Kawka napisał(a):Ostatnio mam fazę na oglądanie kina przedwojennego. ostatnio "Znachora" z 1937 r. obejrzałam. Uwilbiam wersję z 1981 ale ta przedwojenna ma swój klimat.
Kawka napisał(a):Ostatnio mam fazę na oglądanie kina przedwojennego. ostatnio "Znachora" z 1937 r. obejrzałam. Uwilbiam wersję z 1981 ale ta przedwojenna ma swój klimat.

Wincenty Poziomka to niespełniony artysta, który prowadząc szkołę rewiowo-filmową z trudem zarabia na życie, utrzymuje się z pisania kucharkom listów miłosnych. Jego życie ma odmienić się, gdy pewnego dnia dostaje w spadku połowę sklepu spożywczego. Planuje aktorską karierę, zakochuje się w pięknej Helenie, co jednak okazuje się być dopiero początkiem jego problemów… Czy Wincenty Poziomka doczeka się szczęśliwego zakończenia swojej historii?
Oparty na znanej na całym świecie bestsellerowej powieści Richarda Osmana film opowiada o czworgu pełnych wigoru emerytów - Elizabeth (Helen Mirren), Ronie (Pierce Brosnan), Ibrahimie (Ben Kingsley) i Joyce (Celia Imrie) - którzy dla rozrywki rozwiązują niewyjaśnione sprawy morderstw. Kiedy w ich otoczeniu dochodzi do zagadkowego zgonu, ich śledztwo przybiera ekscytujący obrót - okazuje się bowiem, że teraz mają do czynienia z prawdziwym przestępstwem.
kejti napisał(a):obejrzałam wczoraj "Czwartkowy klub książki" i nieźle się bawiłam
Oparty na znanej na całym świecie bestsellerowej powieści Richarda Osmana film opowiada o czworgu pełnych wigoru emerytów - Elizabeth (Helen Mirren), Ronie (Pierce Brosnan), Ibrahimie (Ben Kingsley) i Joyce (Celia Imrie) - którzy dla rozrywki rozwiązują niewyjaśnione sprawy morderstw. Kiedy w ich otoczeniu dochodzi do zagadkowego zgonu, ich śledztwo przybiera ekscytujący obrót - okazuje się bowiem, że teraz mają do czynienia z prawdziwym przestępstwem.

ale zarazem teraz chyba film szerzej rozpoznawany to Wyznania
a szkoda, to był taki super okres azjatyckiego kina (no dobra, przemawia trochę nostalgia, ale mimo wszystko... po 2005 roku mamy specyficzny przeskok/zmianę estetyczną/generacyjną).
Bea i Ben wyglądają na idealną parę, ale po niesamowitej pierwszej randce wydarza się coś, co sprawia, że ich ognista atrakcja staje się lodowato zimna - aż do momentu, gdy niespodziewanie spotykają się na weselu w Australii. Robią więc to, co zrobiłoby dwoje dorosłych - udają, że są parą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość