Aha, no i czy "Fajerwerki" to nie jest jakas czesc serii "Druga szansa" - chociaz zestawienia tego nie wykazuja? Co o tym sądzicie? W ksiązce wzmiankuje sie Matta Farrella (jesli dobrze pamietam, on jest bohat. "Raju")
PS. na biblionetce jest za to info, ze np. "Podwójną miarą" McNaught jest skrócone o kilkadziesiąt stron:
http://www.biblionetka.pl/art.aspx?id=13022"Przeczytałam tę książę i pomyślałam, że kiepska. Ale, że mam takie hobby, że tłumaczenia książek porównuję z oryginałami i mam podwójną bibliotekę za czas jakiś sięgnęłam i po oryginał. I cóż się okazuje! Otóż szanowny tłumacz niejaki pan Tomasz Misiak nawyprawiał w tłumaczeniu takich fantazji- tu dodał tam skrócił, że bardzo często pozmieniał wręcz wymowę scen a nawet charakterystykę postaci. "Double standards" by Judith McNaught i "Podwójną Miarą" by Tomasz Misiak to niestety nie jest to samo. Ten pan jest chyba nocnym stóżem w wydawnictwie i dorabia sobie do pensji.. . "
wynika z tego ze 1. czytanie polskich tłum. jest czasem zadaniem b. ryzykownym 2. moja intuicja co do "Fajerwerków" może być poprawna...cholera... a może nie jest...