Teraz jest 21 listopada 2024, o 17:35

Propozycja - Teresa Medeiros (Kawka)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Propozycja - Teresa Medeiros (Kawka)

Post przez Kawka » 1 września 2017, o 15:32

„Propozycja” to kolejny dobry romans od Teresy Medeiros.

Uwaga, poniżej mogą być lekkie spojlery!

Esmerelda Fine - rezolutna nauczycielka gry na instrumentach, przemierza kraj, by odszukać mordercę brata i wymierzyć mu sprawiedliwość. Gdy już go znajduje, okazuje się, że nie potrafi zabić tego człowieka z zimną krwią. Gdy pojawia się szansa, że jej ukochany młodszy braciszek jednak żyje, Esmerelda wynajmuje swą niedoszłą ofiarę jako pomocnika w poszukiwaniach. W zamian za pomoc obiecuje ofiarować siebie samą.

Akcja książki rozgrywa się na Dzikim Zachodzie w XIX w. Opisy są bardzo plastyczne i pełne szczegółów, co pozwala się wczuć w klimat opowieści i praktycznie przenieść w wyobraźni do wykreowanego świata. Zawsze lubiłam motyw westernu oraz romanse awanturnicze, dlatego sceneria tej książki bardzo przypadła mi do gustu. Tym bardziej, że Medeiros, według mnie, potrafi zbudować odpowiednią atmosferę opowieści i wciągnąć czytelnika wprost w środek wydarzeń.

Nie dostrzegłam żadnych nieścisłości ,czy rzucających się w oczy błędów w konstrukcji fabuły. Dramatyczne przygody przeplatają się z humorystycznymi momentami, jak już do tego zdążyła mnie przyzwyczaić autorka. Nastrój książki jest głównie pogodny i zabawny, choć nie brak dramatycznych zwrotów akcji. Styl autorki jest dobry i bogaty. Sceny dynamiczne przeplatają się z tymi nieco bardziej sennymi, akcja ani nie pędzi ani się nie wlecze. Podobnie jak w innych książkach tej autorki, wszystko ma tu swoje miejsce i czas oraz jest przemyślane.

Podobnie jak w innych powieściach Medeiros, także w „Propozycji” pełno jest postaci. Mimo natłoku bohaterów, autorce udało się uczynić ich na tyle charakterystycznymi, że jest to zaletą. Każda postać, nawet ta najmniej znacząca, jest ciekawa. Główna bohaterka to energiczna i nieco zasadnicza stara panna, główny bohater – Billy jest równocześnie pociągający jak i niebezpieczny. Jego charakter to kwintesencja kowboja. To uroczy zabijaka ale o złotym sercu. Nie da się ich nie lubić, podobnie jak innych bohaterów, włącznie z braćmi Billy’ego – etatowymi zbirami.

Jak w prawie każdym romansie, również tu są sceny erotyczne, które wynikają z rozwoju emocji pomiędzy główną parą. Tu również udało się autorce dobrze pokazać rozwój uczucia. Nie wybuchło ono nagle, ale stopniowo narastało. Początkowa niechęć zmieniła się we wzajemną fascynację, co też jest jednym z częstych motywów fabularnych u Medeiros. Myślę, że opisy scen erotycznych są dobre, ale nie ma w nich niczego wyjątkowego. Po prostu są tam gdzie być powinny i w niczym nie rażą ani nie zachwycają.

Podsumowując – „Propozycja” to kolejny udany romans, w sam raz dla miłośniczek gatunku. Książkę czyta się szybko i lekko. Jest to bardzo przyjemne doświadczenie. Myślę, że Teresa Medeiros ma solidny warsztat literacki i potrafi „sprzedać” każdą, nawet najbardziej absurdalną historię. Dla mnie jest to jedna z tych autorek, które gwarantują dobrą rozrywkę i choć jej książki nie są może wybitne, to według mnie „Propozycja” zasługuje na 8/10.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Powrót do Recenzje romansów historycznych