Strona 194 z 197

PostNapisane: 15 października 2019, o 14:17
przez Dorotka
Jak cynamon to jabłka, a do tego ryż - zapiec, a potem polać posłodzoną śmietaną. Mniam, uwielbiam.

PostNapisane: 15 października 2019, o 16:19
przez Fringilla
A czy ktoś z Was uskutecznia może kugel (czulentowy) na słodko?

PostNapisane: 15 października 2019, o 20:44
przez Dorotka
Nigdy nawet o nim nie słyszałam, ale wygooglowalam go sobie i wygląda całkiem całkiem. Ale musi być bardzo kaloryczny. :yeahrite:

PostNapisane: 20 października 2019, o 00:49
przez Fringilla
No jak to z jesiennymi/zimowymi (oraz żydowskimi) ciastami/przysmakami bywa :hyhy:

No kusi mnie jako fanki zapiekanek makaronowych (i ziemniaczanych też, ale wersja makaronowa mnie intryguje :hyhy: oraz paschy.
W ogóle w mej rodzinie ziemniaczane zapiekanki z serem chyba są krewnymi własnie takich dań (w tym babka ziemniaczana, której osobiście nie znoszę).
Wytropiłam, to teraz muszę się przyjrzeć.

Mam w planie zrobić 2 wersje testowe naraz - na słodko i wytrawnie (mam bliźniacze ceramiczne naczynia).
A potem zejść z objedzenia :lol:

PostNapisane: 20 października 2019, o 14:21
przez ewa.p
ja na dziś upiekłam torcik cappucino siostry Anastazji(z tego przepisu https://smaker.pl/polecane/tort-cappucc ... -anastazji ),niezły,choć piekąc go kolejny raz na pewno skrócę czas pieczenia biszkoptów,bo według mnie 40-45 minut to jednak za długo,a przynajmniej jeśli chodzi o ciasto kokosowe.ewentualnie sprbuje naponczować dolna warstwę biszkoptową...
a na przyszłą niedziele myslę o upieczeniu sernika z musem malinowym(z tego przepisu https://www.kwestiasmaku.com/desery/ser ... zepis.html ) ,jadłam go ze dwa tygodnie temu i mi posmakował...W dodatku wygląda bardzo atrakcyjnie,przy niewielkim nakładzie pracy

PostNapisane: 14 grudnia 2019, o 20:33
przez ewa.p
Właśnie wyciągnęła z piekarnika. Gwiazdka drożdżowe z kremem czekoladowym

PostNapisane: 14 grudnia 2019, o 21:22
przez Lilia ❀
mniam mniam :drool:

PostNapisane: 15 grudnia 2019, o 16:36
przez Janka
Nie jestem amatorką wypieków, ale tę gwiazdkę bym chętnie popróbowała.
Wygląda ślicznie.

PostNapisane: 15 grudnia 2019, o 17:10
przez klarek
ewo :padam: :padam: :padam:

PostNapisane: 15 grudnia 2019, o 21:37
przez Dorotka
Cudne, Ewo.

PostNapisane: 15 grudnia 2019, o 23:08
przez ewa.p
cudnie wygląda,fakt,ale jak będę ja robic kolejnym razem zrobie nieco inne ciasto,takie już wypróbowane przeze mnie,które lepiej wyrasta niż to z przepisu.powiem wam,że bardzo prosto sie robi.Ciasto drożdżowe z 45 deko mąki i do tego krem czekoladowy(czekolady ropuszczone w śmietance kremówce).ciasto wałkujemy na 4 kółka o średnicy średniej tortownicy.Każde smarjumy kremem czekoladowym i przykrywamy kolejnym płatem.ostatniego nie smarujemy.na środku odciskamy ślad ze szklanki i kroimy do od tego kółka na zewnąytrz na 16 części.Pierwszy płatek zawijamy 2 razy w prawo,kolejny 2 razy w lewo i tak na zmianę.zostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy jajkiem i pieczemy.łatwe do wykonania a efektownie wygląda

PostNapisane: 16 grudnia 2019, o 15:02
przez giovanna
Dziewczynki znacie jakiś przepis na prosty w wykonaniu piernik? Najlepiej jakby składniki były na szklanki, bo nie mam wagi.

PostNapisane: 16 grudnia 2019, o 18:52
przez LiaMort
Pamiętam, że kiedyś jak piekłam piernik to był na przyprawie korzennej przepis i ten był dobry ale czy na szklanki był to nie pamiętam. ;)

PostNapisane: 16 grudnia 2019, o 19:23
przez Fringilla
Zawsze jest "ile wazy" :hyhy:
PS kurcze zawsze mam włączone, jak coś piekę :lol:
a jak coś jest na cups/filiżanki, to zgroza...

PostNapisane: 16 grudnia 2019, o 23:03
przez giovanna

PostNapisane: 16 grudnia 2019, o 23:35
przez Dorotka
Giovanno, a może ten: -

PIERNIK DLA LENIWYCH:

3 szkl mąki pszennej
3 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl dżemu śliwkowego/powideł
2 łyżki miodu
3/4 szkl oleju
2 łyżki kakao
1 paczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
do posypania cukier puder

1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać
2. Dodać pozostałe produkty i miksować 2 minuty
3. Piec 50 min w 170 stopniach w formie wyłożonej papierem (np. dużej keksówce)
4.Posypać cukrem lub polukrować.

Ciasto robi się błyskawicznie. Z przepisu na ten "leniwy" piernik korzystają
leniwi znajomi i bardzo sobie chwalą. W wersji luksusowej dodaję posiekane orzechy, migdały i przekładam np. powidłami.
Polecam! Zawsze się udaje :!:

PostNapisane: 17 grudnia 2019, o 01:07
przez giovanna
Dziękuję Dorotko :) :padam:

PostNapisane: 18 grudnia 2019, o 15:18
przez •Sol•
Jak coś polecam ciasto pomidorowe ;) smakuje jak piernik a jest banalne ;) https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-pomidorowe dałam pomidory z puszki, zwykłe nie koktailowe. I nie było polewy z serka tylko lukier cytrynowy. Naprawdę pyszotka ;)

A na święta robię klasyczny, dojrzewający piernik. Do tego pijaną śliwkę bo mama i B. aż się do niej już trzęsą. Ojciec sobie zażyczył... uwaga.
Babę gotowaną. Huk, że to nie te święta :zalamka: zrobię.

PostNapisane: 18 grudnia 2019, o 16:00
przez Dorotka
Ooo, to ciasto pomidorowe wygląda ciekawie. Mam ochotę zrobić je trochę dla draki, bo już sobie wyobrażam minę mojej mamy, jak jej wspomnę o owych pomidorach. :hihi: Bo jak pierwszy raz zrobiłam babkę majonezową, to moja mama początkowo nawet tknąć jej nie chciała. Ale oczywiście mam pytanie, Sol - czy zamiast pomidorów z puszki można dać passatę pomidorową? Bo przecież i tak się je blenduje, a passata jest dość gęsta.

PostNapisane: 18 grudnia 2019, o 16:18
przez •Sol•
Ciężko te pomidory wyczuć :D
Ale jak mówisz co tam jest, to oczy jedzących nieświadomych lekko okrągleją :D

Szczerze powiedziawszy, Dorotko, nie wiem.To musi być dość gęste, nie wodniste. Poczytałam komentarze, ktoś dawał passatę i było ok. Próbuj ;)

PostNapisane: 18 grudnia 2019, o 17:06
przez Dorotka
Okej, spróbuję. Dzięki.

PostNapisane: 17 stycznia 2020, o 22:14
przez Lucy
Świeżutkie, jeszcze gorące :P Mieszanka owocowa + stary przepis na ciasto, które zawsze wychodzi.

Obrazek

PostNapisane: 17 stycznia 2020, o 22:26
przez Dorotka
O mamusiu, ale mi narobiłaś smaka na ciasto. :hyhy:

PostNapisane: 17 stycznia 2020, o 22:54
przez Lucy
Mnie od rana chodziło po głowie :P wieczorem się poddałam :evillaugh:

PostNapisane: 18 stycznia 2020, o 00:08
przez Dorotka
Ja muszę wreszcie zrobić sernik, bo mi ser zalega. A w zamrażalniku czekają jeszcze 3 makowce.