Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:41

Rock Hard - Nalini Singh (duzzza22)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Rock Hard - Nalini Singh (duzzza22)

Post przez Duzzz » 14 marca 2015, o 22:55

Obrazek

Rock Hard - Nalini Singh

"Rock Hard" jest to drugi tom cyklu 'Rock Kiss' i główną bohaterkę w związku z tym można spotkać już w pierwszej części cykl "Rock Addiction". Pojawiają się np. rozmowy telefoniczne pomiędzy Charlotte i Molly. Dlatego jeśli ktoś chce czytać dobrze jest jednak zacząć cykl od początku.

No dobrze, ale co z książką, co z historią...

Główni bohaterowie to
Gabriel Bishop - nieziemsko przystojny pracoholik; były gracz rugby, teraz m.in. trener 'młodzików'; szef naszej głównej bohaterki; bogaty; rodzinny, ale i z małą zadrą, biologicznym ojcem; bratanice zwracają się do niego 'wujku Gabe', a Charlotte 'T-Rex' :wink:

Charlotte Baird - zamknięta w sobie, szara myszka; wykonująca obowiązki asystentki pomimo, że to nie jej praca; później jednak asystentka Gabriela; skrzywdzona przez byłego chłopaka, bojąca się ciemności, mająca klaustrofobię; najlepsza przyjaciółka Molly, z którą potrafi codziennie godzinami rozmawiać przez telefon.

Zalążek historii jest już pokazany w części pierwszej, w której główną bohaterką jest Molly. Jednak przez to nastawiłam się na to, że to będzie zabawna, pełna utarczek historia. O dziwo tak nie jest. Jest to historia mająca zabawne momenty, ale pomimo, że na to liczyłam to jednak nie zawiodłam się, że nie było to tak zabawne, śmieszne jak oczekiwałam.

Głównie dlatego, że mamy tu bohaterkę, mocno skrzywdzoną przez swojego byłego chłopaka, który wykorzystał jej naiwność, jej stratę rodziców dla swojej chorej 'przyjemności'. Tak zapomniałam o tym napisać, ale bohaterka traci
Spoiler:
Jest wtedy młodziutka, chodź pełnoletnia, ale jednak naiwna, wstydliwa i zamknięta w sobie. Przez to jest łatwym celem dla takiego doopka jak Richard. Richard to mało powiedziane, że doopek to psychol. A do tego jak się później okazuje
Spoiler:

To jednak oczywiście nie wszystko co się z nią działo. Ma kilka blizn na ciele, które o tym świadczą. W każdym bądź razie Gabriel dostaje przezwisko T-Rex między innymi przez swoje rozmiary. To m.in. tak odstrasza Charlotte.

Pierwsza część jest o początkach znajomości i pracy Charlotte z Gabrielem, druga część (książka podzielona jest na dwie części ;) ) natomiast jest już po ponad dwóch miesiącach odkąd oni ze sobą pracują. Wtedy też Gabriel troszkę zaczyna tracić cierpliwość i zaczyna bardziej flirtować z Charlotte, zresztą otwarcie mówi, że chce z nią iść do łóżka.

Jednak jak to jest przy książka z tego typu problemem, z jakim boryka się Charlotte, nie jest to wszystko takie proste. Nie każdy dotyk potrafi zaakceptować, nie każdy ruch potrafi znieść bez wpadania w panikę. I żeby ktoś nie pomyślał, że ona jest zawsze strachliwa, płocha i szara. Nie, ona przechodzi przeobrażenie. Z każdym dniem i z każdą chwilą im bardziej poznaje Gabriela tym bardziej się otwiera. Powoli przestaje nosić workowate ubrania, które mają wszystko zakrywać i zniekształcać sylwetkę, powoli pokazuje się jej temperament, bo nie raz nie dwa potrafi się Gabrielowi odgryźć, ale potrafi go też jak nikt inny ugłaskać.

Bohater wie, że Charlotte jest dla niego praktycznie od samego początku i to on o nią zabiega. I zabiega. Najpierw tak spokojnie, że bohaterka nawet o tym nie wie :hyhy: I co mi się podobało to to, że nie ma tu tego hmm rozstania. Bohaterka pomimo, że się boi i próbuje odtrącić bohatera, ponosi klęskę. On jest tak zmobilizowany, że nie popuści i dopnie swego, czyli zdobędzie Charlotte ;)

Oczywiście pojawia się w swoim czasie Richard i pomimo tego, nasza bohaterka mężnie stawia czoło sytuacji.
Spoiler:

Książka ma swoje wady jak i zalety, jednak jest to ciekawa historia warta poznania. Dla mnie to takie 4 na 5 na GR :wink: Nie mogę się doczekać co też wymyśli Singh w kolejnej książce z tego cyklu i z kim będziemy mieć przyjemność się spotkać :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 15 marca 2015, o 10:32

Dzięki za pare słów nt.
Mnie sie kojarzy (ponieważ swiat sportowców) z niektórymi fabulami SEP. Ale styl jak rozumiem niepodobny, nie ma chicklitowych klimatów?

Post przez Duzzz » 15 marca 2015, o 16:50

Raczej nie sadzę. Jest troszkę o sporcie, ale nie tak wybijającą się. Ogólnie rodzina Gabriela ma lekkiego bzika na punkcie rugby, jego bracia też grali, a jeden bardziej 'zawodowo' próbuje swoich sił ;)
Spróbuj może Ci się spodoba, tylko zacznij od pierwszej. Druga(to znaczy tom 1,5) jest taka sobie, chodź bohater ciekawy, ale właśnie zbyt skrótowo Singh ją potraktowała :wink:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Liberty » 6 kwietnia 2015, o 09:47

Czytnęłam. I bardzo mi się podobało. Bardziej niż seria o aniołach czy PSI. Bishop to jeden z najfajniejszych bohaterów romansów na jakiego trafiłam. Samiec alfa ale z mózgiem i wrażliwością. Właściwie robi całą książkę :lol:

Post przez Duzzz » 6 kwietnia 2015, o 11:16

Gabe miał świetnie przemyślany plan zdobycia Charlie :hyhy:
Też go lubię :D

Powrót do Recenzje romansów współczesnych