Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:02

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 października 2010, o 18:38

Może mi ktoś podać wypróbowany przepis na kompot z dyni ? Szperam w internecie i różnie ze składnikami jest a eksperymentów nie chcę robić .

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 października 2010, o 00:39

Pierwszy raz słyszę o kompocie z dyni, więc Ci nie pomogę, Lucy. Zupy z dyni znam, i to zarówno na słodko, jak i na słono, ale z kompotem nigdzie się jeszcze nie spotkałam. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 26 października 2010, o 00:56

Moja mama mówiła ,że babcia robiła smaczne tylko nie pamięta jakich dokładnie składników używała Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 października 2010, o 01:07

To nie pozostaje Ci nic innego, tylko metodą prób i błędów spróbować odtworzyć tamten przepis. W Internecie jest trochę przepisów na taki kompot, więc zacznij eksperymentować. Nawet jeśli nie znajdziesz przepisu według którego gotowała Twoja babcia, to może zasmakuje Ci inny. A potem koniecznie podziel się z nami swymi odkryciami. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 26 października 2010, o 02:51

Podzielę się jak będę jeszcze żyć Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 26 października 2010, o 20:34

Cyjanku tam chyba dosypywać nie będziesz Obrazek

 
Posty: 80
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18

Post przez Sabina259 » 12 listopada 2010, o 17:25

Co do tego kompotu z dyni - przecież dynia jest bez smaku, to jak można z niej zrobić kompot? Może stanowi ona tylko dodatek do innych owoców?

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 listopada 2010, o 18:03

Tylko z dyni . Trzeba tam dodać goździki a później ,kiedy już gotowy do smaku ocet . Zrobiłam i dobry był . Obrazek

 
Posty: 80
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18

Post przez Sabina259 » 12 listopada 2010, o 19:58

Czy ten kompot to rodzaj deseru, czy tylko do picia?

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 12 listopada 2010, o 20:23

Do picia Obrazek Ja zrobiłam według tego przepisu ,tylko nie dodałam cynamonu. http://smakoszka.pinger.pl/m/1992687

ale jest jeszcze taki ( więcej składników) http://www.wielkiezarcie.com/recipe27605.html

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 16 listopada 2010, o 23:50

Za <span style="font-weight: bold">prażone</span> tp dam się pokroić... Co prawda, lepsze są z ogniska aniżeli z piekarnika, ale mimo to to nie zapomniany smak Obrazek Lubicie? Bo chyba będę zmuszona wyględzić u któregoś z domowników to danie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 17 listopada 2010, o 01:33

kompot z dyni przepyszny! Obrazek moja babcia dodaje ocet, goździki, koniecznie laski cynamonu, czasem kilka plasterków świeżego imbiru.. ale w jakich proporcjach co i jak to już nie pamiętam. Jak pojadę w święta do domu to się dowiem Obrazek

 
Posty: 80
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18

Post przez Sabina259 » 21 listopada 2010, o 17:35

Dzisiaj smażyłam naleśniki, długie lata ciasto robiłam "na oko", ale kilka miesięcy temu wypróbowałam przepis z internetu. I jest rewelacyjny. Powtórzę za autorką - nic przy nim nie kombinować!

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej, zwykła tez ujdzie

1 płaska łyżeczka soli

2 niepełne szklanki mąki

2-3 łyżki oleju

Zmiksować składniki w takiej kolejności jak podane, odstawić przynjmniej na 15 minut. Smazyc na suchej patelni, najlepiej teflonowej. Wychodza cieniutke.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 listopada 2010, o 02:04

Chętnie wypróbuję, bo ja przewaznie robię je na szybko czyli sposobem Gordona Ramsaya.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 listopada 2010, o 04:01

Ale mam nadzieję ,że tak nie wrzeszczysz jak on Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 listopada 2010, o 13:54

Nie, aż tak jak on to nie wrzeszczę, no chyba, że się poparzę wrzacym olejem, jak to zrobiłam ostatnio, ale wtedy też nie wrzeszczałam, tylko klęłam na czym świat stoi [oj, poleciało parę lekkich panienek, oj poleciało] Obrazek

<span style="font-size: 7px; line-height: normal">A tak swoją drogą to Ci powiem, że fascynuje mnie ta jego gwałtowna natura. Wydaje mi się przez to niesamowicie męski. Obrazek </span>

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 listopada 2010, o 14:17

Już myślałam ,że jestem jakaś inna ,bo mnie też się podoba Obrazek Widziałaś tą scenę jak klient podszedł do niego ze źle przysądzonym jedzeniem ? Obrazek ale mu nazdał ... I te jego "na drzewo" Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 listopada 2010, o 14:36

Niestety, nie widziałam. Dawno to było?

A wracajac do tematu, bo przecież nie mogę robić off topów w "swoim" dziale Obrazek , to mam nie lada zagwozdkę, bo właśnie wyjęłam z lodówki wielgachnego szczupaka i zastanawiam się co z nim zrobić. Upiec czy ugotować i zalać galaretą? Obrazek Chyba jednak wrzucę go do piekarnika, bo będzie szybciej i roboty dużo mniej, a mnie potem czeka jeszcze lepienie pierogów.



Ramsay jest boski. A to co mnie naprawdę rusza, to nie jego potrawy, ale on sam. Bo cudny jest, wprost do schrupania. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 listopada 2010, o 14:45

Chyba z dwa tygodnie temu ,odcinki do zobaczenia online .I jest coś seksownego ,jak taki facet krząta się po kuchni Obrazek moje ulubione zdjęcie

http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/06_01/ramseyMS0206_468x369.jpg

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 25 listopada 2010, o 18:28

czy on później zarżnie to jagnię? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 25 listopada 2010, o 20:38

też o tym pomyślałam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 25 listopada 2010, o 20:58

mam nadzieję że nie,fajnie z nim wygląda(tez go lubię ) Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 stycznia 2011, o 17:45

Mam ochotę na kurczaka z owocami. Najchętniej zrobiłabym go z brzoskwiniami albo z pomarańczami. Macie może jakiś dobry, sprawdzony przepis?

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 10 stycznia 2011, o 18:49

Moja mama kiedyś zrobiła z bananami. Co prawda mi nie smakowało, bo ja nie lubię połączeń mięso - owoce, w ogóle słone - słodkie mi nie pasuje, ale wszyscy oprócz mnie się zachwycali ;) reflektujesz, pytać o przepis?
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 stycznia 2011, o 23:48

Pewnie, z bananami też chętnie spróbuję.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość