Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:57

Fajerwerki - Judith McNaught (rewela)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Fajerwerki - Judith McNaught (rewela)

Post przez rewela » 25 maja 2016, o 10:16

FAJERWERKI Judith McNaught to już klasyka (Kurcze! Kto wymyśla te polskie tytuły?? Ten za nic nie pasuje...) Od napisania książki minęło 20 lat, od mojego pierwszego spotkania zaledwie 2. Nie wiem co jest w tej książce, że mnie tak do siebie przyciąga..czytałam ją teraz z piąty raz i cóż rzec, wciąż jest na topie! kocham miłością wielką i niezmienną, za każdym razem coraz bardziej... o! Cole :bigeyes: myślę, że to on, że przez niego! :bigeyes:

W sumie intryga jest dość prosta… a wszystko pięknie opiera się na tej prostocie…
Jest sobie Diana Foster, którą rzucił nic niewart pajac Dan Penworth, i jest sobie Cole Harrison, facet, który jest genialnym finansistą, ale który ma opinię twardego przeciwnika, zimnego mężczyzny i w ogóle - raczej nikt go nie lubi. Cole pilnie musi się ożenić, bo jego jedyny bliski krewny wymusza na nim założenie rodziny, w przeciwnym razie przepisze swoje akcje, notabene, które zdobył dzięki inwestycjom Cole’a, na mniej chlubną gałąź swej rodziny... Calvin, cioteczny wuj wierzy, że tylko dzieci Cole'a mogą zapewnić jemu, Cal'owi nieśmiertelność, a że choruję łatwo mu manipulować ciotecznym siostrzeńcem...
I tak...przypadek..ona i on spotykają się na jednym balu - balu Białej Orchidei, ona stoi samotnie na balkonie i on do niej podchodzi... i mógłby być szok, że podchodzi, ale nic bardziej mylnego, bo Cole znał Dianę, a że minęło jakieś 15 lat od ich ostatniego spotkania, cóż...
…zawsze się bardzo lubili, umieli ze sobą rozmawiać - byli prawdziwymi przyjaciółmi! ba! ona się w nim kochała, on nie miał o tym zielonego pojęcia... I nie miał znaczenia, że Diana była panienką z dobrego domu, a Cole tylko przerzucał siano w stajni przyjaciół rodziny Fosterów.
I jest ten '96 rok poprzedniego stulecia i spotykają się znowu...
Pod wpływem impulsu Cole niecnie zdecyduje się wykorzystać Dianę do swoich planów, bo on potrzebuję żony, a ona mężczyzny, który zmieni jej wizerunek porzuconej kobiety, kobiety, która nie żyje zgodnie z ideałem promowanym swoim nazwiskiem, w swoim piśmie.
I ślub prawie pewny, bo Cole ma niezłego gadanego, a szampan potrafi rozluźnić każdego, o czym Cole ma pewność, więc wlewa w Dianę kieliszek za kieliszkiem ;)

I nic już o treści nie rzeknę, nie ma potrzeby.. :)

co kocham w tej książce?
na początek relacje rodzinne! Diana i jej druga rodzina i, och! wzruszają mnie bardzo..ona i Corey - cudowne siostry, choć nie łączy ich ani kropli krwi... przyszywana matka i dziadkowie i kolejny raz mam przyjemne dreszcze ..
potem to co łączy Dianę i Cole, gdy ona jest nastolatką..taki zalążek tego co będzie się działo za 15 lat..
a jak już w końcu, po latach się zeszli.. cóż...brzuch z wrażenia mnie boli, bo wszystko wydaje mi się takie autentyczne ..WIERZĘ IM! Nic tam nie jest udawane.
Cole :bigeyes:
Spoiler:

Kto jeszcze nie czytał "Fajerwerk" polecam bardzo.. Nie jest to taki typowy romans, mało w nim namiętności, ale relacje między bohaterami...cóż rzecz - to naprawdę robi wrażenie... Diana i Cole - nie można ich nie lubić, bo nie robią nic takiego, co może zdenerwować, wręcz przeciwnie... ;)
Pewnym wstępem do „Fajerwerk” jest krótkie opowiadanie pani McNaught „Zlecenie” wydane u nas w antologii „Dary losu”, które opowiada historię Corey i Spenca :) słodkie to było :) i aż dziwni, że Spence miał żal do Cole'a za ślub z Dianą, skoro sam niezły łobuz był :D
Jednak uczciwie przyznaje, w kwestii „Zlecenia” nie jestem obiektywna, bo mam naprawdę mega sentyment do bohaterów, więc akceptuję to co McNaught wymyśliła z Corey i Spencerem...
Ostatnio edytowano 7 stycznia 2018, o 22:18 przez rewela, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 25 maja 2016, o 15:33

Zgadzam się z każdym słowem. Fajerwerki są wyjątkowe tja
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Post przez rewela » 25 maja 2016, o 22:44

o tak wyjątkowe! :)
ta lekkość.. i te postacie... :) kocham bardzo! :)

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 25 maja 2016, o 23:41

Ja też do tej książki wracam co jakiś czas :-D

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 28 maja 2016, o 19:05

Chyba to jedna z dwóch książek autorki, których jeszcze nie czytałam. Nie wiem dlaczego. Musze nadrobić.

Post przez rewela » 28 maja 2016, o 19:27

ja ze swojej strony bardzo, ale naprawdę bardzo polecam Fajerwerki :) jeśli czytałaś Raj to obie książki cechuje podobne przedstawienie postaci.. Cole jest podobny do Matt'a, a i Diana ma coś z Meredith :) ale chyba jednak bohaterkę Fajerwerk bardziej lubię ;)

jest coś w książkach McNaught, że mimo pewnego niedoszlifowania, ciągnie do niech jak diabli :)
na przykład, ja choć złoszczę się na bohaterów Podwójną miarą czy też Triumf miłości to i tak nie mogę powiedzieć, że były to złe książki, bo każdą przeżywałam bardzo ;)

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 28 maja 2016, o 19:41

Raj znam. Lubię. Ale i tak moja ukochana jest "Doskonałość"

Post przez rewela » 28 maja 2016, o 19:52

o tak pan Benedict :) moja pierwsza McNaught :)
jednak później jak już Raj poznałam to było po zawodach :) ta historia mnie rozbroiła ;) a Matt? stał się ideałem ;)
i Cole to ta sama bajka :P
tak, bo ja jak typowa baba zakochana w romansach, oceniam książkę przez pryzmat pana, który odgrywa rolę pierwszoplanową :hihi:

Powrót do Recenzje romansów współczesnych