smutne...

A winno być przynajmniej uroczo tragiczne jak moja ulubiona scena
"- Potrzebujesz lekarza?
- Barmana..."
Bo Kontekst ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 14 sierpnia 2021, o 22:53

dwójkę i trójkę obejrzę, zobaczymy :hyhy:

ten Karolak ma coś w sobie :shades:

mnie się podobał nawet ten remix :hihi: no i uwielbiam tą piosenkę

.
.

Post przez Fringilla » 14 sierpnia 2021, o 23:07

Śpiewające Dzieci w większości wypadków wywołują u mnie cringe totalny. To delikatna materia.

Serio, tak jak całość filmowa jest znośna i przynajmniej zachęca do dyskusji na temat komedii romantycznej w polskim wykonaniu (bo jest realizatorsko dopięta i widać dobry koncept) tak scena na scenie jest po prostu nieznośna, krzywdzi dzieci pod względem estetyki i czuję się w obowiązku zawsze to podkreślać w klimacie Kartaginę Trzeba Zburzyć ;)
Uf.
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 15 sierpnia 2021, o 01:00

kejti napisał(a):Obejrzałam Planeta singli, planowałam od lat, bardzo udany film, wzruszyłam się i uśmiałam :hihi:

Oglądałam to w kinie. Bardzo dobre. I widziałam już raz czy dwa w TV ale dwójki i trojki jeszcze nie oglądałam. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 sierpnia 2021, o 21:06

Planeta singli,Testosteron(mam słabość do tego filmu),Uwierz w ducha,Dirty dancing,kate i Leopold,Titanic,Przeminęło z wiatrem chętnie bym to oglądała w Walentynki.Ze starszych polskich sporo z cyklu W starym kinie,to jednak były perełkii Między ustami a brzegiem pucharu.
Jakośtak sporo z wymienionych przeze mnie filmów nie ma HEA,ale i tak kojarza mi sie walentynkowo
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 16 sierpnia 2021, o 17:58

Ja od Testosteronu wolę Lejdis. :evillaugh:
Ale to nie walentynkowy wajb chyba.
It's never too late - never too late to start over, never too late to be happy. - Jane Fonda

We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets. - Marilyn Monroe

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 28 sierpnia 2021, o 00:12

ja z kolei Lejdis nie lubię,drażni mnie zachowanie bohaterek
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez kejti » 28 sierpnia 2021, o 08:04

byłam w kinie na Testosteron, dobrze się bawiłam :smile:

.
.

Post przez Fringilla » 11 lutego 2022, o 19:05

Ogłoszono nominacje do Oscarów, co mi przypomniało, co ciekawego wpadło romansowo w ciągu ostatniego roku...
Ale to inna opowieść.

Przeglądam, co proponuje się w lutym walentynkowo (oprócz np Uncharted dla fanek odtwórców ról głównych :shades:

No więc: Wyjdź za mnie, bo Jennifer Lopez i Owen Wilson (no mam do nich słabość):

Ja dam szansę Psu

w oczekiwaniu na dzieło z Sandrą i Channigiem plus Radcliffem i Pittem :hyhy:

Ponadto oscarowe Belfast - to serio warto obejrzeć... niekoniecznie w kinie, ale ;)
Znowu Branagh ale kogo tam nie ma... Jest choćby Caitriona Balfe z Obcej :D i Jamie Dornan (Mr Grey... uf, ale... nie jest źle...).

No i klasyka z miłością w centrum opowieści... Hercules Poirot ponownie w wykonaniu Branagha

PS a ja walentynkowo dla miłośniczek mlm polecam The Thing About Harry ^_^
warto porównać z produkcjami azjatyckimi...
https://www.filmweb.pl/film/The+Thing+A ... 020-847754
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 11 lutego 2022, o 20:49

Obejrzę Śmierć na Nilu i Zaginione miasto z Bullock którą bardzo lubię :P

Z nią chcę powtórzyć Dom nad jeziorem :bigeyes: na Walentynki dla mnie nie ma lepszego nooo chyba ,że Miss Agent :hihi:

Na walentynki cudny film jest jeszcze Jak w niebie z Reese Witherspoon i Markiem Ruffalo :adore:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Następna strona

Powrót do Oglądamy!