Teraz jest 20 kwietnia 2025, o 21:37

Anime i mangi

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 22 marca 2025, o 09:52

no właśnie ja zostawiłam i nie mogę się jakoś zabrać przez ta bohaterkę kluchę :facepalm: teraz będzie udawać jaka to silna jest

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 22 marca 2025, o 13:13

Ja od anime też ostatecznie odpadłam (ale z nieco innych powodów niż brak sympatii do Miyo), ale za to z mangą jestem prawie na bieżąco. W sensie najnowszy wydany w Polsce tom jest już na mojej półce, ale jeszcze się za niego nie zabrałam. Ale pomimo tego, że bardzo lubię i Miyo i Kiyokę, to, standardowo jak to ze mną bywa, chyba wolałabym śledzić historię Hazuki (starszej siostry Kiyoki) oraz jej byłego męża. Wiem, że w obecnej wersji ta dwójka pewnie nigdy do siebie nie wróci, ale...jakoś tak chyba bardziej fascynowałaby mnie historia nieco bardziej skomplikowanej relacji z szansą na to, że ewentualnie coś jeszcze kiedyś może tam zaiskrzyć, niż w sumie prosty wątek pierwszej miłości w stylu "ona kocha jego, on kocha ją i siła ich miłości pokona każde zło stojące na drodze ich wspólnego szczęścia" :).

Post przez kejti » 23 marca 2025, o 07:55

a czytałaś kiedyś książki Susan Elizabeth Philips? Ja tak miałam często, że para drugoplanowa mnie bardziej interesowała i wyczekiwałam ich momentów w książce :hihi:

ja mangi nie lubie, nie "widzę" tego i nie mam wyobraźni, z manhwa trochę lepiej bo kolory ale i tak u mnie zostaje tylko anime - chociaż tutaj to już głównie nowości bo nie ma nic ciekawego

.
.

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 23 marca 2025, o 11:47

kejti napisał(a):a czytałaś kiedyś książki Susan Elizabeth Philips?

Prawdę mówiąc...nie pamiętam. Serio, ja tak łatwo zapominam przeczytane książki, że to jest aż wręcz trochę przerażające. Szczególnie, że kiedyś miałam naprawdę duży przerób, bo korzystałam z usług naprawdę dobrze zaopatrzonej romansowo biblioteki :).

Ale bez względu na to, czy miałam w swoim życiu okazję sięgnąć po książki SEP, czy nie, to ja ogólnie bardzo często mam tak, że dużo bardziej jaram się historiami pobocznymi, niż główną linią fabularną. Ot, taki typ czytelnika/widza :).

Post przez kejti » 23 marca 2025, o 19:00

to mam plan na kolejną polecankę dla Ciebie :hihi:

wracając do anime, polecam Solo Leveling, został ostatni odcinek drugiego sezonu, zaczęłam czytać manhwa bo nie wytrzymam oczekiwania roku czy dwóch na kolejny sezon :hihi: meeega walki :heat:

.
.

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 24 marca 2025, o 00:00

Ja mam problem z anime ostatnio, w ogóle z serialami in general, nic mnie nie wciąga. To „My Happy Marriage” jakimś cudem tak, bo mi się ten ML podobał (Kyoka?). A tak to nic mnie nie wciąga ;(

Post przez kejti » 29 marca 2025, o 09:27

znam ten ból, gdyby nie "Solo leveling" to już w ogóle kiepsko, obejrzę jeden odcinek i porzucam :ermm:

edit:

chociaż to wciągnęło po pierwszym odcinku -> Kusuriya no Hitorigoto

https://myanimelist.net/anime/54492/Kus ... Hitorigoto

.
.

Ulubiona autorka/autor: SEP Garwood Sandemo Lindsey Maas

Post przez Hobbitka » 30 marca 2025, o 21:00

Śmignęło mi gdzieś na platformie N, że niedawno bodajże dodane. :czyta2:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 marca 2025, o 22:02

Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 31 marca 2025, o 07:19

To drugi sezon i w tym anime romansu na bakier, ona dużo rozmyśla XD długo się wzbraniałam ale jest zabawnie i ciekawie. Naprawdę polecam!

.
.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 kwietnia 2025, o 07:36

Za to lubię ten podgatunek, ale rzadko mam nastrój niestety (muszę mieć konkretne nastawienie na konkretny rytm fabularny).

Wpadło mi do feedu animowego po prostu, i tak, bez zaskoczeń, że kwestia żaby pojawia się dopiero w sezonie 2. (i tak wczesnie).
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kejti » 6 kwietnia 2025, o 10:35

Wyszły teraz trzy ciekawe anime, tylko jedno chyba nie dam rady ze względu na chiński język, jest tragiczny, już kiedyś próbowałam i po 7 odcinakach odpuściłam... a mowa o Chao Neng Lifang: Chaofan Pian. Druga bardzo obiecująca historia to Kijin Gentoushou gdzie pierwszy odcinek trwa prawie godzinę! i trzecie anime Saikyou no Ousama, Nidome no Jinsei wa Nani wo Suru? o reinkarnacji.

Chao Neng Lifang: Chaofan Pian
Wang Xiaoxiu, przeciętny uczeń szkoły średniej, przypadkowo zdobywa tajemniczy artefakt „Super Cube” pochodzący z wysoko rozwiniętej cywilizacji kosmicznej. Kostka ta obdarza go nadprzyrodzonymi mocami, całkowicie odmieniając jego życie. Sytuacja komplikuje się, gdy Shen Yao, najpopularniejsza dziewczyna w szkole, wyznaje mu miłość, co wywołuje zazdrość Sun Juna – miejscowego chuligana. W obliczu narastających konfliktów Wang Xiaoxiu musi wykorzystać swoje nowe zdolności, by stawić czoła przeciwnościom i odkryć prawdziwą moc tajemniczego artefaktu.

Kijin Gentoushou
Od pokoleń w górskiej wiosce Kadono znajduje się kapliczka i przez każde pokolenie świątynia ta miała Isukihime – kapłankę – a ta dziewica miała swojego opiekuna. W okresie Edo młody mężczyzna o imieniu Jinta chronił miasto i Itukihime. Kiedy w pobliskim lesie konfrontuje się z dziwnym demonem, ten mówi mu, że w odległej przyszłości Bóg Demon będzie zagrażał wszystkim ludziom i twierdzi, że dojście do władzy Boga Demonów ma miejsce właśnie w tym czasie i miejscu, we wsi Kadono. Tak zaczyna się trwająca stulecia podróż człowieka skażonego przez demony, polującego w czasie, by szukać sprawiedliwości za to, co utracił i znaleźć powód, by dalej walczyć.

Saikyou no Ousama, Nidome no Jinsei wa Nani wo Suru?
Król Grey jest niezwykłym władcą, którego panowanie obfituje w sukcesy i bogactwa, lecz... nic z tego nie jest w stanie ukoić jego samotności i wewnętrznej pustki. Jego czas na tronie niespodziewanie dobiega końca, a on odradza się jako Arthur Leywin – niemowlę w świecie pełnym magii i potworów. Obdarzony wspomnieniami z poprzedniego życia i pragnieniem ochrony nowo odnalezionego ciepła, Art rozpoczyna swoją podróż, by znów stać się potężnym wojownikiem.

Trenuje szermierkę, kształtuje rdzeń many, studiuje magię – wszystko po to, by stać się jak najsilniejszym! Ale czy to wystarczy, by stawić czoła niebezpiecznym siłom zagrażającym jego szansie na drugie życie...?

.
.

Poprzednia strona

Powrót do Oglądamy!