przez Dorotka » 25 grudnia 2012, o 23:22
Orientacyjne terminy przechowywania produktów mrożonych
agrest 12 miesięcy,
bakłażany 9 miesięcy,
baranina duże kawałki, kotlety, steki 12 miesięcy,
baranina kawałki 8 miesięcy,
baranina mielona 3 miesiące,
barwena 2 miesiące,
bażant, kuropatwa, gołąb 6 miesięcy, podroby 3 miesiące,
bekon wędzony (kawałek i plastry) 8 tygodni, niewędzony (kawałek) 5 tygodni, plastry 3 tygodnie, pakowane próżniowo kawałki wędzone i niewędzone do 20 tygodni, gotowany bekon w kawałkach do 4 tygodni,
boćwina 12 miesięcy,
bób, fasola 12 miesięcy,
brokuły 12 miesięcy,
brukiew blanszowana 9-12 miesięcy, nieblanszowane i mieszanki warzywne do 3 miesięcy,
bułka tarta 3 miesiące,
brukselka 12 miesięcy ,
buraki 6 miesięcy,
cebula 6 miesięcy,
chili 12 miesięcy,
chleb wyrób domowy 4 miesiące, pieczywo kupione w sklepie 2 miesiące,
chrzan 2 miesiące ze śmietaną, 6 miesięcy bez śmietany,
ciasta w zależności od rodzaju 2-6 miesięcy,
cielęcina duże kawałki 12 miesięcy, kotlety, eskalopki, medaliony, steki 12 miesięcy, małe kawałki 3 miesiące, mielone 3 miesiące,
croissanty surowe 4 tygodnie, pieczone 3 miesiące,
cukinia, kurżetki 9 miesięcy puree 6 miesięcy,
potrawy z curry 3 miesiące,
cykoria 5 miesięcy,
czarne jagody, jeżyny całe 12 miesięcy puree 8 miesięcy,
czarny bez 12 miesięcy,
czekolada 2 miesiące,
daktyle 12 miesięcy,
dorsz, flądra, halibut, karp, morszczuk, okoń 3 miesiące,
drożdże 12 miesięcy,
dynia 12 miesięcy,
dżem surowy 12 miesięcy,
fasola szparagowa, fasola tyczna 12 miesięcy,
figi 12 miesięcy,
frytki domowe 3 miesiące,
gęś, kaczka mięso 6 miesięcy podroby 3 miesiące,
gotowe mrożonki 3 miesiące,
granaty 12 miesięcy,
groszek 12 miesięcy,
gruszki 8 miesięcy,
grzanki 1 miesiąc,
grzyby surowe 1 miesiąc smażone lub blanszowane 3 miesiące,
guawa 6 miesięcy,
gulasze, zapiekanki 3 miesiące
hamburgery 4-6 tygodni mocno przyprawione, 3 miesiące nie przyprawione,
herbatniki 6 miesięcy,
homar 1 miesiąc,
indyk mięso 8-10 miesięcy,
indyk podroby 3 miesiące,
indyk duszony w sosie 2 miesiące,
indyk duszony w plastrach bez sosu 1 miesiąc,
jabłka 10 miesięcy,
jagnięcina duże kawałki, kotlety, steki 12 miesięcy,
jagnięcina kawałki 8 miesięcy,
jagnięcina mielone 3 miesiące,
jajka 6 miesięcy,
jarmuż 9 miesięcy,
jogurty 1 miesiąc,
kalafior 6 miesięcy,
kalarepa 12 miesięcy,
kapusta 12 miesięcy,
kapusta młoda 6 miesięcy,
karczochy 12 miesięcy,
karma dla zwierząt 3 miesiące,
kaszanka 2 miesiące,
karmel 12 miesięcy,
kiełbasy 2 miesiące, jeśli nie są zbyt pikantne, jeśli są pikantne do 4 tygodni,
kiwi 12 miesięcy,
klops 1 miesiąc,
kokos 6 miesięcy,
koper włoski 6 miesięcy,
kotlety mielone mocno przyprawione 6 tygodni, nie przyprawione 3 miesiące,
krab 1 miesiąc,
krewetki 1 miesiąc,
królik, zając 6 miesięcy,
kukurydza 12 miesięcy,
kurczaki mięso 12 miesięcy podroby 3 miesiące,
kurczaki gotowane lub pieczone 2 miesiące, w sosie 1 miesiąc,
leszcz, łosoś 2 miesiące,
lody 3 miesiące,
łój 5 miesięcy,
maliny 12 miesięcy,
mango 12 miesięcy,
marchew blanszowana 12 miesięcy nieblanszowana 6 miesięcy,
melon 6 miesięcy,
bezy 12 miesięcy,
morele 12 miesięcy,
naleśniki 2-4 miesięcy w zależności od nadzienia,
nektaryny 12 miesięcy,
nerki 3 miesiące,
ogórki 2 miesiące,
papaja 6 miesięcy,
papryka nieblanszowana 32, blanszowana 12 miesięcy, faszerowana w zależności od nadzienia,
pasztet 1 miesiąc,
perliczka 6 miesięcy,
pomarańcze 12 miesięcy,
pory 6 miesięcy,
porzeczki 12 miesięcy, puree 8 miesięcy,
potrawy mączne 2 miesiące,
rabarbar 2 miesiące,
rosół 2 miesiące,
rzodkiew 6 miesięcy,
salceson 2 miesiące,
seler korzeniowy 12 miesięcy naciowy 9 miesięcy,
ser 3-6 miesięcy,
sernik 2 miesiące,
sosy 3-4 miesięcy,
szparagi 12 miesięcy,
szpinak 12 miesięcy,
śliwka 6 miesięcy,
truskawki 12 miesięcy,
wątroba 3 miesiące,
wieprzowina 9 miesięcy,
winogrona 2 miesiące,
wiśnie, czereśnie 12 miesięcy, duszone 8 miesięcy,
wołowina duże kawałki, kotlety, steki 12 miesięcy,
wołowina kawałki 8 miesięcy,
wołowina mielone 3 miesiące,
zioła 6 miesięcy,
zupy 3-6 miesięcy,
żurawina 12 miesięcy,