Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:57

Niebezpieczny lord - Sabrina Jeffries (szuwarek)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Niebezpieczny lord - Sabrina Jeffries (szuwarek)

Post przez szuwarek » 14 listopada 2014, o 12:54

ObrazekObrazek
Panna Felicity Taylor skutecznie przestrzega przyjaciółkę przed poślubieniem cieszącego się złą sławą Iana Lennarda, wicehrabiego St. Clair, pod pseudonimem opisując na łamach londyńskiej prasy jego mroczną przeszłość, którą zna jedynie z plotek. Tymczasem niezrażony wicehrabia nadal poszukuje żony - ożenek jest dla niego koniecznością mającą zapewnić mu przejęcie rodzinnego majątku.
Zdumienie Felicyty nie zna granic, gdy to ona staje się obiektem zainteresowań porywczego i przystojnego Lennarda. Panna Taylor, opiekująca się czwórką młodszego rodzeństwa, tonie w długach, zaczyna więc poważnie rozważać propozycję lorda. Najpierw jednak pragnie poznać całą prawdę o jego tajemniczym życiu…

Przyznam, że nie jestem obiektywna jeśli chodzi o ta książkę. Był to mój jeden z pierwszych romansów historycznych. Nie jest odkrywczy, niezwykły ani specjalnie ambitny.
Co mamy? Mamy młodą, zaradną, pracującą (zmuszoną koniecznością i lekkim życiem zmarłego ojca) i pewną swojego zdania pannę Felicity. Mamy tajemniczego Lorda St. Clair. Przed 6 laty nagle wyjechał na kontynent, teraz wrócił, nie mówi niczego o powodach wyjazdu, o tym co robił przez te lata. Nie mówi co robi teraz. Oczywiście, to tylko podsyca plotki. To właśnie te plotki powodują, że jest postrzegany jako niebezpieczny, groźny. Jego milczenie utwierdza plotkarzy. A nikt tak nie wyłapuje smakowitych ploteczek jak autor rubryki w gazecie - Lord X. Jednak kiedy pojawia się plotka o nowej kochance Ian nie wytrzymuje: jest w trakcie "finiszowania" z kandydatką na żonę, a taka informacja nie tylko nie pomoże. Do tego kobieta pomówiona o bycie kochanką... Nikt nie zadziera z Lordem. Bardzo szybko odkrywa kim Lord X jest - mamy pierwsze spotkanie naszych bohaterów, bo oczywiście to nasza Felicity pisze do rubryki plotkarskiej. I tu, mój ulubiony motyw, on po prostu nie może się oprzeć i czuje, że to jest właśnie taka kobieta jakiej pragnie. Jednak ma już prawie narzeczoną... Felicity się stawia, broni swojego zdania co jeszcze bardziej intryguje Iana. Oczywiście kolejna narzeczona ucieka.
Przez kolejne 3/4 książki jest walka na słowa, podstępy, złośliwości i ... przyciąganie aż iskrzy. Widzą to przyjaciele Iana (bohaterowie poprzednich tomów), a ich żony próbują pomóc naszym upartym i dumnym bohaterom. Tak naprawdę to Ian znacznie wcześniej przyznaje, że Felicity to ta jedyna, prowokuje ją, uwodzi, oświadcza się. Felicity odmawia. Tu autorka konsekwentnie trzyma się motywu plotki i prawdy i zaufania. Felicity wie, że Ian ma tajemnice : chociażby kobieta w jego domu i przeszłość. Ian nie chce tego wyjawić i mamy impas. Felicity jest uparta ale tez i ma powody by nie ufać arystokratom. To taka jej mała dramatoza, która urealnia nam trochę pozycje kobiety w tamtych czasach.
W końcu sytuacja finansowa, towarzyska zmusza Felicity do przyjęcia oświadczyn. I w sumie od momentu ich ślubu ( tak około 4/5 książki) zaczyna być mocno lukrowo-cukierkowo. Z powodu Iana - mnie akurat to zupełnie nie przeszkadzało, ale dla wybrednych może być tego za dużo. Jego uczucie do Felicity, jego przemyślenia o tym jaka ona jest cudowna i piękna i jak on na nią nie zasługuje... do tego dochodzi jej seksapil... Wybaczam mu, bo w sumie dlaczego mąż ma tak nie kochać żony?
a mój ulubiony moment? Pióro. Pióro to prezent gwiazdkowy. To taki rodzaj prezentu osobistego, przemyślanego, wybranego tylko dla tej jednej osoby. Jak on się denerwował, czy nie zrobił głupstwa, bo mógł klejnoty, suknie a nie pióro. Ale , że już kochał naszą Felicity to prezent idealny... A kiedy mówił querida rozpływałam się jak nastolatka.
Offowo- wymieniają Scheaffer'a a ja jestem miłośniczka tych piór. Jest to bardzo dobra i znana marka, rzeczywiście jedna z najstarszych.

Wracam do wątku. Przy kolejnym czytaniu miałam pewien niedosyt rozwiązania sprawy z wujem padalcem, ale skoro trzymamy się wątku przewodniego plotki... niech będzie. Plotka plotkę... Skoro tak to autorka rozegrała. Tak jak i mroczna tajemnica Iana - możliwe, że w innym wypadku bym skrytykowała, ale obiektywna nie jestem. Dramatoza średnia, chociaż podobało mi sie budowanie napięcia wokół niej: pomówienia wuja, obrona Iana przez Lady Bromley i wynikające z tego wątpliwości Felicity - bo zamiast pomóc tylko bardziej ją zaniepokoiły... Felicity jest trochę niewolnicą swoich uprzedzeń i poglądów. Ale jest to bardzo logicznie uzasadnione i usprawiedliwione. A co najważniejsze, Ian to rozumie. Chyba :wink:

To jedna z książek, do których wracam i zapewne zakupię. Poprawia mi humor, ma to co lubię: miłość od pierwszego kopa, potyczki słowne, rozterki i OSACZANIE ! :bigeyes: och jak on kombinuje ^_^ Nie mam dramatów, które by mnie zestresowały, wszystko jest takie logiczne (w granicach romansowej logiki) i naturalne.
Ostatnio edytowano 15 listopada 2014, o 10:38 przez szuwarek, łącznie edytowano 1 raz
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 14 listopada 2014, o 13:54

Szuwarku super recenzja ;)

musze to koniecznie przeczytać :D
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Ulubiona autorka/autor: Balogh, Proctor, McNaught, Long, Craven, Graham

Post przez aur_ro » 14 listopada 2014, o 17:35

Chyba dawno temu czytałam. Zaczyna sie tak, ze on nachodzi ją w domu, w gabinecie gdzie ona pracuje nad swoimi artykułami?
Tez mi sie podobała.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 14 listopada 2014, o 17:37

aur_ro napisał(a):Chyba dawno temu czytałam. Zaczyna sie tak, ze on nachodzi ją w domu, w gabinecie gdzie ona pracuje nad swoimi artykułami?
Tez mi sie podobała.

Tak, to dokładnie ta książka :)
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 listopada 2014, o 17:39

czuję się zainteresowana, dopisałam do listy :)

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 listopada 2014, o 22:39

stara dobra Jeffries ;)

szuwarku - a dlaczego en okładka?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez szuwarek » 14 listopada 2014, o 22:44

bo tam jest Ian, polska taka enigmatyczna :smile:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 listopada 2014, o 22:56

ale chyba ładna, jak pamiętam...?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez sunshine » 14 listopada 2014, o 23:02

Obrazek

oto polska okładka ;)
Każdy jest jaki jest.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez szuwarek » 14 listopada 2014, o 23:15

No ładna... Wybrać trudno...

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 listopada 2014, o 23:29

Można wstawić dwie, dla porównania.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Viperina » 15 listopada 2014, o 09:18

Włoska też nie była najgorsza (a Włosi doprawdy potrafią pojechać koszmarkiem):

Obrazek

Post przez szuwarek » 15 listopada 2014, o 10:39

nie powinnam się czepiać koloru włosów bohaterki? :wink:

Post przez Viperina » 15 listopada 2014, o 12:17

A nie pamiętam już, jakie miała włosy...

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 15 listopada 2014, o 12:21

Bardzo zachęcająca recenzja tja Koniecznie muszę przeczytać, szczególnie, że lubię Jeffries :)
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 15 listopada 2014, o 15:10

muszę powtórzyć.. :mysli:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez szuwarek » 15 listopada 2014, o 15:58

"Zafascynowały go jej włosy, nieład cynamonowych loków..." On się nimi bardzo bardzo zachwycał :hyhy:

Post przez klarek » 9 lutego 2015, o 19:20

Przyniosłam dzisiaj z biblioteki do domu :)

Post przez sunshine » 9 lutego 2015, o 20:07

To fajne poczytywanie przed Tobą :smile:
Każdy jest jaki jest.

Post przez szuwarek » 9 lutego 2015, o 20:13

noo... miło...

Post przez klarek » 9 lutego 2015, o 21:41

Zobaczymy, jak do tej pory nie rzuciła mnie ta pani na kolana ;) może teraz :)

Post przez sunshine » 10 lutego 2015, o 19:48

Przyjemne to było ;)
Każdy jest jaki jest.

Post przez klarek » 19 lutego 2015, o 14:19

No i przeczytałam. Szybko, miło, sympatycznie i z uśmiechem na ustach.
W Ianie można zakochać się niemal od pierwszej strony. I jak dla mnie ta książka nim właśnie stoi. Chylę przed nim czoła, że Felicity przeżyła. W sumie śmiało mogę powiedzieć, że do momentu jej opowieści o przeszłości, sama miałam ochotę ją palnąć. Niczym nakręcona zegarynka, która widzi tylko jedno i żadne słowa nie są w stanie przekonać jej, że się myli. No dobrze, rzeczywiście później można uznać, że miała podstawy do takiego zachowania. Choć i tak uważam, że lekko przesadziła. Za to, kiedy już się zreflektowała, zrozumiała, otworzyła i wysłuchała zrozumiałam co Ian w niej widział. Co w niej pokochał.
Może i racja. To nie jest żaden wybuchowy kawałek, żadne może cuda i wianki, ale za to kawałek porządnego romansu historycznego. I jeśli chodzi o fabułę, jak i o bohaterów. A umiejętnych potyczek słownych i inteligentnych podchodów, można się od Jeffries uczyć. Niemal czuć było te sypiące się iskry.
Bardzo mi się i podobało. Nabrałam tez ochotę na część drugą serii :)

Ulubiona autorka/autor: brak.

Post przez obession » 19 lutego 2015, o 18:40

Ja za to bardzo polubiłam Felicity, mam wrażenie, że od niej aż bucha energia i wesołości. I tak ładnie broniła Iana, a raczej opowiadała o jego wadach. :hahaha:
Obrazek

Post przez szuwarek » 19 lutego 2015, o 18:42

o ja tez ja lubiłam :-) Pasowali do siebie :-)

Następna strona

Powrót do Recenzje romansów historycznych