Strona 195 z 197

PostNapisane: 18 stycznia 2020, o 00:42
przez Lucy
Makowca bym zjadła :bigeyes:

PostNapisane: 6 czerwca 2020, o 19:39
przez Lucy
Zrobiliśmy torcik kokosowy :smile:

Obrazek... Obrazek

PostNapisane: 6 czerwca 2020, o 21:58
przez Dorotka
Oooo, zjadłabym.

PostNapisane: 7 czerwca 2020, o 00:05
przez Janka
Dorotko, z ust mi to wyjęłaś.

Lucy, przez Ciebie muszę teraz szybko zjeść coś słodkiego.

PostNapisane: 14 czerwca 2020, o 13:23
przez Księżycowa Kawa
Kokosowy, jak to dobrze brzmi!

PostNapisane: 3 lipca 2020, o 19:56
przez Lucy
a na weekend upiekliśmy ciasto z rabarbarem i truskawkami

Obrazek

PostNapisane: 30 września 2020, o 15:15
przez Lucy
Kochane, możecie podać dobry przepis na tarte z jabłkami i cynamonem? :prosi: Będę pierwszy raz piec i wolałabym coś sprawdzonego.

PostNapisane: 30 września 2020, o 15:25
przez joakar4
Ja ostatnio często piekę taką i zawsze się udaje.

https://www.mojewypieki.com/przepis/rus ... z-jablkami

Nie dodaję tylko masła do jabłek i nie smaruję dżemem. I bez niego jest wystarczająco słodka.

PostNapisane: 30 września 2020, o 15:36
przez Dorotka
Lucy, sprawdź sobie ten przepis -

Przepyszna i łatwa w wykonaniu TARTA z JABŁKAMI z przepisu Bajaderki:

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego na kawałki
3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
4 duże jabłka - obrane, przekrojone na polówki i każda polówka pokrojona na 6 plasterków
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła

1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 łyżki dżemu morelowego

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i posiekać, aż masło zamieni się w grudki (świetny do tego jest malakser). Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować się w całość. Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostałą łyżkę wody. Ciasto zebrać razem, uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Nadzienie:
4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki w malej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie krążka o średnicy 32cm. Przenieść na dużą, płaską blachę. Posypać ciasto (zostawiając czysty 5cm margines) mieszanką cukru i mąki. Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kółko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka robiąc zakładki (im ciasto bardziej nie równe, tym ładniejsze, cały urok tej tarty leży właśnie w tym, że nie jest perfekcyjnie ładna). Posmarować brzeg rozkłóconym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tartę na blasze aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.

Bardzo smaczna jest ta tarta również ze śliwkami, wtedy dodaje jeszcze troszkę imbiru razem z cynamonem.

PostNapisane: 30 września 2020, o 20:47
przez Lucy
dzięki dziewczyny :*

PostNapisane: 23 października 2020, o 13:25
przez •Sol•
Dziś będę robić tiramisu na zimno (rządziło w zeszłorocznym sezonie zimowym) i piernikowe z pomidorów.
Co prawda w weekend gości jakoś mocno nie przewiduje się, ale raz na pół roku można się nażreć słodkiego :hyhy:

PostNapisane: 26 października 2020, o 23:45
przez Janka
U mnie w kuchni, gdzie się nie spojrzy, tam stoją półmiski świeżutkich faworków.
Dziś jadłam je na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek i pierwszą kolację. Będę jeszcze jeść drugą kolację, tylko trochę później. Może też trzecią.
Jutro pewnie też tak będę je pożerać, ale pojutrze najprawdopodobniej już będę miała ich dosyć i stwierdzę, że to były moje ostatnie faworki w życiu, a potem nie zmienię zdania przez najbliższy miesiąc.

PostNapisane: 30 października 2020, o 22:43
przez Lucy
Nasze grobki Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 30 października 2020, o 22:48
przez giovanna
Ładne, z czego one są?

PostNapisane: 30 października 2020, o 22:49
przez Lucy
ciasto czekoladowe :-D

PostNapisane: 30 października 2020, o 22:53
przez giovanna
O to pewnie dobre :)

PostNapisane: 30 października 2020, o 23:29
przez Janka
Lucy napisał(a):Nasze grobki Obrazek

Cudnie się Wam udały. Są strasznie paskudne. Chyba bym nie przełknęła.

PostNapisane: 31 października 2020, o 00:25
przez Fringilla
A z czego posypka? Bo klimatyczne oświetlenie zagina obraz :hyhy:

PostNapisane: 31 października 2020, o 00:42
przez Lucy
Jest polewa pomarańczowa i taka posypka https://allegro.pl/oferta/czekoladowe-k ... NzI4ODc%3D :P

Janka napisał(a):Cudnie się Wam udały. Są strasznie paskudne. Chyba bym nie przełknęła.


Ale dobre są :hihi:

PostNapisane: 31 października 2020, o 01:55
przez Fringilla
Aaa... bo serio, wyglądają jak mrożone jagody i przemrożone borówki (się potrafią zrobić pomarańczowe) :P

PostNapisane: 31 października 2020, o 11:38
przez Lucy
Tak w normalnym świetle wyglądają :P

Obrazek

PostNapisane: 31 października 2020, o 11:47
przez Kawka
Lucy - klimatycznie. :wink:

PostNapisane: 31 października 2020, o 14:25
przez Księżycowa Kawa
Faktycznie, klimatycznie.

PostNapisane: 31 października 2020, o 17:24
przez Dorotka
Grobki? A niech mnie gęś kopnie, co za pomysł. :shades: Ja chyba też miałabym problem, żeby ich spróbować.

PostNapisane: 31 października 2020, o 18:24
przez Lucy
jeden już zjadłam :hihi: