Teraz jest 21 listopada 2024, o 11:27

Sarah J. Maas

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 maja 2022, o 19:16

No dzieli na pół książkę, którą spokojnie mógłby wydać w jednym tomie i daje cenę z kosmosu...
Mnie to doprowadza do szału, bo zamiast zapłacić no powiedzmy 50 zł po przecenie, to trzeba dać prawie dwa razy tyle :ermm:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 21 maja 2022, o 10:17

No tak, dobrze że w ebooku nie dzielili. Ale z wydawnictwami też różnie bywa, mnie co najbardziej wkurza, nie wydawanie serii do końca, albo co któryś tom, ostatnio czytałam kryminał u nas 1 część, a w rzeczywistości 3 zagadka nowa, ale relacje między ludźmi już nie, pozostawia to spory dyskomfort, a potem wydana jest 5 i 7 część, mimo że dobry krymi, to odechciało mi się czytać. Są dwie serie które wznawiają i chciałabym je przeczytać ale czekam aż wydadzą do końca. :disgust:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 21 maja 2022, o 13:34

A objętość całości niedzielonej to...?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez •Sol• » 21 maja 2022, o 13:46

Gosiurko, słyszałam, że w ebooku Księżycowe Miasto 2 też podzielili :D to jest dopiero akcja :D

gosiurka napisał(a):czytałam kryminał u nas 1 część, a w rzeczywistości 3 zagadka nowa, ale relacje między ludźmi już nie, pozostawia to spory dyskomfort, a potem wydana jest 5 i 7 część, mimo że dobry krymi, to odechciało mi się czytać
jak ja tego nie znoszę :ermm: jak ktoś lubi tak czytać - okej, ale po coś autor stworzył cykl :ermm:
gosiurka napisał(a): Są dwie serie które wznawiają i chciałabym je przeczytać ale czekam aż wydadzą do końca.

Jak Foksal ogólnie to może jeszcze, ale jak Uro... no słabo. Wszyscy: autorzy, marketingowcy, redaktorzy, poszli do nowej Mięty ;)

Fringilla napisał(a):A objętość całości niedzielonej to...?

Około tysiak.
Ale oni wcześniej takie grubaski wydawali, patrz chociażby to Imperium burz. Od pewnego momentu się zmieniło podejście i mimo naprawdę grubych buntów czytelników i pretensji, nadal to robią. Tylko nie wrzucają postów z informacjami na fp albo jak już coś wrzucą, to nie odpowiadają na komentarze.
A. No i jak pisałam - ebooka ponoć też podzielili :] Choć tu nie mam jak zweryfikować, bo na empik go jest płatny, a mnie szkoda 40 zł.
No i kolejna komedia rozegrała się z okładkami do 4 tomu Dworów. Ponoć tyle to trwało (bo wydanie przekładali z pół roku), bo chcieli zrobić inne okładki. Czytelnicy nie chcieli tych, które są, a i tak je dali.
Także... no coś tam mocno nie gra.

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 21 maja 2022, o 14:22

Na wznowienia czeka na ostatnią część Fałszywego pocałunku i dalsze części Caraval.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 21 maja 2022, o 14:22

Czyli klasyczne 900 stron.

Hm, ja rozumiem koncept, że to mało mobilne tomiszcze - ze sobą trudno w papierze zabrać.
Ale wchodzi faktycznie kwestia ceny. To bardzo możliwe, że na koniec kalkuluje się dzielić nie tylko ze względu na "zarobię 2 razy" ale i "nie odstraszy gabarytami" jeśli tytuł ma np. potencjał przyciągnięcia czytelników zgarniających książki po rozmiarach (a jest ich trochę w przypadku konkretnych podgatunków, np. wakacyjni czytacze i konsumenci, ludzie w ruchu etc. - przy tym na lotniskach, dworcach etc.).
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez •Sol• » 21 maja 2022, o 15:06

gosiurka napisał(a):Na wznowienia czeka na ostatnią część Fałszywego pocałunku i dalsze części Caraval.

To inne wydawnictwo ;) więc byłabym spokojna.

Frin, zgoda. Ale przy Dworach to kolejne tomy, więc przyciąganie gabarytem - no nie.
No i to Maas, tu nie trzeba wielkich zachęt ;)
Oni niby to zwalają na drukarnię, że okładka nie wytrzyma tylu stron. Dotąd jakoś wytrzymywała :] Myślę, że tu powód jest oczywisty - dwutomowe wydanie będzie więcej kosztować czytelników, więc... zarobimy.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 23 maja 2022, o 11:59

Ostatni tom Tronu w ebooku był jeden. Na szczęście.

Post przez •Sol• » 24 maja 2022, o 21:04

Księżycowego miasta 1 tom też, przy drugim zaczynają coś czarować...

Post przez •Sol• » 4 czerwca 2022, o 17:08

Są dostępne ebooki obu części 2 tomu Księżycowego Miasta. Ebook jest w cenie bardzo zbliżonej do papieru, więc trzeba wydać około 90 zł za JEDNĄ książkę w praktyce. Czy to elektroniczną, czy papierową :]
No
Spoiler:
inaczej tego nazwać nie umiem.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 9 czerwca 2022, o 12:07

Ja nawet za pierwsza książkę z serii nie mogę się zabrać, więc może nie będę się spieszyć.

Post przez •Sol• » 9 czerwca 2022, o 15:10

Uwielbiam pierwszą, ale mam tak ogromny dylemat... Bo jednak to jest okrutnie nie fair.
A na dodatek docierają do mnie głosy, że w tłumaczeniu działy się złe rzeczy...

Post przez Katarzyna888 » 30 października 2023, o 16:39

Mnie bardzo zdziwiło, że podzielili opowieść o Neście na dwa tomy. Widzę, że również podzielili Dom ziemi i krwi, a w tej serii każda pozycja ma po 800 stron, to w Polsce nie będzie trzech części a sześć, przynajmniej tych już wydanych.

Wracając do tematu Nesty i ,,Dworu Srebrnych płomienie'', akurat do tej bohaterki mam mieszane uczucia, ale nie mogę wybaczyć wszystkim innym, że pozwolili się dziewczynie stoczyć. :zalamka: W książce mowa jest o bohaterach mających po pół wieku, którzy sami wiele przeszli, a nie wiedzieli że Nesta potrzebuje pomocy? Nie wspominając już o tym, że Amren ma chyba tysiące lat, a zamiast uczyć, to jeszcze miała jakieś pretensje. To mnie chyba najbardziej irytowało w opowieści o tej bohaterce.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 31 października 2023, o 15:41

Zgodzie sie w pełni, laska mnie wnerwiała, ale sama się o to nie prosiła.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Poprzednia strona

Powrót do M