Teraz jest 28 stycznia 2025, o 06:05

Ewa Stec

Post przez Agrest » 8 lutego 2010, o 15:39

Warsztatów Creative Writing? Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 lutego 2010, o 16:58

i jeszcze może w polskich realiach? Obrazek

Post przez Agrest » 8 lutego 2010, o 17:05

?

Przecież tamta część dyskusji odnosiła się do romansów anglojęzycznych Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 lutego 2010, o 21:51

przepraszam, ale sama idea tekstów, które powstaja w ramach cw, a następnie są przekładane na polski bawi mnie do łez Obrazek

Post przez kasiek » 9 lutego 2010, o 12:47

A wiecie, że trafiłam w bibliotece na Perpetuę i nawet przez chiwlę pomyślałam Dam jej szansę, ale zaraz mi się Romans z trupem w tle przypomniał i czem prędzej oddaliłam sie od półki.

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 9 lutego 2010, o 17:58

to źle,trzeba było przeczytać a potem w punktach wymienić co ci się podobało a co nie

Post przez pinksss » 9 lutego 2010, o 18:37

Obrazek oszałamiający! Obrazek

Post przez ewa.p » 9 lutego 2010, o 18:38

taa..albo,albo....

Post przez kasiek » 9 lutego 2010, o 19:54

Nawet perspektywa zrobienia listy mnie nie skusi do przeczytania tej książki. Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 18 lutego 2010, o 14:30

Zastanawia mnie czy ta autorka ma coś wspólnego z Dominiką Stec.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 18 lutego 2010, o 14:40

Zbieżność nazwisk Obrazek W każdym bądź razie nie maja podobnego stylu pisania. Obrazek

Post przez Dorotka » 12 czerwca 2010, o 21:15

Kupiłam se "Polowanie na Perpetuę" [okładka mnie zachęciła Obrazek ] . Całe 29.90zł za nią dałam. Zaczęłam czytać i .... okazało się, że to wyrzucone w błoto 29.90, bo cała ta historia, szumnie nazwana:" powieścią obyczajową i kryminałem doprawionym szczyptą świetnego humoru", nudna jest po prostu. Humoru tu jak na lekarstwo [a to był główny powód, dla którego owe 29.90 wysupłałam z portfela], intryga raczej kulawa, główna bohaterka to jakaś niedorajda do kwadratu, która zamiast z marszu mężulkowi wygarnąć co sądzi o prezerwatywach porzuconych w samochodzie, śledzi go i jego nową sekretarkę, wmawiając sobie, że ci dwoje mają romans. A przecież od początku wiadomo, że biedaczysko zbyt pierdołowaty jest, by taka seksowna dziewczyna na niego poleciała. Bo nie poleciała, prawda? Bo nie doczytałam do końca, ponieważ znudziło mnie to całe nieudane "Polowanie..." i rzuciłam je w kąt, gdzie leży do tej pory i czeka na decyzję: przemęczyć się i doczytać, czy wymienić na co innego u znajomej starszej pani na pobliskim bazarku.

Okładka to najfajniejsza rzecz w tej "powieści obyczajowej i kryminale doprawionej szczyptą świetnego humoru" . Wedug mnie, oczywiście. Obrazek

I od razu zaznaczę, że polskie autorki lubię i absolutnie nic do nich nie mam.

Post przez kasiek » 12 czerwca 2010, o 21:17

Mówiłam, że Stec to dno. Dorotko Obuch sobie poczytaj. Tu humor jest, i intryga fajna, i bohaterowie nie pierdołowaci. I polskie, a mi się podobało. Warto.

Post przez Dorotka » 12 czerwca 2010, o 21:23

No właśnie, muszę poszukać czegoś autorstwa owej Obuch, bo do tej pory niczego nie czytałam, a zauważyłam, że wypowiadacie się o niej pozytywnie. Stec też definitywnie nie skreślam i jeśli trafię na jej pierwszą powieść, tę z trupem w tle, to na pewno przeczytam [no, chociaż spróbuję], bo może jest bardziej udana.

Ja tam lubię polskie realia, byleby tylko nie były od czapy.

Post przez Lucy » 13 czerwca 2010, o 20:26

Spróbuj przeczytać pierwsza jej książke ,jest lepsza od drugiej. Dnem to mogłabym określić niektóre książki Szwaji - nudne jak flaki z olejem . U Stec jest przynajmniej jakaś afera kryminalna a czytając Szwaje można umrzeć z nudów.

Post przez asiunia31 » 13 czerwca 2010, o 20:48

Szczególnie przy lekturze ostatniej książki Szwai. A Stec to na razie kupuję - bo czasu ni ma na czytanie Obrazek

Post przez ewa.p » 5 września 2010, o 22:21

właśnie se przeczytałam Romans z trupem w tle.Fajna książka,intryga co prawda kręci się wokół ogrodowego krasnala po przejściach(biedny ,poobijany,pomazany,wyrzucony na śmietnik),ale jest cała galeria barwnych postaci.Jest zdradzana Rusałka,jest wiarołomny dentysta,przystojny i tajemniczy ginekolog Jerzy Bond(nazwisko zobowiązuje),gangster-pianista,czarnowidząca jasnowidzka,Wiesio Wieśniak a wszyscy wydają się być kimś innym niż się to wydaje na pierwszy rzut oka.Świetna książka,dobrze się przy niej bawiłam.

Post przez ewa.p » 9 września 2010, o 20:57

Po lekturze Polowania na Perpetuę mam wrażenie że Stec leci schematami.To co w Romansie było nowe i odświeżające tutaj robi się nudne(przykład-wyobrażenia czy też fantazje bohaterki).Fabuła jest nudna i przewidywalna.Humor chwilami śmieszy,częściej jednak męczy.Szkoda.Zapowiadało się że będzie fajnie a tu klops.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 7 października 2010, o 13:51

Post przez Lucy » 7 października 2010, o 19:19

Sytuacje które są opisane w książce sprawiają ,że ma się ochotę rwać włosy z głowy .Bo powiedzcie szczerze ,wepchnąć kobietę na tory tramwaju bo kandydat na męża przechodzi obok i jest lekarzem jest według mnie nienormalne . I nawet wcześniejsze powiadomienie osoby ,która prowadzi tramwaj ,że niby będzie taka sytuacja i sprawdzają refleks nie przemawia do mnie . Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 7 maja 2017, o 13:40

Nie zauważyłam wcześniej, że jest wątek pani Stec i pisałam o jej książkach w Polskiej strefie. No trudno.
Lucy napisał(a):Nikt ? Ja pierwsza? No nic . Cieszę się ,że wpadłam przypadkiem w gazecie na zapowiedź jej pierwszej książki bo wielka strata by była gdybym ją przeoczyła. Nie mam żadnych negatywnych uwag na jej temat wręcz przeciwnie ,taki romanso- kryminał z przymrużeniem oka ,no bo jakby co to wszystko toczy się wokół krasnala ogrodowego :lol: "Polowanie na Perpetuę " pochłonęłam w ciągu dwóch dni ,wciąż się zastanawiając zdradził czy nie zdradził . Wniosek końcowy jest taki że , najważniejsza jest rozmowa,rozmowa i jeszcze raz rozmowa. Gdyby nastąpiła nie byłoby całego zamieszania. I to co mu zrobiła na koniec książki ,szkoda że miny jego nie pokazali - biedaczek Obrazek Tak więc czekam z niecierpliwością na nowe jej książki które mam zamiar w ciemno ,bez zastanowienia nabyć . Ktoś czytał jej książkę czy obchodzicie szerokim łukiem polskie książeczki ?

Czytałam dwie jej sztuki i dla mnie to perełki. Bawiłam się przy nich wspaniale, idealnie trafiły w moje poczucie humoru.
Szkoda, że pani Stec już niczego nowego nie wydaje.
Lucy napisał(a):Dnem to mogłabym określić niektóre książki Szwaji - nudne jak flaki z olejem . U Stec jest przynajmniej jakaś afera kryminalna a czytając Szwaje można umrzeć z nudów.

Lucy, piąteczka. Ja też nie daję rady czytać książek pani Szwai bez ryzyka, że będę ziewać lub umierać z nudów.
Na dokładkę u Szwai jest wszystko do bólu przewidywalne, a Ewa Stec potrafi zaskoczyć. I to jeszcze jak.
Lucy napisał(a):Zbieżność nazwisk Obrazek W każdym bądź razie nie maja podobnego stylu pisania. Obrazek

Dominika Stec to pseudonim pana Zbigniewa Wojnarowskiego.
Rzeczywiście "obie panie" Stec styl mają zupełnie inny.
Mnie książki Dominiki Stec bardzo śmieszą, ale wynika to ze sztuczności/dziwności w narracji i dialogach, bo autor próbuje pisać jak kobieta i nie do końca mu się to udaje. Wszystko jest takie głupkowato inne niż zwykle, a ja się od tego chichram.
Obrazek

Post przez Janka » 8 maja 2017, o 13:36

Dziewczynki, ja sobie tutaj coś podlinkuję na wszelki wypadek, gdybym tego kiedyś szukała i nie wiedziała, gdzie jest, bo tu mi będzie łatwiej znaleźć.
To tylko moje stare posty, nic ważnego.

Ewa Stec "Romans z trupem w tle"
http://romansoholiczki.pl/viewtopic.php?p=1079646#p1079646

Ewa Stec "Polowanie na Perpetuę"
http://romansoholiczki.pl/viewtopic.php?p=1080495#p1080495
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 maja 2017, o 15:02

oj nie mów hop ;)
tym sposobem mi przypomniałaś że miałam ten Romans z trupem w tle przeczytać ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Janka » 8 maja 2017, o 15:08

Próbuję aktualnie czytać jej trzecią książkę, ale albo to nie ten czas, albo nie ta książka, bo jakoś nie mogę się zassać.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 maja 2017, o 15:10

tak bywa czasem ;)
zmień obiekt bo sobie jeszcze popsujesz ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do S