Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:12

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 17 października 2010, o 20:05

A, nie dałam dwóch słoików Obrazek Ale za to dwa opakowania sera feta w kostkach - i owszem Obrazek Pomidory będą na raz następny Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 21 października 2010, o 12:29

kolejna wariacja na temat szpinaku:



jajka

suszone pomidory

szpinak świeży

majonez

sól, pieprz



pokroić na kawałki,( jajka można zetrzeć,) wymieszać i wcinać Obrazek

właśnie konsumuję, mniam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 21 października 2010, o 12:57

To fakt, jajka pasują bardzo do szpinaku Obrazek



A jak coś na ciepło, na przykład naleśniki, to sprawdzają się też duszone pieczarki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 21 października 2010, o 22:04

Szpinakowi na ciepło mówię zdecydowane NIE Obrazek Ta zielona breja jest okropna Obrazek



Mewa, masz jeszcze jakieś wariacje sałatkowe z suszonymi pomidorami? Jak masz sprawdzone, to się podziel, bo mam wizg i może znowu na weekend jakąś sałatką rodzinę struję, znaczy się, uraczę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 21 października 2010, o 23:33

A jadłaś kiedyś ten szpinak na ciepło chociaż? Obrazek Naleśniki? Tartę? Makaron? (polecam duże muszle faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym:P ) Pierogi?

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 21 października 2010, o 23:58

Jadłam lasagne ze szpinakiem. Ohyda. Co innego lasagne z mięchem pod beszamelem - ale to rzecz gustu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 października 2010, o 00:02

Uwielbiam szpinak, ale pierogi ze szpinakiem nie przypadły mi do gustu, za mdłe. Ale może to zależy od odpowiedniego przyprawienia. Sama nie wiem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 22 października 2010, o 12:45

Jadłam pierogi z nadzieniem szpinak + biały ser i szpinak + żółty ser (myślę, że wspomniane pieczarki też by się nadały), faktycznie nie były szczególnie wyraziste same w sobie, ale złe też nie Obrazek Ale cały urok był w dobrym sosie - w Zapiecku dają dobry serowy do pierogów szpinakowych Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 22 października 2010, o 17:18

proszę bardzo:

1.

mozzarella pokrojona

suszone p[omidory

zielona część pora (ewent szczypior)

oliwa z pomidorów

sól pieprz



2.

suszone pomidory

makaron tagiatelli (najlepiej serowe i gotowane już - nie suche) Obrazek

szpinak świeży



3.

biały ser pokrojony w grube plastry

zalać oliwą z suszonych pomidorów i zostawić na noc

można podawać jako przystawkę z pomidorami i sałatą



4.

jajko starte

zielony por

suszone pomidory

starty ser żółty

majonez

sól pieprz



no tak na sybko Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 22 października 2010, o 18:08

Czy ja już Ci mówiłam, że jesteś boska? Obrazek Zastanawiam się nad 1. lub 2., bo z tym jajcem, to mi się nie widzi Obrazek A z białym serem trzeba za długo czekać Obrazek Dziękuję, coś wypróbuję, bo znów nakupiłam szpinaku ( ale nie w tych kosmicznych ilościach Obrazek )

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 października 2010, o 19:13

W temacie szpinaku jest jeszcze taki przepis. Ponoć bardzo dobry.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">SZPINAKOWE NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW z rukolą i tuńczykiem: </span></span>



<span style="text-decoration: underline">Składniki:</span> świeży szpinak, serek ruccola, tuńczyk w puszcze, pieprz, sól czosnkowa.

<span style="text-decoration: underline">Wykonanie:</span> Szpinak poddusić na patelnie, dodać tuńczyka i pod koniec serek ruccola. Bardzo dobre jako farsz do naleśników.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 22 października 2010, o 21:21

możesz tak częściej Obrazek





ten tuńczyk mi nie podchodzi w nadzieniu do naleśników....zamieniłabym na pierś kurczaka, albo szynkę, albo pieczarki...

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 24 października 2010, o 01:18

godzinę temu wyciągnęłam z piekarnika babkę ziemniaczaną zwaną też kartofakiem i właściwie już jej nie ma Obrazek banda, zupełnie nie wiedzieć czemu głodnych, bachorów wspieranych wiekiem jednego starszego niebachora, pożarła wraz z dwoma opakowaniami śmietany.

dobrze, że mam jeszcze drugą na jutro, może się załapię Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 października 2010, o 01:26

Nie dziwię się, że tak szybko została pożarta, bo sama też uwielbiam babę ziemniaczaną. A może i ja bym ją zrobiła w niedalekiej przyszłości? Hmmm, muszę to przemyśleć.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 24 października 2010, o 01:28

A jak robisz? Moja mama przekłada kiszoną kapustą i tak zapieka - pycha Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 października 2010, o 01:34

Z kiszoną kapustą? Pierwsze słyszę. Ja robiłam z przysmażoną kiełbasą.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 24 października 2010, o 01:37

o kapuście nie słyszałam, a do środka jedynie podsmażony boczek i cebulka (fioletowa bo ładnie wygląda Obrazek ) za to tym razem obłożyłam formę i wierzch szynką parmeńską i wygląda dostojnie, nawet te podpieczone kawałki na wierzchu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 października 2010, o 15:46

a jak ją przyrządzasz?

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 24 października 2010, o 17:10

to za duże słowo do takiej babki Obrazek

na patelni w kostkę cebula czerwona i boczek, dosyć dobrze wysmażony, bo rodzina taki lubi, zwykła cebula starta dodatkowo do ziemniaków, starte ziemniaki w ilości wystarczającej na dwie duże blaszki pasztetowe, szynka parmeńska do obłożenia foremek i wierzchu, jajka - do startych zieniaków dodaję same żółtka, białka ubijam na raczej sztywną pianę i dodaję na końcu, dużo soli, pieprzu, czosnku, mniej majeranku i natki zielonej, masłem wysmarowane blaszki i obsypane bułką tartą

180 stopni, najpierw 40 minut, potem dopiekałam 15 min w 200.

Moja mama zaparza jeszcze ziemniaki gorącym mlekiem, ale mnie się nie chce Obrazek po tym masa jest bardziej plastyczna w środku, upieczona, ale bardziej "ciągnąca", choć ja sądzę, że ubite białka też sprawują się dobrze Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 24 października 2010, o 17:45


Avatar użytkownika
 
Posty: 1729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Opole

Post przez Martita » 24 października 2010, o 18:49

To jest coś, co chce wypróbować, ale nie wiem czy wyjdzie w moim prowizorycznym piekarniku Obrazek

http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html?ticaid=6b1e8

Aż mi ślinka cieknie, jak na to patrzę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 24 października 2010, o 19:01

fajnie wygląda Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 24 października 2010, o 22:41

Dzięki Aralk,na pewno wykorzystam twój przepis.Kurczak w cieście też wygląda zachęcająco.Co prawda ja takiego nie przyrządzałam za to kilkakrotnie robiłam kiełbasę w cieście,drożdżowym

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 24 października 2010, o 23:36

Fajny ten kurczak.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Opole

Post przez Martita » 25 października 2010, o 00:20

Hmmm, ja się chyba szarpnę w tygodniu, jeśli mój główny konsument wyrazi chęć spróbowania, bo jego ciężko na różne wariacje na temat kurczaka namówić Obrazek Ale później mu smakuje (wszystko poza udkami) Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości