Teraz jest 22 listopada 2024, o 11:05

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 lutego 2010, o 02:48

A jak proste to ma być? Bo jeśli bardzo proste, to może to:



<span style="font-weight: bold">Zapiekane kajzerki z jajkiem sadzonym</span> - dla 4 osób



4 kajzerki

4 jajka

10 dag startego żółtego sera

2 łyżki masła

kilka listków pietruszki

sól, pieprz



z bułek odciąć wierzchy, miąższ wydrążyć łyżeczką

ser żółty rozetrzeć z łyżką masła i posmarować tym bułki w środku ( jak ktoś lubi można posypać trochę curry )

wbić jajka do środka bułki, ( na środku można położyć troszkę keczupu )

kajzerki położyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, obok położyć posmarowane masłem odcięte wierzchy dobre do dżemu lub białego sera

zapiekać aż białka się zetną ( ok 10 min )

przed podaniem posypać natką



<span style="font-weight: bold">Zapiekanka z rybą </span>



4-5 płaskich filetów z ulubionych białych ryb (nie kostki!)

7 ziemniaków

2 pomidory

[mój ulubiony] suszony tymianek lub inne ulubione zioła (mp. mieszanina prowansalskich)

sól, pieprz

oliwa z oliwek

odrobina soku ze świeżej cytryny



1. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, filety skrapiamy sokiem z cytrtny, pomidory również kroimy w plastry (łącznie ze skórką).

2. W żaroodpornym naczyniu - najlepiej kwadratowym, układamy (na płasko) na przemian: pasy plasterków ziemników i rybnych filetów. Fantazyjnie przekładamy je plasterkami pomidorów. Całość solimy, posypujemy tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek.

3. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem do miękkości ziemniaków.

Ok 10-15 minut przed końcem zapiekania można zdjąć folię (przykrycie), aby odparować nadmiar wody.



<span style="font-weight: bold">Torcik gołąbkowy, czyli inaczej gołąbki dla leniwych </span>



ok. 10 liści z kapusty (moze być włoska )

60 dkg mięsa mielonego

5-6 dkg sera żółtego

jajko

cebula

czosnek

szklanka ugotowanego al-dente ryżu lub czerwonej soczewicy (MM)

sól, pieprz

olej



<span style="text-decoration: underline">Farsz:</span>

Cebulę zeszklić na oleju, do gorącej cebuli dorzucić zmiażdżony czosnek. Wystudzić.

Do miski z mielonym dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajco, ryż/soczewicę i starty ser. Wymieszać.

Dno naczynia żaroodpornego (lub cokolwiek innego) o poj. ok 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Rozsmarować 1/4 masy. Przykryć kapuścianym liściem (warstwa pojedyńcza). I tak wykładać po 1/4 masy, przekładając liśćmi kapusty. Ostatnią warstwę przykryć liściem, posolić, popieprzyć i zalać kilkoma łyżkami wody lub bulionu.

Piec w 200 stopniach ok 50 minut. Odlać wodę - można na niej zrobić sos pomidorowy, najlepiej na krojonych pomidorach z czosnkiem i oliwą z Podravki i śmietanki 18%. A wodę wylać.

Torcik jest zwarty, można go łatwo wyłożyć na półmisek bez obawy, że się rozpadnie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 25 lutego 2010, o 15:37

podoba mi się torcik Obrazek resztą znam i robię, zwłaszcza bułki Obrazek mniam mniam

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 25 lutego 2010, o 16:49

A ja chyba pokuszę się na kajzerki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 lutego 2010, o 16:55

brzmi smakowicie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 26 lutego 2010, o 01:41

dzieki dziewczyny Obrazek chetnie skorzystam, ale okazalo sie, ze mi przypadl w udziale deser i zakaski Obrazek bo danie glowne robi kto inny Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 marca 2010, o 17:34

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Pizza na makaronie </span>



Przepis na pizzę na makaronie, przygotowanie: 40 min, kaloryczność 330 kcal, dla 4 osób.



● 30 dag spaghetti

● sól

● łyżka mąki

● łyżka masła

● szklanka mleka

● gałka muszkatołowa

● mały koncentrat pomidorowy

● 4 łyżki oleju

● oregano

● 25 dag kiełbasy szynkowej

● 15 dag startego żółtego, ostrego sera



Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Powoli wlewaj letnie mleko, stale mieszając. Kiedy zgęstnieje, pogotuj jeszcze minutę, ciągle mieszając, przypraw do smaku solą i gałką, wymieszaj z makaronem. Wyłóż do natłuszczonej tortownicy, wygładź wierzch. Posmaruj koncentratem pomidorowym, skrop połową oleju, oprósz oregano. Ułóż pokrojoną i podsmażoną kiełbasę szynkową, posyp startym serem, skrop resztą oleju. Zapiekaj 20 min w temp. 200°C.

Obrazek



<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Rolada z piersi indyka </span>



Przepis na roladę z piersi indyka. Pieknie wygląda i pysznie smakuje.



● ok. 1 kg filetu z piersi indyka

● sól

● pieprz

● kajzerka

● 1/3 szklanki mleka

● 20 dag pieczarek

● cebula

● 3 łyżki masła

● 25 dag mielonej wieprzowiny

● 2 jajka

● łyżka posiekanej natki



Mięso umyj, osusz, natnij tak, aby powstał jeden płat. Rozbij go tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Pozostaw na 30 min. Farsz: bułkę namocz w mleku, odciśnij. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pieczarki, duś razem ok. 10 min, oprósz solą. Mielone mięso połącz z bułką, pieczarkami, jajkami, natką, posól i popieprz do smaku. Wyrób farsz, posmaruj nim płat mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Zwiń w rulon i obwiąż mocno nicią. Posmaruj resztą masła, ułóż w brytfannie. Piecz 60 min w temp. 180°C, często polewając sosem spod pieczeni.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 marca 2010, o 17:51

śmieszna ta makaronowa pizza Obrazek Lilia jadłaś?

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 marca 2010, o 17:59

Nie, ale dostałam przepis na maila, patrzę: fajne i pomysłowe, więc dzielę się przepisem.

Całkiem fajny pomysł Obrazek Zamiast spaghetti zrobić pizzę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 15 marca 2010, o 18:34

A ja się podzielę tym, co właśnie mi się piecze w piekarniku Obrazek.



KArkóweczka pokrojona w kawałki, ani duże ani małe, przyprawiona:

1.pieprzem czarnym

2.pieprzem ziołowym

3.czosnkiem

4.papryką słodką

5.oregano

6.solą

i co tam jeszcze miałam po ręką



do tego ziemniaczki (6) pokrojone w kosteczkę, 1 kg marchewki pokrojony w 2-3 cm kawałki, brokuły ale te mrożone, dużo ich Obrazek



to wszystko razem zapakowane do naczynia żaroodpornego.



Uwielbiam taki obiad Obrazek.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 marca 2010, o 01:40

Brzmi pysznie, Kasiu. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 27 marca 2010, o 01:15

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się wyjmuje kości z udek kurczaka?

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 27 marca 2010, o 01:31

Zapewne moja mama, bo potrafi wszystkie kości z całego kurczaka wyjąć, żeby go potem jakimś farszem wypchać, ale w tym momencie śpi...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 27 marca 2010, o 01:39

To jak się mama obudzi to zapytaj i mi jutro opisz, bo potrzebne mi to bardzo Obrazek z tym że nie cały kurczak a tylko udka

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 27 marca 2010, o 01:44

Ja tylko golonkę potrafię Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 marca 2010, o 01:47

Należy je bardzo delikatnie wyluzować, nie przecinając skóry, najlepiej bardzo ostrym nożykiem. Zaczynasz od góry [czyli tej najgrubszej części uda] i wolniutko nacinasz nożem tuż przy kości. Jak Ci się wytnie trochę więcej miesa, to nic nie szkodzi, bo możesz je wtedy czymś nadziać. Obrazek

Podobnie robi się z całym kurakiem: luzuje się kości uważając, by nie przeciąć skóry, zostawiając nóżki i skrzydełka, naklada farsz, a na koniec zaszywa się otwór po kurzej szyjce. Farsz można zrobić z pół kilograma zmielonego mięsa mieszanego -wieprzowo-drobiowego [to drobiowe to oczywiście pierś wycięta z tego właśnie kurczaka]] + po 10 dag wątróbki, żołądków i serduszek drobiowych, odrobiny masła, 2 jajek ( białka najlepiej ubić na sztywno), zielona pietruszka lub majeranek, sól, pieprz, można dodać czosnek lub inne ulubione przyprawy. Można też dodać rodzynki lub śliwki suszone czy morele.

Pierś z kurczaka drobno pokroić, wymieszać z mielonym mięsem i podrobami, przyprawami, żółtkiem, masłem, można dosypać trochę tartej bułki, żeby to zagęścić. Wreszcie delikatnie wmieszać ubite białka. Nadziać kurczaka farszem, zaszyć pozostały otwór, uformować ładnie kurczaka, można delikatnie obwiązać sznurkiem, aby nie popękał. Piec ok. 1,2- 1,5 godziny (najlepiej w rękawie do pieczenia)

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 27 marca 2010, o 19:30

Dzięki wielkie Obrazek

 

Post przez Jesc » 12 kwietnia 2010, o 19:23

Dorotka, Ty masz zawsze ciekawe pomysly. Co mozna zrobic z kielbasa z jelenia? Dostalam opakowanie takich kielbasek, sa zamrozone, podejrzewam,ze nie sa nawet uwedzone. Mas jakis pomysl-przepis na nie?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 12 kwietnia 2010, o 20:55

Kiełbasa z jelenia powinna być uwędzona. Wręcz musi być, ale jeśli masz jakieś wątpliwości, to ją podgotuj. A co do pomysłów na jej spożycie, to najprościej zjeść ją tak jak typową wędlinę - na kanapce. Jeśli nie jest zbyt sucha można ją też podsmażyć [w plasterkach]. Tak przeważnie się ją jada. Mój ojciec jest myśliwym, wiec u nas w domu często gościły potrawy z dziczyzny i kiełbasę z dzika czy jelenia po prostu kroiło się na chleb. Wydaje mi się, że możesz je również potraktować jako jeden ze skladników bigosu.

Najważniejsze pytanie - z jakiego źródła jest ta kiełbasa i czy była badana, bo z niezbadaną dziczyzną nie ma żartów. Jeśli jednak była sprawdzana, to należy ją rozmrozić, jeśli była wędzona to podsuszyć albo jeść od razu, a jeśli jest surowa to podgotować.

 

Post przez Jesc » 14 kwietnia 2010, o 17:17

Dorotka,dzieki. Jesli chodzi o zrodlo - to od "starego mysliwego". Czy byla podwedzona, nie wiem, bo jest zamrozona i taka dostalam. No coz nie pozostaje nic innego i ja rozmrozic, jak nie byla wedzona to uwedzic a jak byla wedzona to.... smacznego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 kwietnia 2010, o 23:44

Zapachniało mi...



<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Naleśniki z brokułami</span>



Czas przygotowania: 2 godzin

Ilość porcji: 6

Składniki



* Ciasto na naleśniki:

* 2 szklanki mąki pszennej

* 1,5 szklanki mleka

* 1 szklanka wody gazowanej

* 1 jajko

* po pół łyżeczki soli i cukru

* Farsz:

* 2 brokuły

* 3 parówki

* 2 cebule

* połowa papryki czerwonej (najlepiej konserwowej)

* 10 dag sera żółtego

* tłuszcz do smażenia

* Panierka:

* 1-2 jajka

* bułka tarta



Prosty sposób na urozmaicenie zwykłych nalesników. Polecam, gdyż z takim bogatym dodatkiem są pyszne

Etapy przygotowania



Składniki na ciasto połączyć i zmiksować. Odstawić na ok. 20 minut. Następnie wylewać na gorącą, lekko natłuszczoną patelnię i usmażyć naleśniki. Brokuły umyć, podzielić na drobne różyczki i sparzyć na durszlaku. Zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Na gotującą się wodę wrzucić brokuły i pogotować przez ok. 3 minuty. Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Gdy naleśniki mamy już gotowe, obrać cebulę, drobno poszatkować, posolić i popieprzyć i zrumienić na patelni. Parówki obrać z folii, przekroić wzdłuż, a następnie na pół, żeby wyszły półksiężyce. Jeśli lubimy, możemy je też dodać na chwilę do cebuli, aby się podsmażyły (aczkolwiek ja robiłam na surowo). Paprykę pokroić na małe kwadraciki. Zer żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula jest już zrumieniona, przerzucamy ją do pojemnika z ugotowanymi brokułami, pokrojoną parówką, papryką i serem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie taki farsz nakładamy na naleśniki w ilości 1,5-2 łyżek. Zaginamy boki z lewej i prawej strony na ok. 2 cm i zwijamy od góry do dołu, aby wyszedł zamknięty rulon. Tak złożone obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 1 maja 2010, o 10:58

podoba mi się pomysł z brokułami, ale pominę parówki i wrzucę zamiast paluszki krabowe -mniam mniam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 1 maja 2010, o 14:44

Świetne naleśniki Lilia - na pewną wypróbuję .

Avatar użytkownika
 
Posty: 422
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18

Post przez kornasia » 2 maja 2010, o 18:21

Lahmacun - turecka pizza (nie jest to szybki przepis, troche zabawy z nia jest)



Ciasto:

( jesli robimy placki, to z podwojnej porcji, na lodeczki ta ilosc wystarczy):

*1 lyzeczka suszonych drozdzy (instant niecala lyzeczka) lub 7 g swiezych

*160 ml wody

*225 g maki (o zawartosci bialka co najmniej 11g)

*1 lyzeczka soli

*1/2 lyzeczki cukru

*1 lyzka oliwy (nie oleju)



- drozdze, cukier i 60 ml wody wymieszac, zostawic w cieplym miejscu na jakies 20 minut, az sie spienia

- dodac reszte wody, oliwe, sol i maka, wymieszac

- wyrabiac jakies 10 minut, az powstanie gladkie, odstajace od reki ciasto (starac sie nie podsypywac maka, bedzie sie troche lepic, ale to nie szkodzi)

- odstawic do wyrosniecia, na jakas godzine do podwojenia objetosci

w misce wysmarowanej oliwa ( przykryte, by ciasto nie wysychalo)





Sos miesny:

*500g mielonej jagnieciny, cieleciny, w ostatecznosci wolowiny (swinka odpada)

*2 spore cebule (wagowo polowa masy miesnej)

*2 zabki czosnku

*1 lyzeczka mielonego cynamonu ( to nie pomylka)

*1 1/2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego ( nie kminku, to zupelnie cos innego)

*1/2 lyzeczki pieprzu cayenne

*3 lyzki koncentratu pomidorowego

*puszka (400g) pokrojonych pomidorow

*sol

*pieprz

*maly peczek kolendry

*50 g orzeszkow pinii ( ze wzgledu na cene w Pl mozna zastapic np. slonecznikiem)





- Cebule posiekac, zeszlic na oliwie na malym ogniu (5 minut)

- dodac mieso, smazyc do zbrazowienia (10 minut)

- dodac posiekany czosnek, przyprawy, pomidory i koncentrat, podgrzewac do wyparowania wiekszosci plynu (15 minut)

- dodac polowe orzeszkow i polowe posiekanej kolendry (lodyzki)





- piekarnik nagrzac do 190 stopni C

- Ciasto odgazowac (uderzyc w nie piescia), podzielic na 8 czesci i rozwalkowac cienko (podsypujac maka na ok. 3 mm) na owale lub okragle placki

- jesli robimy lodki, to ukladamy nadzienie na owalnych plackach, zostawiajac boki wolne, by moc je czesciowo skleic

- przy tradycyjnym ksztalcie pizzy rozsmarowujemy nadzienie, zostawiajac rant

- posypac reszta orzeszkow

- piec 15 minut





Dodatki:

*warzywa salatkowe (pomidor, papryka, ogorek, jakas salata, itp.)

*ew. usmazone paseczki piersi z kurczaka lub innego mieska (doprawione podobnymi przyprawami jak nadzienie)

*jogurt grecki



Przy lodkach

- po upieczeniu posypac pozostala posiekana kolendra (listki) i podawac z jogurtem greckim i jakas salata.



Przy plackach nakladamy na srodek swoje ulubione warzywa, nakladamy kleks jogurtu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego, ew. paseczki usmazonego kurczaka lub innego mieska (nie swinki) i zwijamy w rulon.



Ja jestem len i robie lodki, bo jest z nimi mniej zabawy (pieka sie na jednej blasze), zdjecie niestety na szybko z komorki.



Obrazek



Smacznego!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 2 maja 2010, o 18:53

Dzięki, kornasiu. Na pewno wypróbuję Obrazek



Bardzo apetyczne łódeczki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 422
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18

Post przez kornasia » 2 maja 2010, o 18:59

Dziekuje Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości