przez Dorotka » 30 września 2020, o 15:36
Lucy, sprawdź sobie ten przepis -
Przepyszna i łatwa w wykonaniu TARTA z JABŁKAMI z przepisu Bajaderki:
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego na kawałki
3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
4 duże jabłka - obrane, przekrojone na polówki i każda polówka pokrojona na 6 plasterków
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 łyżki dżemu morelowego
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i posiekać, aż masło zamieni się w grudki (świetny do tego jest malakser). Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować się w całość. Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostałą łyżkę wody. Ciasto zebrać razem, uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Nadzienie:
4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki w malej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie krążka o średnicy 32cm. Przenieść na dużą, płaską blachę. Posypać ciasto (zostawiając czysty 5cm margines) mieszanką cukru i mąki. Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kółko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka robiąc zakładki (im ciasto bardziej nie równe, tym ładniejsze, cały urok tej tarty leży właśnie w tym, że nie jest perfekcyjnie ładna). Posmarować brzeg rozkłóconym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tartę na blasze aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.
Bardzo smaczna jest ta tarta również ze śliwkami, wtedy dodaje jeszcze troszkę imbiru razem z cynamonem.