Źle się stało, że Szymon, zamiast zaciągnąć się do wojska, wyjechał do Wiednia. Ale jej brat nigdy nie przeciwstawił się ich dominującemu ojcu. Ona obecnie dla rodziny stała się ciężarem. Panna na wydaniu, bez żadnych widoków na małżeństwo. Ale jeśli Polska odzyska niepodległość, wszystko może się odmienić. Ojciec odzyska majątek skonfiskowany dziadkowi przez Rosjan za jego udział w wojnie u boku Napoleona. Rzeczpospolita zostanie wyzwolona od znienawidzonych Moskali. Szkoda tylko, że Szymon… Ale przecież słyszała o Platerównie.
Na razie postanowiła jednak czekać na wieści z domu. Może to tylko plotki zawistnej Klementyny.
Dorotka napisał(a):Jak to nie ma nic o powstaniu? A jej wspomnienia i sny?
Szczypta_Kasi napisał(a):Skończyłam "Desperatkę".
"Marianna" zdecydowanie bardziej mi się podobała, ale nie mówię, że "Przypadki" są złe.
Nie do końca uwierzyłam w bohaterów tej historii. Paweł jest tak idealny, że aż niewiarygodny, natomiast wątpliwości Julii zupełnie do mnie nie przemówiły.
Bardzo za to podobał mi się wątek historyczny. Pamiętnik jak i cała tajemnica morderstw to coś, dzięki czemu będę pamiętać tę książkę.
tully napisał(a):no brak seksu to akurat na plus, fajnie to trzymam kciuki za szybkie dokonczenie i wydanie i mam nadzieje ze bede ci mogla napisac ladna recenzje po przeczytaniu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości