Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:09

Ósmy kolor tęczy - Martyna Senator (Dorotka)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW WSPÓŁCZESNYCH

Ósmy kolor tęczy - Martyna Senator (Dorotka)

Post przez Dorotka » 18 października 2016, o 16:07

„Ósmy kolor tęczy” Martyna Senator

Obrazek

Wydawnictwo: Videograf SA
data wydania 15 lutego 2016
liczba stron 276

„Ósmy kolor tęczy” autorstwa Martyny Senator to przepiękna opowieść o młodej dziewczynie, która kilka lat wcześniej w wypadku samochodowym straciła zarówno matkę, jak i wzrok. Lilka ma osiemnaście lat, jest atrakcyjna, ale zamknięta w sobie i pomimo starań całej rodziny nie chce się otworzyć na świat. Jej życie ogranicza się do czterech ścian rodzinnego domu, siostry, ojca i babci. Z zewnątrz dopuszcza do siebie tylko dwie osoby – przyjaciółkę Patrycję i Mikołaja, z którym może pogadać o wszystkim. I nagle w jej życiu pojawia się ktoś jeszcze, Tomek - kolega jej siostry ze studiów, który ma jej udzielać korepetycji z fizyki, bo przed Lilką matura. Tylko jak wytłumaczyć fizykę komuś, kto nie widzi? Jednak Tomek znajduje na to sposób, a razem z nim drogę do serca dziewczyny, która za jego namową zgadza się wyjść na zewnątrz. Między Tomkiem, a Lilką rodzi się uczucie, ale czy jest szczere? I czym spowodowane? Czy Tomek rzeczywiście trafił do domu Lilki przypadkiem? A może miał w tym jakiś cel?
„Ósmy kolor tęczy” to wzruszająca opowieść o tym, że widzi się nie tylko oczami, bo równie dobrze mogą je zastąpić inne zmysły. Jest to też opowieść o winie i karze oraz o rodzinnych tajemnicach, które wiele potrafią zmienić, a do tego lekko napisana, wciągająca, poruszająca i zmuszająca do zastanowienia, z bardzo wyraziście opisanymi pierwszoplanowymi bohaterami, których nie da się nie polubić. Postacie drugoplanowe są już mniej dokładnie naszkicowane, ale chyba właśnie takie mają być, by nie zaburzyć głównego wątku tej powieści. Bo to Lilka i Tomasz są tu najważniejsi i to wokół nich toczy się ta historia, ich dotyczy, na nich się opiera.
„Ósmy kolor tęczy” to nie jest typowa love story z łatwym do przewidzenia szczęśliwym zakończeniem, o nie, bo zakończenie naprawdę zaskakuje. Zresztą wiele rzeczy w tej książce zaskakuje i to zaskakuje na plus, więc tym bardziej ją polecam. Naprawdę warto po nią sięgnąć i przekonać się, jak to jest żyć w całkowitej ciemności i tylko wyobrażać sobie, co jak wygląda, a ten oto fragment świetnie wam to zobrazuje:

"Gdyby ktoś mnie teraz zobaczył, pewnie pomyślałby, że zrywam czereśnie. I miałby rację. Chociaż ja osobiście użyłabym innego określenia. Bo tak naprawdę to coś więcej niż zwykłe zbieranie czereśni. To dość nietypowa zabawa w chowanego. Reguły gry są nieco zmodyfikowane, ale idea pozostaje ta sama: znaleźć tego, który się schował. Przebiegam opuszkami palców wzdłuż wątłych gałązek, szukam między liśćmi, a kiedy w końcu natrafiam na miękką, soczystą kulkę, wrzucam ją do koszyka. Zaklepany. "

„Ósmy kolor tęczy” Martyny Senator to książka starannie wydana, ma ładną, przyciągającą wzrok okładkę, która sprawia, że od razu chce się po nią sięgnąć. I naprawdę warto to zrobić, choćby po to, żeby przekonać się jak to jest „zobaczyć’ świat nie widząc. Gorąco polecam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 października 2016, o 21:52

Pewnie po to sięgnę – widziałam w bibliotece. Tej autorki czytałam, właściwie słuchałam wcześniejszą, która bardziej przypominała obyczajówkę.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Dorotka » 19 października 2016, o 22:14

Ta książka to nie jest klasyczny romans, ale wątek romansowy jest tu dość spory. Ale ja sięgnęłam po nią dlatego, że zaciekawiło mnie jak autorka pokaże świat "widziany oczami" niewidomej dziewczyny. Oglądałam kiedyś serial o głuchoniemej dziewczynie i bardzo mnie on poruszył, byłam więc ciekawa swoich wrażeń po przeczytaniu tej opowieści.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 października 2016, o 22:20

Po poprzednią sięgnęłam, bo zainteresował mnie tytuł. Książka była w porządku, ale sądziłam, że to będzie romans, a nie był. Ślepych w literaturze lubię, to argument za.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Powrót do Recenzje romansów współczesnych