<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Spaghetti z warzywami</span>
Pyszne spaghetti z warzywami. Porcja: 650 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób
● po strąku czerwonej i żółtej papryki
● bakłażan
● cukinia
● 4 łyżki oliwy
● 1–2 ząbki czosnku
● 2 kostki bulionowe z oliwą i ziołami
● 500 g makaronu spaghetti
● garść rukoli
● 150 g sera feta
● suszony tymianek
● sól ● pieprz
■ Papryki opłukać. Ułożyć na blasze posmarowanej łyżką oliwy. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Następnie przełożyć papryki do plastikowego woreczka, zamknąć go i odstawić na 10 minut.
■ Bakłażan i cukinię opłukać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Łyżkę oliwę rozgrzać na dużej patelni. Układać na niej sukcesywnie plastry cukinii i bakłażana i smażyć z obu stron, skrapiając resztą oliwy.
■ Papryki, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w paski. Delikatnie wymieszać z cukinią i bakłażanem oraz obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
■ Kostki bulionowe rozpuścić w litrze wrzątku. W bulionie ugotować makaron. Odcedzić, zostawiając trochę wywaru. Makaron rozłożyć na talerze, skropić wywarem. Obłożyć warzywami i listkami rukoli. Posypać pokruszoną fetą oraz tymiankiem.
<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Faszerowane pieczarki</span>
Przepis na faszerowane pieczarki. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 240 kcal, dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
● 20 dużych pieczarek
● 2 łyżki masła
● 3 dymki ze szczypiorem
● po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
● 1/2 szklanki kremówki
● 1/2 szklanki startego żółtego sera
● zioła prowansalskie
● sól
● pieprz
● natka
Pieczarki umyj, osusz. Odetnij trzony, posiekaj. Na połowie masła obsmaż kapelusze, osącz z tłuszczu. Na reszcie masła zeszklij posiekane cebule (szczypior odłóż do sałatki), dodaj połowę pokrojonych drobno papryk, podsmaż razem. Dodaj posiekane trzony, śmietanę, ser, przyprawy, wymieszaj. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Farsz nałóż do podsmażonych kapeluszy. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, zapiekaj 10 min w temp. 180°C. Posyp natką. Podawaj z grzankami i sałatką z pomidorów, resztą papryki i szczypioru.
NASZA RADA: Nafaszerowane pieczarki możesz panierować w jajku i tartej bułce i smażyć z obu stron na oleju – będą bardzo chrupiące.